اخبار ویژه
دولت بعد از آن همه وعده چرخ اقتصاد و اشتغال را به حرکت درمیآورد؟
اکنون با پایان انتخابات، نوبت مطالبه عمل دولت به وعدههای رنگارنگی است که به مردم داده است.
روزنامه صبح نو در سرمقالهای نوشت: تب انتخابات فروکش کرد و از امروز نوبت عمل به وعدههاست. ملت در 4 سال گذشته به علاوه یک ماه اخیر، از شنیدن وعدههای رنگارنگ انتخاباتی اشباع شده و حالا منتظر است تا تحقق رنگینکمان وعدهها را مشاهده کند. سرخط این وعدهها که طیف وسیعی از مردم کشور را امیدوار و چشم انتظار گذاشته است، حل مشکلات اقتصادی، به ویژه رفع معضل بیکاری و به چرخش درآمدن چرخ اقتصاد کشور و زندگی مردم است.
یکی از مهمترین و پرحاشیهترین وعدههای دولت یازدهم وعده برنامه 100 روزه تحول اقتصادی بود که با وجود اینکه رئیسجمهور در کنفرانس خبری 21 فروردین امسال دادن این وعده را دروغ مطرح شده توسط رسانهها و نشانه بیعقلی دانسته بود. اما با وجود این مجددا وعده 100 روزه خود را تکرار کرد و گفت: «مجموعا حدود 10 مسئله است که در 100 روز اول در اولویت ماست و روی آن کار و بررسی و در پایان آن را اعلام میکنیم و در ماههای اولیه نخستین قدم را در زمینه معیشت برخواهیم داشت.» البته همانگونه که تاکنون به دولت یازدهم پیشنهاد شده، بهتر است برای استفاده از فرصتها و ایجاد باور مردم به وعدههای داده شده، دولت از هماکنون اجرای برنامه 100 روزه تحول اقتصادی خود را آغاز کند تا هم به وعده دولت یازدهم عمل کرده باشد و هم دولت دوازدهم با ایجاد امیدواری در مردم کارش را آغاز کند.
در هر صورت چه در برنامه 100 روزه و چه برنامههای دیگر، آنچه بیش از همه انتظارات مردم را پر و بال داده، حل مشکلات اقتصادی است. رهبر معظم انقلاب در پیام تبریک خود به مناسبت پیروزی مردم در انتخابات، به رئیسجمهور و دولت آینده سفارش و تاکید کردند که کار و تلاش پرانگیزه و اندیشیده و جوانانه را برای برطرف کردن مشکلات کشور در پیش گیرند و لحظهای از این خط مستقیم غفلت نکنند و همچنین رعایت قشرهای ضعیف، توجه به روستاها و مناطق فقیر، برخورد با فساد و آسیبهای اجتماعی، باید در صدر برنامهها قرار گیرند.
وعده سهام عدالت 10 میلیونی و یارانه 700 هزار تومانی نقد میشود؟!
با پیروزی روحانی در انتخابات ریاستجمهوری، باید منتظر اجرای وعدههای او و نامزد پوششیاش اسحاق جهانگیری به مردم بود.
به گزارش مشرق، یکی از پوپولیستیترین وعدههایی که در ایام تبلیغات انتخاباتی از سوی جهانگیری داده شد، پرداخت یارانه 700 هزار تومانی به نیازمندان بود.
معاون اول روحانی در جمع مردم یاسوج اظهار کرد: از ابتدای امسال تصمیم گرفتیم به هر خانواده نیازمند ایرانی بین 200 تا 700 هزار تومان مستمری پرداخت کنیم و در مرحله بعد براساس این تصمیم که از ابتدای امسال شروع شده است در مرحله اول تمام افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند و هر کس که بگوید کمتر از این قشر درآمد دارد را شامل خواهد شد.
اکنون باید منتظر ماند و دید آیا دولت واقعا به تمام افراد نیازمند، یارانه 700 هزار تومانی پرداخت میکند؟ یا آنها همه وعده بود؟
سهام عدالت 10 میلیون تومانی، مورد دیگری بود که جهانگیری مطرح کرد. جهانگیری در مناظره اقتصادی کاندیداهای ریاستجمهوری گفت: ما سهام عدالت را واقعی خواهیم کرد. من به شما اطمینان میدهم شما 50 میلیون مردم ایران در کارخانهها سهامدار خواهید شد، سه سال روی این طرح کار شد که سهام عدالت طوری ساماندهی شود که مردم مزه سهامدار شدن کارخانه را بچشند.
جهانگیری افزود: از شهریور 1396 هر فرد تحت پوشش کمیته امداد مالک 10 میلیون تومان سهام در کارخانههای کشور خواهد بود و بقیه جمعیت بین 5 تا 10 میلیون تومان سهام بهترین کارخانهها را خواهند داشت و در سود کارخانهها مشارکت خواهند کرد.
در حالی که ارزش فعلی سهام عدالت یک میلیون تومان است، باید در انتظار اجرای وعده جهانگیری و افزایش سهام عدالت به 10 میلیون تومان بود.
همهچیز را باختید هم اعتبار گذشته و هم اخلاق و مرام را
«آقای روحانی شما نبردید، باختید، همه چیزتان را باختید؛ هم اعتبار و گذشته انقلابی و هم اخلاق و مرام و معنویت را».
این مطلب را داریوش سجادی همکار سابق نشریات اصلاحطلب و مشاور مهدی کروبی نوشت. او مینویسد: این کمال بیآزرمی است که در ایام رقابتهای انتخابات، سفید چشمی کنید و به ثمن بخس همه محکمات و مسلمات و مفاخر و مواضع قابل افتخار و استناد انقلاب و نظام را برای مانائی در قدرت و رای ربایی به لجن بکشید و در فردای پیروزی، با نگاه مستقیم به دوربین تلویزیون، مخاطب خود را سفیه انگاشته و از موضع قلندرانه تواضعفروشی فرمائید!
خلعت این تواضع و کسوت آن مقام با چنان ترفند و چنین فرآیندی بر قامت ناراستتان زار میزند این کمال بیآزرمی است که در پروای شکست در انتخابات و در شهوت نشست بر کرسی صدارت اصول فروشانه آرای خود را از بازار سیاه سیاست ابتیاع فرمائید.
نگاهی به راه طی شده خود در رقابتهای انتخابات بیاندازید و پشت سر خود را ببینید که چه دسته گلهائی به آب دادید؟ قدرت را بردید اما اخلاق را باختید. شما سرهنگ نیستید اما حقوقدان هم نیستید و گندم نمایانه جوفروشی کردید.
ارزشاش را داشت آقای رئیسجمهور!؟ میارزید و میصرفید تا اخلاق را فدیه مانائی خود در قدرت کنید!؟
میارزید و میصرفید تا برای مانائی در قدرت با پنجه کشیدن بر سیمای قهرمانانه نیروهای توانمند سپاه، ایشان را متهم به موشکبازی کنید؟
میارزید و میصرفید تا مانائی در قدرت را به بهای دفاع از کثیفترین نحلههای تروریستی بدسابقه در کشور ابتیاع فرموده و رقیبتان را متهم به خشونت و سرزنش بابت اعدام آن اشرار وطنفروش و قاتل نمائید؟
آقای روحانی! شما نبردید. باختید. همهچیزتان را باختید. هم اعتبار و گذشته انقلابیتان را باختید و هم اخلاق و مرام و معنویت را واگذار کردید.
7-8 میلیون نفر در اعتراض به بیکاری به روحانی رأی ندادند
معاون اقتصادی اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: خیلیها به خاطر تشدید بیکاری به روحانی رأی ندادند و به رقیب او رأی دادند.
مرتضی اللهداد در مصاحبه با عصر ایران ضمن بیان اینکه «بخش اقتصادی دولت به اندازه بخش بینالمللی آن جلوه نداشت» افزود: کاهش تورم اگر به رکود منجر شود خیلی چیز خوبی نیست. یعنی شما اشتغال داشته باشید و تورم هم داشته باشید، بهتر از این است که بیکاری داشته باشید و نرخ تورم نیز پایین باشد.
وی گفت: بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که اگر آقای روحانی، به بحث اشتغال بیشتر پرداخته بود، امروزه حدود 7 تا 8 میلیون رای از آرای آقای رئیسی را در سبد رای خودش داشت.
افراد زیادی به آقای روحانی رای ندادند به دلیل همین که فرد بیکار در داخل خانه خودشان داشتند. به خاطر جوانی که بیکار است و فارغالتحصیل شده است و کار ندارد. تیم اقتصادی مثل بقیه عمل نکرد.
وی درباره رشد اقتصادی ادعایی دولت گفت؛ رشد مثبت هم نگویید. رشدی که در سالهای مختلف کم و زیاد شود و پایین و بالا برود. رشد ایجاد اشتغال در اقتصاد نیست.
معاون اتاق بازرگانی میگوید ما به رشد منظم و رو به بالا نیاز داریم. با چنین رشدی میتوانیم اشتغال ایجاد کنیم. تقریبا 70 درصد این رشد اقتصادی سال 1395 از محل نفت تامین شد. این رشد حتما سال 96 اتفاق نمیافتد.
وی درباره دولت جدید هم میگوید: آقای روحانی باید بعضی از این پیرمردها را بازنشسته کند و از افراد خلاق و جوان بهره بگیرد.
تعطیلی کارخانهها و بیکاری 500 هزار نفر یعنی عبور از رکود؟
رئیسجمهور دیروز با اعتماد به نفسی قابل تأمل و برای چندمین بار گفت رکود از همه بخشهای اقتصاد ما رفته است.
حسن روحانی در گفتوگو باخبرنگاران و در پاسخ به این سؤال که برای خروج از رکود چه برنامههای جدی دارید، گفت: در یکی از مصاحبهها نیز در هنگام تبلیغات گفتم، واژه رکود به کار بردنش دقیق نیست وقتی ما دو فصل رشد مثبت اقتصادی داشتهایم بعد از چشمانداز که مربوط به سال 84 بود ما برای اولین بار به همان رشدی رسیدیم که چشمانداز میگوید یعنی 8 درصد پس رکود معنی ندارد. رکود از همه بخشهای ما رفته است به غیر از مسکن که باید خارج شد.
وی افزود: برای رکود در کتاب برنامه دولت دوازدهم هم نوشتهام توسعه نیازمند یک برنامه حمایتی است اگر میخواهیم اقتصاد کشور بزرگتر شود، سرمایهگذاری، روابط بینالمللی، درآمدهای نفتی برنامههایی است که باید ادامه پیدا کند. در سال 93 برای اولین بار رکود شکست و توانستیم به سوی رشد اقتصادی حرکت کنیم.
این سخنان در حالی است که حتی کارشناسان اقتصاد حامی دولت، ادعای رشد اقتصادی را منحصر به افزایش فروش نفت میدانند که طبیعتاً آن هم نمیتواند مجدداً افزایش پیدا کند. تشدید رکود موجب تعطیلی صدها کارخانه و بیکاری 500 هزار کارگر در سال 95 شد.
جالب اینکه دیروز روزنامههای حامی دولت در گزارشهای مختلف اذعان کردند اقتصاد در رکود به سر میبرد و فضای کسب و کار به شدت دشوار شده است.
روزنامه آرمان با تأکید بر اینکه دولت یازدهم باعث رکود در بازار سرمایه شد، مینویسد: مردم و فعالان اقتصادی انتظار دارند که دولتمردان به وعدههای خود عمل کنند و رونق را برای اقتصاد به ارمغان بیاورند. در دولت یازدهم واگذاری بنگاههای دولتی به بخش خصوصی برای حل مشکلات اقتصادی اتفاق نیفتاد. مشکلات نقدینگی و هزینههای خود دولت در سال 95 از طریق بازار سرمایه تأمین شد که این موارد باعث رکود و کاهش نقدینگی در بازار سرمایه شده است.
روزنامههای شرق و وقایع اتفاقیه هم در گزارشی به نقل از اتاق بازرگانی، تصریح کردند 75 درصد استانها وضعیت نامناسبی در زمینه کسب و کار دارند. وقایع اتفاقیه در این زمینه نوشت: وضعیت شاخص فضای کسب و کار در 75 درصد از استانهای کشور، حال خوبی ندارد. این گزارش اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران از پایش ملی فضای کسب و کار است که از حاکمیت فضایی حکایت میکند که کسب و کار را برای فعالان اقتصادی سخت کرده است.
براساس این گزارش عدد شاخص برای حدود 75 درصد استانهای کشور از رقم شاخص ملی فضای کسب و کار بالاتر بوده که نشانگر وضعیت نامناسب این شاخص در اکثر استانها نسبت به شاخص ملی است.»
فعالان اقتصادی مشارکتکننده در این پایش، سه مؤلفه دشواری تأمین مالی، بیثباتی و غیرقابل پیشبینی بودن قیمتها (مواد اولیه و محصولات) و بیثباتی سیاستها، مقررات و رویههای اجرایی ناظر به کسب و کار را نامناسبترین مؤلفهها ارزیابی کردند.
این نکته نیز گفتنی است که رئیسجمهور و برخی دیگر از دولتمردان از سال 93 به این طرف هر چند وقت یک بار خبر دادهاند از رکود عبور کردیم که نشان میدهد اعلام نوبت قبلی واقعیت نداشته است!!
انتخابات ایران، خبری بد برای دولت آمریکاست
رابرت فیسک در روزنامه ایندیپندنت نوشت: در حالی که در ایران انتخابات برگزار شد، سایر کشورهای منطقه، مشغول خوشامدگویی به دونالد ترامپ هستند. برای سعودیها جای تعجب است که ایرانیها انتخاباتی که هیچکدام از دیکتاتورهای دور و بر ترامپ، جرأت برگزاریاش را ندارند، برگزار کردهاند.
این روزنامهنگار انگلیسی اضافه کرد: ایرانیها افراد بسیار سیاسی هستند که انتخابات ریاست جمهوریشان را خیلی جدی میگیرند.
وی ادامه داد: هیچکس در ایران قادر نیست درباره اصلاحات و بهبود جامعه مدنی سخن بگوید مگر اینکه به انقلاب ایران و شهدای 8 سال جنگ ایران و عراق ادای احترام کند.