نیویورکتایمز:
حشدالشعبی مقبولیت زیادی دارد /برای مقابله با ایران تضعیفش کنید
یک روزنامه آمریکایی با درج یادداشتی از مشاور حقوقی نماینده سازمان ملل در عراق، به محبوبیت زیاد «حشدالشعبی» در این کشور اعتراف کرد و پیشنهاد داد که برای مقابله با نفوذ ایران در عراق، باید حشدالشعبی را تضعیف کرد!
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، «زید العلی» با درج یادداشتی در «نیویورک تایمز»، به آمریکا و عربستان توصیه کرده، برای کاستن از نفوذ ایران در عراق، «حشدالشعبی» را تضعیف و «نهاد مبارزه با تروریسم» را تقویت کنند! وی بدون آنکه دقیقا مشخص کند منظورش از «نهاد مبارزه با تروریسم» چه نهادی در عراق است، به محبوبیت گسترده «حشدالشعبی» در عراق اعتراف کرد، نیویورک تایمز به نقل از «زیدالعلی» افزود: «موصل از حضور تروریستها آزاد شد و کنترل آن به دست نیروهای عراقی افتاد. به نظر میرسد جنگ با داعش نیز در مراحل پایانی خود است. این خبر خوبی به حساب میآید. اما یکی از معایب آن، افزایش نفوذ ایران در عراق است و به نظر نمیرسد که ایران به این زودیها بخواهد عراق را ترک کند.» نیویورک تایمز اشاره نکرد که واشنگتن و ریاض به خاطر همین ذهنیت نادرست مقابله با ایران، داعش را در عراق به وجود آورده و از آن حمایت کردهاند. به همین خاطر، مردم نسبت به آمریکا و رژیم آلسعود ابراز انزجار میکنند و به همان اندازه، حامی حشدالشعبی که با داعش میجنگد، هستند.
نیویورک تایمز در ادامه، به نقل از این مأمور سازمان ملل، تلاش کرد تحولات عراق را وارونه جلوه دهد، تا نتیجهگیری خود را بکند و به اصطلاح به جایگاه حشدالشعبی ضربه بزند. زیدالعلی در این یادداشت مدعی شد که نیروهای حشدالشعبی از طریق مرزهای ایران، وارد عراق شده و در عملیات آزادسازی موصل، مشارکت کردهاند. این در حالی است که حشدالشعبی همه پیروان مذاهب، از جمله سنیها، مسیحیها، ایزدیها و شیعیان را در صفوف خود دارد و در عملیات شهر موصل نیز اصولا حضور نداشته است.پیش از این کارشناسان پیشبینی کرده بودند که حملات علیه حشدالشعبی در عراق افزایش یابد.مشاور حقوقی نماینده سازمان ملل سپس تیر کینه خود را متوجه «ابومهدی المهندس» یکی از فرماندهان ارشد بسیج مردمی کرد و مدعی شد که المهندس از فرمان دولت و نخستوزیر عراق سرپیچی میکند و در راستای منافع ایران قدم برمیدارد!
در ادامه توصیههای نیویورک تایمز به مقامات آمریکایی و سعودی آمده است: «انتخابات عمومی عراق سال آینده برگزار خواهد شد. در نظام انتخاباتی عراق، برای هر حزب بسیار دشوار است که به تنهایی بتواند بیش از 20 درصد آرا را به دست آورد و به همین دلیل، احزاب برای تشکیل دولت باید در یک رقابت ائتلافی شدید شرکت کنند. بنابراین، نه آمریکا، نه عربستان و نه هیچ کشور دیگری نمیتواند به نفوذ قاطع در عراق دست یابد. با این حال، اگر ائتلاف حاکم خواستار عقب راندن ایران از عراق باشد، باید از واحدهای امنیتی این کشور مانند سرویس ضدتروریسم عراق، حمایت کند. این واحدهای امنیتی در مقایسه با حشدالشعبی به موفقیتهای چشمگیری در مبارزه با داعش دست یافتهاند. پس اگر از طریق تقویت واحدهای امنیتی عراق، جایگاه حشدالشعبی در این کشور تضعیف شود، امنیت عراق تضمین خواهد شد و از نفوذ ایران در این کشور نیز جلوگیری میشود.»
گفتنی است این ادعاها در حالی مطرح میشود که حشدالشعبی طبق مصوبه پارلمان عراق زیر نظر ستاد کل نیروهای مسلح عراق فعالیت میکند و تمامی اقدامات آن با صدور فرمان از سوی این مرکز انجام میشود. با این حال، ادعای وابستگی حشدالشعبی به ایران را با توجه به نقش غیرقابل انکار آن در پیروزیهای اخیر در عراق میتوان در راستای یک سناریوی آمریکایی -سعودی برای تضعیف جبهه جنگ با داعش و سایر تروریستهای تکفیری قلمداد کرد.
عقبنشینی جریان صدر
«صلاح العبیدی» سخنگوی «مقتدا صدر» رهبر جریان «صدر» به روزنامه «الاتحاد» امارات گفت: حشدالشعبی یکی از نمادهای آزادسازی عراق است. در بسیاری از جاها حتی غیرشیعیان نیز معتقدند که حشدالشعبی الگویی برای رهایی و نجات آنها از دست داعش است. مناطق سنینشین واقع در خط تماس با منطقه کردستان عراق، حشدالشعبی را نیرویی میداند که جلوی گسترش سلطه داعش بر مناطق آنها را گرفته است. با این وجود، معتقدیم که برخی نکات منفی و اشتباهاتی از سوی برخی طرفها که خود را به نام حشدالشعبی معرفی میکنند و ما آنها را شبه نظامیان گستاخ مینامیم، وجود دارد، زیرا نمیخواهیم که عنوان حشدالشعبی به عنوانی تبدیل شود که طرفهای فاسد از طریق آن، از ملت و دولت باجخواهی کنند.
العبیدی گفت: «برخی میخواهند با حضوری سیاسی، یا سلطهگرایانه و یا دولتی باجخواهی کنند. میخواهیم جلوی این باجخواهی بایستیم. این دیدگاه ما با دیدگاه مرجعیت همخوانی دارد. نمیگوییم که دیدگاه مرجعیت را اجرا میکنیم، اما دیدگاه ما با این دیدگاه همخوانی دارد. دیدگاه عبادی به این دیدگاه نزدیک است باجخواهان تلاش میکنند که به وجهه مردمی «مقتدا صدر آسیب برسانند، لذا میگویند که مقتدا صدر» خواهان انحلال حشدالشعبی است؛ در حالی که آنچه ما بر آن تاکید میکنیم، ایجاد وضعیتی قانونی برای موجودیت حشدالشعبی در چارچوب دولت است...» العبیدی خاطرنشان کرد: مقتدا صدر بعد از بازگشت از عربستان، در سخنان خود تاکید کرد که میخواهد سلاح فقط در دست دولت و دستگاههای امنیتی باشد و با سلاح موجود در دستان حشدالشعبی، اینگونه برخورد شود که به طور دوستانه (از این نیروها) گرفته شود.
این اظهارات به خوبی نشان میدهد که جریان صدر تحت فشار افکار عمومی، مجبور شده اظهارات اخیر مقتدا صدر را طور دیگری تفسیر کند و بگوید که او قصد انحلال حشدالشعبی را نداشته است.