kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۹۸۵۳
تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۵
آسوشیتدپرس:

حل و فصل معادلات منطقه بدون ایران ممکن نیست (ایران در رسانه های جهان)

رسانه آمریکایی «آسوشیتدپرس» درپی سفر علی لاریجانی، فرستاده ویژه رهبر معظم انقلاب به لبنان شرایط منطقه را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؛ برآورد این رسانه‌ آمریکایی حاکی از آن است که حل و فصل معادلات منطقه بدون در نظر گرفتن نقش ایران ممکن نیست. 
 
 
 
سرویس سیاسی-
 
آسوشیتدپرس ضمن پوشش اخبار سفر علی لاریجانی، فرستاده ویژه رهبر معظم انقلاب به سوریه و لبنان، به تجزیه و تحلیل شرایط لبنان و فلسطین پرداخته و امکان صلح و پذیرش پیش‌نویس اولیه را بررسی می‌کند. 
«دیوید رایزینگ»، خبرنگار، نویسنده و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در این زمینه طی گزارشی نوشت: یک مقام عالی رتبه ایران پس از گفت‌وگوهای روز جمعه با رهبران لبنان در مورد جنگ جاری بین اسرائیل و حزب‌الله، که در حالی صورت گرفت که ایالات متحده به طور فعال هر دو طرف را برای توافق با آتش‌بس جدید تحت فشار قرار داد، متعهد به حمایت بی‌دریغ کشورش از لبنان شد. 
آسوشیتدپرس در این گزارش آورده است: علی لاریجانی، مشاور علی خامنه‌ای، رهبر ایران، گفت که امیدوار است شرایط به زودی در لبنان بهبود یابد تا آوارگان بتوانند به خانه‌های خود بازگردند. لاریجانی پس از دیدارهای جداگانه با «نبیه بری» رئیس‌مجلس و «نجیب میقاتی» نخست‌وزیر موقت لبنان در جمع خبرنگاران گفت: «هدف اصلی ما از سفر این است که با صدای بلند بگوییم در کنار دولت و ملت لبنان خواهیم بود».
این رسانه آمریکایی مدعی شد: ایالات متحده در تلاش برای پایان دادن به نبرد بین اسرائیل و حزب‌الله است، جنگی که پس از گسترش جنگ 13 ماهه با حماس در ماه سپتامبر به جنوب و شرق لبنان و همچنین حومه جنوبی بیروت رخ داد.
 آسوشیتد پرس همچنین نوشت: هر دو [گروه] حزب‌الله و حماس توسط ایران حمایت می‌شوند و حزب‌الله یک روز پس از حمله غافلگیرانه حماس به اسرائیل در 7 اکتبر 2023 که آتش جنگ در غزه را شعله‌ور ساخت، شروع به شلیک موشک به شمال اسرائیل کرد.
«دیوید رایزینگ»، خبرنگار و نویسنده این مقاله، نوشت: بر اساس گزارش‌های رسانه‌های لبنانی، لیزا جانسون، سفیر آمریکا پیش‌نویس توافق پیشنهادی برای پایان دادن به جنگ اسرائیل و حزب‌الله را به نبیه بری، رئیس پارلمان، که به نمایندگی از حزب‌الله رهبری مذاکرات را رهبری می‌کرد، تسلیم کرده است.
وی در ادامه خبر داد: یک مقام لبنانی روز جمعه تایید کرد که «جانسون» با «بری» دیدار داشته اما از ارائه پیش‌نویس خودداری کرده است.
رایزینگ افزود: یکی دیگر از مقامات لبنانی تأیید کرد که بیروت نسخه‌ای از پیش‌نویس پیشنهادی را دریافت کرده است که ایالات متحده آن را برای پایان دادن به جنگ اسرائیل و حزب‌الله براساس قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل که به جنگ تابستان 2006 بین اسرائیل و حزب‌الله پایان داد، مناسب می‌داند. این مقام از جزئیات این دیدار خبر نداد اما به اصرار اسرائیل در رابطه با تضمین‌گیری اشاره کرد.
وی متذکر شد: هر دو مقام لبنانی با شرط ناشناس ماندن صحبت کردند زیرا مجاز به صحبت با رسانه‌ها در مورد مذاکرات جاری نبودند. سفارت ایالات متحده نیز از تایید یا رد این گزارش‌ها خودداری کرد.
در ادامه گزارش آمده است: لاریجانی روز جمعه از کشور سوریه به لبنان رفت؛ یک روز پیش از سفر به لبنان با بشار اسد، رئیس‌جمهور این کشور گفت‌وگوهای مشابهی انجام داد. خبرگزاری دولتی سوریه اعلام کرد اسد و لاریجانی درباره «تجاوزات جاری به فلسطین و لبنان و ضرورت توقف آن» گفت‌وگو کردند. لاریجانی در پاسخ به این سؤال که آیا برای تلاش و خنثی کردن تلاش‌های آمریکا برای پایان دادن به جنگ اسرائیل و حزب‌الله به این کشور سفر کرده‌اید، توضیح داد: «ما تلاشی برای منفجر کردن هیچ تلاشی نداریم، اما می‌خواهیم مشکل را حل کنیم و در هر شرایطی در کنار لبنان خواهیم بود».
رایزینگ نوشت: سفر لاریجانی به پایتخت لبنان همزمان با حمله هوائی مجدد اسرائیل به حاشیه جنوب شرقی این شهر بود. 
در بخش دیگری از این گزارش به موضوع پیش‌نویس صلح اشاره شده است: پنجشنبه گذشته، 10 عضو منتخب شورای امنیت سازمان ملل پیش‌نویس قطعنامه‌ای را منتشر کردند که در آن خواستار «آتش بس فوری، بدون قید و شرط و دائمی» در غزه نیز شدند. پیش‌نویس قطعنامه‌ای که برای پنج عضو دائم شورا ارسال شد، بر درخواست شورا برای «آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگان‌هایی» که در جریان حملات غافلگیرانه حماس به جنوب اسرائیل دستگیر شده‌اند، تاکید می‌کند. اسرائیل مدعی شد که حدود 100 نفر هنوز در بازداشت هستند، اگرچه گمان نمی‌رود همه آنها زنده باشند؛ ایالات متحده، نزدیک‌ترین متحد اسرائیل، کلید پذیرش قطعنامه شورای امنیت را در دست دارد. انتظار می‌رود چهار عضو دائمی دیگر- روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه- از آن حمایت کنند یا رای ممتنع دهند.
به گزارش آسوشیتدپرس تنظیم‌کنندگان این پیش‌نویس خواستار دسترسی فوری مردم غیرنظامی غزه به کمک‌های بشردوستانه و خدمات ضروری برای بقای آنها است. 
آسوشیتدپرس همچنین درباره پیش‌نویس ارائه شده، افزود: پیش‌نویس قطعنامه همچنین هشدار عمیق شورا را در مورد وضعیت فاجعه بار انسانی در غزه از جمله فقدان خدمات بهداشتی کافی و وضعیت ناامنی غذایی که خطر قحطی را به ویژه در شمال ایجاد می‌کند، بیان می‌کند.
آسوشیتدپرس به نقل از مقامات بهداشت فلسطین نوشت: حمله نظامی اسرائیل به غزه بیش از 43000 کشته برجای گذاشته است. مقامات [فلسطینی در ارائه آمار] بین غیرنظامیان و جنگجویان تفاوتی قائل نمی‌شوند، اما براساس گفته‌ها بیش از نیمی از کشته‌شدگان زن و کودک بوده‌اند.
این رسانه آمریکایی همچنین به نقل از وزارت بهداشت لبنان گزارش داد: از زمان شروع درگیری‌ها، بیش از 3200 نفر در لبنان کشته و بیش از 14000 زخمی شده‌اند.
آسوشیتدپرس براساس آخرین گزارش بانک جهانی خبر داد: لبنان تاکنون حدود 8.5 میلیارد دلار خسارت فیزیکی و زیان اقتصادی متحمل شده است.
 رقابت دیرهنگام‌ دموکرات و جمهوری‌خواه 
شکست دموکرات‌ها در انتخابات و پیروزی ترامپ درحالی صورت گرفت که یکی از وعده‌های انتخاباتی ترامپ حل بحران غزه و اوکراین بود.  
به نظر می‌رسد دموکرات‌ها برای خنثی‌سازی فعالیت‌ ایرانیان در حوزه دیپلماسی و نظامی- سبقت گرفتن از جمهور‌خواهان در نقش‌آفرینی و حل معادلات منطقه‌، به دست گرفتن ابتکار عمل پیش از روی کار آمدن ترامپ و بهره‌برداری سیاسی در انتخابات آتی، فعالیت‌های خود درخصوص جنگ اسرائیل و جبهه مقاومت را بیش از گذشته افزایش داده‌اند. شتابزدگی در ارائه پیش‌نویس صلح و اصرار بر پذیرش آن نیز مهر تأییدی بر این ادعاست.
سابقه نشان داده که آتش‌بس و صلح زودهنگام و عاجل بیش‌ از اینکه قرارداد بین‌المللی و دستاورد سیاسی محسوب شود یک نمایش برای اسطوره‌سازی و برجسته کردن اشخاص یا جناح سیاسی است، دموکرات‌ها نیز با علم به این مسئله، خواهان سبقت گرفتن از ترامپ و حزب جمهوری‌خواه هستند؛ کما اینکه موفقیت در این مسئله امکان دستاوردسازی و بهره‌برداری در آینده را نیز به همراه دارد. 
علی‌ایحال این اقدامات ذیل پرچمِ برقرارکنندهِ صلح، با هدف قهرمان‌سازی انجام گرفته و ادامه دارد؛ دموکرات‌ها با اتخاذ این رویکرد، به دنبال کسب اعتبار و آبرو در مجامع بین‌المللی و مردم آمریکا هستند. از طرفی تاخیر در اتخاذ این طرح (اقدام برای برقراری صلح) به تعبیر کارشناسان، نوعی رقابت دیرهنگام میان دموکرات‌ها و جمهوری‌‌خواهان به حساب می‌آید. 
با وجود رقابت پیدا و پنهان که میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها شکل گرفته است؛ ایران باید بهره‌برداری لازم را از شرایط داشته باشد و با اتخاذ رویکرد هوشمندانه و تضمین شده وضعیت را به سمت صلح رهنمون شود؛ پوشش اخبار سفر علی لاریجانی، فرستاده رهبر معظم و تجزیه و تحلیل آن نیز حاکی از اهمیت نقش ایران در حل و فصل معادلات منطقه است. مع‌الوصف تصمیم‌گیری در منطقه بدون دخیل کردن ایران در موضوع و نادیده گرفتن قدرت و نقش جمهوری اسلامی، محکوم به شکست است؛ رسانه‌های آمریکایی با پوشش اخبار و تجزیه و تحلیل فعالیت‌های ایران بر نقش‌آفرینی نظام اسلامی در معادلات منطقه تاکید دارند.