عضو کمیسیون اقتصادی مجلس:
«افایتیاف» شبکه دور زدن تحریمها را از بین میبرد
یک نماینده مجلس با اشاره به اینکه FATF کیفیت اجرای برنامه اقدام ایران را قبول ندارد گفت: در هیچ جای متن بیانیه FATF بیان نشده است که با اجرای برنامه، ایران از لیست سیاه خارج میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ «میثم ظهوریان»، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه FATF مشکلات اقتصادی ما را بیشتر تشدید میکند، اظهار داشت: یکی از الزامات FATF تعهد به ارائه و اشتراک اطلاعات است. الزامات احراز هویت مشتری که تعهد به شناسایی ذینفع نهائی است، در دو مورد از مفاد FATF ذکر شده است و الزامات اینچنینی هم ایران را متعهد به اشتراک اطلاعات میکند.
وی افزود: در حال حاضر بخش زیادی از ارتباطات مالی و تبادلات تجاری ما توسط شرکتهای تراستی انجام میشوند که به نوعی کار دور زدن تحریم را انجام میدهند. این موارد باعث میشود عملاً FATF فایده نداشته باشد که هیچ، باعث از بین رفتن شبکههای تراستی که بار تجارت ما در زمان تحریم برعهده آنهاست، بشود.
ظهوریان با اشاره به اینکه موضوع FATF با صرف قبول کردن دو معاهده پالرمو و سیافتی حل نخواهد شد، گفت: در هیچ یک از بیانیههای FATF ذکر نشده است که وقتی ایران برنامه را اجرا و بعد FATF قبول کرد، ایران از لیست سیاه خارج خواهد شد. بلکه گفته شده است که اگر ایران برنامه اقدام را انجام داد FATF در مورد قدم بعدی تصمیم میگیرد.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: ایران 39 ماده FATF را اجرا کرده و گزارش داده است اما FATF قبول ندارد که ایران آن را انجام داده یا کیفیت آن را قبول ندارد.
وی درخصوص اینکه برخی نسبت به افزایش هزینههای تبادلات مالی به دلیل حضور در لیست سیاه انتقاد دارند، اظهار کرد: به دلیل بیتوجهی که در زمان توافق برجام اتفاق افتاد، مواردی مثل چرخه دلار یا سوئیفت در آن دیده نشده است. این چرخه تجاری از دل FATF بیرون نمیآید، چون اصل ماجرا آنجا است. ما در برجام هم مجبور بودیم از مکانیسمهای دور زدن تحریم استفاده کنیم.
ظهوریان افزود: آن زمان که آقای لاریجانی رئیسمجلس بود صریح به این موضوع اشاره کرد و گفت در زمانی که هنوز آمریکا در برجام حضور داشت ما حتی برای پول دادن به سفارت خودمان در لندن هم باید با چمدان پول جابهجا میکردیم. با این شرایط FATF چه مشکلی از ما را میتواند حل کند؟
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس در مورد اینکه آیا همین پرونده فعلی میتواند در مجمع پیگیری شود یا باید از ابتدا در مجلس مطرح شود، گفت: ما نگاهمان این است که چون مدتی از این موضوع گذشته باید به مجلس برگردد و در مجلس بار دیگر بررسی شود. اما متأسفانه علیرغم اینکه آییننامه مجمع تشخیص مصلحت این الزام را ایجاد میکند که دولت باید در قالب یک لایحه آن را به مجلس ارائه دهد، اما این اتفاق نیفتاده است.