اخبار ویژه
شرق: وضعیت روحانی در انتخابات لرزان است
یک روزنامه حامی دولت با وجود اغراق درباره پایگاه رأی روحانی نوشت او احتمالا به مرحله دوم انتخابات میرود.
شرق در یادداشتی نوشت: برآورد میشود آقای روحانی آرای 45 درصد از واجدان را جذب کند. مجموعه کاندیداهای محافظهکار، 40 درصد از آرا را کسب میکنند که 32 درصد از آن متعلق به آقای رئیسی است.
شرق میافزاید: به دلیل وضعیت لرزان روحانی و با وجود بیشتر بودن آرای وی، احتمال دو مرحلهای شدن انتخابات نیز وجود دارد.
اگر انتخابات در این وضعیت دو مرحلهای شود، جناح راست با تمام نیرو پشت سر آقای رئیسی قرار میگیرد و حتی امکان طرح شعار افزایش یارانه نیز وجود دارد. ولی با توجه به عدم طرح آن در مرحله اول، زیاد مورد اعتنای مردم قرار نمیگیرد.
گفتنی است طی سالهای اخیر آرای منفی آقای روحانی افزایش یافته و به موازات افزایش نارضایتی مردم از بیدستاوردی برجام که بالای 70 درصد مردم را شامل میشود، محبوبیت او نیز رو به کاهش گذاشته است به نحوی که ممکن است وی حتی کمتر از 40 درصد آرا را حائز شود.
سناریوسازی امنیتی به جای پاسخگویی درباره فساد 11 هزار میلیاردی
رئیس ستاد انتخاباتی رئیسجمهور به جای پاسخگویی درباره اختلاس 11 هزار میلیارد تومان از اموال فرهنگیان، به حاشیهسازی امنیتی و سیاسی پرداخت.
محمد شریعتمداری (معاون اجرایی روحانی) دیروز در جمع مسئولان ستادهای فرهنگیان روحانی گفت: با روی کار آمدن دولت یازدهم، اعتماد مردم برگشت و دولت آرامشی در بازار ایجاد کرد. روند کاهنده تورم در این دولت بینظیر است. برخیها رونق نیافتن اقتصاد را رکود میگویند؛ بله در اقتصاد اینطور است، اما در صنعت رشد پیدا کردهایم. ما از قعر دره به کف رسیدیم و حالا باید بسازیم و بالا برویم.
رئیس ستاد روحانی ادامه داد: ما عقبماندگیهای تاریخی در آموزش و پرورش داریم و افسوس میخورم، چرا بچه من زمانی که به معلمش نگاه میکند، آرزو نکند که معلم شود. باید یکی از انتخابهای دانشآموزان، شغل معلمی باشد. کاستیها و مشکلات در آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت، باید در دولت یکبار برای همیشه بشکند و انشاءالله در دولت آینده این اتفاق رخ خواهد داد.
او خطاب به یکی از معلمان معترض که درباره زندانی بودن فعالان صنفی سخن گفت، اظهار داشت: ما اینجا جمع شدیم که انتخاب اصلح داشته باشیم. شما فکر میکنید اگر آقای قالیباف که رئیس پلیس و آقای رئیسی که رئیس دادگستری بودند به عنوان رئیسجمهور انتخاب شوند، تعداد معلمان زندانی کمتر میشود؟
این نوع استدلال کردن محمد شریعتمداری، در حالی است که خود وی و آقایان روحانی و پورمحمدی و آشنا و... در دولت نیز دارای سوابق امنیتی هستند و معلوم نیست که آیا داشتن سمت انتظامی یا قضایی جرم است!
اما آنچه جالب است مسکوت گذاشتن ماجرای اختلاس 11 هزار میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان توسط منصوبان دولت است. دولت در شب انتخابات سعی دارد با افزایش حقوقهای ناگهانی که اقدامی صددرصد عوامفریبانه است، بیاعتنایی چند ساله به فرهنگیان و موضوع فساد 11 هزار میلیاردی را به حاشیه بیاندازد.
با وجود این قبیل اقدامات پوپولیستی که در قبال مستمریبگیران نیز تکرار شده، محمدعلی نجفی رئیس ستاد فرهنگیان روحانی در جمع اعضای این ستاد، ضمن فرار به جلو، رقبای روحانی را متهم به پوپولیسم کرد.
مشکل از فقدان اعتماد به نفس بود نه نگرانی برای عدم تأیید صلاحیت روحانی
با پایان موضوع بررسی صلاحیتها و تأیید روحانی، بهانه مدعیان اصلاحطلبی برای تحمیل نامزد موازی برطرف شده اما آنها همچنان بر ادامه نامزدی جهانگیری اصرار دارند.
مدعیان اصلاحطلبی با این توجیه که ممکن است روحانی رد صلاحیت شود، سعی کردند نامزدی اسحاق جهانگیری را که وهن دولت و شخص روحانی محسوب میشد، توجیه کنند. آنها مدعی بودند نامزدی جهانگیری، حاصل تجربه 4 سال قبل در رد صلاحیت هاشمی و برای خالی نماندن عرصه از نامزد مطلوب این طیف است.
اما اکنون که صلاحیت روحانی تأیید شده، جهانگیری همچنان در رقابتها حضور دارد و موضوع این مسئله این است که اصل ماجرای نامزدی او به مشکل فقدان اعتماد به نفس در روحانی و ائتلاف حامی برمیگردد به این معنا که این طیف بالاتفاق باور دارند که دست روحانی خالی است و وی قادر به دفاع از کارنامه خالی خود در مناظرهها نیست. دوپینگ رئيسجمهور با نامزد مکمل و کمکی، امری بیسابقه در طول 37-8 سال گذشته است.
دولت رونق داد /گزارش بیکاری محرمانه شد!
در حالی که دولت ادعا میکند اشتغال را افزایش داده و از بیکاری کم کرده است، گزارش بیکاری به مجلس محرمانه شد.
به گزارش روزنامه همشهری، بر اساس تصمیم مجلس، وضعیت اشتغال و بیکاری در یک کارگروه پیگیری خواهد شد. علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز یکشنبه برای ارائه گزارشی درباره میزان تولید و وضعیت بیکاری در نشست غیرعلنی مجلس حاضر شد تا پشت درهای بسته این موضوع مورد واکاوی قرار گرفته باشد.
پس از اتمام این جلسه، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به جلسه غیرعلنی مجلس در خصوص وضعیت اشتغال و گزارشی که وزیر کار در این زمینه ارائه کرد، مقرر شد این موضوع در یک کارگروه پیگیری شود. رئیس مجلس، در خصوص جلسه غیرعلنی اظهار کرد: از وزیر کار خواستیم تا گزارشی در مورد وضعیت اشتغال که موضوع مهمی است ارائه کند و نمایندگان هم پس از ارائه گزارش وزیر کار، نظرات خود را در این زمینه مطرح کردند. لاریجانی ادامه داد: در نهایت مقرر شد، مسئله اشتغال در یک کارگروه پیگیری شود.
آمارهای رسمی از روند صعودی نرخ بیکاری حکایت دارد که باعث شده نرخ بیکاری از 10/4 درصد در سال 92 به 12/4 درصد در سال 95 برسد. تازهترین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که جمعیت فعال(شاغل و بیکار) 10 ساله و بیشتر کشور در سال 95، به رقم 25 میلیون و 791 هزار و 450 نفر رسیده است که 12/4 درصد از این جمعیت، معادل 3 میلیون و 203 هزار و 398 نفر بیکار هستند. این گزارش میافزاید: تعداد کل شاغلان 10 ساله و بیشتر به 22 میلیون و 588 هزار و 52 نفر میرسد که 10/3 درصد از این افراد دارای اشتغال ناقص زمانی هستند که به هر دلیلی در هفته کمتر از 44 ساعت کار میکنند آماده خواهان و آماده کار بیشتر هستند.
کارچاقکنی اقتصادی نفوذی سفارت انگلیس در حزب کارگزاران
عضو مرکزیت حزب کارگزاران میگوید تعطیلی کارخانهها، صوری است.
سعید لیلاز در گفتوگو با خبر آنلاین مدعی شد کارخانههایی که ادعای تعطیلی میکنند صوری بودهاند.
وی میگوید: وقتی راجع به تعطیلی کارخانهها صحبت میشود، ممکن است این نوستالژی پدید آید و موج رسانهای ایجاد شود، حتی میتوان واقعیتها را قلب کرد، در حالی که در حال حاضر به گواه آمار، تولید صنعتی ایران از بالاترین رکورد تاریخی خود حدود 4 تا 5 درصد بیشتر است.
وی افزود: در حال حاضر مسئله این است که دچار اشباع در تولید صنعتی هستیم و این اشباع اتفاقا در دهه 90 شروع شده است.
او اضافه کرد: همیشه در پاسخ به نقدهایی که درباره رکود اقتصادی مطرح می شود، گفتهام به شهرکهای صنعتی بروید و در کارخانههای تعطیل را بزنید. از نگهبانهایشان بپرسید چند سال است که تعطیل هستید قطعا گروه کثیری از آنها خواهند گفت که هرگز فعالیتی نداشتهاند که بخواهند تعطیل شوند.
لیلاز گفت: داستان این کارخانههای به ظاهر تعطیل این است که همه آنها با دلار مصنوعا پایین نگه داشته شده، یعنی دلاری که 10 سال قیمت آن ثابت بوده و به نسبت تورم هر سال بالا رفته، وام ارزی گرفتند؛ بعضیها رفتند و برای کارخانه یک میلیون یورویی سه میلیون یورو السی باز کردند. یک میلیون یورو را خودشان برداشتند، یک میلیون یورو را به عنوان رشوه به طرف خارجی دادند، بقیه را هم کارخانه آوردند و آن را نصب کردند.
لیلاز تصریح کرد: تمام این کارخانههایی که در لیست تعطیلی قرار میگیرند، همان کارخانههایی هستند که با وام ارزی ایجاد شدند در حالی که مالکان آن به اندازه یک جوراب پول خرج نکرده بودند.
وی اضافه کرد: همان لحظهای که کارخانه را میساختند هم هدفشان تولید نبود، چون سودشان را از آن یک میلیون یورو برده بودند.
او گفت: اگر بخواهیم تولید صنعتی دولت یازدهم را با عملکرد دو دولت قبل مقایسه کنیم از بالاترین عملکرد دولت قبل 20 درصد بالاتر است و حتی اصلا قابل مقایسه با مرداد 92 نیست.
یادآور میشود سعید لیلاز جزو بازداشتیهای فتنه 88 بود که به همراه 50 نفر دیگر توسط حسین رسام، جذب سفارت انگلیس شد. وی پس از آزادی جذب مرکزیت حزب اشرافی کارگزاران شد و در کار آمارسازی و صورتسازی سرویس میدهد.
اظهارات اخیر لیلاز در نسبت دادن تعطیلی کارخانهها به دولت قبل در حالی است که مقامات دولتی و روزنامههای آنها تا همین چند روز قبل، تعطیلی کارخانهها را انکار میکردند و اکنون با تأیید تعطیلی آن را به دولت قبل نسبت میدهند. از طرف دیگر، وی این کارخانهها را صوری معرفی میکند اما سؤال این است که آیا کارخانههای دیرپایی مانند ارج و آزمایش و کاشی ایرانا و روغننباتی جهان، پارس الکتریک، قند ورامین، سیمان ایلام، ایران چوب، قند کرج و کردستان و فریمان، فولاد سهند، پلیاکریل، داروگر و... کارخانههای صوری بودهاند که در طول چند دهه گذشته فعالیت داشتهاند؟! چرا عضو مرکزیت کارگزاران نمک بر زخم مدیران و کارگران این کارخانهها میپاشد!
اما حکایت صورتسازی و آمارسازی برای خوب نشان دادن اوضاع اقتصادی، تکرار همان خیانتی است که کسانی در دولت سازندگی مرتکب شدند و همهچیز را گل و بلبل نشان دادند تا اینکه تورم به رکورد تاریخی 49/4 درصد رسید و منجر به اعتراضات گسترده اجتماعی در اسلامشهر و مشهد و... شد. آیا نفوذی سفارت انگلیس در کارگزاران، مأموریت تازهای برعهده دارد؟!
نیویورکتایمز: مردم ممکن است روحانی را سر صندوق تنبیه کنند
رسانههای غربی انتخاباتی سخت را برای روحانی پیشبینی میکنند. نیویورکتایمز با نگرانی نوشت روحانی ممکن است سر صندوق از سوی مردم تنبیه شود.
این روزنامه با بیان اینکه از نگاه تحلیلگران، رقابت نهایی در انتخابات به روحانی و رئیسی (یک مقام سابق قضایی) ختم میشود، نوشت: انتخاب دوباره روحانی به هیچ وجه قطعی نیست. او ممکن است در صندوقهای رأی تنبیه شود و رئیسی تندرو سر کار بیاید.
روزنامه صهیونیستی تایمز آو اسرائیل نیز در گزارشی نوشت: حسن روحانی رئیسجمهور فعلی ایران، مبارزه سختی را با نامزدهای تندرو در پیش دارد. رقیب وی ابراهیم رئیسی است.
در همین حال خبرگزاری رویتر نوشت: روحانی رئیسجمهور عملگرا به مصاف تندروها میرود. به اعتقاد تحلیلگران، بزرگترین چالش روحانی در این انتخابات که از سوی میانهروها و محافظهکارانی چون علی لاریجانی رئیس مجلس نیز حمایت میشود، ابراهیم رئیسی است.
فرانسپرس هم گزارش داد: مبارزات انتخابات ریاستجمهوری ایران روز جمعه در حالی آغاز شد که حسن روحانی رئیسجمهوری کنونی با نبرد شدید و سختی با تندروها روبهروست. ابراهیم رئیسی، قاضی پیشین رقیبی جدی برای روحانی تلقی میشود. او مدیر یک بنیاد نیرومند مذهبی در شهر مقدس مشهد است و بر توجه به فقیران و نیازمندان، تاکید دارد.
روزنامه دیلیمیل نیز معتقد است ابراهیم رئیسی از پشتوانه مذهبی قوی برخوردار است.
روزنامه واشنگتنپست اما مینویسد: انتخابات آتی ایران احتمالا رقابتی تنگاتنگ میان سه نامزد شامل روحانی، رئیسی و قالیباف است.