همزمان با فشار جامعه جهانی
اختلاف بین رهبران اقلیم کردستان در آستانه برگزاری همهپرسی به اوج رسید
گروه دیگری از رهبران اتحادیه میهنی کردستان عراق یک روز مانده به برگزاری همهپرسی جدایی، شدیدا علیه «مسعود بارزانی» موضع گرفتند و اعلام کردند در این همهپرسی شرکت نمیکنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «لاهور شیخجنگی» رئیس سازمان و امنیت وابسته به اتحادیه میهنی کردستان عراق، با صدور بیانیهای شدیداللحن، رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق را به تکروی و منفعتطلبی متهم و اعلام کرده، مسعود بارزانی و فرزندش (مسرور) مردم کرکوک را به جنگ داخلی کشاندهاند.«لاهور شیخجنگی» در ادامه بیانیه خود، تصریح کرده که «مسعود بارزانی و فرزندش مسرور با اتهامزنی به اتحادیه میهنی کردستان عراق و رهبران آن، تلاش میکنند مردم کرکوک و مناطق کردنشین عراق و حزب اتحادیه میهنی را به گرداب جنگ داخلی بکشانند.»این مقام اتحادیه میهنی، هدف بارزانی و فرزندش را حذف هر نیروی سیاسی مخالف خودشان و حاکم کردن حزب دموکرات بر منطقه ذکر کرد.«لاهور شیخجنگی» برگزاری همهپرسی را نیز به عنوان ابزاری در دست بارزانی برای تحریف واقعیات دانست.بارزانی امروز را در منطقه خودمختار، تعطیل رسمی اعلام کرده، تا به زعم خودش، مشارکت در همهپرسی، گستردهتر شود. در همین حال، تسنیم به نقل از خبرگزاری «کردپرس» گزارش داده، شاخه حزب اتحادیه میهنی در کرکوک رسما اعلام کرده که در همهپرسی شرکت نمیکند. دفتر کمیسیون عالی انتخابات و همهپرسی در کرکوک نیز از سوی نیروهای اتحادیه میهنی کردستان عراق محاصره شده است.با توجه به این تحولات، احتمال درگیری میان این نیروها و پیشمرگهای طرفدار بارزانی افزایش یافته است. علاوه بر آن، ممکن است میان عربها و ترکمنها از یک طرف و کردهای ساکن کرکوک درگیری رخ دهد.از کرکوک همچنین خبر رسیده، انفجار بمب در منطقه «داقوق» واقع در جنوب این شهر، جان سه نیروی پیشمرگ را گرفت و پنج پیشمرگ دیگر را نیز زخمی کرد. هیچ گروهی مسئولیت این انفجار را برعهده نگرفته است. البته، این احتمال وجود دارد که انفجار تروریستی فوق، کار عناصر داعش باشد.همچنین خبرها حاکی است، «محمد خورشید» مسئول «شاخه 3» حزب دموکرات کردستان عراق (تحت رهبری بارزانی) در کرکوک اعلام کرده، مسئولان حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق در این شهر روز شنبه گذشته، نشست برگزار و پس از آن اعلام کردند که در همهپرسی جدایی شرکت نمیکنند.اتحادیه میهنی کردستان عراق تحت رهبری جلال طالبانی قرار دارد. به خاطر بالا گرفتن همین اختلافات، یک منبع در استانداری کرکوک دیروز اعلام کرده که احتمالا برگزاری همهپرسی در استان کرکوک لغو میشود.این در حالی است که مسعود بارزانی همچنان بر برگزاری همهپرسی اصرار دارد. وی ابراز امیدواری کرده که برگزاری همهپرسی بر روابط اربیل و آنکارا تأثیر منفی نگذارد.این در حالی است که مقامات ترکیه علاوه بر تهدیدات لفظی، رزمایش نظامی در مناطق مرزی نزدیک به عراق را شدت دادند، و پرواز هواپیماهای مسافربری «ترکیش ایرلاین» به اربیل را متوقف کردند.جمهوری اسلامی ایران هم دیروز پروازها به مقصد منطقه خودمختار را متوقف کرد و جلوی پروازها از این منطقه به آسمان ایران را هم گرفت.
بغداد
منابع اطلاعاتی و امنیتی عراق هم اعلام کردهاند، بغداد به همراه تهران و آنکارا علیه منطقه خودمختار، تحریمهای اقتصادی و مالی اعمال میکنند.سازمان بسیج مردمی عراق هم اعلام کرده که همهپرسی جدایی، هزینههای سنگینی دارد. «ابراهیم جعفری» وزیرخارجه عراق نیز بار دیگر این اقدام اربیل را خلاف قانون دانست. وزارت نفت عراق هم طی بیانیهای، به اربیل، درباره تلاش برای تسلط بر نفت کرکوک، هشدار داد.
از سوی دیگر حیدرالعبادی نخستوزیر عراق دیروز در یک کنفرانس خبری از مقامات منطقه کردستان عراق انتقاد کرد و گفت که به رغم اینکه منطقه کردستان یک چهارم نفت عراق را دریافت میکنند ولی حقوق کارمندان منطقه را پرداخت نکردهاند. نخستوزیر عراق تأکید کرد که نباید اموال عمومی در کردستان ملک برخی افراد و مسئولان باشد. نخستوزیر عراق گفت که مشکلات منطقه کردستان داخلی بوده و ربطی به بغداد ندارد. العبادی گفت که دولت عراق هرگز نتایج همهپرسی جدایی را به رسمیت نخواهد شناخت. مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق نیز دیروز در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که ما در سال 2003 پس از جنگ آمریکا علیه عراق و سقوط رژیم صدام امیدوار بودیم که مرحله جدیدی در عراق آغاز و نظام فدرالی و دموکراتیک در این کشور تشکیل شود. مسعود بارزانی تاکید کرد که همهپرسی نخستین گام مردم کردستان برای تعیین سرنوشتشان است، همهپرسی برای مشخص کردن مرزها نیست و ما به گفتوگوی باز با بغداد تمایل داریم. رئیسمنطقه کردستان عراق در ادامه تاکید کرد که اربیل در اجرای همهپرسی قاطع است و تحت فشار تهدیدات قرار نمیگیرد، چراکه فقط گزینه جدایی است که اهداف ما را محقق میکند و مشکلات کردستان پس از جدایی کاهش مییابد.