اخراج و عدم پذیرش در صدر اعتراضها
آمارهایی از شکایات دانشگاهیان
«هیئت عالی تجدیدنظر در مورد آراء و تصمیمات واجد شئون علمی، آموزشی و پژوهشی، دانشگاه ها»، اواخر سال ۹۴ براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تشکیل شد.
براساس این مصوبه، تصمیمات و آراء صادره از هیئتها و کمیتههای تخصصی دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی که دارای شئون علمی، آموزشی و پژوهشی باشند، از شمول صلاحیت دیوان عدالت اداری خارج شده و در صلاحیت هیئت عالی تجدیدنظر مستقر در وزارت متبوع قرار گرفت.
به این منظور، کارگروههای تخصصی دانشجویی، هیئت علمی و ویژه، به منظور بررسی شکایات، تهیه گزارش و ارائه پیشنهاد برای صدور حکم توسط هیئت عالی، در دبیرخانه هیئت مستقر در دفتر حقوقی وزارت تشکیل شد.
با توجه به گذشت بیش از یک سال از فعالیت هیئت عالی تجدید نظر دانشگاهها، گزارشی از عملکرد دبیرخانه هیئت عالی تجدید نظر از ابتدای تشکیل تاکنون توسط دکتر محمد روشن معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم تهیه شده است که گزیدهای از آن به شرح زیر است :
«با توجه به ارسال بیش از ۲۰۰ پرونده از دیوان عدالت اداری با موضوعات مختلف دانشجویی، هیئت علمی و غیره، در وهله نخست پروندههای مزبور توسط کارشناسان حقوقی مطالعه و بررسی و به لحاظ موضوعی به سه گروه دانشجویی، هیئت علمی و ویژه تقسیم و طبقه بندی شد و با کلاسه جدید ثبت و بایگانی شدند.
پس از تقسیم بندی و تفکیک پروندههای سهگانه و بررسی مجدد پروندهها، تعداد قابل توجهی از پروندهها حدوداً نیمی از پروندهها، آماده طرح در کارگروه مربوطه تشخیص داده نشد و اقدامات لازم برای تکمیل پروندهها جهت طرح در جلسه کارگروه به عمل آمد.
برخی از پروندهها در صلاحیت هیئت عالی نبودند. برخی موضوع شکایات درخصوص شئون شغلیاشخاص یا موضوعات اداری و استخدامی و یا حسب مفاد شیوه نامه مصوب هیئت عالی، موضوع شکایت مرتبط با صلاحیتهای جذب اعضای هیئت علمی بود. لذا تعدادی از پروندهها خارج از صلاحیت هیئت عالی تشخیص داده شد و با تصویب هیئت عالی به دیوان عدالت اداری و مرکز جذب اعضای هیئت علمی ارسال شد.
با توجه به درخواست رئیسحوزه ریاست قوهقضائیه طی نامهای در دی ماه ۹۴ مبنی بر ارسال پروندههای شکایات دانشجویان بورسیه، تعداد ۱۳ فقره پرونده ارجاعی به خواسته اعتراض به لغو بورس تحصیلی ارجاعی از شعب دیوان و پروندههایی که شاکیان مستقیما در این دبیرخانه اقدام به طرح شکایت نموده بودند، به قوه قضائیه ارسال شد.
کارگروه هیئت علمی از ابتدای تشکیل هیئت، تاکنون، ۱۸ جلسه تشکیل داده است که اعتراض به عدم ارتقای مرتبه، ترفیع، رکود علمی، اعتراض به آرای صادره از کمیتهها و هیئتها درخصوص تخلفات پژوهشی از موضوعات شکایات کارگروه مذکور محسوب میشود.
۱۱۵ پرونده اعضای هیئت علمی در کارگروه اعضای هیئت علمی مطرح شده که تعداد پروندههای آماده طرح در کارگروه ۳۳ پرونده، یعنی ۲۹ درصد، تعداد پروندههای مختومه و تعیین تکلیف شده ۶۹ پرونده، یعنی ۶۰ درصد و تعداد پروندههای در جریان ۱۳ پرونده، یعنی ۱۱ درصد است.
کارگروه دانشجویی از ابتدای تشکیل هیئت تاکنون، ۲۱ جلسه برگزار کرده است که اعتراض به عدم پذیرش در مقطع دکتری و نتایج مصاحبههای تخصصی، تبدیل مدارک معادل به رسمی، اعتراض به اخراج آموزشی، تقاضای اجازه ادامه تحصیل و... از موضوعات شکایت کارگروه مذکور است.
۱۸۰ پرونده نیز به گارگروه دانشجویی هیئت عالی تجدید نظر دانشگاهها ارایه شده که ۳۹ پرونده، آماده طرح در کارگروه بوده یعنی ۲۷ درصد، ۱۰۳ پرونده، مختومه و تعیین تکلیف شده یعنی ۴۷ درصد و ۳۸ پرونده در جریان بوده یعنی ۲۶ درصد است.
با مکاتبات صورت گرفته با دیوان عدالت اداری و شورای عالی انقلاب فرهنگی و اعلام مشکلات مطروحه، تعداد پروندههای ارجاعی با موضوع شکایات غیرمرتبط روند نزولی داشته است. در سال جاری با تشکیل منظم جلسات هیئت عالی به صورت ماهانه و افزایش تعداد کارگروهها روند رسیدگی به پروندهها تسریع شده است.