kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۶۲۰۲
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۱

هاآرتص: توافق بین اسرائیل و عربستان بعید است

 
 
 
سرویس خارجی-
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» شروط رژیم سعودی برای عادی‌‌سازی روابط با رژیم آپارتاید اسرائیل را سنگین اعلام کرد و توافق بین دو طرف را بعید دانست.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی با عنوان «توافق بین اسرائیل و عربستان بعید است»، نوشت: «منابع دیپلماتیک در اسرائیل اعلام کرده‌اند که درخواست عربستان برای حمایت آمریکا از برنامه هسته‌ای ریاض،‌ شانس عادی‌‌سازی روابط ریاض-تل‌آویو را به خطر ‌انداخته است.»‌ 
هاآرتص افزود: «درخواست ریاض برای داشتن برنامه هسته‌ای موجب نگرانی اسرائیل و آمریکا شده است.» این رسانه صهیونیست، برداشته شدن گام‌های اعتمادساز مثل پرواز مستقیم بین عربستان و سرزمین‌های ‌اشغالی برای انتقال حجاج فلسطینی را نیز حداقل برای امسال ممکن ندانست.‌ هاآرتص به نقل از مقامات رژیم صهیونیستی نوشت: «بایدن قصد دارد تا توافق اسرائیل- عربستان را به عنوان یک دستاورد در انتخابات آینده مطرح کند اما به شرطی که هزینه آن، برنامه هسته‌ای برای عربستان نباشد.»
گفتنی است، منابع خبری صهیونیستی اخیراً مدعی شده بودند که «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر و «الی کوهن»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی با «محمد بن‌سلمان»، ولی‌عهد عربستان، با میانجی‌گری بحرین، پیرامون عادی‌‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو گفت‌وگو کرده‌اند. از جمله خواسته‌های مطرح شده ریاض در این گفت‌‌وگو، اعطای تسهیلات به کرانه باختری و دست کشیدن ارتش رژیم صهیونیستی از کرانه باختری به نفع تشکیلات خودگردان فلسطین است.
چند ماهی است که تغییراتی را می‌توان در مواضعِ سیاست خارجی رژیم سعودی دید؛ از چراغ سبز نشان دادن به عادی‌سازی روابط با دولت دمشق که چند سالی رژیم سعودی به دنبال سرنگونی‌اش بود تا تلاش برای مذاکره و آشتی با ایران که همواره رقیب منطقه‌ای این رژیم بوده است. این تحلیل هم درست است که آمریکا کم‌کم متوجه شده است که عربستان، متحد سنتی نزدیک به ۸۰ سال خود را از دست داده است و اکنون پس از این‌که رهبری جوان عربستان به آمریکا پشت کرده، از شرق به چین و از شمال به روسیه روی آورده، روابطش را با همسایه خود ایران احیا کرده و بزرگ‌ترین برگ اخاذی آمریکا یعنی ایجاد فتنه سیاسی و دینی میان ریاض و تهران را کنار زده، واشنگتن می‌خواهد روابطش را با ریاض بازیابی کند.
اما باید توجه داشت که حاکمان سعودی هنوز نیم‌نگاهی به عادی‌‌سازی روابط با رژیم آپارتاید اسرئیل دارند؛ اما حاضر نیستند برای این عادی‌‌سازی امتیازات کمی از آمریکا بگیرند و به دنبال امتیازات بزرگی از آمریکا هستند. برای رژیم سعودی که دیر زمانی است خود را «ام‌القرای جهان اسلام» می‌پندارد و معرفی می‌کند، شرایط متفاوت است. از آن‌جایی که عادی‌‌سازی برای رژیم سعودی هزینه‌های بیشتری دارد سیرِ یک روند تدریجی را می‌طلبد که بی‌شک در حال طی شدن است.
پایین‌ترین حد ذخایر ارزی عربستان
خبر دیگر از عربستان آن‌که بانک مرکزی عربستان اعلام کرد، ذخایر ارزی این کشور ماه گذشته به کمترین میزان طی۱۳ سال گذشته رسیده است. بر اساس گزارش ماهانه بانک مرکزی عربستان، تا ماه‌آوریل (فروردین /اردیبهشت) ذخایر خارجی این کشور به یک‌هزار و ۶۱۲ میلیارد ریال سعودی (۴۲۹.۹ میلیارد دلار) رسید که کمترین میزان از سال ۲۰۱۰ میلادی است. براساس داده‌های بانک مرکزی عربستان، میزان دارایی خارجی عربستان در ‌آوریل از سال ۲۰۱۰ کمترین میزان این دارایی است. در آن زمان ذخایر خارجی عربستان یک‌هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال سعودی (۴۲۶.۹) ریال سعودی بوده است.