معاون وزیر سابق نفت مطرح کرد
توتال با انگیزه ضربهزدن به صنعت نفت حاضر به سرمایهگذاری شد
معاون وزیر سابق نفت درباره پشت پرده بازگشت شرکت توتال به پروژههای نفتی ایران، گفت: مسئولان توتال به آمریکاییها گفتند که میخواهیم فاز 11 را بگیریم و اطلاعات لازم را به دست بیاوریم، تا به این ترتیب منافع خودمان را در طرف قطری به حداکثر رسانده و اجازه پیشرفت را به ایرانیها ندهیم.
اصغر ابراهیمیاصل معاون وزیر سابق نفت در گفتوگو با نود اقتصادی در خصوص عملکرد شرکت توتال در همکاری با ایران اظهار کرد: توتال در سال 79 که آقای زنگنه وزیر بود، برای همین فاز 11 قرارداد بست و تا سال 87 هیچ کاری انجام نداد. یک زمین 200 هکتاری گرفت و تنها وقت تلف کرد. مسئولان وزارت نفت 100 جلسه گذاشتند تا توتال را مجبور به کار کردن کنند. جالب اینجاست که تا سال 87 هنوز تحریمها شکل نگرفته بود و تحریمها از سال 2010 رسمیت پیدا کرد.
وی افزود: بعد همین میدان را به چینیها دادند و آنها هم همکاری نکردند. سپس پتروپارس میدان را تحویل گرفت و خیلی جدی کار را جلو برد که بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم به پتروپارس گفتند که کار را متوقف کند. در حال حاضر پتروپارس و قرارگاه خاتم در حال تعدیل نیروهایشان در خرمشهر، صدر و نقاط مرزی هستند. فاز 11 فرقی با فازهای دیگر ندارد جز این که نزدیک مرز است.
ابراهیمیاصل عنوان کرد: چون توتال 16 سال در فاز 11 کاری انجام نداد و در طرف قطری این میدان، توتال و شرکتهای آمریکایی و انگلیسی فعالیت کردند، مقدار زیادی گاز و کاندنسیت از طرف ما مهاجرت کرده است.
وی بیان کرد: شرکت توتال برای انعقاد قرارداد مجدد با ایران به آمریکاییها گفته ایرانیها بعد از اینکه هشت سال معطل ما و شرکت بیپی ماندند و در نواحی مرزی کاری نکردند، اکنون چند سال است که خودشان در نواحی مرزی کار می کنند و چند وقت دیگر مهاجرت گاز به قطر متوقف و یا حتی ممکن است معکوس شود.
معاون وزیر سابق نفت گفت: آنها (توتالیها) به آمریکایی گفتند که میخواهیم با سرمایه خودمان فاز 11 را بگیریم و اطلاعات لازم را به دست بیاوریم، تا به این ترتیب منافع خودمان را در طرف قطری به حداکثر برسانیم و اجازه پیشرفت را به ایرانیها ندهیم. آمریکاییها هم در این مورد استثنا قبول کردند، که توتال در ایران سرمایهگذاری کند.
ابراهیمیاصل تصریح کرد: حالا سوال اینجاست که چه کاری باید در فاز 11 صورت گیرد؟ فرانسویها قرار است در این فاز 3 سکو بزنند که هر کدام 10 چاه دارد و در نهایت 30 چاه خواهند زد. دو خط لوله 32 اینچی به طول 270 کیلومتر هم ایجاد خواهند کرد. بنابراین کل این اتفاقات به 2 میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. در میزان مشارکت هم سهم آنها 50/1 درصد بوده و سهم شرکت چینی 30 و شرکت پتروپارس 19/9 درصد مشخص شده است.
معاون وزیر سابق نفت اظهار کرد: اما راه حل فرانسویها تنها راه حل فنی نیست و راه حلهای متعددی وجود دارد. طراحی یک مخزن روی آبهای کمعمق خلیج فارس اصلا توجیه مناسبی نیست، که بخواهیم شرکت بدنام و بدعهد توتال را وارد فاز 11 کنیم. کاری که توتال میخواهد انجام دهد چیزی نیست که شرکتهای ایرانی از پس آن برنیایند.
ابراهیمی اصل عنوان کرد: برای کشوری که بیش از 1200 هزار میلیارد نقدینگی دارد که به راحتی قابل جذب است، تامین این مقدار سرمایهای که فرانسویها میخواهند بیاورند، کار سختی نیست. همچنین امکان گرفتن فاینانس هم وجود دارد.