تحریمهای جدید عیدی کاخ سفید و کنگره به ایرانیان!
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در ابتدای سال جاری پیام نوروزی خطاب به ایرانیان صادر کرد. این رفتار فریبکارانه در حالی است که کاخ سفید و کنگره، در روزهای آغازین سال 96، تحریمهای جدیدی علیه کشورمان تصویب کردند.
در هفتههای گذشته و روزهای آغازین سال 96، نقض برجام توسط آمریکا وارد فاز گستردهتری شد.
وزارت امور خارجه آمریکا 4 فروردین ماه اعلام کرد این کشور تحریمهایی را علیه 30 فرد یا شرکت خارجی به علت انتقال فناوری حساس به ایران برای برنامه موشکی این کشور یا به علت نقض کنترل صادرات بر ایران، کره شمالی و سوریه اعمال کرده است.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد 11 شرکت یا فرد از چین، کره شمالی یا امارات عربی متحده به علت انتقال فناوری به ایران که میتواند در برنامه موشکی بالستیک تهران به کار گرفته شود تحریم شدهاند.
به نقل از خبرگزاری صداوسیما، در این بیانیه آمده است 19 شرکت یا فرد نیز به علت دیگر تخلفات براساس «قانون منع تکثیر ایران،کره شمالی و سوریه» تحریم شدهاند.
طرح جدید تحریمهای ایران در سنای آمریکا
همزمان با اقدام ضد ایرانی کاخ سفید، گروهی از نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا طرحی را برای تشدید تحریمهای ایران به دلیل آزمایش موشکهای بالستیک و دیگر فعالیتهای غیرهستهای ارائه کرد. به موجب این طرح - که از جانب 14 سناتور دموکرات و جمهوریخواه از جمله اعضای بلندپایۀ کمیتۀ روابط خارجی سنا مطرح شد- هر فرد فعال در برنامۀ موشکی ایران و افرادی که با آنها داد و ستد میکنند، در فهرست تحریم قرار خواهند گرفت.
بر اساس این طرح ضدایرانی جدید، دولت آمریکا موظف است دارایی هر فرد یا نهادی را که فعالیتش ناقض تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران است، مسدود کند.
باب کروکر، رابرت منندز، مارکو روبیو، بن کاردین و تام کاتن از جملۀ سناتورهایی بودند که در تدوین این طرح نقش داشتند.
تصویب طرح تحریم ایران در مجلس سنای کانادا
در روز 11 فروردین اعضای «کمیته روابط خارجی و تجارت بینالمللی» مجلس سنای کانادا طرحی که خواستار تحریم ایران به بهانههای غیرهستهای است را به تصویب رساندند. به گزارش فارس، طرح موسوم به «تحریمهای غیرهستهای علیه ایران» را «دیوید تاچوک»، سناتور کانادایی در دسامبر 2015 را برای اولین بار ارائه کرد. این طرح وزیر خارجه کانادا را به انتشار گزارشی سالانه درباره آنچه «حمایت ایران از تروریسم و نقض حقوق بشر» خوانده شده، ملزم میکند.
طرح سنای کانادا، به علاوه دولت این کشور را از رفع تحریمهای ضد ایرانی منع کرده مگر اینکه یافتههای دو گزارش متوالی به پیشرفتهایی عمده در حقوق بشر ایران گواهی دهند و عدم ارتکاب «فعالیتهای تروریستی» توسط این کشور را مورد تأیید قرار دهند.
طرح مورد نظر همچنین از «وزیر ایمنی عمومی و آمادگی اضطراری» کانادا خواسته قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان سازمان تروریستی را مورد بررسی قرار دهند. این طرح در صورت تصویب در مجلس سنا بایستی برای تبدیل شدن به قانون در مجلس عوام کانادا نیز به رأی گذاشته شده و تصویب شود.
اروین کاتلر، وزیر دادگستری سابق کانادا که از حامیان سرسخت رژیم صهیونیستی است از این طرح حمایت کرده است.
لایحه تشدید تحریمهای موشکی و تحریم کل سپاه پاسداران
در روز 8 فروردین ماه سناتور «باب منندز» از اعضای دموکرات سنا که از معدود مخالفان دموکرات برجام بود، در اجلاس سالانه آیپک در خصوص لزوم مقابله با نهادهای انقلاب اسلامی ایران برای افزایش امنیت رژیم صهیونیستی سخن گفت.
این سناتور آمریکایی مانند بسیاری از دیگر مقامات کشورش، ایران را به ایجاد بیثباتی و تنش در منطقه محکوم کرد و مدعی شد: آمریکا نباید مقابل اقدامات منطقهای ایران ساکت بنشیند و به همین علت است که لایحه تشدید تحریمهای موشکی و تحریم کل سپاه پاسداران در دستور کار قرار گرفته است.
منندز در توصیف مفاد این پیشنویس گفت: «تحریمهای جدید در صورت تصویب، سپاه را در حیطهای فراتر از نیروی قدس، هدف قرار میدهد».
اشاره منندز به طرحی است که روز 4 فروردین از سوی گروهی از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه برای تشدید تحریمهای موشکی ایران ارائه شد.
به گزارش خبرگزاریها، «راس لتینن» رئیس کمیته فرعی امور خاورمیانه و شمال آفریقا در مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: سیاست آمریکا بایستی بر برچیدن برنامه موشک بالیستیک ایران استوار باشد.
تشدید اقدامات ضد ایرانی توسط مقامات آمریکایی در هفتههای اخیر در حالی است که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در ابتدای سالجاری، پیام نوروزی خطاب به ایرانیان صادر کرد. رئیسجمهور آمریکا در بخشی از این پیام با بیان اینکه به مدت طولانی از دوستی فوقالعاده با ایرانیان آمریکایی لذت برده است، افزود: آنها یکی از موفقترین گروههای مهاجر در تاریخ کشور ما هستند. آنها از ترکیب مذاهب متعددی شامل مسلمان، مسیحی، یهودی و زرتشتی هستند اما همگی به میراث اجدادشان علاقه دارند.
ترامپ در حالی در این پیام ایرانیها را جزو موفقترین گروههای مهاجر به آمریکا توصیف کرده که تاکنون دو بار تلاش داشته ورود ایرانیها به آمریکا را ممنوع کند.
در روز 10 فروردین رسانههای آمریکا گزارش دادند که یک زن ایرانی، علیرغم داشتن روادید معتبر از ورود به خاک آمریکا منع و بازداشت شده است.
بازداشت این زن ایرانی در حالی صورت گرفته که وی روادید معتبر گردشگری داشته و منعی برای ورود وی به آمریکا وجود نداشته است.
طرح تحریمی جدید، عامل لغو برجام
تعدادی از مقامهای سابق آمریکایی که در حصول توافق هستهای با ایران نقش داشتهاند، از جمله آنتونی بلینکن، آوریل هاینس، کولین کال، جف پرسکوت، جان فاینر و فیلیپ گوردون در یادداشتی در فارنپالیسی درباره تبعات منفی طرح تحریمی اخیر نمایندگان سنا علیه تهران هشدار دادند.
نگارندگان در بخشی از این یادداشت، درباره برنامه نمایندگان کنگره برای قراردادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان «سازمان تروریستی» هشدار داده و تصریح کردهاند که چنین اقدامی «منافع اندک و مخاطرات جانبی قابل توجهی» خواهد داشت. این طرح، رئیسجمهور آمریکا را به سمت اعلام سپاه به عنوان گروه تروریستی پیش میبرد. این گامی است که دولتهای جورج بوش و باراک اوباما آن را بررسی کردند اما به دلیل منافع محدود و مخاطرات جانبی قابل توجه از آن چشمپوشی کردند.
مقامهای سابق آمریکایی تاکید کردند که طرح تحریمی جدید سناتورهای آمریکایی میتواند به لغو توافق هستهای با ایران منجر شود.
ایران ۱۵ شرکت آمریکایی را تحریم کرد
در روز 6 فروردین وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیهای تحت عنوان «اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران برای تحریم شرکتهای آمریکایی که در جنایات رژیم صهیونیستی، پشتیبانی از تروریسم و مشارکت در سرکوب مردم منطقه نقش داشتهاند»، فهرست 15 شرکت آمریکایی ناقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بینالمللی را اعلام کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام اخیر دولت ایالات متحده در اعمال تحریمهای فرامرزی یکجانبه علیه افراد و نهادهای ایرانی و غیرایرانی به بهانههای ساختگی و ناموجه را به عنوان اقدامی خلاف حقوق بینالملل و مغایر با متن و روح برنامه جامع اقدام مشترک محکوم کرده و مجددا تکرار و تاکید میکند که تقویت و توسعه توانمندیهای دفاعی کشور، از جمله تقویت ظرفیت دفاعی موشکی به منظور اعمال حق دفاع مشروع در برابر هرگونه تجاوز خارجی و ارتقای توان بازدارندگی در برابر تهدیدها، امری قطعی و تردیدناپذیر است و جمهوری اسلامی ایران در حفظ و حراست از کیان و تمامیت ارضی خود و تامین امنیت مردم هیچ محدودیتی برای خود قائل نیست.
شبکه خبری سیانان با اشاره به فهرست تحریمی وزارت خارجه ایران در گزارشی نوشت: شرکتهای تحریم شده هیچ معامله و یا اموالی در ایران ندارند و این تحریم فقط یک حرکت سیاسی است.
هیل: تحریمهای اولیه همچنان پابرجاست
هیل، نشریه کنگره آمریکا در گزارشی با اشاره به توافق هستهای با ایران(برجام) نوشت که این توافق تنها برخی مفادهای تعدادی از تحریمهای ثانویه علیه ایران را لغو یا کاهش داده و تحریمهای اولیه همچنان پابرجاست.
در بخشی از گزارش آمده است: بر اساس قوانین فعلی یک آمریکایی حتی یک گیره کاغذ نیز نمیتواند به ایران بفروشد یا حمل کند. بانکهای آمریکایی از هرگونه پردازش تراکنشهای مالی ایرانیان منع شده که همین عامل دسترسی مستقیم ایران به دلار را قطع کرده است.
نشریه کنگره آمریکا تاکید کرد: تحریمهای ثانویه همچنان بر شهروندان غیر آمریکایی که با نهادهای تحت تحریم ایران کار میکنند وجود دارد.
از فرصت برجام برای مهار ایران استفاده کنیم
«مارتین ایندیک» که طراح تئوری مهار دوگانه در دوران ریاستجمهوری «بیل کلینتون» برای مقابله با ایران و عراق به شمار میرود در نشستی با موضوع «راهبرد آمریکا در قبال ایران» در کمیته روابط خارجی سنای این کشور گفت: تا زمانی که ایرانیها به دقت به توافق هستهای(برجام) پایبند باشند ایالات متحده و متحدانش در منطقه از فرصتی حیاتی برای طراحی و اجرای سایر مولفههای این راهبرد مهار بهرهمند خواهند شد. باید آماده انجام یک بازی درازمدت باشیم و برجام این را امکانپذیر میکند.
محکومیت یک شرکت چینی
به اتهام دور زدن تحریمهای ایران
در 3 فروردین ماه وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد: یک شرکت چینی به خاطر نقض تحریمهای ایران به پرداخت 900 میلیون دلار به دولت آمریکا محکوم شده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، وزارت دادگستری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: شرکت ZTE در دادگاه به دست داشتن در نقض تحریمهای اعمال شده علیه ایران از طریق انتقال اقلام آمریکایی و فناوری آمریکایی به ایران و اعلام اظهارنامه جعلی در دادگاه گناهکار شناخته شد.
همچنین رسانههای آمریکایی در روز 10 فروردین گزارش دادند که یک شهروند کانادایی متولد ایران به اتهام انتقال تجهیزات موشک به ایران در ایالت واشنگتن دستگیر شده است.
تلاشهای بیثمر ایران برای دسترسی به بانکداری انگلیس
خبرگزاری رویترز نوشت منابع مالی در اروپا میگویند ایران از بانک مرکزی انگلیس خواسته تا حسابهای موقت ویژهای را برای بانکهایش ایجاد کند اما تاکنون اقداماتش برای رفع موانعی که آن را از سیستم بانکی اروپا جدا نگهداشته-علیرغم اجرای برجام- بیثمر مانده است.
یک مقام ارشد در سیستم بانکداری ایران که خواست نامش فاش نشود به رویترز گفت: بانکداری انگلیس هر فعالیتی مربوط به ایران را تعلیق کرده است.
رویترز همچنین در گزارش دیگری نوشت: به دلیل مشکلات بانکی ارسال به موقع هواپیماهای مسافربری ایرباس به ایران در هالهای از ابهام قرار دارد.
روزنامه نیویورکتایمز نیز در گزارشی به تداوم هراس شرکتهای بینالمللی از معامله با ایران به دلیل تحریمهای پابرجا مانده آمریکا پرداخته و نوشته است: حتی مشتاقترین سرمایهگذاران خارجی در ایران آهسته گام برمیدارند.