kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۷۷۱۲
تاریخ انتشار : ۰۷ آبان ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۵

بارزانی رفت، بغداد کنترل امور اقلیم را به دست می‌گیرد


 
 همزمان با اعلام رسمی «مسعود بارزانی» مبنی بر کناره‌گیری از قدرت، دولت عراق اعلام کرد که اختیار تجارت خارجی و اداره گذرگاه‌های اقلیم کردستان عراق را در دست می‌گیرد.
دیروز نامه کناره‌گیری «مسعود بارزانی» از ریاست اقلیم کردستان عراق، در جلسه همراه با تنش پارلمان این اقلیم، قرائت شد. براساس این نامه، بارزانی از قدرت کناره می‌گیرد و در انتخابات آتی، نامزد نخواهد شد.
در این نامه همچنین خواسته شده که منصب ریاست اقلیم، منحل و قدرت آن، میان مجلس، دولت و دستگاه قضایی تقسیم شود. رئیس فراکسیون حزب «دموکرات» در پارلمان اقلیم نیز اعلام کرد، «مسعود بارزانی» روز چهارشنبه آینده (10 آبان) رسما از ریاست اقلیم کناره‌گیری خواهد کرد.
همزمان با قرائت این نامه، جو مجلس متشنج شد و میان هواداران و مخالفان بارزانی مجادله لفظی رخ داد. ریاست پارلمان نیز از نمایندگان حزب «تغییر» (گوران) خواست جلسه پارلمان را ترک کنند. در هر صورت با این تصمیم بارزانی، ریاست او آخر اکتبر (10 آبان) پایان می‌یابد.
بارزانی در سال 2005 از طریق آراء نمایندگان پارلمان اقلیم، به ریاست منطقه خودمختار کردستان عراق رسید.
این ریاست وی در سال 2009 از طریق آراء عمومی، تمدید شده و تاکنون ادامه داشته است.
طبق قانون، دوره ریاست بارزانی باید در تابستان 2013 پایان می‌یافت، اما نمایندگان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات کردستان در نشست پارلمان این منطقه در ژوئن 2013 با تصویب ماده قانونی شماره 19، توافق کردند که انتخابات ریاست منطقه و همه‌پرسی قانون اساسی برای دو سال به تعویق بیافتد. درعین حال مقرر شد تمدید ریاست منطقه کردستان به دو سال محدود شود و قابل تمدید دوباره نباشد. با این حال، ریاست بارزانی بر اقلیم، همچنان ادامه یافته است.
افزایش اختیارات دولت مرکزی
اما، دیروز، علاوه بر خبر کناره‌گیری بارزانی، خبر دیگری نیز منتشر شد؛ «سعد الحدیثی» سخنگوی دولت عراق اعلام کرد، از این پس، اداره مرزها، کنترل امنیت و تجارت خارجی منطقه کردستان، برعهده دولت مرکزی عراق خواهد بود.
به گزارش تسنیم، الحدیثی گفت که دیدارهایی میان نمایندگان ارتش عراق و نیروهای پیشمرگ صورت گرفته است به گفته وی، هدف از این دیدارها، مذاکره برای دستیابی به توافق نیست، بلکه این دیدارها در واقع، نشست کمیته‌های فنی دوطرف برای تضمین استقرار نیروهای دولت مرکزی عراق به صورت کامل است. بدین ترتیب و با اقدام بارزانی به برگزاری همه‌پرسی غیرقانونی در سوم مهر، دولت اقلیم، دیگر اختیارات سابق را نخواهد داشت.
عملیات القائم
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، نیروهای مسلح عراق هم‌اکنون در پنج کیلومتری شهر مرزی «القائم» در استان «الانبار» مستقر هستند و این شهر در آستانه آزادسازی قرار دارد.
در پیشروی‌های جدید ارتش و بسیج مردمی عراق، نواحی وسیعی از بیابان‌های استان الانبار و پنج روستای دیگر آزاد شده است. مناطقی از حاشیه‌های شهر القائم نیز مثل پل «الخور»، ایستگاه قطار، کارخانه تعمیر قطار، پمپ گاز «عکاز» و منطقه «المشاریع» تحت کنترل نیروهای دولتی درآمد.
همچنین، شمار زیادی از سرکرده‌ها و عناصر وابسته به «داعش» که در شهر القائم حضور داشته‌اند، به سوریه گریختند.
«حیدر عبادی» نخست‌وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق فرمان آزادسازی دو شهر مرزی «القائم» و «راوه» را بامداد پنجشنبه گذشته صادر کرده است.