kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۳۷۸۶
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۰

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی

 
 
شرط غسل برای نماز ذیقعده 
س) آیا نمازی که در یکشنبه ماه ذیقعده روایت شده است را می‌توان بدون غسل انجام داد؟ به عبارت دیگر آیا غسل شرط صحت این نماز است؟
ج) این نماز را بدون غسل هم می‌توان به‌ جا آورد. غسل در این‌گونه عبادات مستحبی شرط کمال است نه شرط صحت.
حکم نماز و روزه در وطن اصلی 
با وجود زندگی در محل دیگر 
س) زنی که به دلیل ازدواج و تبعیت از شوهر از وطن اصلی خود کوچ کرده و در شهر دیگری ساکن شده‌ است:
۱. زمانی که برای دیدار پدر و مادر به وطن اصلی می‌رود، نماز و روزه‌اش چه حکمی دارد؟
۲. با توجه به اینکه بدون قصد اعراض از وطن خارج شده و چند سالی گذشته است؛ آیا حکمِ وطن، باقی است؟
ج) به طور کلی زنی که به تبع شوهر در غیر وطن اصلی زندگی می‌کند و قصد اعراض از وطن نکرده است، چنانچه علم یا اطمینان ندارد که تا آخر عمر به وطن برنمی‌گردد بلکه احتمال می‌دهد هر چند پس از طلاق یا مرگ همسر که به آنجا برگردد، حکم وطن باقی بوده و نماز تمام است اما اگر تصمیم دارد یا می‌داند که در هر صورت به وطن برنمی‌گردد یا مدت زیادی (مثلا چهل، پنجاه سال) گذشته و در این مدت به ذهنش هم نیامده به آنجا برگردد، اعراض محقق شده و آنجا وطن او محسوب نمی‌شود و نماز شکسته است و روزه‌ صحیح نیست.
سفرهای شغلی 
س) معلمی هستم که با توجه به کثرت سفر برای تدریس، نمازم را کامل می‌خوانم و روزه‌ام را می‌گیرم، اگر برای غیر درس، مثلا برای مداحی مجبور به سفر باشم، وظیفه‌ام نسبت به نماز و روزه چیست؟
ج) اگر مداحی عرفا حرفه و شغل شما باشد (هر چند بدون اجرت)، در این سفر نیز نماز تمام بوده و روزه صحیح است و گرنه سفر شغلی نیست و حکم مسافر را دارید.
معاملات طلای آب‌شده 
س) حکم شرعی معاملات طلای آب شده که چیزی شبیه به بورس است و صرفاً بر اساس قیمت کنونی طلا است و مربوط به آینده نمی‌شود چیست؟
ج) اگر معاملات با قصد جدی و رعایت شرایط صحت معامله انجام می‌شود، یعنی بنای دو طرف در معامله بر این است که خریدار می‌تواند طلایی را که خریده است تحویل بگیرد و فروشنده با درخواست مشتری، طلایی را که فروخته است به او تحویل می‌دهد، اشکال ندارد؛ اما اگر معاملات صوری و صرفاً کسب سود بر اساس پیش‌بینی نوسانات قیمت طلا باشد، بنابر احتیاط واجب موجب ملکیت درآمد حاصل از آن نمی‌شود.
وضو با بدن خیس 
س) اگر اعضای وضو خیس باشد وضو صحیح است؟
ج) مانعی ندارد البته جای مسح در سر و پا باید خشک باشد یا به‌ قدری ‌تر نباشد که رطوبت دست بر آن اثر نکند.
نجاست و پاکی مرتد 
س) آیا مرتد (شخصی که از اسلام خارج شده)، نجس است؟
ج) بستگی به آیینی دارد که به آن گرویده است؛ اگر جزء اهل کتاب شده باشد، پاک است وگرنه نجس است.