کد خبر: ۳۱۶۱۲۶
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۵۴
عراقچی در نامه‌ای به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی مطرح کرد

پیشنهاد برگزاری نشست فوق‌العاده برای مقابله با فاجعه انسانی در غزه

وزیر امور خارجه در نامه‌ای به دبیرکل سازمان همکاری اسلامی و وزرای امور خارجه ترکیه و عربستان خواستار برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی شد و تصریح کرد: آنچه در حال وقوع است، صرفاً یک بحران انسانی نیست؛ بلکه نابودی نظام‌مند یک جمعیت غیرنظامیِ تحت محاصره است.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در نامه‌ای به حسین ابراهیم طه دبیرکل سازمان همکاری اسلامی ‌و همچنین هاکان فیدان و فیصل بن فرحان وزرای امور خارجه ترکیه و عربستان، با تأکید بر شرایط فاجعه‌بار غزه خواستار برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی به منظور بررسی فاجعه انسانی در این منطقه شد. متن نامه 
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای حسین ابراهیم طه
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی
عالیجناب،
با نهایت نگرانی، با احساس فوریت اخلاقی و سیاسی، یک‌بار دیگر در خصوص وخامت روزافزون اوضاع انسانی در نوار غزه با شما مکاتبه می‌کنم؛ وضعیتی که اکنون به یکی از وخیم‌ترین بحران‌هایی تبدیل شده که امت اسلامی و جامعه جهانی با آن مواجه هستند. شرایط در غزه از آستانه تحمل انسانی فراتر رفته است. آنچه در حال وقوع است، صرفاً یک بحران انسانی نیست،  بلکه نابودی نظام‌مند یک جمعیت غیرنظامیِ تحت محاصره است. گستره و شدت جنایات صورت‌گرفته، مستلزم اقدام فوری و هماهنگ است.
آخرین آمار و گزارش‌های دریافتی از تمامی نهادهای معتبر بشردوستانه و منابع رسانه‌ای حاکی از آن است که جمعیت غیرنظامی غزه با وضعیتی رو‌به‌روست که تنها می‌توان آن را با یک واژه توصیف کرد: نسل‌کشی.
به همان اندازه نگران‌کننده، شواهد فزاینده‌ای است که از وجود نیت راهبردی و غیرقانونی رژیم اشغالگر برای اشغال مجدد و الحاق کامل غزه حکایت دارد. اظهارات مقامات ارشد رژیم صهیونیستی، به ‌همراه تحرکات نظامی و مواضع سیاسی رژیم نشان می‌دهد که طرحی هدفمند برای محو هویت سرزمینی و سیاسی غزه از طریق کنترل دائمی، مهندسی جمعیتی، و نابودی هرگونه چشم‌انداز حاکمیت فلسطینی در جریان است. مقامات بلندپایه رژیم اشغالگر، صراحتاً از قصد خود برای «حذف غزه به‌ عنوان یک موجودیت سیاسی» سخن گفته‌اند. این صرفاً یک تغییر تاکتیکی نیست - بلکه نشان‌دهنده یک طراحی راهبردی برای نابودی حاکمیت فلسطین از طریق اشغال دایم سرزمینی، جابه‌جایی اجباری جمعیت و مهندسی جمعیت است.
با توجه به این تحولات و در چارچوب مفاد منشور سازمان همکاری اسلامی و رویه‌های پیشین در برگزاری نشست‌های فوق‌العاده شورای وزیران امور خارجه، بدینوسیله رسماً درخواست می‌نمایم که نشست فوق‌العاده شورای وزیران امور خارجه در سریع‌ترین زمان ممکن در مقر دبیرخانه کل سازمان در جده برگزار گردد.
هدف از این نشست، بررسی فاجعه انسانی جاری در غزه و هماهنگی برای ارائه کمک‌های فوری، بررسی ابعاد حقوقی و سیاسی قصد رژیم صهیونیستی برای اشغال دائم غزه، اتخاذ موضع واحد و تدابیر اجرائی از جمله ابزارهای دیپلماتیک، حقوقی و اقتصادی برای توقف تجاوز و تضمین پاسخگویی، و همچنین تأکید مجدد بر محوریت مسئله فلسطین برای سازمان همکاری اسلامی و دفاع از حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت، حاکمیت و بازگشت خواهد بود. این نشست باید نقطه آغاز اقدامات هماهنگ و قابل اجرا برای توقف تجاوز و بازگرداندن عدالت باشد.
با احترام از جنابعالی درخواست می‌نمایم که رایزنی‌های لازم با کشورهای عضو را آغاز و ترتیبات اجرائی این نشست را در اسرع وقت، مطابق با چارچوب‌های آیین‌نامه‌ای و با توجه به فوریت موضوع، فراهم ‌نمایید.
عالیجناب، لطفا مراتب احترام عمیق و پایبندی راسخ اینجانب را به اصول مشترک‌مان پذیرا باشید.
ایران و مصر بر ضرورت حفظ فضای اعتماد و هماهنگی در لبنان تأکید کردند
همچنین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و بدر عبدالعاطی وزیر امور خارجه مصر، در یک تماس تلفنی در خصوص روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کردند.
در این تماس، دو طرف در خصوص شرایط وخیم انسانی در غزه بر اثر تداوم محاصره ظالمانه این باریکه و طرح‌های تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی برای تشدید حملات و اشغال کامل نوار غزه، گفت‌وگو نموده و بر ضرورت اقدام مؤثر کشورهای اسلامی برای توقف نسل‌کشی و ورود فوری کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی به این باریکه تاکید کردند.
دو طرف همچنین در خصوص تحولات لبنان و ضرورت حفظ فضای اعتماد و هماهنگی داخلی میان جناح‌های مختلف سیاسی و پرهیز از اقداماتی که می‌تواند منجر به تنش‌های داخلی شود، گفت‌وگو کرده و در این راستا، خروج کامل رژیم صهیونیستی از مناطق اشغالی در جنوب لبنان و توقف حملات این رژیم به لبنان را ضروری دانستند.
اگر آمریکایی‌ها فکر می‌کنند 
با حمله به تأسیسات، موضع ما 
تغییر کرده یا ما کوتاه خواهیم آمد
این‌طور نیست
عراقچی علاوه ‌بر این، با حضور در برنامه «تهران ایران جهان» شبکه تهران، در پاسخ به نخستین سؤال مبنی بر شیوه جدید تعامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت:‌ مجلس محترم شورای اسلامی قانون بسیار مهمی را تصویب کرد و در حقیقت همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس را موکول کرد به تصمیمات شورای عالی امنیت ملی. یعنی هرگونه همکاری با آژانس از این پس باید از مسیر شورای عالی امنیت ملی و با تصویب آن انجام شود. در رابطه با برنامه هسته‌ای‌مان، باید بگوییم که آژانس عملکرد خوبی نداشته، به‌خصوص در چند ماه اخیر گزارشی تهیه کردند، قبل از جنگ که این گزارش زمینه‌ساز یک قطعنامه در شورای حکام شد. قطعنامه بدی بود و ایران را متهم کردند به مسائلی که خودشان هم می‌دانند، درست نبود و شاید مربوط به بیست سال قبل بود. مثلاً مدعی هستند که چیزهایی اتفاق افتاده یا نیفتاده است.
وی ادامه داد: مهم‌تر اینکه وقتی این حمله یا تجاوز، به‌هرحال غیرقانونی و وحشیانه، به تأسیسات هسته‌ای ما صورت گرفت، تأسیساتی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اصولاً وظیفه‌اش حفاظت از آنهاست و همکاری با کشورها در حوزه صلح‌آمیز است و تأسیسات ما همگی ثبت‌شده در آژانس و تحت نظارت آن بودند، و بازرسان آژانس به‌طور مرتب بازرسی داشتند، این تأسیسات مورد حمله قرار گرفت. این بزرگ‌ترین نقض قوانین بین‌المللی و یک نقض واقعاً نابخشودنی در حوزه روابط بین‌الملل است.
به‌طور مستمر در حال رایزنی
 و مشورت با چین و روسیه هستیم
وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص روابط با چین و روسیه گفت: چین و روسیه دو قدرت عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند که ما روابط عمیق و دیرینه‌ای با آنها داریم. حوزه همکاری‌های ما با این دو کشور بسیار وسیع است. با هر دو کشور توافقات درازمدتی برای همکاری منعقد کرده‌ایم که چشم‌انداز همکاری‌های دوجانبه را در بلندمدت روشن می‌سازد. با چین یک توافق ۲۵ ساله امضا کرده‌ایم و با روسیه نیز چند ماه پیش یک توافق ۲۰ ساله به امضا رسید.
رهبر انقلاب با همان 
عصای موسی‌گونه‌ خود اجازه ندادند دشمنان به اهدافشان دست یابند
عراقچی در خصوص مدیریت رهبر انقلاب در طول جنگ ۱۲ روزه گفت:  واقعاً نباید از نقش رهبری داهیانه و شجاعانه‌ مقام معظم رهبری، چه در طول سال‌های گذشته و چه به‌ویژه در این دوره‌ خاص، غفلت کنیم یا آن را از یاد ببریم. واقعاً، ایشان هم در زمانی که ما مشغول به‌کارگیری دیپلماسی و ورود به مذاکرات بودیم و هم در زمانی که در موضع دفاع قرار داشتیم، رهبری‌ای خردمندانه، شجاعانه و جسورانه ایفا کردند. با همان عصای موسی‌گونه‌ خود، راه‌ها را گشودند و اجازه ندادند دشمنان به اهدافشان یعنی از میان بردن توان دفاعی ما، تضعیف ساختار فرماندهی و کنترل ما، و ضربه زدن به انسجام ملی ما دست یابند.
وی افزود: ایشان همه‌ این ظرفیت‌ها را در مدت‌زمانی کوتاه، احیا و بازسازی کردند. تعبیر «عصای موسی» که به‌کار بردم، را واقعاً در آن دوازده روز با چشم خود می‌دیدم که چگونه رهبری ایشان مسیرها را می‌گشود، همان‌گونه که عصای موسی دریا را شکافت و راهی پدید آورد. ایشان در تمامی امور راهگشا بودند و این حماسه را رقم زدند.


نقطه قوت ایران در یک سال گذشته روابط بسیار خوب با کشورهای همسایه بوده است
وزیر امور خارجه درباره روابط ایران و کشورهای منطقه گفت: نقطه قوت و مزیت بزرگ ما در یک سال گذشته، روابط بسیار خوب با کشورهای همسایه بوده؛ روابطی که با زحمت و تلاش، آن را اصلاح و گسترش دادیم. البته دولت‌های قبلی هم این مسیر را آغاز کرده بودند و تلاش‌هایی صورت گرفته بود؛ من اصلاً این اقدامات را نادیده نمی‌گیرم. اما در یک سال گذشته، سیاست جمهوری اسلامی واقعاً بر تمرکز بر روابط همسایگی 
بنا شد.
عراقچی در پاسخ به این سؤال که گفته‌اید که شرط آغاز مذاکرات جدید با آمریکا، تعهد این کشور نسبت به عدم حمله‌ نظامی است. آیا می‌توان به چنین تعهدی از سوی آمریکا امید داشت؟ گفت: نه، حتماً نمی‌توان
 امید داشت. هیچ‌کس نمی‌تواند چنین تعهدی بدهد. اما به‌هرحال، مهم آن است که بتوانند اطمینان ما را جلب کنند؛ اینکه اگر وارد مذاکره شدیم که هنوز یک «اگر» است، آنچه که در دفعه‌ قبل رخ داد، این بار تکرار نشود و برای یک مذاکره‌ واقعی پای میز بیایند. ما هنوز به این اطمینان نرسیده‌ایم که اگر مذاکره‌ مجددی آغاز شود، آنها با نیت یک مذاکره‌ واقعی، برای رسیدن به نتایج مبتنی بر داد و ستدی متوازن وارد مذاکره 
خواهند شد.
درباره تبعات فعال‌سازی اسنپ‌بک 
نباید دچار بزرگ‌نمایی رسانه‌ای یا روانی شویم
وی درباره تبعات فعال‌سازی اسنپ‌بک گفت: پیش از این تأکید کرده‌ام که همان‌طور که اقدامات نظامی آمریکا به نتیجه مطلوب نرسید و در عمل باعث شد مسیر دستیابی به راه‌حل دیپلماتیک و مذاکره سخت‌تر و پیچیده‌تر شود، اگر اروپایی‌ها نیز بخواهند به سمت استفاده از مکانیسم اسنپ‌بک حرکت کنند، به همان ترتیب نتیجه‌ای نخواهند گرفت. بلکه برعکس، چنین اقدامی مسیر گفت‌وگو و تفاهم را دشوارتر خواهد کرد. در برخی تحلیل‌ها یا فضاسازی‌ها، موضوع اسنپ‌بک بیش از اندازه بزرگنمایی شده است. البته نمی‌گویم که چنین اقدامی بی‌اهمیت یا بی‌اثر است، طبیعتاً دارای پیامدهایی است اما به باور من، بیش از واقعیتِ موجود، این موضوع در ذهن جامعه و افکار عمومی بزرگ جلوه داده شده است.
شیعیان لبنان همچنان در اوج اقتدار خود هستند
وزیر امور خارجه گفت: الحمدلله، شیعیان لبنان همچنان در اوج اقتدار خود هستند. تا جایی که ما اطلاع داریم، ضرباتی که در جریان جنگ به حزب‌الله وارد شد، همگی ترمیم شده‌اند؛ حزب‌الله مجدداً خود را سازمان‌دهی و نیروهای خود را مستقر و فرماندهان لازم را جایگزین کرده است. این مجموعه اکنون از توان کافی برای دفاع از خود برخوردار است. البته، هر تصمیمی در نهایت، تصمیمی است که خودِ حزب‌الله اتخاذ خواهد کرد. ما به‌ عنوان یک حامی، از دور حمایت‌های خود را انجام می‌دهیم، اما در تصمیم‌گیری‌های آنها دخالت نمی‌کنیم.