kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۸۸۰۰
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۹

توليد 4 هزار تن خيارشور در 250 كارگاه خانگي

250 کارگاه تولید خیارشور در روستای ونایی بروجرد به صورت سنتی سالانه چهار هزار تن خیارشور تولید می‌کنند که به دلیل استفاده از آب و هوای مناسب دارای کیفیت بسیار خوبی نیز می‌باشند.


به گزارش بسیج سازندگی، در مسیر شمال غرب بروجرد، در فاصله 12 کیلومتری از مرکز شهر، روستایی رؤیایی وجود دارد که طبیعتش در عصر آهن و ماشین همچنان بکر و خیال‌انگیز باقی‌مانده است. ونایی نام روستایی است که جذابیت‌های اصلی گردشگری از جمله 10 قله مرتفع، دشت پائین‌دستی، انبوه درختان، چشمه‌سارها و رودهای پر آب را در اختیار دارد.
روستای ونایی بروجرد به‌دلیل دارا بودن مناظر طبیعی و چشمه‌سارهای چشم نواز، سالانه میزبان هزاران مسافر از سراسر کشور است اما شهرت روستای ونایی در طبیعت بی‌نظیر و استثنایی‌اش خلاصه نمی‌شود. ونایی قطب تولید بهترین و با کیفیت‌ترین خیارشور در کشور و خیار سبز محصول غالب کشاورزان ونایی است. در روستای ونایی صدها کارگاه خانگی تولید خیار شور به صورت سنتی مشغول فعالیت هستند و اقتصاد روستا به تولید و صادرات این محصول متکی است.
راز کیفیت و طعم استثنایی خیارشور ونایی را باید در آب این منطقه جست و جو کرد. آب روستای ونایی از چشمه معدنی آب شیرین تامین می‌شود و همین مسئله خیار و خیارشور این روستا را به محصولاتی کاملا متفاوت تبدیل کرده است.
علیرضا گودرزی، یکی از تولید کنندگان موفق خیارشور در روستای ونایی است که سالانه 150 تن خیارشور تولید و بسته بندی می‌کند. او می‌گوید: «بیش از 30 سال است که تولید خیارشور با کیفیت در روستای ونایی همه گیر شده و جوان‌های روستا غالبا در این حوزه اشتغال دارند. تولید خیار شور با‌کیفیت، فوت و فن و راز و رمز دارد. مهمترین مزیت ما این است که خیار سبز، آب شیرین و هوای خنک در اختیار داریم که این دو مورد در جای دیگری یافت نمی‌شود.»
در روستای ونایی 250 کارگاه تولید خیارشور به صورت سنتی سالانه چهار هزار تن خیارشور تولید می‌کنند. بخش عمده‌ای از جمعیت پنج هزار نفری این روستا در همین کارگاه‌های خانگی مشغول به فعالیت هستند. استفاده از صنایع تبدیلی برای دسته بندی خیارشورها براساس اندازه و نیز بسته بندی شکیل و مشتری پسند، از جمله عواملی است که می‌تواند درآمد اهالی و اشتغالزایی در روستای ونایی را افزایش دهد. بسیج سازندگی با هدف کمک به همه گیر شدن استفاده از صنایع تبدیلی در روستاها، پرداخت تسهیلات زود بازده اقتصاد مقاومتی به اهالی روستای ونایی را در دستور کار دارد.
در روش سنتی تخمیر که برای تولید خیار استفاده می‌شود، خواص تغذیه‌ای خیار حفظ می‌شود زیرا در این روش، از گرمادهی یا روش‌های کنسرو کردن خبری نیست. برای تخمیر صرفا از نمک تصفیه نشده‌ دریا یا نمک خیار شور جهت درست کردن آب نمک استفاده می‌شود. روش تخمیر طبیعی، خیارشور را به منبع باکتری‌های مفید تبدیل می‌کند، بنابراین خوردن خیارشورهای سنتی، راهی آسان برای افزایش باکتری‌های مفید روده است. این باکتری‌های مفید به افزایش ایمنی بدن کمک می‌کند و نیز در سنتز یا ترکیب ویتامین‌های B و K نقش کلیدی دارد. علاوه بر این هنگامی که خیار شور به طور طبیعی تخمیر می‌شود، ویتامین‌های حساس به حرارت و مواد معدنی از دست نمی‌روند. این فاکتور یکی از مهم‌ترین مزایای تهیه خیار شور تخمیری به روش سنتی است.