kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۷۶۷۵
تاریخ انتشار : ۲۵ مهر ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۸

در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها چه گذشت؟

 
 
مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و فناوری کشور در حالی با حضور رئیس‌جمهور در دانشگاه‌ تهران برگزار شد که فعالین و نمایندگان تشکل‌های دانشجویی تریبونی برای سخنرانی در این مراسم نداشتند و این امر اعتراض دانشجویان را همراه داشت.
با گذشت بیش از سه هفته از مهرماه، مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی ۲۱ مهر، با حضور مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، سرپرستان دو دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران،‌ خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، معاونین و مدیران آموزش عالی و آموزش پزشکی و به همراه تعدادی از اساتید، کارمندان و دانشجویان دانشگاهیان در تالار علامه امینی دانشگاه تهران در حالی برگزار شد که فقط تعداد محدودی از دانشجویان دو دانشگاه میزبان موفق شدند در سالن برگزاری مراسم حاضر شوند و در جریان روند برگزاری مراسم قرار بگیرند.
مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و فناوری سال ۱۴۰۳-۱۴۰۴ امسال به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده بود که بر خلاف سال‌های گذشته به صورت رسمی فرصتی برای ایراد سخنرانی تشکل‌های دانشجویی در نظر گرفته نشده بود و این امر موجب اعتراض تعدادی از فعالین دانشجویی دانشگاه تهران شد؛ به طوریکه این دانشجویان قبل از آغاز مراسم با در دست گرفتن 
پلاکاردهایی اعتراض خود را بیان کردند.
همچنین دانشجویانی که موفق نشده بودند در سالن برگزاری مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی حضور پیدا کنند،‌ امکان مشاهده تصویر سخنرانی‌ها از طریق ویدئو پروژکتور 
در بیرون از سالن وجود نداشت؛ اگرچه امکان پخش زنده این مراسم به صورت مجازی در فضای دانشگاه فراهم شده بود؛ اما دانشجویان انتظار داشتند امکان مشاهده فضای سالن مراسم به صورت تصویری در بیرون از سالن و در محوطه دانشگاه برای آنها فراهم باشد.
این مراسم ابتدا با سخنرانی رسمی سرپرست دانشگاه تهران به عنوان میزبان بیشتر با تکیه بر اهمیت حفظ استقلال دانشگاه‌ها آغاز شد و پس از آن سرپرست دانشگاه علوم پزشکی تهران، 
یک استاد به نمایندگی از اساتید دانشگاه‌ها و 
یک دانشجو نیز به نمایندگی از دانشجویان کشور در حضور رئیس‌جمهور سخنرانی کردند و پس از آن وزاری علوم و بهداشت هر یک پشت تریبون رفته و سخنرانی خود را بیان کردند.
حسین سیمایی صراف وزیر علوم در این مراسم سخنرانی خود را با تاکید کلمه «وفاق» آغاز کرد و «وفاق» را گمشده کلید مشکلات اصلی کشور دانست و گفت: رئیس‌جمهور عزیز ما به درستی دریافته‌اند که گمشده کشور «وفاق» است؛ وفاق می‌تواند سدشکن بسیاری از مشکلات باشد. در و واقع رئیس‌جمهور به درستی و با تعبیری همه فهم گفته‌اند که دعواها مشکلی از مردم حل نمی‌کند. بر این اساس ما نیاز داریم درباره مشکلات کشور وفاق باشد متاسفانه با وجود همه مشکلات هنوز بر سر اولویت مشکلات و راه کارهای رفع این مشکلات در کشور وفاق نداریم.
وزیر علوم در ادامه سخنرانی خود توجه به علم و عقل نقاد را بهترین معیار برای تحقق وفاق دانست و اظهار کرد: ما هنوز چندان باور نداریم که تنها راه برای برون رفت از مشکلات علم است. در نتیجه به داده‌های علمی کم توجهی صورت می‌گیرد؛ اگرچه معتقد هستم علم معصوم و بدون خطا نیست؛ اما ما چاره دیگری جز توجه به آن نداریم.
وزیر علوم در ادامه به وضعیت بودجه دانشگاه‌ها انتقاد کرد و گفت: تمام بودجه آموزش عالی کشور کمتر از سه درصد بودجه کل کشور است، این بودجه کمتر از بودجه یک دانشگاه برتر دنیا است. همچنین سهم ما از تولید ناخالص ملی بسیار پایین می‌باشد و در مقایسه با قیمت ارز امروز کمتر از ۵۰ درصد بودجه سال ۹۰ را در اختیار دارد. بنابراین حمایت مالی از دانشگاه‌ها توسط دولت ضروری است.
در ادامه این مراسم محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت پشت تریبون رفت و ضمن انتقاد از افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی بدون توجه به زیرساخت‌ها و امکانات تاکید کرد: کیفیت تحصیل در دانشگاه‌های علوم پزشکی امری بسیار مهمی است. با توجه به اینکه دانشجویان این دانشگاه‌ها در آینده با جان مردم سر و کار دارند، اگر به امر کیفیت بی‌توجهی صورت بگیرد، آسیب جدی به سلامت مردم وارد می‌شود.
وی در ادامه با بیان اینکه باید برای تحقیق عدالت آموزشی و همچنین ورود دانشجویان به دانشگاه‌ها بازبینی صورت بگیرد، خاطرنشان کرد: ما در کشور خود، دانشجویان بسیار هوشمند و پرتلاشی داریم؛ اگر عدالتی آموزشی در ورود به دانشگاه‌ها محقق نشود، ما نخبگان خود را از دست می‌دهیم. 
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه در دانشگاه‌های وزارت بهداشت ۲۴۵ هزار دانشجو حضور دارند، افزود: حدود ۵۷ درصد این دانشجویان خانم و ۴۳ درصد آنها را آقایان تشکیل می‌دهند. در واقع در ۴ سال گذشته نزدیک ۱۰۰ درصد افزایش ظرفیت در دانشگاه‌ داشته‌ایم و این بدون تجهیز و ارتقای زیرساخت‌ها برای پیشرفت علم است. در بحث عدالت ورود به آموزش و ادامه تحصیل یک بازبینی باید صورت گیرد. عدالت آموزشی در ورود به دانشگاه باید تأمین شود. سخنرانی رئیس‌جمهور در مراسم سال تحصیلی امسال با تنش از سوی فعالین دانشجویی و همچنین برخی کارمندان دانشگاه‌ها که در سالن جلسه حاضر بودند همراه شد.
در واقع برخی از این افراد به عدم اختصاص تریبون برای بیان نقطه نظرات خود اعتراض کردند که این اعتراض در حین سخنرانی رئیس‌جمهور موجب تنش سالن شد. در نهایت دکتر پزشکیان با درخواست تشکل‌های دانشجویی برای اختصاص زمانی برای بیان مطالبات خودشان رو‌به‌رو شد،‌ سخنرانی خود را آغاز نکرد و به نماینده دانشجویان فرصت صحبت داد و گفت: چند نفر می‌خواهند حرف بزنند؟ یک نفر را انتخاب کنید، که بیاید صحبت کند، دعوا هم نکنید.
پس از آن مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه تهران پشت تریبون رفت و ضمن تشکر از رئیس‌جمهور به جهت وقتی که برای سخنرانی آنها اختصاص داد، گفت: تشکل‌های دانشجویی دانشگاه تهران نامه‌ای را به شما نوشتیم و یک هفته است پیگیریم که در این برنامه تشکل‌های دانشجویی تریبونی برای شنیده شدن صحبت‌هایشان داشته باشند. متاسفانه صدای دانشجویان شنیده نشد. وی در ادامه تصریح کرد: من نماینده دانشجویی در این تریبون نیستم؛ اما بگذارید پارچه نوشته‌ای که امروز بر سر در دانشگاه قرار گرفته است را قرائت کنم و آن این است که «خدا لعنت کند آن دست‌هایی که تلاش کرده‌اند و می‌کنند که قشر جوان و دانشگاه ما را غیر سیاسی کنند.
این فعال دانشجویی همچنین تاکید کرد: متاسفانه یک ماه است تشکل‌های دانشجویی دنبال برگزاری جلسه‌ای با وزیر علوم هستند هنوز این امکان فراهم نشده است. در مراسم امروز نیز تیم رئیس‌جمهور به ما تریبون برای صحبت ندادند؛ اما خود ایشان این اجازه را دادند. بنابراین از رئیس‌جمهور درخواست می‌کنم اول اینکه پس از جلسه در میان دانشجویان دانشگاه در محوطه حاضر شوند و دوم اینکه مراسم ۱۶ آذر امسال در دانشگاه تهران حضور یابند.
در پایان مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و فناوری سال ۱۴۰۳-۱۴۰۴ اول 
تا سوم نفرات برتر گروه‌های آزمایشی تجربی، انسانی، ریاضی، هنر و زبان لوح تقدیر خود را از دستان رئیس‌جمهور، وزیر علوم و بهداشت دریافت کردند. به نقل از ایسنا؛ همچنین، علی‌اکبر قناد یزدی رتبه برتر کنکور علوم انسانی پشت تریبون رفت و ضمن انتقاد به مصوبه کنکور شورای عالی انقلاب فرهنگی، گفت: از رئیس‌جمهور درخواست می‌کنم این مصوبه ناعادلانه و غیر فنی را بازنگری کنند و حذف این مصوبه بهترین هدیه برای ما نخبگان به شمار می‌رود. ضمن اینکه خانواده‌ها و مردم از این مصوبه ناعادلانه نگران هستند و نباید نسبت به خشم و نگرانی مردم بی‌تفاوت باشیم.