چرا نباید شرمنده باشید؟!(نگاه)
دکتر محمدحسین محترم
«جوری حرف بزنید اگر خرداد سال آینده نوار امروز شما را جلو خودتان گذاشتند یا پخش کردند شرمنده نشوید!. جوری وعده بدهید که اگر بعداً آن وعده را به رخ شما کشیدند مجبور نباشید تقصیر را به گردن این و آن بیندازید که نگذاشتند و نشد»!. (رهبرمعظم انقلاب- 14خرداد 92). امیرالمومنین(ع) نیز در نامه 69 نهجالبلاغه به حارث همدانی میفرمایند:«مسئول اسلامی باید بپرهیزد از اقدام و گفتاری که هرگاه درباره آن اقدام و گفتارش بپرسند، انکار کند و یا مجبور به عذرخواهی شود». سؤال اصلی این است که چرا آقای روحانی بعداز4 سال حداقل بدون عذرخواهی از ملت ایران، بخاطر عمل نکردن به وعده هایش، مجبور است وعدههای داده شده مقابل دوربین را انکار کند و شرمنده باید باشد؟
1- خانم وندی شرمن را مردم ایران بخوبی میشناسند. کسی بود که با توهین به ملت ایران گفت؛ ژن ایرانیها فریبکاری است. وی چند هفته قبل در اندیشکده ویلسون، وقتی از او سؤال میکنند چرا تحریمهای ایران بعداز یک سال از اجرای برجام برداشته نشده، میگوید؛ اصلا قرار نبوده که تحریمهای ایران برداشته شود. بعد از او سؤال میشود پس مذاکره کنندگان هستهای ایران چگونه میگویند تحریمها برداشته شده است؟ خانم شرمن با پوزخندی معنادار پاسخ میدهد: «در جریان مذاکرات هستهای به این فکر میکردیم که در متن برجام از چه واژهای استفاده کنیم تا هم تیممذاکرهکننده ایرانی بتواند به افکارعمومی و مردم کشورشان بگویند«ما بردیم» و هم ما تحریمها را بر نداریم و بگویم «ما بردیم»!. وی میگویید «بعد از ماهها فکر کردن و مشورت با تیم مستقر در واشنگتن به این نتیجه رسیدیم از واژه Lift به معنی برداشتن به جای End استفاده کنیم، چون این واژه در انگلیسی معلق کردن و در فارسی لغو کردن تعبیر میشود، لذا ما سناریوی برد- برد را مطرح کردیم و ایرانیها هم پذیرفتند»! و بقول معروف چنین کلاه گشادی را سر ملت ایران گذاشتیم. اولا آیا این از روی بیسوادی مذاکرهکنندگان هستهای ایرانی بود؟ بعید است، آنها که در سازمان ملل به جای زبان مادری و برخلاف عرف دیپلماتیک خیلی شیوا و روان انگلیسی صحبت میکردند! ثانیا آن زمان که خانم شرمن به ملت ایران توهین کرد و گفت ژن ایرانیها فریبکاری است، آقای روحانی نیز در داخل با توهین به ملت ایران، منتقدان دلسوز را که این موارد را تذکر میدادند، بیسواد خواند و گفت؛ «کلمه تعلیق نیامده، کلمه برداشتن آمده»!. حال مشخص میشود چه کسی بیسواد بود. ثالثا این سخنان خانموندی شرمن نشان میدهد ژن خود آمریکاییها فریبکاری است. رابعا در حقیقت اذعان به این است که پیشبینی و آینده نگری رهبرمعظم انقلاب بسیار دقیق و به جا بود که بارها به تیم مذاکرهکننده هستهای تذکر و هشدار میدادند آمریکاییها فریبکارند، بدعهدند، به آنها اعتماد نکنید و خوشبین نباشید مشکلات اقتصادی مردم به مدد برجام حل شود.لذا وقتی به این تذکرات و هشدارهای رهبری توجه نکردند و از خط قرمزهای نظام عبور کردند، و حالا که خانم شرمن و آقایان جان کری و اوباما و ترامپ (دو روی یک سکه آمریکا) به ریش آنها میخندند و هر روز با تهدیدات خود مبنی بر پاره کردن و بازنگری برجام،آن را در معرض خطر نابودی قرار دادهاند، آقایان باید شرمنده باشند که در مذاکرات «برد-برد»، برجام«برد–خورد» را امضاء کردند!
2- چند روز قبل خبرگزاری رویترز اعلام کرد شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم (بی پی) ، این غول نفتی انگلیس گفته بدنبال گرفتن مجوز همکاری مشترک با ایران در میدان گازی رام با 23 میلیارد متر مکعب ذخیره گاز در دریای شمال اروپا است(ایران از قبل از انقلاب 50 درصد سهامدار این میدان است)، اما آمریکا اجازه چنین کاری را نمیدهد. این یعنی چه؟ یعنی اینکه آمریکا حتی به سرمایه گذاران خارجی اجازه سرمایهگذاری در پروژههای ایرانی حتی در خاک خودشان را هم نمیدهد، حال آقایان چگونه انتظار دارند آنها سرمایههایشان را به داخل ایران بیاورند و موجب گشایش اقتصادی شود؟ نکته طنزآلود داستان اینجاست که برای توجیه ناکارآمدی خود و محقق نشدن سرمایهگذاری خارجیها در ایران، به افکارعمومی فریبکارانه القاء میکنند سرمایهگذاری خارجی در کشور نیاز به امنیت دارد و چون امنیت اقتصادی در ایران نیست، آنها نیامدند! اولا ایران که امنترین کشور جهان به اذعان خود آمریکاییها و اروپاییها است. ثانیا پاسخ دهند تاکنون با کدام سرمایهگذار خارجی در ایران برخوردی شده که آنها امنیت آمدن به ایران را ندارند؟ ثالثا پاسخ دهند که آیا سرمایهگذاری نکردن اروپاییها در پروژههای ایرانی در خاک خودشان هم به علت نبود امنیت در ایران است و یا به علت نداشتن امنیت از سوی آمریکاست که آنها را جریمه و محاکمه خواهد کرد؟ چنان که آقای ظریف که قبلا به اشتباه بودن اعتماد به جان کری اذعان کرده بود، چند روز قبل در همایش تجاری ایران و اروپا میگوید به علت تهدیدات بانکهای خارجی از سوی آمریکا، هنوز نتوانستهایم با بانکهای بزرگ بینالمللی ارتباط مالی برقرار کنیم. حال که بیبیسی به طعنه میگوید غول نفتیانگلیس در خانه خودش و در میدان نفتی رام نیز رام آمریکاست!، آیا آقای روحانی نباید شرمنده باشد؟.
3- اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه دیدار معاون نخست وزیر مجارستان گفت «براساس برجام قرار بود 900 تن اورانیوم از قزاقستان به ایران منتقل شود، اما با مخالفت انگلیس معلق شده است»! علت چیست؟ علت این است که آمریکا بعد از اجرای برجام و هنگام عمل به تعهداتش، دبه درآورد و گفت اگر میخواهید 900 تن اورانیم را وارد کنید باید سه شرط دیگر را بپذیرید: 1- ذخیره آب سنگین را باید از ایران خارج کنید 2- اورانیوم باقی مانده در لولهها را صفر و از مقدار تعیین شده اورانیوم در ایران کم کنید. 3- مسئله الیاف کربن. زمانی که فشارها برای پذیرفتن این شروط زیاد شد، رهبرمعظم انقلاب 25 خرداد 95 خطاب به آقای صالحی فرمودند «آقای صالحی مطلقا زیر بار نروید و قبول نکنید». اما متاسفانه با نادیده گرفتن این هشدار رهبری و در پشت پرده این سه شرط را پذیرفتند. لذا حالا که علیرغم پذیرش ذلتبار این سه شرط، پنج بعلاوه یک به ریش آقایان میخندد و انگلیس به نمایندگی از آنها میگوید «مخالفم و اجازه نمیدهم!» آیا آقای روحانی نباید شرمنده باشد که نمیتواند بدعهدی آنها را توجیه کند؟
4- دلیل دیگری که آقای روحانی باید شرمنده باشد این است که اولا تمام قطعنامههای سازمان ملل و شورای امنیت که علیه ملت ایران صادر شده، در زمان خود وی به عنوان مسئول تیم مذاکرهکننده هستهای در زمان دبیر شورای عالی امنیت ملی در دولت اصلاحات بوده است. ثانیا تحریمهای یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا هم بعد از فتنه 88 با حضور برخی از فتنهگران حامی دولت یازدهم در وزارت خزانهداری آمریکا و اتحادیه اروپا و دادن اطلاعات محرمانه کشور و گرا دادن به آنها برای تحریم ملت ایران، اعمال شده است. لذا آقای روحانی و جریان لیبرال حامی دولتش که قبل از به قدرت رسیدن، با دادن اطلاعات نادرست به مردم و افکار عمومی میگفتند علت مشکلات اقتصادی سوء مدیریت است، و بعد از بهدست گرفتن قدرت گفتند تحریمها علت مشکلات کشور است و باید برویم با آمریکا مذاکره کنیم، و حال که مذاکره با آمریکا جواب نداده و مشکلات همچنان باقی است، نباید از بازی با افکارعمومی شرمنده باشد؟.
5-آیا نباید آقای روحانی به علت نگاه به برون و حقایق پشت پرده برجام و محرمانه بودن قراردادها با خارجیها و عبور از خط قرمزهای نظام و عدم شناختش از دشمن و شناخت کامل دشمن از وی و همچنین ناامید کردن مردم از بهتر شدن وضعیت معیشتی، شرمنده باشد؟
6- لذا اولا باید به آقای روحانی حق داد به علت این شرمندگی، وعدههای داده شده خود مقابل دوربین را انکار کند. ثانیا آیا بهتر نبود آقای روحانی به جای انکار واقعیتها، از ملت ایران عذرخواهی میکرد و کنار میرفت؟ ثالثا آیا نباید به ملت ایران حق داد بدلیل بدعهدی آقای روحانی در بهبود شرایط اقتصادی کشور، به فرد دیگری که معتقد است «میتوانیم و میشود و باید با اتکاء به توان داخلی مشکلات را حل کرد» رای بدهند؟