صمصامی:
بانک مرکزی جای برخورد عملی است نه بیانیه دادن
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی با انتقاد از عملکرد بانک مرکزی درقبال موسسات غیرمجاز مالی گفت: بانک مرکزی جای برخورد عملی است نه بیانیه دادن.
حسین صمصامی در گفتوگویی که رجانیوز آن را منتشر کرد در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی چند روز قبل بیانیه داد و اعلام کرد که موسسه مالی و اعتباری حافظ غیرمجاز است و مردم در آنجا سپردهگذاری نکنند. آیا بانک مرکزی جای بیانیه دادن است؟ گفت: نه، بانک مرکزی باید بیاید و به لحاظ عملی اقدام کند، میتواند چنین کاری کند.
وی درباره اینکه آیا همین الان بانک مرکزی ابزار قانونی برای برخورد با موسسه مالی و اعتباری غیرمجاز را دارد؟ تاکید کرد: بله، بانک مرکزی وظیفهاش نظارت بر سیستم بانکی است. هر چه گردش منابع، گردش پولی، بازار پولی را مختل میکند، بانک مرکزی به لحاظ قانونی اختیار دارد که جلویش را بگیرد. این وظیفه بانک مرکزی است وگرنه نظارت به چه دردی میخورد؟
صمصامی با بیان اینکه بانک مرکزی ما باید مقتدر باشد ادامه داد: آقای رئیس بانک مرکزی شما که نمیتوانید کنترل داشته باشید و میگویید این موسسات مالی و اعتباری وصل هستند به برخی نهادها یا برخی افراد و ما نمیتوانیم با اینها برخورد کنیم، اینها قدرتشان خیلی زیاد است. اگر نمیتوانید قانون را اجرا کنید برای چه رئیس بانک مرکزی شدید؟ مگر وقتی در جاده دوربین نصب میکنیم، دوربین میگوید این ماشین رئیس و آن ماشین، ماشین مرئوس است؟ هر خودرویی که سرعتش بالا باشد، این دوربین ثبت میکند. مگر اینکه دوربین را دستکاری کرده باشند؛ مثلا ماشین مال فلان مقام بوده است، بنابراین این تخلف را ندیده میگیریم. اگر نمیتوانید اعلام کنید اینجا این چهار مشکل وجود دارد خب استعفا بدهید؛ وقتی یکی، دو تا، سه تا و چهار تا رئیس بانک مرکزی بهخاطر این مشکل، از بانک مرکزی خداحافظی کردند؛ آن موقع جامعه به خودش میآید و میگوید یعنی چه که هیچ کسی نمیآید رئیس بانک مرکزی شود و حاضر نمیشود این کار را انجام بدهد و ریاست را برعهده بگیرد؟ آن موقع، جامعه تلاش میکند یک کاری بکند.
وی افزود: بعد از مرحوم نوربخش که خدا رحمتشان کند و البته اشکالاتی هم داشتند، در بانک مرکزی تا به امروز هیچ وقت آدم توانمند از لحاظ اقتصادی نیامده است که متولی بانک مرکزی شود. البته در دولت یازدهم اوضاع بدتر شد. در دولت یازدهم کسی که خودش حسابدار و مدیرعامل این بانکهای خصوصی بود، رئیس بانک مرکزی شد. البته ایشان از لحاظ شخصیتی، فرد بسیار محترم، معتقد و درستی است و من روی فرد ایشان حرفی ندارم ولی از لحاظ دانش و تخصص، ایشان دانش و تخصص لازم برای مدیریت بانک مرکزی را ندارد. نتیجه چه میشود؟ نتیجهاش همین وضعیتی است که ما میبینیم.
این استاد اقتصاد افزایش موسسات پولی و مالی را از عوامل اصلی وجود هرج و مرج در فضای پولی کشور دانست و گفت: این موسسات پولی و مالی مثل قارچ رشد میکنند و فعالیتهای خلاف قانون انجام میدهند و بعضا اینها خودشان در خلق پایه پولی موثرند، یعنی خود اینها پایه پولی ایجاد میکنند. این در حالی است که طبق قانون، پایه پولی فقط باید توسط بانک مرکزی و با نظارت بانک مرکزی ایجاد شود. بانکها از طریق پایه پولی، پول پرقدرت، نمیتوانند خلق پول کنند. پایه پولی فقط در کنترل بانک مرکزی است.