اوکراین به دنبال نیروی کار همه به میادین جنگ فرستاده شدهاند
سرویس خارجی-
با گذشت نزدیک به دو سال و نیم از جنگ در اوکراین و تصمیم این کشور برای جبران تلفات سنگین نیروی انسانی از طریق اعزام مردم به میادین جنگ، یک روزنامه آمریکایی نوشته است: «مشاغل در اوکراین از کمبود شدید نیروی کار و افزایش فشار بر اقتصاد رنج میبرند.»
2 سال و 5 ماه از جنگ اوکراین میگذرد؛ علیرغم میلیاردها دلار کمک مالی و تسلیحاتی از سوی ناتو هیچ چشمانداز مثبتی برای پیروزی کیف در این جنگ دیده نمیشود. به گفته کارشناسان و مقامات ناتو مهمترین مشکل این روزهای اوکراین کمبود شدید نیرو است. طی دو سال گذشته ارتش اوکراین دهها هزار تن از نیروهای خود را در میادین جنگ از دست داده و دولت نتوانسته است جایگزین مناسبی برای آنها پیدا کند. بسیاری از مردان این کشور نیز گریختهاند و زلنسکی مجبور شده است با تغییر قوانین از جوان 20 ساله تا پیرمرد 60 ساله را روانه میدان کند. خبرهایی هست که میگویند حتی از زنان، زندانیان و بیماران روانی نیز در جنگ استفاده میشود. رسانههای غربی روزی نیست که از «سونامی فرار مردان اوکراینی» از ترس کشته شدن در میادین جنگ خبری منتشر نکنند.
نشریه آمریکایی «پولیتیکو» چندی پیش یکی از دشوارترین چالشهای پیش روی اوکراین در جنگ جاری با روسیه را «طفره رفتن و فرار مردان جوان از جبههها» عنوان کرده بود. رسانههای غربی اذعان دارند که اگرچه کمبود مهمات تا حدودی با کمکهای خارجی کاهش یافته، اما فقدان نیروی لازم در ارتش اوکراین همچنان موضوع اصلی است. براساس اعلام وزارت دفاع روسیه، از آغاز جنگ در اوکراین نزدیک به ۵۰۰ هزار سرباز اوکراینی جان خود را از دست دادهاند.
کمبود نیروی کار در اوکراین
اما اعزام مردان جوان به جنگ و تلفات سنگین مشکل دیگری را برای اوکراین ایجاد کرده است و آن کمبود نیروی کار در این کشور است. ایرنا در این باره به نقل از روزنامه «واشنگتن پست» نوشته است: «نیاز فوری اوکراین به سرباز در جنگ با روسیه، باعث کمبود و فرسایش نیروی کار و فشار بر اقتصاد این کشور و جایگزینی زنان به جای نیروی مرد شده است.»
بر اساس این گزارش وبسایتهای شغلی اوکراین نیز گویای آن است که این کشور هرگز تا به این اندازه برای مشاغل تبلیغ نداشته است. چراکه میلیونها نفر از ترس جنگ یا فرار کردهاند و از کشور گریختهاند و یا مجبور به حضور در میدانهای جنگ شدهاند. به نوشته واشنگتن پست با تشدید تلاشهای دولت کیف برای بسیج نیرو، کسبوکارها پیدا کردن کارگر را سختتر میدانند؛ موضوعی که اقتصاد فلجشده اوکراین را بیش از پیش تحت فشار قرار داده است.
براساس آمار موجود، تولید ناخالص داخلی اوکراین تنها در سال نخست جنگ با روسیه، ۲۹ درصد کاهش یافت. هرچند از آن زمان با رونق بخشی تولید دفاعی و راهاندازی مجدد حملونقل در بندر اودسا به عنوان بزرگترین بندر دریای سیاه، وضعیت اندکی رونق یافته است.«سرهی فورسا» اقتصاددان و معاون یک شرکت سرمایهگذاری در کیف در این خصوص به واشنگتن پس گفت: «بدون کمک مالی غرب، اقتصاد اوکراین سقوط میکرد». به گفته وی، اگر کمبود نیرو نباشد، کارخانههای فلزی میتوانند تولید خود را افزایش دهند. این کارشناس خاطرنشان کرد که در پی تصمیم دولت برای بسیج ۲۰۰ هزار تا ۳۰۰ هزار سرباز جدید، رشد اقتصادی نزدیک به ۰.۵ درصد دیگر هم کاهش مییابد. وی همچنین تاکید کرد که چنانچه مردم بیشتری از حضور اجباری در میدان جنگ بترسند و بازار کار را ترک کنند، این فشار ممکن است افزایش یابد. به گفته این اقتصاددان بسیاری ممکن است تصمیم به پنهان شدن بگیرند تا به زور به میدان جنگ فرستاده نشوند. در نتیجه این گروه از افراد امکان حضور در فعالیتهای اقتصادی را هم نخواهند داشت و تاثیر همین امر بر شاخصهای اقتصادی میتواند بسیار بیشتر باشد.
«آندری چرنتسکی» معاون مدیر اجرائی تاسیسات زغال سنگ « DTEK» نیز به واشنگتن پست گفت هر معدن دستکم ۱۰۰ نفر کمبود نیرو دارد و بسیج نیرو وضعیت را بدتر هم کرده است. وی اضافه کرد که اگرچه دولت اوکراین به برخی از صنایع مانند زیرساختهای حیاتی و تولیدات دفاعی اجازه داده است تا مانع سربازگیری نیروهای خود شوند. اما اکثر شرکتهایی که واجد شرایط هستند به دلیل شرایط پیچیده اداری، میتوانند تنها ۵۰ درصد از کارکنان مرد خود را معاف کنند. «دنیس مارچوک» معاون رئیس شورای کشاورزی سراسر اوکراین نیز بخش کشاورزی را از دیگر بخشهای متاثر از کمبود نیرو دانست و گفت: مزارع اگرچه از جمله مشاغلی هستند که میتوانند نیمی از کارگران مرد واجد شرایط خود را معاف کنند، اما به ویژه در فصل کاشت و برداشت، با کمبود شدید نیرو و راننده تراکتور روبهرو هستیم. برخی دانشگاههای کشاورزی در حال برگزاری دورههایی برای زنان مانند آموزش رانندگی در مسافتهای طولانی هستند. مدیریت معدن زغال سنگ در «پاولوهراد» (منطقهای در شرق اوکراین) درخصوص حضور زنان به جبران کمبود نیروی مرد در بازار کار گفت: مشخص نیست که مجوز به زنان برای کار در معادن زیرزمینی دائمی باشد یا خیر. هیچ کس نمیداند که جنگ چه زمانی به پایان میرسد، یا اینکه پس از پایان جنگ چه میشود و آیا هزاران مرد به مشاغل قبلی خود برگردند.