kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۱۷۳۴
تاریخ انتشار : ۲۸ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۴
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

تغییر شرایط نسبت به سال 92 و احتمال عبور از روحانی در دقیقه 90


سرویس سیاسی-
در فاصله قریب به یک ماه تا انتخابات ریاست جمهوری، روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادی در گزارشی تحت عنوان «آغاز پرداخت سود سهام عدالت» به این موضوع پرداخته است. این روزنامه مدعی اصلاح‌طلبی در استقبال از این موضوع نوشته است: «سرانجام برگه‌هاي ١٠ ساله سهام‌ عدالت به سودآوري نزديك مي‌شود. از نخستين دقايق روز ٣٠ فروردين ماه، دارندگان برگه‌هاي سهام عدالت مي‌توانند با اعلام شماره حساب شبا به سامانه سهام عدالت، از سود آن بهره‌مند شوند. اين مرحله دوم از آزادسازي سهام مزبور است كه با دريافت شماره حساب و پرداخت سود به دارندگان آن وارد فاز اجرايي مي‌شود.»
نکته جالب در این باره رفتار متناقض مدعیان اصلاح‌طلبی و دولتمردان تدبیر و امید است. روزنامه‌های اصلاح‌طلب در دولت‌های قبل این‌گونه کارها را «پوپولیستی» خوانده و آنها را با اهداف انتخاباتی تحلیل می‌کردند اما اینک نه تنها هیچ نشانی از این‌گونه تحلیل‌ها نیست بلکه از این اقدام استقبال نیز شده است.
حتی حسن روحانی که در سال 88 رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت بود، در این باره گفت: «من معتقدم که مردم ما ساده نیستند و هر چند که ممکن است در ظاهر ساکت باشند، اما با هوچی‌گری، جنگ روانی و وارد کردن اتهامات سنگین به شخصیت‌های نظام نمی‌توان آرای مردم را خرید. همانطور که مطمئنم با سیب زمینی و تراول چک [سود سهام عدالت] هم نمی‌توان کشور را تحت کنترل خود درآورد.»
روحانی همچنین گفته بود: «مردم ایران آگاه‌تر و فهیم‌تر از آن هستند که سیاست‌هایی نظیر توزیع تراول چک یا سیب زمینی رایگان بتواند رفتارهای انتخاباتی آنها را تحت تاثیر قرار دهد…»
واکنش به حمله فرضی!
روزنامه اعتماد در شماره دیروز خود گفت‌وگویی را با محمدرضا عارف نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون امید مجلس انجام داده است.
عارف در این گفت‌وگو از تعامل با رهبری سخن گفته و تاکید کرده است: «ما هميشه با دفتر آقا تعامل داشته‌ايم و ايشان هم صميمانه به ما محبت كرده‌اند. ما هم هر وقت لازم باشد با ايشان تماس مي‌گيريم.»
اما نکته جالب توجه در ادامه این گفت‌وگو آنجاست که روزنامه اعتماد به حاشیه‌سازی علیه اصلاح‌طلبان روی آورده و از جانبی فرضی، حمله‌ای فرضی را فریاد می‌زند. این روزنامه مدعی اصلاح‌طلبی از عارف می‌پرسد: «بعد از كانديداتوري آقاي جهانگيري خيلي از محافل اصولگرا و رقباي آقاي روحاني بر اين موضوع مانور مي‌دهند كه احتمال رد صلاحيت ايشان افزايش يافته است و حضور آقاي جهانگيري براي رفع اين نگراني است!»
تا امروز چنین تحلیل و احتمالی از ناحیه هیچ کدام از اصولگرایان و رسانه هایشان مطرح نشده است بلکه بیشتر آنها بر این باورند که حضور اسحاق جهانگیری به عنوان نامزد «ضربه گیر» یا «نامزد پوششی» از آن جهت که دولت از ناحیه کارنامه ضعیف خود احساس ضعف می‌کند و برای دفاع از آن به یک «نامزد مکمل» نیاز است. عارف نیز بدون آنکه به نادرستی این موضوع ایراد بگیرد در پاسخ به این پرسش گفته است: «نه اصلا رد صلاحيت آقاي روحاني موضوعيت و زمينه‌اي ندارد. به هر حال اينها حرف‌هايي است كه رقباي آقاي روحاني بيان مي‌كنند اما ما در اين رابطه هيچ نگراني نداريم.»
اصلاح‌طلبان رای قابل اعتنایی ندارند!
روزنامه آرمان در یادداشتی با عنوان «آمدن جهانگیری تاکتیک انتخاباتی روحانی» نوشت: «در جبهه اصلاح‌طلبان و حامیان آقای روحانی اما اسحاق جهانگیری تنها نامزدی در انتخابات است که ضمن حضور با برنامه در انتخابات با درخواست آقای روحانی نیز از صحنه کنار خواهد رفت.»
این روزنامه در ادامه با اذعان به اینکه اصلاح‌طلبانی که نامزد ریاست جمهوری 96 شده‌اند، مانند مصطفی کواکبیان رای قابل اعتنایی ندارند، افزوده است: «باقی اشخاص درون این جریان چه کناره‌گیری کنند و چه قصد حضور تا لحظه آخر و شرکت در رای‌گیری داشته باشند، در جامعه رای قابل اعتنایی نخواهند داشت و حضور و عدم حضورشان تاثیری بر سبد رای آقای روحانی نخواهد گذاشت.»
تلاش برای منحرف کردن افکار!
روزنامه زنجیره‌ای شرق در یادداشتی به قلم نعمت احمدی به تحلیل انتخابات پیش‌رو و نامزدهای گوناگون پرداخته، نوشته است: «سونامی احمدی‌نژاد را باید پدیده این دوره انتخابات نامید. مردی که راحت بن‌بست ایجاد می‌کند و اعمال وی در دوره ریاست‌جمهوری هشت‌ساله‌اش، نشانگر روحیه ‌ستیزه‌جوی اوست. موضوع عزل وزیر امور خارجه وقت در سفر سیاسی خارج از کشور حین مذاکره با طرف سنگالی در تاریخ روابط دیپلماسی هیچ کشوری امکان تحقق ندارد. یا اصلی در قانون اساسی وجود دارد- اصل ١٣٦ – که احتمالا به ذهن تدوین‌کنندگان آن هم نمی‌رسیده که روزی قابل استفاده شود که در صورتی که پس از ابراز اعتماد مجلس به دولت، نیمی از هيئت وزیران تغییر کند، باید مجددا از مجلس برای هيئت وزیران تقاضای رأی اعتماد شود.»
در این نوشتارها مطرح شدن مسایل این چنینی برای انحراف افکار از کارنامه ضعیف دولت یازدهم مورد توجه است. نویسنده در ادامه پس از نقل مسائل بی‌ربط به موضوع نوشتار به نقد احتمال رد صلاحیت احمدی نژاد از سوی شورای نگهبان پرداخته است: «فردی که دو دوره از همین شورا تأيید صلاحیت گرفته و هشت سال سکان اداره کشور را برعهده داشته و هم‌اکنون در مجلس عالی تصمیم‌گیری نهايی یعنی مجمع تشخیص مصلحت نظام با حکم رهبری در تصمیم‌گیری مجمع شرکت می‌کند را با چه دلیلی رد صلاحیت کنند؟ در نهایت نگارنده بر این باورم که خداوند دکتر حسن روحانی را دوست دارد و در ناصیه ایشان دو دوره ریاست‌جمهوری نوشته شده است.»
نگاه منفعت‌گرایانه!
نویسنده در حالی احتمال رد صلاحیت فردی را به استناد عضویت نامبرده در مجمع تشخیص مصلحت نقد می‌کند که در سال 1392 هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت رد صلاحیت شد، دوم اینکه تائید صلاحیت‌ها دست شورای نگهبان و حق و  وظیفه قانونی این شورا بوده و کسی نمی‌تواند برای آن تعیین تکلیف کند. ضمن آنکه تایید صلاحیت فردی در گذشته مادام العمر نیست و ممکن است فردی که قبلا تایید صلاحیت شده سال‌ها بعد، صلاحیتش مورد تایید قرار نگیرد. چرا که شورای نگهبان وضعیت حال و اکنون افراد را بررسی می‌کند.
از سوی دیگر نگرانی اصلاح‌طلبان برای صلاحیت احمدی‌نژاد جای تامل دارد. همین‌ها بودند که در طول 12 سال گذشته پیوسته در مواضعی علیه احمدی نژاد بوده و در طول این چهارسال مدعی آوار‌برداری از خرابی‌های دولت نهم و دهم بودند آنان که حضور احمدی نژاد را به نفع خود می‌دانند و می‌خواهند این فضا را برای دو قطبی کردن جامعه همچنان زنده نگه دارند و از این رو است که از حضور احمدی نژاد استقبال کرده‌اند و هر روز تحلیل‌های گوناگونی در این رابطه منتشر می‌کنند.
احتمال کشیدن انتخابات به دور دوم
محمدرضا تاجیک فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت و گو با روزنامه زنجیره‌ای شرق ضمن اذعان به حرکت اصولگرایان یک گام به جلو در انتخابات پیش رو و رسیدن آنان به وحدت و اجماع به رای شکننده روحانی در سال 92 پرداخت و اظهار داشت: «به‌نظر می‌رسد به‌هرحال تلاش اصولگرایان این است که بتوانند در مرحله اول رأی نه‌چندان مطمئن سال ٩٢ آقای روحانی را بشکنند. پیش‌بینی ما این است که اگر انتخابات به مرحله دوم بکشد، طبیعتا اصولگرایان بر یک فرد تمرکز خواهند داشت که بیشترین شانس متوجه جناب آقای رئیسی است.»
تاجیک تلاش‌های احمدی نژاد را نیز به تحلیل نشسته و با این استدلال که وی به دنبال ارائه چهره اپوزیسیونی از خود است گفت: «فرض خودش این است که دارد وارد یک بازی برد- برد می‌شود؛ بازی‌ای که چه شکست بخورد و چه پیروز شود، هردویش برد است. چه ردصلاحیت شود و چه تأیید‌صلاحیت شود، بُرد است. چون اگر تأیید صلاحیت شود، به فضای انتخابات می‌آید و تلاشش را می‌کند تا آرا را جلب کند، ردصلاحیت هم شود، چهره اپوزیسیونیستی بیشتری پیدا می‌کند که می‌تواند هم افکار عمومی را تهییج کند و هم می‌تواند از این فضای سازمان رأی خود به‌نفع نفر بعدی بیشتر استفاده کند. مطرح‌کردن امثال بقایی با این عنوان که ایشان زندان بوده، آفتاب ندیده و... کاملا نشان می‌دهد در ادبیات هم ایشان به دنبال تقویت آن چهره اپوزیسیونیستی خود و اطرافیانش است؛ یعنی مفروضش این است که شاید در آستانه انتخابات با این برگ می‌توان بازی کرد و حتی می‌توان با این برگ پیروز شد. شاید با این تحلیل چنین حرکتی را دارند انجام می‌دهند.»
تاجیک در ادامه به روحانی و تیم او گفت که اوضاع با سال 92 متفاوت است و ادامه داد: «تیم آقای روحانی باید شرایط را متفاوت از شرایط ٩٢ ببیند. امکان بازتولید شرایط ٩٢ به‌راحتی در شرایط کنونی میسر نیست. ایشان هم به یک تیم بسیار خلاق احتیاج دارد که بتواند در شرایط کنونی متفاوت عمل کرده و فضای خموده جامعه و قشری را که ریزش کرده، از آن ایشان کند و دوباره به صحنه بکشاند. بنابراین به تیمی احتیاج دارد که هم به‌لحاظ تشکیلاتی و هم به لحاظ کارکردی و هم به‌لحاظ سیاست‌ها و تاکتیک‌ها و استراتژی‌ها تیم متفاوت و باطراوتي باشد و بتوانند شرایط کنونی را متفاوت از سال ٩٢ تدبیر کنند.»
زمینه چینی برای عبور از روحانی
روزنامه بهار در سرمقاله دیروز خود با عنوان «چه اتفاقاتی ممکن است انتخابات ایران را تحت الشعاع قرار دهد؟» بطور تلویحی محتمل بودن عبور از روحانی و متمایل شدن اصلاح‌طلبان به جهانگیری یا هاشمی در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده است.
نویسنده سرمقاله بهار آورده است: «مسلما تفکری که با پختگی لازم و با اتفاق نظر قاطبه‌ اصلاح‌طلبان و اعتدالیون به گزینه نهایی و قطعی حمایت از شخص آقای روحانی رسیده، دلایل و پارامترهای زیادی را مدنظر داشته است. لذا در صورت وقوع هر اتفاق غیرقابل پیش بینی این جمع متکثر و باتجربه باید قادر باشند با توجه به پارامترهای موجود، شرایط جدید را رصد کرده و در صورت لزوم تغییرات مقتضی در تصمیم‌ها و جمع‌بندی خود لحاظ کنند. لذا بسیار حائز اهمیت است که مردم در مسیر تصمیمات شان لزوما بر روی افراد حساب باز نکرده و روندها و جریان‌های فکری را به‌ عنوان مرجع تصمیمات خویش در اولویت قرار دهند. نشده و می‌توان با کمترین تبعات از پیچ‌های تاریخی و صعب العبور گذر کرد».
این روزنامه به زعم خود تلاش کرده تا برای احتمال عبور اصلاح‌طلبان از روحانی به اصطلاح زمینه چینی کند تا  اگر در زمان تبلیغات ریاست جمهوری کاهش آرای روحانی شدت گرفت و آنها مجبور به جایگزینی وی با جهانگیری یا هاشمی شدند، طیف حامی این جریان دچار شوک نشود.