اخبار ویژه
چرا عملیات موشکی ایران راهبردی و تعیینکننده بود؟
عملیات وعده صادق۲ که سهشنبهشب، به خونخواهی ترور شهید هنیه و با شلیک دویست موشک ایرانی به عمق تلآویو و دو پایگاه مهم نظامی انجام شد، دارای اهمیت و ابعاد منحصربهفرد از جهات اطلاعاتی، نظامی و راهبردی است.
اولین بُعد از ابعاد اهمیت عملیات این است که علاوهبر سامانه راداری و پدافندی رژیم صهیونیستی، آمریکا و انگلیس و فرانسه (و دولت ذلیل اردن) تلاش کردند مانع اصابت موشکهای ایرانی به اهداف از پیش تعیین شده شوند اما بیش از 90درصد موشکها به ویژه موشکهای هایپرسونیک فتاح به اهداف موردنظر اصابت کرد.
این در حالی است که انگلیس و فرانسه اعلام کردند در عملیات دفاع از اسرائیل در مقابل حملات موشکی ایران شرکت داشتهاند. بنیامین نتانیاهو نیز دیشب در حالی که دستانش میلرزید، بیانیهای را از رو خواند و مدعی شد «حمله تلافیجویانه ایران موفق نبوده است. آمریکا در رهگیری موشکهای ایران کمک کرد». همزمان وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد: «موشکهای ایران را رهگیری کردیم. این عملیات موشکی، ۲ برابر وسیعتر از عملیات قبلی بود. پیش از حمله، هیچ پیامی دریافت نکردیم. خواستار توسعه درگیری در منطقه نیستیم و از ایران میخواهیم حملات بعدی را متوقف کند».
اما از این آبروداریهای رسمی که بگذریم، ایبیسینیوز از قول یک مقام آمریکایی فاش کرد: ایران مجموعاً ۲۲۰ موشک ظرف ۳۰ دقیقه شلیک کرد که یکی از موشکهای ایران به فاصله ۵۰۰ متری مقر موساد در تلآویو اصابت کرد».گزارش مشابهی هم از سوی شبکه سیانان منتشر شد که تاکید میکرد: «بر اساس ویدیوهای منتشره، ایران دستکم ۳ نقطه را هدف قرار داد. بخش عمده و قابلتوجهی از ۱۸۰ فروند موشک شلیکشده، یا به مقرهای موساد، و پایگاههای هوائی نواتیم و تلنوف اصابت کرد، یا به نزدیکی آنها. دستکم ۲ فروند موشک در نزدیکی مقر موساد فرود آمد. شمار قابلتوجهی از موشکها به پایگاه هوائی نواتیم اصابت کردند».
خبرنگاران عبری و غربی هم تصاویر قابلتاملی را از کابوس سهشنبه شب ترسیم کردهاند؛ همچنان که رزا پرتو، روزنامهنگار صهیونیست گفت: «اینجا به خاطر وحشت حاکم، در شب سال نو عبری، همه به پناهگاهها رفتند، اصلا شرایط خوبی نیست، پر از دلهره است». گزارش خبرنگار ایبیسی از پناهگاه نیز حاکی از این بود که «این شب بسیار بسیار بسیار طولانی برای اسرائیل به اندازه ۸۰ سال طول میکشد».
همان ساعاتی که روزنامه هاآرتص نوشت: «تمام عسلهای دنیا هم نمیتواند این شب عید را شیرین کند». روزنامه یدیعوت آحارونوت از افزایش دزدیها به بهانه فرار صهیونیستها به پناهگاه خبر داد و نوشت: «در حالی که همه به دنبال موشکها به پناهگاهها هجوم بردند، کسانی بودند که منتظر فرصت بودند تا اقدام کنند. دزدی، به محله لوینسکی در تلآویو نفوذ کرده است».
ویدئوهای منتشره کمک بسیاری کرد تا رژیم صهیونیستی نتواند مانند همیشه سیاست مطلق سانسور و پنهانکاری و انکار را به اجرا بگذارد، چنان که یک شهرکنشین صهیونیست در ویدئویی میگوید: «همهچیز میلرزید و تقریباً تمام شیشه آپارتمانها شکسته شد» و دیگری با لحنی آمیخته به حیرت و ترس، درباره موشکهایی که با سرعت از بالای سرش عبور میکنند، اظهار میکند: «اینها موشکهای حماس نیست، موشکهای خمینی است». خبرنگار نیویورکتایمز هم که در تلآویو حضور داشت، عنوان کرد: «خانه من که نزدیک مقر موساد، واحد ۸۲۰۰ و آژانس اطلاعات است، میلرزید».
شدت بیسابقه ضربات چنان بود که شبکه صهیونیستی اینترنشنال ناچار شد اذعان کند: «حملات موشکی بیسابقه بود. ایرانیها پایگاههای نظامی اسرائیل را زدند و در دنیا قدرتنمایی کردند. حتی ایلان ماسک هم اصابت موشکها به اهداف را منتشر کرد. سامانههای پدافندی اسرائیل شکست خوردند.»
اما در ارزیابی راهبردی عملیات، کارشناس الجزیره تاکید کرد: «ایران، تمام دستاوردهای نتانیاهو را هدف قرار داد، اسرائیل تاکنون چنین صحنههایی را تجربه نکرده بود و حالت سرخوشی را از دست داد». شبکه الجزیره عنوان کرد: «نتانیاهو میخواست در لبنان از شر فاجعه ۷ اکتبر حماس (غزه) خلاص شود، اما ایران، او را غافلگیر کرد». برخی محافل رسانهای، تخمین زدنند که ۲۰ تا ۳۰ جنگنده رژیم صهیونیستی در حملات ایران منهدم شده باشد. در همین حال، اسکات ریتر افسر سابق سیا میگوید: «اسرائیل، شمشیر را به دست گرفت. اکنون اسرائیل با شمشیر نابود خواهد شد. ایران، امروز (دیشب) ثابت کرد که اسرائیل نمیتواند از خود دفاع کند؛ حتی با وجود تمام وزن ایالاتمتحده در پشت آن».
شبکه BBC هم که حامی سنتی صهیونیستهاست، به ناچار بخش کوچکی از ضربت ایران را روایت کرد و نوشت: «موشکها و پهپادهای ایران که ۱۳ آوریل از فراز گنبد طلایی قبهالصخره در بیتالمقدس عبور میکردند، تصویری ساختند که تا مدتها در ذهنها باقی خواهد ماند. آنها از پدافند هوائی چند لایه عبور کرده و به اهدافی مانند پایگاه هوائی نواتیم اصابت کردند. حملهای که برای دومینبار، اول اکتبر تکرار شد. اینبار ایران با تعداد بیشتری از موشکهای بالستیک حمله کرد و مواضع بیشتری را هدف قرار داد. این اتفاق، به باور ویلیام آلبرک (مدیر سابق برنامه کنترل سلاح ناتو) معادلات و چهره خاورمیانه را برای همیشه تغییر داد».
سهشنبهشب در حالی که شادمانی و خوشحالی، افکار عمومی منطقه را فرا گرفته بود، یحیی ابو زکریا (روزنامهنگار و اندیشمند مصاحبهکننده با امام خمینی)، خطاب به رهبر معظم انقلاب در شبکه ایکس نوشت: «احسنت ای خراسانی!».
هرچند برخی محافل رسانهای همسو با اسرائیل ادعا کرده یا احتمال دادهاند اسرائیل بخواهد به برخی مناطق نفتی یا نظامی حمله کند، اما مقامات ارشد نظامی و سیاسی تاکید کردهاند ایران آماده زدن ضربات وسیعتر، عمیقتر و دردناکتر در عمق رژیم صهیونیستی است؛ چنان که سردار وحیدی فرمانده اسبق سپاه قدس تاکید کرد: «ما میتوانستم همانند رژیم عمل کنیم و برای کشتن مقاماتشان ضرباتی بزنیم که حتی در پناهگاهها به درک واصل شوند اما نخواستیم به غیرنظامیان ضربه بزنیم. از بخش غافلگیرکننده توان نظامی خود استفاده نکردیم، اما اگر دست از پا خطا کنند، از همه توان استفاده خواهیم کرد و تلآویو و حیفا را زیر و رو میکنیم. امشب میتوانستیم تمام تلآویو و حیفا را با خاک یکسان کنیم».
گزارش اخیر شبکه آمریکایی سیانان میگوید: «تصاویر ماهوارهای نشان میدهد ایران، موشکهای بسیار زیادی را برای ادامه درگیری آماده کرده و فقط منتظر پاسخ اسرائیل است تا موج جدید حملات را شروع کند».
عملیات مقتدرانه ایران تور «تله تنش» را از هم گسیخت
در حالی که برخی تحرکات مشترک اسرائیل و آمریکا در قالب عملیات تروریستی و اطلاعاتی موجب زبان درازی و طعنه و کنایه عناصر غربگرا شده بود و کسانی دائماً درباره لزوم پرهیز از تله نتانیاهو برای تنش و جنگ سخن میگفتند، قدرتنمایی ایران در عملیات موشکی سهشنبه شب موجب اجماع رسانهای شد.
بسیاری از نشریات، دیروز با تیتر و عکسها تمام صفحه، به استقبال عملیات مقتدرانه ایران رفتند؛ از جمله:
- کیهان: سپاه پاسداران، جنازه اسرائیل را دفن کرد
- وطن امروز: بارش انتقام/ 90 درصد موشکهای ایران به اهداف خود در رژیم صهیونیستی اصابت کرد
- جوان: انتقام عظیم/ کُرک و پشم اسرائیل را با صدها موشک هایپرسونیک فتاح به باد دادیم
- جام جم: منتقم کرّار
- همشهری: ساعت خونخواهی؛ الله اکبر/ فریادی شادی مردم ایران و فلسطین و لبنان و دیگر کشورهای مقاومت
- رسالت: عنکبوت دیوانه در دام آتش
-ایران: هدف، قلب شیطان: صدها موشک ایرانی، مناطقی از اسرائیل را ویران کردند
- اطلاعات: حمله موشکی سپاه پاسداران به قلب سرزمینهای اشغالی
- فرهیختگان: مُعزّ المؤمنین/ ایران با دهها موشک به شرارتهای رژیم صهیونیستی پاسخ داد/ ساکنان سرزمینهای اشغالی در وحشت فرو رفتند؛ مسلمانان و آزادگان جهان غرق در شادی
- جمهوری اسلامی: حملات موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی فلسطین
- هفت صبح: 400 موشک برای انتقام/ موج سنگین حملات ایران علیه اسرائیل با موشکهای هایپرسونیک
- آگاه: سریع و قاطع
- ابتکار: شب وحشت در سرزمینهای اشغالی با شلیک موشکهای بالستیک به قلب اسرائیل
- خراسان: خونخواهی فرا صوت
-شهروند: شب وحشت صهیون
- قدس: غریو نصرالله
در این میان، عناوین برخی نشریات که طی ماههای اخیر ضمن دشمنهراسی خواستار پرهیز از تله موهوم تنش و جنگ شده بودند، قابل تأمل بود. آنها در اثر قدرتنمایی ایران در عملیات وعده صادق ۲، تغییر لحن داده و این تیترها را در صفحه اول درج کردند:
- شرق: پاسخ تهران، لرزش تلآویو/ ایران در مقابل جنایتهای اسرائیل، صدها موشک به سمت اراضی اشغالی شلیک کرد
- اعتماد: حمله انتقامی ایران به اسرائیل/ موشکهای ایران در آسمان تلآویو
- آرمان ملی: وعده صادق 2، کوبندهتر و ویرانگرتر/ حمله موشکی ایران به اسرائیل
- آرمان روز: حمله موشکی بیسابقه ایران به اسرائیل
- هم میهن: حمله موشکی ایران به اسرائیل/ سپاه با مصوبه شورای عالی امنیت ملی دهها موشک شلیک کرد
به نظر میرسد زبان اقتدار و مجازات دشمنان گستاخ، نقش مؤثری در زائل کردن انگارههای القایی و مسموم دشمنان دارد و میتواند نقش مؤثری در زمینه اجماع ملی ایفا کند.
فرار ۴۰ میلیارد دلار سرمایه از اسرائیل پس از جنگ غزه
از هنگام شروع جنگ با حماس، مؤسسات محلی اسرائیل ۴۰ میلیارد دلار از این رژیم خارج کردهاند.
این خبر را روزنامه تایمز اسرائیل منتشر کرد و نوشت: در طول جنگی که به درازا کشیده، سرمایهگذاران نهادی که ذخیره مالی شهروندان را مدیریت میکنند، سرمایه را به دارایی خارجی تبدیل کرده، اعتماد به توانایی دولت در پیشاهنگی بهبود مؤثر و ایجاد امکان رشد را کاستهاند. بنا به گزارشی که روزنامه مالی عبری، کاتالیست، منتشر کرد، از هنگام شروع جنگ با گروه حماس در ۷ اکتبر، سرمایهگذاران نهادی مبلغ هنگفت ۱۵۱ بیلیون شکیل (۴۰ بیلیون دلار) را از اسرائیل خارج کردهاند.
جنگ طولانی با حماس و ترس از تشدید نبرد با حزبالله در شمال، بهمراه کسری بزرگ بودجه و کُندی رشد اقتصادی، موجب شد کمپانیهای بزرگ بیمه و مؤسسات سرمایهگذاری که مسئولیت مدیریت درازمدت ذخیره مالی اسرائیلیها، از جمله حقوق بازنشستگی و تأمین اجتماعی را بعهدهدارند، سرمایه را تبدیل به دارایی در کشورهای خارجی کنند.
طبق گزارش کاتالیست، میانگین مواجهه خارجی سهام، اوراق قرضه و داراییهای غیرقابل معامله با داراییهای خارجی توسط مؤسسات مدیریت آیندهنگر مالی از ۵۱.۷٪ در آغاز اکتبر ۲۰۲۳ به ۵۶.۳٪ در پایان ماه ژوئیه رسید. میانگین مواجهه حقوق بازنشستگی با داراییهای کشورهای خارجی توسط مؤسسات مدیریت حقوق بازنشستگی از ۴۷.۶٪ در آغاز اکتبر
به ۵۰٪ در ماه ژوئیه رسید.
دولت، که با تنزل نرخهای اعتباری و گسترش کسری بودجه به موازات تورم شدید هزینههای نظامی و غیرنظامی، در حالیکه جنگ با حماس به
یک سالگی خود نزدیک میشود رویارو است، برای مدیریت و حفظ مسئولیتهای مالی و اعتباری همزمان با تأمین مالی هزینههای فزاینده نبرد تحت فشاری عظیم قرار دارد.
در گزارش مزبور آمده است: با شروع جنگ در ماه اکتبر، ابتدا مؤسسات محلی سرمایههای خود را در بازار محلی بهکار انداختند، اما در ماه آوریل، سلب اعتماد از توانایی دولت در بازگرداندن اقتصاد به مسیر رشد آینده، و کاهش کسری فزاینده بودجه، و کاهش تورم، این روند معکوس شد.
اقتصاددانان پیشرو، مقامات دولتی پیشین، و امیر یارون، رئیس بانک مرکزی همه در ماههای اخیر هشدار دادهاند که دولت برای کاهش خطر بحران محتوم که احتمال دارد اقتصاد جنگزده اسرائیل را به رکود کشانده و امنیت ملی را به مخاطره بیندازد، تلاش کافی نمیکند.
رهبران مشاغل، سرمایهگذاران و نقشآفرینان بازار از مدتی پیش به سیاستگذاران توصیه کردهاند در راستای کاهش هزینههای مصرفی و اجرای مقررات اصلاحی و افزایش مالیات مسئولانه اقدام کند تا مسیری برای بهبود و انگیزش رشد اقتصادی پس از پایان جنگ مهیا شود.
تحلیلگران میگویند تنزل اطمینان به توانایی دولت در مدیریت قروض رو به افزایش ممکن است بر سرمایهگذاری تأثیر منفی داشته باشد و به این معنا باشد که نرخ بهره مدت طولانیتری بالا بماند و هزینههای اعتباری اقتصاد را گرانتر سازد.