kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۴۸۷۴
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۲
نماینده پارلمان عراق در گفت‌و‌گو با کیهان مطرح کرد

قمار بارزانی روی سرنوشت کردهای عراق


اشاره:
مسعود بارزانی رئیس ‌اقلیم کردستان عراق با لج‌بازی معروف خود سرانجام بدون توجه به مخالفت‌های گسترده داخلی و جهانی تصمیم به برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق گرفت. تصمیمی که به نظر می‌رسد قمار سیاسی بزرگی برای کردها باشد و نتیجه آن رقم خوردن روزهای سخت پس از همه‌پرسی خواهد بود. این همه‌پرسی تنها یک حامی خارجی دارد و آن رژیم کودک‌کش صهیونیستی است. حتی آمریکا که تلاش زیادی برای اجرای طرح «خاورمیانه بزرگ» و «تجزیه منطقه» دارد زمان فعلی را برای برگزاری این همه‌پرسی مناسب ندانسته است. اما به هر تقدیر 25 سپتامبر (3 مهر) از راه رسید و حال باید در انتظار عواقب برگزاری این همه‌پرسی نشست. در مورد شرایط و ابعاد مختلف این همه‌پرسی با دکتر «حنان الفتلاوی» نماینده پارلمان عراق گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که متن آن پیش روی شماست. وی در این مصاحبه به شدت مخالفت خود را با این همه‌پرسی اعلام کرده و معتقد است تنها نتیجه آن «سخت‌تر شدن وضعیت کرد‌ها» خواهد بود. «الفتلاوی» این همه‌پرسی را «یک تاکتیک از سوی بارزانی برای اخاذی از بغداد و کسب امتیازات بیشتر می‌داند» و معتقد است که «تهدیدات بزرگی در آینده در برابر اقلیم کردستان عراق خواهد بود.»
سرویس خارجی

* دلیل اصلی بارزانی برای برگزاری همه‌پرسی در شرایط فعلی چیست؟
- در مورد بارزانی آنچه معروف است اینکه او شخصی فرصت‌طلب و باج‌گیر است. او در حالی که دولت و مردم عراق و دستگاه‌های امنیتی و حشدالشعبی سرگرم آزادسازی سرزمین‌های عراق از لوث وجود داعش هستند، زمان فعلی را بهترین زمان برای انجام همه‌پرسی انتخاب کرد تا آن را برگی برای اخاذی از بغداد و کسب امتیازات بیشتر برای دولت فدرال کردستان قرار دهد.
* آیا برگزاری این همه‌پرسی می‌تواند تهدیدات امنیتی را برای اقلیم کردستان به همراه داشته باشد؟
- تحقیقا این همه‌پرسی تهدیدات امنیتی بزرگی برای اقلیم کردستان به دنبال خواهد داشت. این امر بسیار روشن است که ترکیه صریحا و علنا مخالفت خود را با این همه‌پرسی اعلام کرده و تلویحا از به کارگیری زور سخن گفته. ایران و بغداد نیز مخالفت خود را اعلام کرده‌اند. در نتیجه دولت ضعیفی که چهار کشور پیرامون آن، آن را قبول ندارند، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم خواهد کرد.
* حامیان اصلی بارزانی برای برگزاری این همه‌پرسی چه دولت‌هایی هستند؟
- تنها دولت‌هایی که از همه‌پرسی نامیمون بارزانی دیکتاتور حمایت کرده‌اند، اسرائیل و عربستان هستند.
* مهم‌ترین موانع بارزانی برای برگزاری این همه‌پرسی چیست؟
- بارزانی در مقابل درخواست‌های خردمندانه‌ای که شنیده است و تکرار مطالبات دولت عراق و جامعه بین‌الملل، همچنان به لجاجت خود ادامه می‌دهد و در نهایت هیچ مانعی در برابرش پیش از برگزاری همه‌پرسی وجود ندارد اما پس از اجرای این همه‌پرسی با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
* به نظر شما این همه‌پرسی در جهت منافع مردم کرد عراق است یا برعکس باعث به خطر افتادن منافع مردم اقلیم خواهد شد؟
- این همه‌پرسی هیچ مصلحت و منفعتی برای مردم کرد در پی ندارد بلکه این اقدام صرفا یک درخواست جنون‌آمیز از دیکتاتوری است که دچار جنون خودبزرگ‌بینی شده است و مردم کرد تاوان آن را در زمان نزدیکی پرداخت خواهند کرد و دولت ادعایی آنان، بیش از رفاه و نعمت‌هایی که در عراق از آن برخوردار بودند هیچ چیزی به آنان نخواهد داد و از گرسنگی و بی‌ثباتی رنج خواهند برد.
* آینده برگزاری این همه‌پرسی را چطور ارزیابی می‌کنید؟
- ما منتظر اقدامات بازدارنده از سوی دولت عراق هستیم. نباید فقط به شعار دادن اکتفا کنند، بلکه باید از وحدت و یکپارچگی عراق حمایت کنند و اجازه تجزیه و تکه‌تکه شدن آن را ندهند. اما آینده این همه‌پرسی چیزی جز یک برگ (باج‌خواهانه) برای بارزانی برای به دست آوردن غنیمت‌هایی برای خود و خانواده‌اش نخواهد بود.
* در صورت برگزاری همه‌پرسی واکنش مخالفان به این همه‌پرسی به چه صورت خواهد بود؟
- منتظر می‌مانیم تا ببینیم عکس‌العمل مخالفان به این همه‌پرسی چیست و با قاطعیت نمی‌توانم بگویم که آیا عکس‌العمل قوی نشان خواهند داد یا صرفا تماشاچی‌ خواهند بود.