kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۸۷۳۵
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۴

افزایش قیمت مرغ با فشار تولیدکنندگان

 

دو دلیل عمده عامل افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر به کیلویی 65 هزار تومان، بیش از نرخ مصوب دولتی است.
به گزارش فارس، قیمت مرغ در روزهای اخیر در بازار تهران افزایش یافت و از نرخ 59 هزار و 800 تومانی که پس از مردمی‌‌سازی یارانه‌ها مصوب شده بود، فاصله گرفته است.
گزارش میدانی خبرنگار فارس از منطقه 19 تهران حاکی است که قیمت هر کیلو مرغ به 65 هزار تومان است که 5200 تومان بیش از نرخ مصوب دولتی است، این قیمت‌ها در چند روز گذشته افزایش یافته است.
کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند بازار مرغ بیش از این امکان کشش ندارد و طی روزهای آینده قیمت افت خواهد کرد.
به گفته رئیس ‌اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی؛ توان خرید مردم مشخص است و حتی نرخ مصوب کیلویی 60 هزار تومان نیز برای خریداران مورد قبول نیست.
مهدی یوسف‌خانی می‌گوید: افزایش قیمت مرغ باعث شده که خرید مردم به سمت گوشت قرمز سوق یابد زیرا طبق عرف معمول هر کیلو گوشت به‌اندازه 5 کیلو مرغ بود، اما اکنون این نسبت به 2.5 تا 3 برابر رسیده است و این نشان می‌دهد که مردم در برابر قیمت بالای مرغ خرید گوشت را ترجیح می‌دهند.
البته صحبت‌های این مسئول درباره نرخ برابری مرغ و گوشت قرمز در حالی مطرح می‌شود که طبق آمارها سرانه خرید گوشت قرمز هم کم شده است.
یک مرغدار گفت: مرغ زنده هم کیلویی 44 تا 45 هزار تومان به فروش می‌رود.
مرغداران می‌گویند به دلیل اینکه هزینه‌های تولید مرغ با گران شدن نهاده‌ها افزایش یافته فروش با نرخ مصوب دولتی برای آنها به صرفه نیست، آنها درخواست کرده‌اند که دولت در نرخ مرغ تجدید نظر کند، آنها 70 تا 80 هزار تومان را پیشنهاد داده‌اند، اما کارشناسان می‌گویند با توجه به اینکه قدرت خرید مردم پایین است بازار کشش این قیمت را نخواهد داشت و کاهش تقاضا دوباره قیمت را پایین می‌آورد.
بنابراین تا این‌جا مشخص شد که قیمت مرغ طی چند روز گذشته، از نرخ مصوب فراتر رفته، اما سؤال این است که دلایل این افزایش قیمت چه بوده است؟
دلایل افزایش قیمت مرغ در بازار
۱. کاهش عرضه مرغ در بازار
طبق گزارش اتحادیه‌ها و مرغداران جوجه‌ریزی در مرغداری‌ها کاهش یافته و همین عاملی برای بالا رفتن قیمت مرغ شده است.
گزارش اتحادیه‌ها این است که جوجه‌ریزی ماهانه 135 میلیون قطعه می‌تواند نیاز کشور را تامین کند که به دلیل بالا رفتن هزینه‌ها و کاهش قیمت فروش در ماه‌های گذشته، میزان جوجه‌ریزی به 90 میلیون قطعه رسیده بود. یعنی بسیاری از مرغداران ترجیح می‌دهند که با کاهش تولید هزینه‌های خود را کاهش دهند.
سعیده مشایخی یک مرغدار اصفهانی گفت: خوراک طیور تقریبا 70 درصد هزینه‌های تولید را شامل می‌شود که این هزینه پس از آزاد‌سازی نرخ ارز 4200 تومانی 5 برابر شده است.
وی با بیان اینکه یک مرغداری 30 هزار قطعه‌ای دارد، گفت: برای اینکه بتوانیم هزینه‌ها را برسانیم، مجبوریم تولید را کاهش دهیم یا در دوره‌ای اصلا جوجه‌ریزی نکنیم.
۲. صادرات
عامل دوم برنامه صادرات وزارت جهاد کشاورزی است که بی‌محابا مجوز صادرات را در مقابل درخواست‌ها و فشار تولیدکنندگان صادر می‌کند.
صادرات مرغ، تخم‌مرغ و گوشت از برنامه‌های وزارت جهاد است که اخیرا در مقابل فشار تولیدکنندگان تایید کرده است.
به نظر می‌رسد سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای آرام کردن اعتراضات تولیدکنندگان به خاطر افزایش هزینه‌های تولید و کم شدن حاشیه سود آنها، موافقت با صادرات است.
وزارت جهاد به راحتی با درخواست تولیدکنندگان برای صادرات موافقت می‌کند و اگرچه صادرات زیادی هم صورت نمی‌گیرد، اما بار روانی این مسئله عامل رشد قیمت در داخل می‌شود. این وزارت‌خانه پس از صدور مجوز صادرات مرغ و تخم‌مرغ که در هر دو مورد به بالا رفتن قیمت داخل انجامیده و قیمت را از نرخ مصوب دولتی عبور داده به تازگی با صادرات دام زنده هم موافقت کرده و شیوه‌نامه صادراتی هم آماده شده است در حالی که همین الان قیمت گوشت قرمز که از کیلویی 200 هزار تومان فراتر رفته خرید آن برای اقشار پایین جامعه سخت است.
این در حالی است که تمام کشورها پس از جنگ اوکراین و روسیه و نیز شیوع بیماری کووید 19 برنامه خود را به سمت محدود کردن صادرات، ذخیره‌‌سازی و اتکا به تولید داخل پیش برده‌اند.