اخبار ویژه
مردم با پوست و گوشت خود تلخی رشد اقتصادی را حس میکنند
دو مقام ارشد دولت میگویند آمار رشد اقتصادی بسیار مطلوب بوده و برای مردم ملموس است. اما همزمان یک خبرگزاری دولت، واقعیت دیگری از واقعیت زندگی مردم را منتشر کرد.
رئیس بانک مرکزی دیروز پس از جلسه دولت به خبرنگاران گفت به هیچوجه هیچگونه تردید و تشکیکی نسبت به آمار رشد اقتصادی ارائه شده توسط بانک مرکزی وجود ندارد.
سیف افزود: من دیدهام که بعضیها به این آمار تردید نشان میدهند. اما این دستاورد قابل افتخاری است و دولت خوشحال است که توانسته این درصد رشد را حاصل کند. در کنار آن تورم تک رقمی یک دستاورد بزرگی است که در سال 1395 توانستهایم از بعد اقتصادی حاصل کنیم.
سیف البته توضیح نداد که چرا دولتمردان در 2 سال گذشته ادعا میکردند از رکود به رشد عبور کردهایم اما امسال با یک سال تاخیر و به واسطه انتشار گوشهای از آمار معلوم شده رشد اقتصادی پارسال منفی 1/6 درصد بوده است؟!
همزمان محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهور گفت: سیاستهای اقتصاد مقاومتی راهحلهای شفابخشی را ارائه میکند. از این رو اولویت ما در سال آینده دنبال کردن سیاستهای اقتصاد مقاومتی است.
وی نیز در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: ما در سالجاری شاهد یک رشد بسیار مطلوب بودهایم. همه خانوارها و فعالانی که در این بخشها بودهاند به طور ملموس آن را لمس کردهاند که اکثر آن از باب درآمدهای نفتی بوده که نسبت به گذشته قابل قیاس نبوده است.
نهاوندیان در مورد اشتغالزایی نیز عنوان کرد: ایجاد شغل مسئله مهمی بود که دولت بر آن تاکید داشت. رشد اشتغال افزایش یافته است. ما توانستهایم اشتغالزایی خالص داشته باشیم یعنی نه اینکه شغلهایی را ایجاد کنیم عدهای بر سر کار بیایند و عدهای دیگر بیکار میشوند.
این اظهارات نیز در حالی است که اولا بنابر تصریح آقای مسعود نیلی مشاور اقتصادی ارشد رئیسجمهور، 500 هزار نفر در یک سال گذشته بیکار شدهاند. ثانیا هزاران کارخانه در همین سال اجرای برجام تعطیل شدند و اگر چیزی را مردم لمس کردهاند، همین تشدید بیکاری و رکود و تعطیلی واحدهای تولیدی بوده است.
اما از زاویه نگاه سوم، مرور گزارش خبرگزاری ایلنا (از خبرگزاریهای حامی دولت) قابل توجه است. این خبرگزاری در گزارشی از میادین میوه و ترهبار نوشت: «مردم، نصف سال گذشته گوشت قرمز میخرند».
ایلنا میافزاید: «مرد مقابل مغازه ایستاده است و روی سیبهای بیکیفیت دستمال میکشد، کمی آن طرفتر تابلوی تخفیف آجیل شب عید در مغازه خلوت آجیل فروشی خودنمایی میکند و درست مقابل آن مرد ماهی فروش قیمت ماهیها را تغییر میدهد. بازار آرام است و از شلوغی و ازدحام شب عید در آن خبری نیست؛ اما قیمتها بالا است و افزایش داشته است.
سیب و پرتقال تنظیم بازار عرضه شده است اما کیفیت مناسبی ندارد. سیبها مناسب پذیرایی رسمی نیستند و پرتقالها بیش از اندازه درشت و یا خشک هستند.
به گفته فروشندگان بخش زیادی از گوشت گوسفندی موجود در بازار گوشت زابلی یا همان پاکستانی است که در مقایسه با دام ایرانی کیفیت مناسبی ندارد.
به گفته فروشندگان این محصولات کیفیت پایینی نسبت به مشابه ایرانی دارند و به دلیل قدرت خرید پایین مردم میزان خرید نسبت به اسفند سال گذشته به کمتر از نصف رسیده است.
طبق گفته فروشندگان از ابتدای اسفندماه نرخ این محصول با افزایش قیمت هزار تومانی مواجه بوده است».
ارگان کارگزاران: کدام رشد؟ بورس از رکود حکایت میکند
در حالی که مقامات دولتی از رشد اقتصادی خیرهکننده (بالای 11 درصد) خبر میدهند، ارگان رسانهای حزب کارگزاران تصریح کرد سال 95 برای بورس سالی زیانده بود.
مجله «صدا» در گزارشی با عنوان «دماسنج اقتصاد، خوابیده» نوشت: یکی از حاضرین در تالار اصلی بورس، بازنشسته ارتش است میگوید هفتهای یکی، دوبار به اینجا سر میزند و بعد هم درباره وضعیت بازار در سال 95 ادامه میدهد: «امسال خیلی ضرر کردم. البته من سبد سهامی داشتم که شامل سهام شرکتهای دارویی، معادن و شرکتهای کوچک میشد.» بعد هم با خنده میگوید الان 7،8 سالی میشود که آلوده شدهام، یعنی درست از زمانی که بازنشسته شدم. صحبتهایش که از این موضوعات میگذرد، با صدایی رساتر و محکمتر تاکید میکند که «بورس دماسنج اقتصاد است».
این روزها ساختمان شیشهای بعد از پل حافظ به نسبت روزهای کمنوسانی را میگذراند. البته که هفتم فروردینماه امسال شاخص سالش را از کانال 81 هزار واحدی آغاز کرده بود و حالا در کانال 77 هزار واحدی به سر میبرد...
خوب نبودن اوضاع بازار بورس بر کسی پوشیده نیست. به گفته علی سنگینیان، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، سود شرکتهای بورسی وضعیت چندان جالبی ندارد. به طوری که در سال 1393 در مجموع 650 هزار میلیارد ریال بود که طی سالهای 94 و 95 این رقم به ترتیب به 580 و 460 هزار میلیارد ریال کاهش پیدا کرده است و تا 9 ماهه اول سال بازدهی بورس 1/5 درصد منفی بوده است.
علی رحمانی، نخستین مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران هم معتقد است: «بازار سرمایه انعکاسی از شرایط واقعی اقتصاد کشور است.»
به گفته رحمانی، لازم است دولت با ایجاد مشوق و تدابیری، بازار مسکن را از حالت رکود خارج سازد و با فعال ساختن این بازار، نه تنها اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد، بلکه صنعت فلزات اساسی و صنایع وابسته به آن را نیز متحول خواهد ساخت و سبب نقدینگی در این بازار خواهند شد... براساس گزارشها، میتوان گفت که صورتها و اطلاعات مالی در صنعت بانکداری، پاسخگوی انتظارات سهامداران نبوده است. براساس پیشبینی سنگینیان هم سود شرکتهای بورسی برای سال 1396 روند نزولی خواهد داشت. چرا که رکود همچنان بر شرکتهای بورسی حاکم است.
بانکها، نمادهای شوم بازار سرمایه هستند بهمنماه امسال دو نماد بانک ملت و تجارت در بورس بازگشایی شد و با خودشان موجی از ریزش به همراه آوردند.
پنجم بهمن امسال شاخص کل بورس یک مرتبه هزار واحد سقوط کرد. بعد هم کاشف به عمل آمد که همان روز همزمان با انتشار گزارش شفافسازی سازمان بورس، نماد معاملاتی بانک ملت پس از حدود 5 ماه توقف به قیمت پایانی هر سهم 120 تومان بازگشایی شده بود. نماد معاملاتی بانک ملت آخرینبار قبل از توقف نماد معاملاتی به قیمت پایانی 241 تومان خرید و فروش شده بود، اما در واقع این مرتبه قیمتها با 50 درصد کاهش مواجه بوده است. هفته بعد از این ریزش، شاخص کل بورس دوباره ریزشی معادل 560 واحدی را تجربه کرد که این ریزش هم همزمان با بازگشایی نماد بانک تجارت بود. به این ترتیب دو بانک ملت و تجارت سال 95، نماد شوم تالار شیشهای حافظ شدند و شاخص را با افت شدید مواجه کردند.
1680 میلیارد تومان (32 درصد) از این زیان مربوط به دارندگان سهام عدالت و کارکنان دولت است.
براساس گزارشهای منتشر شده، نماد بانک صادرات هم قرار بوده در بورس بازگشایی شود اما مدیران بانک صادرات برخلاف دو بانک دیگر و حتی دیگر بانکهای کوچکتر مانند پست بانک، درخواست سازمان بورس و مطالبه سهامداران مبنی بر ارائه آخرین وضعیت برای فراهم شدن بازگشایی نماد را اجابت نکردند.
به هر حال الان، نماد 4 بانک در بورس بسته است و احتمالا حالا حالاها هم باز نمیشود، چرا که باز شدن دو نماد بانک ملت و تجارت و ضرر و زیان 1/3 میلیارد دلاری چشم همه را ترسانده است. آنچه مشخص است، این است که بانک مرکزی به بانکها فرصت داده است تا پایان اسفندماه استاندارد گزارشگری مالی IFRS را رعایت کنند و بعد به تالار شیشهای حافظ بروند. اقدامی که همان ابتدا باعث شد بانکها با پا پس کشیدن، فعلا عطای بورس را به لقای آن ببخشند.
از سوی دیگر، بسته بودن نماد بانکها در بورس هم دردسر دیگری است. چرا که زمانی که نماد بانکها در بورس متوقف میشود، سهامداران سرگردان رها میشوند، زیرا دیگر نمیتوانند سهامشان را خرید و فروش کنند و مجبور هستند با سهام این نماد بسته سر کنند.
آقای ظریف! در دام نتانیاهو نیافتید/او تاریخ را وارونه روایت میکند
همکار سابق نشریات اصلاحطلب از دکتر ظریف خواست تاریخ را مستقل از تحریفات صهیونیستها بازخوانی کند.
داریوش سجادی نوشت: شاذگوئی نوین «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم جنایتکار اسرائیل علیه ایران در ملاقاتش با ولادیمیر پوتین و پاسخ جواد ظریف به فرد مذکور جملگی مؤید فقر دانش تاریخی طرفین از تاریخ باستان ایران زمین است.
نتانیاهو طی ملاقاتش با پوتین به مناسبت عید پوریم یهودیان سفیهانه اظهار میدارد «هر چند پرشیا در 2500 سال پیش موفق نشد یهودیان را نابود کند اما امروز هم وارث پرشیا (ایران) تلاش دارد دولت یهودیان را نابود کند».
دکتر ظریف ضمن دروغ نژادپرستانه خواندن اظهارات نتانیاهو ابراز داشتهاند «کتاب استر بیان میکند که چگونه خشایارشا در چنین روزی یهودیان را از توطئه هامان نجات داد»، این اظهارات نشانگر فقر تاریخیگری است.
خردی و کوتولهگی سیاسی نخستوزیر رژیم نامشروع صهیونیستی و بیسوادیش در تاریخ به اقتفای بیاعتباری کشور مجعولش امر قابل انتظاری است اما اسباب تأسف آنجاست که وزیر خارجه ایران از تاریخ مطول و هزاران ساله کشور خود بیاطلاع باشد و چنین گشاده دستانه چوب حراج بر پیکر مشاهیر تاریخ باستان ایران بزنند.
جناب آقای دکتر ظریف! شأن حضرتعالی اجل است و توقع میرود در دفاع از تاریخ کشورتان در اندازه و تراز قابل انتظار از یک دولتمرد منسوب به یک کشور معتبر و تاریخمند بدرخشید و عرضاندام فرمائید.
ترهات نتانیاهو چیزی جز جعل تاریخ نیست و در ماجرای «استر» اگر دسیسهای بود آن دسیسه محصول سعایت «مردخای» عموی نابکار استر علیه «هامان» آن امیر شایسته و قدرتمند خشایار شاه بود.
برخلاف اطلاعات غلط، این هامان نبود که بر علیه یهودیان توطئه کرد و صورت واقعی ماجرا آن بود که «ماجرای استر» توطئه هوشمندانه مردخای بمنظور قبضه قدرت از طریق خلع هامان و ایرانیان وفادار به هامان بود که اتفاقاً مؤثر افتاد و خشایار شاه بیکفایت از منتهی الیه زن بارگی، مغبون نیرنگ استر و مردخای شد و این ننگ بزرگ را بنام خود در تاریخ ثبت کرد تا 75000 نفر ایرانی طی 3 روز توسط قوای تحت امر مردخای قتلعام شوند و از آن تاریخ تاکنون یهودیت صهیونی به افتخار آن قتل عام شنیع از ایرانیان «پوریم» را به شادی بنشینند.
جناب آقای ظریف- تاریخ نمیدانید! اما بکوشید تا لااقل جغرافیا را بدانید! و بالتبع تقدیر ما در گرو جغرافیای ما است و همین جغرافیا مکلفمان میکند تا بیرون از خوشبینیهای فلسفی، اسرائیل را دشمن در جوارمان ببینیم که موجودیت بزهکارانهاش ما را ملزم میدارد بیرون از گویشهای مغلوط تاریخی با زبان عزت و قدرت با آن نابکاران کلامت کنیم.
ای دل غافل شب انتخابات شد /روحانی به مناطق محروم سر بزند
عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان نسبت به بیعملی 4 ساله دولت روحانی و کمتوجهی به مناطق محروم اظهار نگرانی کرد. عبدالله ناصری از روحانی خواسته در یکی دو ماه باقی مانده، قضای سه سال و نیم کمکاری را به جا آورد.
ناصری در روزنامه شرق نوشت: برای بررسی کارنامه دولت آقای روحانی، پیش از هر چیز باید بپذیریم که برخی از فرصتهای طلایی از دست رفته در این سه سال و اندی، باعث شده که امروز جامعه و نخبگان، دامنه انتظارات خود را از قوه مجریه بالا نبرند، اما این به آن معنا نیست که میتوانیم در عین امیدواری به پیروزی آقای روحانی در انتخابات سال 96، نگران بازی طرف مقابل نباشیم.
وی با بیان اینکه روحانی از تهران به مناطق محروم برود خاطرنشان کرد: درست است که یکی از اصلیترین دستاوردهای دولت یازدهم در کارنامه کاریاش، مسئله حقوق شهروندی است، اما به نظر میرسد این موضوع بیش از آنکه رویکردی ملی داشته، برای نخبگان جامعه جذاب باشد. پیشنهادم به آقای روحانی این است که براساس برنامه کاری خود، اکنون پا را از تهران فراتر گذاشته و برای انتخابات به کارزار واقعی جامعه در سطوح مختلف آن و مخصوصا مناطق محروم کشور وارد شوند. براساس تجربیاتی که دارم، وقتی کابینه و هیئت دولت از تهران بیرون میرود، با واقعیتهای تازهای از مشکلات جامعه آشنا میشود که تلاش برای رفع آنها میتواند نقطه درخشان کارنامه آقای روحانی حتی در این اندک زمان باقی مانده باشد. عضو سازمان منحله مجاهدین (انقلاب) میافزاید: خروج از تهران، این فرصت را به روحانی میدهد که از نزدیک با محرومیتها و دغدغههای جدی مردم کشور مواجه شود. در شرایطی که مشکل اشتغال، حوادث طبیعی، خسارتهای به بارآمده از بلایای طبیعی و ریزگردها، تقریبا بیشتر استانهای محروم را تحت فشار قرار داده، آقای روحانی با این واقعیت مواجه است که در طول این سه سال و اندی، در جهت اغناسازی ]اقناع![ افکار عمومی به خاطر نداشتن یک تیم رسانهای خوب، ضعیف عمل کرده و حالا وقت آن است که صادقانه با مردم از شرایطی که تحویل گرفته و شرایطی که امروز با آن مواجه است، سخن بگوید.(!)
وی در پایان بدون توضیح درباره علت بیاعتنایی طولانیمدت ائتلاف دولت و اصلاحطلبان به مردم مینویسد؛ اگر رئیسجمهور، به شناسایی واقعیتهای ملموس جامعه و به قول معروف مشکلات کف خیابان بپردازد و شجاعانه برای رفع سریع آنها برنامهریزی کند و درباره چالشهای پیش رو و حل آنها با مردم سخن بگوید، مردم ما صداقت را در هر زمان و لحظهای باور دارند و امیدوارند که رئیسجمهورشان برای حل مشکلات آنها - که شاید در مواقعی خبرش به مرکز نرسد - به پیششان رفته و دست به کار شود.