kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۱۴۰۲
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۵۷
معاون وزیر سابق صنعت:

صادرات غیرنفتی در اغلب کالاها منفی شد

معاون وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت گفت: صادرات غیرنفتی ما در اغلب کالاها سرجمع منفی بوده و این برای تجارت خارجی کشور خیلی خطرناک است.


علیرضا شجاعی در گفت‌وگو با نسیم درخصوص وضعیت تجارت خارجی کشور در چهار ماه گذشته اظهار داشت: وضعیت برخی از کالاها مانند کالاهای صنعتی و کالاهای کشاورزی در صادرات غیرنفتی خیلی بد است، سال گذشته هم صادرات صنعتی ما 15 درصد کاهش پیدا کرد.
وی افزود: امسال هم سایر کالاها مانند کالاهای کشاورزی و معدنی در بحث صادرات روند کاهشی را طی کرده‌اند. صادرات غیرنفتی ما در اغلب کالاها سرجمع منفی بوده و این برای تجارت خارجی کشور خیلی خطرناک است. به ویژه اینکه اگر خدای نکرده تحریم‌ها تشدید شود، عملا ضربه جدی را به اقتصاد کشور خواهد زد.
معاون وزیر سابق صنعت معدن و تجارت خاطرنشان کرد: سال گذشته هم بنده این پیش‌بینی را کردم که تراز تجاری منفی خواهد شد و دیدید که تقریبا محقق شد و فکر می‌کنم این روند با این وضعیتی که طی می‌کند، حالا حالاها ادامه داشته باشد. هدف‌سگذاری دولت در صادرات غیرنفتی سال گذشته محقق نشد و امسال هم محقق نخواهد شد.
شجاعی عنوان کرد: پارسال پیش‌بینی رشد 10 درصدی برای صادرات غیرنفتی در ستاد اقتصاد مقاومتی را کرده بودند که عملا محقق نشد و امسال هم برآورد شده بود که صادرات 20 درصد رشد پیدا کند که من بعید می‌دانم این اتفاق بیفتد. آماری که چهار ماه اول نشان داد به ما ثابت کرد که امسال بهبود چندانی را در تجارت خارجی نخواهیم دید. ضمن اینکه باید مراقب باشیم تجارت خارجی سکته نکند، چون به نظر من اصلا حال و روز خوبی ندارد.
وی با انتقاد از وضعیت واردات کشور گفت: متاسفانه قسمت اعظم کالاهای وارداتی بازهم برنج و ذرت است خودرو هم به عنوان کالای مصرفی با افزایش جدی واردات رو به رو بوده است. برنج بیشترین واردات را داشته است. فضای واردات خودرو به قدری زیاد شده که آمار واردات آن افزایش پیدا کرده است.
این مقام سابق مسئول تصریح کرد: اگر واردات به سمت مواد اولیه تولید برود می‌توان امید بست که وضعیت تولید ما بهتر خواهد شد. ولی اگر روند واردات کالاهای سرمایه‌ای و واسطه‌ای و مواد اولیه تولید کاهش پیدا کند، آثارش روی تولید به تدریج بد خواهد بود. اگر واردات کالاهای مصرفی هم افزایش پیدا کند نشان‌دهنده این است که وارداتمان واردات خوبی نبوده است.
شجاعی با انتقاد از نوع آمار‌دهی گمرک بیان کرد: متاسفانه جزئیات واردات را منتشر نکردند و بیشتر تحلیل‌ها مبتنی بر آمار چهار ماهه است. حتی واردات ماه دوم و سوم را هم ندادند که بررسی کنیم و ببینم وضعیت چگونه است. دانستن آمار و اطلاعات حق مردم است و این آمار اطلاعات باید در اختیار تحلیلگران قرار گیرد. در حال حاضر آمار و اطلاعاتی هم که منتشر می‌شود مدیریت شده و جهت‌دهی شده و منتخب و خاص است و این به نظر من اتفاق خوبی نیست.
وی درخصوص وزیر پیشنهادی صنعت معدن و تجارت هم گفت: سبقه آقای شریعتمداری در حوزه تجارت خارجی و وزارت بازرگانی است. حضور ایشان قاعدتا در حوزه تجارت خارجی تاثیرگذار است ولی برنامه‌ای که از سوی ایشان ارائه شده برنامه خیلی قدرتمندی نیست. برنامه آقای شریعتمداری جهشی در تولید و تجارت ایجاد نمی‌کند ولی امیدوارم که بتواند در وزارتخانه جدید اثر گذار باشد.