kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۲۲۷۷
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۵

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی از هجوم کشورها به سمت صنعت برق هسته‌ای

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی نشان می‌دهد به دنبال جنگ اوکراین و تشدید بحران انرژی در اروپا و جهان تمایل کشورها به استفاده از صنعت برق هسته‌ای زیاد شده و این جنگ نقطه عطفی تاریخی در توجه دوباره کشورهای جهان به بهره مندی از انرژی هسته‌ای برای تولید برق محسوب می‌شود.

 

سرویس خارجی-

بحران انرژی در اروپا دولت‌های عضو اتحادیه را حسابی مستاصل کرده است. بر اساس گزارش‌ها علی رغم همه تدابیر اتخاذ شده این بحران روز به روز بدتر می‌شود وحتی سرقت نفت و گاز کشورهایی مثل یمن یا سوریه نیز نتوانسته غربی‌ها را از این بحران نجات دهد. برخی برآوردها هم نشان می‌دهد که اروپا و البته آمریکا طی سال آینده نیز گرفتار بحران انرژی، اقتصادی و تورم خواهند بود. طی ماه‌های گذشته قبوض برق و گاز در بسیاری از این کشورها بیش از 500 درصد رشد داشته و همین مسئله مردم اروپا را به شدت عصبانی کرده است. طی روزهای اخیر اکثر کشورهای اروپایی شاهد اعتراضات گسترده مردمی علیه تورم و ناتوانی دولت‌ها در مهار این بحران نیز بوده است. طی هفته‌های اخیر و در نتیجه این بحران هزاران شرکت و فروشگاه در کشورهای اروپایی ورشکسته شده‌اند. از سوی دیگر با تشدید بحران انرژی تمایل کشورها به استفاده از صنعت برق هسته‌ای نیز دو برابر شده است. در حالی که پیش از جنگ اوکراین ادعای کشورهای غربی این بود که باید از برق هسته‌ای عبور کنند اما بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین موجب بازگشت دوباره کشورها به صنعت برق هسته‌ای شد. آژانس بین‌المللی انرژی در همین راستا پیش‌بینی کرده که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، دست‌کم ۳۰ کشور دیگر جهان به تولید برق هسته‌ای روی خواهند آورد و صنعت برق هسته‌ای شاهد رشدی دو برابری خواهد بود.
افزایش تقاضا برای گاز طبیعی تا یک دهه آینده
به گزارش ایرنا از تارنمای «ورلد نیوکلیور نیوز»، آژانس بین‌المللی انرژی بحران کنونی انرژی در جهان را «نقطه عطفی تاریخی در توجه دوباره کشورهای جهان به بهره‌مندی از انرژی هسته‌ای برای تولید برق» دانست. به اعتقاد کارشناسان این آژانس، جنگ در اوکراین با پیامدهای عمیق و درازمدتی همراه است که کشورها را بر آن داشته تا گذار از انرژی‌های فسیلی به انرژی‌های پاک و پایدار را سرعت بخشند. بنابر پیش‌بینی‌ها، در سناریوی جدید پیش رو تا سال ۲۰۵۰ میلادی، تا چند سال دیگر استفاده از زغال سنگ کاهش می‌یابد ولی تقاضا برای گاز طبیعی تا یک دهه آینده به اوج خود می‌رسد. از سوی دیگر، افزایش فروش خودروهای برقی حکایت از آن دارد که میزان تقاضا برای نفت از اواسط دهه ۲۰۳۰ میلادی رو به کاهش خواهد گذاشت. همزمان، تولید برق هسته‌ای از ۲ هزار و ۷۷۶ تراوات ساعت در سال ۲۰۲۱ به ۳ هزار و ۳۵۱ تراوات ساعت در سال ۲۰۳۰ و تا ۴ هزار و ۲۶۰ تراوات ساعت در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید.بدین منظور، تا سال ۲۰۳۰ میلادی، نیروگاه‌های هسته‌ای به ظرفیت ۱۲۰ گیگاوات تکمیل خواهند شد و بین سال ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰ میلادی نیز راکتورهای جدیدی به ظرفیت ۳۰۰ گیگاوات در بیش از ۳۰ کشور جهان احداث خواهند شد.
چشم انداز تیره و تار اقتصاد فرانسه
سایه بحران انرژی به گفته کارشناسان در سال آینده نیز بر سر اقتصاد اروپا سنگینی خواهد کرد. در فرانسه براساس داده‌های جدید موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی این کشور‌، فرانسه در سه ماهه گذشته رشد ناچیزی را تجربه کرده‌ است و کارشناسان باتوجه به خطرات موجود چشم‌انداز روشنی برای سال آینده هم نمی‌بینند. به گزارش خبرگزاری رویترز، داده‌های اولیه «موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی فرانسه» نشان می‌دهد که اقتصاد این کشور از ماه ژوئیه تا سپتامبر (تیر تا شهریور) تنها 2 دهم درصد رشد کرده است. این وضعیت همزمان با رکود اقتصادی و افزایش هزینه‌های زندگی و جهش شدید تورم در ماه اکتبر(مهر)، اقتصاد فرانسه را با چالش‌های گسترده‌ای رو‌به‌رو کرده است.فرانسه همگام با سایر اعضای اتحادیه اروپا در گرماگرم رشد بهای انرژی با تورم ماهانه ۱.۳ درصد رو‌به‌رو است.براساس اعلام موسسه ملی آمار فرانسه، نرخ سالانه تورم به ۷.۱ درصد رسیده که از رکورد قبلی ۶.۸ درصدی برای این کشور به عنوان دومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو در ماه ژوئیه(تیر ) فراتر رفته است.داده‌های اداره آمار فرانسه یک روز پس از آن منتشر می‌شود که بانک مرکزی اروپا به دلیل نگرانی از رشد سریع قیمت‌ها، باردیگر نرخ بهره را افزایش داد. فرانسه در حال حاضر نرخ بهره
۱.۵ درصد را اعمال کرده که بالاترین نرخ از سال ۲۰۰۹ به این سو است.همزمان موسسه آمار فرانسه برای سه ماهه پایانی سال جاری میلادی پیش‌بینی کرد که اقتصاد هیچ رشدی نخواهد داشت. با افزایش نگرانی از تشدید بحران اقتصادی در فرانسه «الیزابت بورن »نخست‌وزیر این کشور نیز در یک کنفرانس خبری از وعده دولت برای کمک به مشاغل کوچک برای پرداخت قبوض انرژی خبر داد. به گزارش خبرگزاری ایرنا به نقل از رویترز، وی گفت: دولت فرانسه تا حدی قیمت برق بیش از ۳۲۵ یورو در هر مگاوات ساعت را برای کمک به شرکت‌های کوچک و متوسطی که در پرداخت قبوض فزاینده انرژی با مشکل مواجه هستند، پوشش می‌دهد.«بورن» در یک کنفرانس خبری گفت:« ما نیمی از مبلغ بیش از قیمت مرجع (۳۲۵ یورو) را پوشش خواهیم داد.»
جدی شدن بحران مسکن در انگلیس
در انگلیس نیز روند فزاینده نرخ بهره بین‌بانکی که ارتباط مستقیمی بااقساط وام مسکن میلیون‌ها خانوار در این کشور دارد، این کشور را با بحران جدی مسکن و تشدید معضل بی‌خانمانی رو‌به‌رو کرده است. غول بانکی «لویدز »در تازه‌ترین گزارش خود پیش‌بینی کرده که با افزایش نرخ بهره در ماه‌های آینده ارزش ملک به میزان کم‌سابقه‌ای سقوط خواهد کرد. طبق برآورد این بانک انگلیسی که بزرگ‌ترین ارائه دهنده وام مسکن بشمار می‌رود، افزایش وام‌های پرداخت نشده در کنار شیب صعودی نرخ تورم، ۸ درصد از ارزش ملک در این کشور را کم خواهد کرد.  سخنگوی یک سازمان مشاور سرمایه در انگلیس موسوم به« اکونومیکس» نیز در این باره گفت که با افزایش نرخ وام مسکن، بالا رفتن آمار بدهی مردم به بانک و فروش اجباری مسکن در دو سال آینده اجتناب ناپذیر است.  به گزارش ایرنا «لویدز» که در سه ماهه سوم سال جاری میلادی نیم میلیارد پوند از درآمد خود را بر اثر نوسانات بازار مالی از دست داده، پیش‌بینی کرده است که اقتصاد انگلیس در سال آینده میلادی یک درصد کوچک‌تر خواهد شد.  این درحالی‌است که اوضاع اقتصادی انگلیس بر اثر چندین بحران متوالی در بدترین شرایط نیم قرن گذشته قرار دارد. نرخ تورم به ۱۰.۱ درصد رسیده که بالاترین حد در نزدیک به ۴۰ سال گذشته است. پیش‌بینی می‌شود که این شاخص تا پایان سال جاری میلادی از ۱۵ درصد تجاوز کند. ریشی سوناک نخست‌وزیر جدید انگلیس که سه شنبه گذشته سکان دولت را به دست گرفت با اذعان به مشکلات عمیق اقتصادی، اعلام کرد که رسیدگی به این مسئله را در اولویت برنامه دولت قرار داده است. وی با این حال درباره تصمیمات سخت برای حل مشکلات پیش رو هشدار داده است.
انتقاد پوتین از ترور سردار سلیمانی
خبر دیگر این که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه درسخنرانی خود در اجلاس «والادای » با انتقاد از عملکرد آمریکا و اروپا در جنگ اوکراین گفت: «نظم لیبرال غربی عامل افزایش بی‌نظمی است.» او در بخشی از اظهاراتش ضمن انتقاد از نظم غربی گفت که «غرب، سردار سلیمانی را به قتل رساند، در حالی که او در کشورش مقام رسمی بود....غرب نه تنها این موضوع را انکار
نکرد بلکه به آن افتخار کرد.» طبق گزارش خبرگزاری ارمنستان، پوتین این را هم گفت که: «آنها سلیمانی، ژنرال ایرانی را کشتند. [در نظم غربی] شما می‌توانید با سلیمانی هر جور می‌خواهید رفتار کنید؛ هر جور می‌خواهید، در صورتی که او مقام رسمی کشوری دیگر است» به گزارش فارس وی این را هم اضافه کرد که: «آنها او را در خاک یک کشور ثالث کشتند و گفتند
«بله ما کشتیم.» این کارها برای چیست؟ ما کجا زندگی می‌کنیم؟»
رئیس‌جمهور روسیه از فرهنگ غرب به عنوان
«فرهنگ حذفی» یاد و اضافه کرد: «فرهنگ حذفی یادآور کتاب‌سوزی‌های نازی است. آنها فرهنگ آزادی‌اندیشه را حذف کرده‌اند.»