رویترز: با فروش ذخایر روی آب
رشد سریع فروش نفت ایران متوقف میشود
آمار منتشر شده از تانکرهای نفتی نشان میدهد ذخایر نفت روی آب ایران به پایان رسیده است.
به گزارش رویترز، منابع کشتیرانی اعلام کردند که ایران تمام ذخایر نفت خود که سالها بر روی دریا ذخیره کرده بود را فروخته و در حال حاضر تهران برای افزایش صادرات، با محدودیتهای تولید مواجه شده است.
از زمان لغو تحریمها از ایران که در ژانویه سال ۲۰۱۶ میلادی کلید خورده، این کشور در تلاش برای جبران فروش از دست رفته خود به آزادسازی میلیونها بشکه نفت ذخیره شده در تانکرها روی آورد.
بر اساس این گزارش، منابع ردیابی تانکرهای نفتی اعلام کردند که ایران آخرین ذخایر نفت روی آب خود را هم در دو هفته اخیر به فروش رسانده است و بیشتر این ذخایر، میعانات نفتی و نفت فوق سبک بودهاند و در حال حاضر منابع حیاتی خود را برای افزایش صادرات از دست داده است.
ریچارد مالینسون گفت: فکر میکنیم که ذخایر نفت روی آب ایران به عنوان عامل اصلی افزایش صادرات این کشور محسوب میشود و در حال حاضر این ذخایر به پایان رسیدهاند و کل صادرات نفت خام و میعانات نفتی هم تقریبا تنزل پیدا کرده است.
وی تصریح کرد که مسیر بسیار دشواری را برای افزایش تولید نفت ایران متصور هستیم مگر اینکه تخصص و سرمایهگذاری غربی به صنعت بالادست نفت ایران بازگردد که تحقق چنین امری هم به طرز قابل توجهی با کندی پیش میرود.
این در حالی است که ذخایر نفت روی آب ایران در سپتامبر سال گذشته میلادی با روند کاهشی روبرو شد و با شروع سال جدید میلادی، ذخایر نفت روی آب ایران به حدود ۱۶ میلیون بشکه رسید و اکنون هم به پایان رسیده است.
در حالیکه بیش از یک سال از لغو تحریمهای اتحادیه اروپا و سازمان ملل از ایران میگذرد، ایالات متحده اقدامات جداگانهای را علیه ایران اتخاذ کرده و دولت دونالد ترامپ وعده اعمال خط مشی سیاسی سختی را با ایران داده است.
این موضوع موجب افزایش نگرانیها در میان بانکهای غربی در مورد ارائه فاینانس به ایران شده که پیامد آن روند کند تصمیم گیرها در سرمایه گذاری بخش انرژی شده است.
گفتنی است یکی از ادعاهای دولت یازدهم این بود که مشکل اصلی نفت ایران، معضل فروش است که پس از برجام با افزایش سهم ایران از بازارهای جهانی مرتفع گردیده است. با این حال در صورت تأیید نهایی گزارش رویترز، معلوم میشود دولت تا کنون از تولیدات گذشته به عنوان دستاورد پسابرجامی خود استفاده کرده است.
از سوی دیگر یکی از اصول مورد تأکید در سیاستهای اقتصاد مقاومتی، فاصله گرفتن از خامفروشی نفت و کاهش سهم درآمدهای نفتی در بودجه سالانه کشور است ولی با این حال دولت یازدهم افزایش درآمد فروش نفت خام را از افتخارات خود قلمداد میکند و حتی به اذعان مدیران بانک مرکزی بخش عمده رشد اقتصادی سال گذشته به فروش نفت اختصاص داشته است.
به اعتقاد کارشناسان رشد ناشی از نفت اولا بیکیفیت است؛ یعنی مولد نبوده و به اشتغال پایدار منتج نشده است. از سوی دیگر این رشد زودگذر است با رسیدن به سقف فروش، دیگر از این رشدهای صوری خبری نخواهد بود.
با این حال شرایط بوجود آمده میتواند یک توفیق اجباری برای دولت محسوب گردد تا از فضای کاهش ذخایر نفت خام برای جدا شدن از خامفروشی بهره گیرد و کشور را در این زمینه یک گام به جلو ببرد.