مطالبات مردم و تحقق وعدهها، نقشه راه مسئولان دولتی-بخش نخست
خواستههای مردمی پیش روی مسئولان
هدیه آقاپور
حرف و خواسته مردم در سطح کلان یکی از ارکان اصلی است که باید نصبالعین هر وزارتخانهای قرار گیرد تا بر اساس مطالبات مردمی گام بردارند. از طرفی هم تحقق وعدههای داده شده در انتخابات هم یکی دیگر از برنامههای دولت کنونی باید باشد.
وزرای کابینه دوازدهم مشخص و راهی وزارتخانههایشان شدند، تاروپود صندلی هر وزیر و مسئولی متشکل از رای و اعتماد مردم است که اگر مطالبات آنها برآورده نشود واضح است که دیگر این صندلی قالب آن وزیر نخواهد بود و وزارتخانه هم کارایی لازم را نخواهد داشت.
اکنون که توفیق خدمت به مردم و نظام اسلامی به وزرای دولت دوازدهم رسیده باید دید که توقع و مطالبات مردمی از هر وزارتخانه چیست و مسئولان مربوطه چگونه میتوانند به رفع مشکلات مردم برسند؟
درمان و پیشگیری به وسیله آموزش
اگر بخواهیم هر موضوع، معضل و پدیده انسانی را ریشهیابی کنیم، فارغ از بحثهای خانواده، بدون شک آموزش یکی از مهمترین ریشهها است که اگر سنگ بنای آن به درستی گذاشته شود بازخورد آن را در تمامی زمینهها از جمله اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و... مشاهده خواهیم کرد که همین امر حساسیت کار در وزارت آموزش و پرورش را بالا میبرد.
از سوی دیگر باید توجه داشت که اگر متولیان امر آموزش در شرایط مناسبی قرار نگیرند و رفاه حداقلی برای آنان در نظر گرفته نشود سطح یادگیری و آموزش مورد قبول نخواهد بود، بنابراین باید با عزمی جدی برای ارتقاء هرآنچه بهتر امر آموزش و یادگیری تلاش شود.
محمدمهدی زاهدی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «آموزش ما مشکلات بسیار جدیای دارد از جمله؛ مباحث ساختاری، سازماندهی و بازمهندسی منابع نیروی انسانی است که باید هرچه سریعتر نظامی در این زمینه طراحی شود.»
وی ادامه میدهد: «موضوع دیگر مسائل مالی است و اگر بخواهیم نظام رتبهبندی در آموزش و پرورش پیاده شود که مطالبه جدی فرهنگیان و مجلس شورای اسلامی از دولت است باید نظام مالیای در این زمینه تعریف و تدوین شود، در کنار آن 400 هزار نفر به ادعای مسئولین آموزش و پرورش بازنشسته خواهند شد و این عدد بسیار بالاست، برای اینکه آموزش و پرورش دچار مشکل نشود میتوان از آنها نسبت به تربیت نیرو در دانشگاه، فرهنگیان و برنامهریزی بهره جست.»
رئیسکمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی میافزاید: «موضوعات دیگری چون حذف کنکور و اجرای قانون سنجش و پذیرش دانشجو، برگزاری آزمونهای استاندارد در سطح وسیعتر و امنیت کامل که کار بسیار سخت و سنگینی است، بنابراین وزیر آموزش و پرورش باید همتی جدی در این زمینه به کار گیرد و یک بازنگری اساسی در حوزه سنجش داشته باشند.»
زاهدی تصریح کرد: «اگر چنین تغییراتی که تاکنون ذکر شد صورت نگیرد ما در سال آینده ممکن است شاهد اتفاقات ناگواری باشیم و این اتفاقات ممکن است به سمت و سویی برود که جایگاه وزارت و وزیر را خدشهدار کند.»
وی در باره اهمیت اجرایی سند تحول بنیادین میگوید: «توجه به اجرایی شدن سند تحول بنیادین یک مطالبه جدی است که باید صورت گیرد، همچنین نسبت به معلمین و مباحث فرهنگی دغدغهای اساسی باید به وجود آید و تجدید نظر در محتوای کتب درسی در سند تحول به آناشاره شده نیز یک بحث جدی است که باید محقق شود.»
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان میکند: «در کنار تمامی مباحث اصلی، بحثهای حاشیهای هم وجود دارد، مانند صندوق ذخیره فرهنگیان که باید سازماندهی مجدد شده و روی یک ریل صحیح قرار داده شود که بر اساس آن، منابع موجود سودآوری بهتری داشته باشد و رفاه بیشتری برای فرهنگیان فراهم شود.»
البته این نکته لازم به ذکر است که آینده نظامهای آموزشی کارآمد را توسعه کارآفرینی تشکیل میدهد و باید دانشآموزان و دانشجویان صاحب مهارتهای بازار کار و کسب و کار باشند و همگرایی نظام آموزشهای رسمی با مطالبات بازار کار کامل باشد. پیوند آموزش با محیط کار در قالب مهارت آموزی موجب میشود فارغالتحصیلان پس از پایان آموزش بلافاصله وارد بازار کار شوند و باید همه تلاش کنیم فارغالتحصیلان دانشگاهی پس از پایان آموزش به سرعت وارد بازار کار شوند.
اشتغال و اقتصاد
مطالبه مهم رهبری و مردم
اشتغال، اقتصاد و معیشت از موضوعاتی است که دغدغههای اصلی همه مردم بوده و تمامی وزارتخانهها باید آن را اولویت کاری خود قرار دهند.
رهبر معظم انقلاب همواره بحث اقتصاد و معیشت مردم را مورد تاکید قرار دادند و میفرمایند شکایات مردم و دیدگاههای صاحب نظران بهدست ما میرسد و باید در مسائلی نظیر تولید،اشتغال، از بین بردن رکود به معنای واقعی کلمه، قاچاق و واردات و صادرات بهگونهای عمل کرد که مردم تأثیر آن را در زندگی خود، کاملاً احساس کنند اما اکنون اینگونه نیست. اقتصاد مقاومتی با مبانی محکم فکری و نظری، تنها راه علاج مشکلات کشور است و باید اجرا شود.
ایشان، «جذب سرمایهگذاری خارجی» را اقدامی مثبت بر میشمرند و میافزایند: «تاکنون میزان کمی از توافقات خارجی محقق شده است، بنابراین نباید به امید و انتظار سرمایهگذاری آنها نشست بلکه باید آن کاری را که خودمان میتوانیم، در داخل انجام دهیم.»(۱۹اسفند ۱۳۹۵)
رهبری علاج وضعیت کنونی را در تقسیم کردن اقتصاد مقاومتی به نقاط کلیدی و مهم و تمرکز همه همت مسئولین و مردم بر آن نقاط میدانند و این نقاط کلیدی عبارت است از تولید داخلی واشتغال بهویژه اشتغال جوانان.
اینکه رهبر معظم انقلاب سه سال پیاپی در شعار سال اقتصاد مقاومتی را مد نظر قرار میدهند نشان میدهد که تحقق این امر تاکنون به خوبی محقق نشده است. بنابراین تشدید مشکلات به ویژه در میان فارغالتحصیلان دانشگاهی ایجاب میکند که نهضت توسعه اشتغال با رویکرد تک رقمی شدن نرخ بیکاری دو رقمی و رسیدن آن به دامنه 5 درصدی در اولویت باشد.
از سوی دیگر میبینیم که کشوری مانند چین میتواند برای 1/5 میلیارد نفر شغل ایجاد کند اما ما با وجود امکانات بالقوه، ظرفیتها و زیرساختهای فراوان در ایجاد شغل برای جوانان با مشکل مواجه هستیم.
مجموعه سیاستهای اقتصاد مقاومتی که در ۲۴ بند ابلاغ شده در واقع یک نظام اقتصادی بههم پیوسته است که همه اجزاء باید با هم اجرا شوند تا نتیجهبخش باشد.
رقابت سالم اقتصادی
کارشناسان معتقدند که باید همه فعالان اقتصادی بتوانند وارد اقتصاد شده و رقابت کنند، ویژهخواری و رانتخواری همه از آفتهای اقتصاد است که در اقتصاد مقاومتی مبتنی بر سیاستها باید برطرف شود و همه فعالان اقتصادی در شرایط برابری قرار گیرند نه اینکه بعضی از نهادها یا شرکتها و یا اشخاص معاف از مالیات باشند و بعضی دیگر مالیات بپردازند؛ زیرا این مسئله به تابآوری اقتصادی و اقتصاد مقاومتی ضربه میزند.
سیدناصر موسوی لارگانی نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «از نظر اقتصادی کشور ما با مشکلات جدی
رو به روست و یکی از مشکلات اساسی بحث رکود است.»
وی ادامه میدهد: «رکود باعث شده که تقریبا به همه سازمانها و بانکها و واردات کشور ما به نوعی لطمه وارد شود درحالی که اگر رکود حاکم بر بنگاههای تولیدی و صنعتی نبود از نظر تولید ملی، که رهبری بر آن تاکید دارند به حدی رسیده بودیم که صادرات هم انجام میدادیم.»
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس میافزاید: «معوقات بانکی یکی دیگر از مشکلات اقتصادی است، هنگامی که بنگاههای تولیدی چرخشان نمیچرخد باعث میشود نتوانند به موقع تعهدات خودشان را نسبت به بانکها انجام دهند در نتیجه بانکهای ما با مشکل روبه رو میشوند.»
موسوی لارگانی تاکید میکند: «یکی از مطالبات مردم رسیدگی به موسسات مالی اعتباری است، البته درست است که وزارت اقتصاد و بانک مرکزی دو مقوله جدا هستند اما چون وزارت معاونت بانکی دارد میطلبد که نظارت بر عملکرد بانکی صورت گیرد.»
مبارزه از جنس فرهنگی
اگر در جامعهای مسائل فرهنگی مورد غفلت قرارگیرد آثار اولیه آن را میتوان در خانوادهها مشاهده کرد، آنچه دشمنان جمهوری اسلامی به آن رسیدهاند این است که با کشورما نمیتوان از طریق رو در رو جنگید، در نتیجه در تلاشند تا با نفوذ فرهنگی ابتدا خانوادهها را نشانه روند و با تغییر افکار، عقاید، نگرشها به ارزشها ضربه وارد کنند.
مقام معظم رهبری بارها درباره اهمیت و توجه به موضوعات فرهنگی را در سخنان خود به آن اشاره کردند، از جمله:
- فرهنگ، حاشیه و ذیل اقتصاد و سیاست نیست بلکه اقتصاد و سیاست حاشیه و ذیل فرهنگ هستند.(۱۹آذر۱۳۹۲)
- مسئولان باید جریان عظیم نیروی انقلاب را که خوشبختانه در بین جوانان جریان دارد، تقویت کنند و بهگونهای عمل نکنند که جریان انقلابی، تضعیف و جریانِ مقابل آن در محیطهای فرهنگی، دانشگاهی و تبلیغات دینی تقویت شود.(۳۰ مرداد ۱۳۹۶)
- مبارزه فقط به معنای رویارویی نظامی نیست بلکه ابعاد و شیوههای گوناگون فرهنگی، فکری، سیاسی و امنیتی دارد و در قبال مسائل فرهنگی و معیشت مردم، بهشدت مسئول هستیم و اگر حتی یک جوان مؤمن در اثر عملکرد ما خدای ناکرده از راه منحرف شود، ما مسئولیم.(۱۹اسفند ۱۳۹۵)
نصرالله پژمانفر نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: «آن چیزی که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواسته میشود پرداختن به متن فرهنگ است که باید بدور از حاشیه انجام شود.»
وی ادامه میدهد: «متاسفانه حاشیههایی که در وزارت ارشاد پیش آمده چه در حوزه سینما و چه در حوزه تئاتر باعث شده این ابزار هنری به جای آنکه در خدمت گفتمان انقلاب اسلامی و سبک زندگی ایرانی اسلامی کمک حال مردم قرار گیرد، از مسیر خارج شود.»
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی میافزاید: «امیدواریم وعدههایی که در این زمینه داده شده و منویاتی که مقام معظم رهبری فرمودند برآورده شود و دغدغههای ایشان که دغدغههایی جدی است و با تعابیری چون تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی مطرح کردند، رفع شود.»
پژمانفر تاکید میکند: «تامین خواستههای رهبری تامین خواستههای مردم و شهدای ماست که امیدواریم وزارت فرهنگ بتواند در این مسیر حرکت کند.»
مشکلات حوزه ورزش
امروزه ورزش یکی از اموری است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه زیادی بهاشکال گوناگون با آن سرو کار دارند. برخی از مردم، ورزشکار حرفهایاند و گروهی ورزشکار آماتور. گروهی طرفدار و علاقه مند به ورزش و دیدن برنامهها، مسابقات و نمایشهای ورزشی بوده، وعدهای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را میگذرانند.
وزارتخانه و ادارات ورزشی فراوانی تاسیس شده و مخارج زیادی صرف ورزش ، ساختن استادیومها، مجتمعها و باشگاههای ورزشی و نیز تهیه وسائل و لباسهای ورزشی و یا تماشای مسابقات ورزشی میشود.
همچنین بخشهای قابل توجهی از برنامههای تلویزیون، رادیو، مجلات و سایر رسانههای گروهی، به ورزش و اخبار ورزشی اختصاص دارد و خلاصه ورزش یکی از اموری است که در جهان به صورت جدّی مطرح بوده و از جهات مختلف دارای اهمیت میباشد و جمهوری اسلامی ایران از این قاعده مستثنی نیست.
جبار کوچکینژاد عضو فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با گزارشگر کیهان میگوید: «در حوزههای قهرمانی، ورزشهای عمومی و جوانان مطالبات جدیای از این وزارتخانه وجود دارد.»
وی ادامه میدهد: «حوزه ورزش بیش از اینها مطالبات جدی دارد و باید شرایط برای اعزام قهرمانان به ویژه قشری که توانایی پرداخت هزینه ندارد، فراهم شود، از سوی ورزشهای معلولین و ساخت و ساز در مناطق محروم باید مورد توجه قرار گیرد.»
عضو فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی تاکید میکند: «یکی دیگر از مطالباتی که وجود دارد دوری این وزارتخانه از طمع احزاب و گروههای سیاسی است، به ویژه در هیئتهای ورزشی در برخی استانها برای استحکام پایههای خود با گروههای سیاسی یکی میشوند و یا بالعکس و این مطالبه جدی مردم است که ورزش برای ورزش باشد.»
کوچکینژاد تصریح میکند: «توجه به ورزشهای زیربنایی در حوزه آموزش و پرورش نیز از مطالباتی است که این وزارتخانه باید به طور جدی به آن توجه کند.»