آمریکا: هنوز در حال بررسی پاسخ ایران به پیشنهاد اروپا هستیم
سرویس سیاسی-
یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا گفت گزارشهای منتشرشده مبنی بر پذیرش یا تمایل ما به دادن امتیاز به ایران برای بازگشت به توافق هستهای کاملاً نادرست است.
این مقام آمریکایی که با اسکاینیوز صحبت میکرد، افزود: «ما در حال بررسی پاسخ ایران به پیشنهاد اروپا بوده و ارتباط منظم خود با اتحادیه اروپا را حفظ کردهایم.»
وبگاه آمریکایی «دیپلماتیک» نیز به نقل از مقامات اروپایی گزارش داد اتحادیه اروپا منتظر پاسخ ایالاتمتحده به نظرات ایران در مورد متن پیشنهادی اتحادیه اروپا درخصوص برجام است.
یک مقام اتحادیه اروپا عصر پنجشنبه به وقت واشنگتن درخصوص زمانی که انتظار میرود ایالاتمتحده پاسخ خود را ارائه دهد، گفت: «هر لحظه، اما البته ممکن است فردا باشد». یکی دیگر از مقامات اروپایی اوایل پنجشنبه گفت: «در انتظار واکنش آمریکا هستیم.»
براساس این گزارش، وزارت امور خارجه آمریکا همانند تمام هفته گذشته گفت به بررسی پاسخ ایران که اواخر روز دوشنبه به اتحادیه اروپا ارسال شد، ادامه میدهد. طبق این گزارش، «ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پنجشنبه در جلسه مطبوعاتی وزارت امور خارجه این کشور به خبرنگاران گفت: بررسی نظرات ایران درباره پیشنهاد اتحادیه اروپا ادامه دارد. طبق درخواست، ما همچنان بازخورد خود را بهطور مستقیم و خصوصی به اتحادیه اروپا منتقل میکنیم.
مقام ارشد دولت آمریکا:
برخی شکافها همچنان باقی است؛ پیشرفت از این نقطه به بعد
ممکن است کند باشد
سیانان نوشت: یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت که ایران رسماً از یک تقاضای کلیدی و خط قرمزی خود که نقطه اختلاف بزرگی در مذاکرات بود، صرفنظر کرده است.
به گفته این مقام آمریکایی، ایران در پاسخ روز دوشنبه خود به پیشنویس اتحادیه اروپا برای احیای برجام، خواستار حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی وزارت امور خارجه آمریکا نشده است.
این مقام با اشاره به اینکه ایالاتمتحده مکرراً و بهطور مداوم این درخواست را رد کرده، گفت: «در نسخه فعلی متن، آنچه آنها مطالبه میکردند، کنار گذاشته شده است؛ بنابراین اگر به توافق نزدیکتر هستیم، به همین دلیل است.»
این مقام گفت که ایرانیها همچنین از درخواستهای خود برای لغو تحریم چندین شرکت مرتبط با سپاه صرفنظر کردهاند.
این مقام مسئول افزود: «رئیسجمهور قاطعانه و ثابتقدم بوده است که نام سپاه پاسداران ایران از لیست تروریسم حذف نشود.»
این مقام البته گفت که «در حالی که فاصله تا توافق نزدیکتر از دو هفته پیش است، اما نتیجه نامشخص است، زیرا برخی شکافها باقی مانده است. رئیسجمهور بایدن فقط توافقی را تأیید میکند که منافع امنیت ملی ما را تأمین کند.»
یکی دیگر از مقامات ارشد دولت آمریکا گفت که پیشرفت از این نقطه به بعد ممکن است کند باشد، اما به نظر میرسد در حال حاضر شتاب بیشتری نسبت به سال گذشته
وجود دارد.
مقام اروپایی:
گزارشها درباره فاش شدن
متن پیشنهادی توافق
نادرست است
یک مقام بلندپایه اروپایی که خواست نامش فاش نشود به شبکه خبری «العربیه» گفت که فرانسه بهعنوان طرف حاضر در مذاکرات هستهای، هرگونه فاش شدن متن نهایی توافق پیشنهادی اروپا برای احیای برجام را تکذیب میکند.
منابع دیپلماتیک تروئیکای اروپا شامل سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه هم شامگاه جمعه اعلام کردند که متن نهایی توافق احتمالی با ایران هرگز افشا نشده است.
این مقامها اظهار داشتند، در حال حاضر مهمترین اقدام، پاسخ اروپا به واکنش ایران است و افزودند که غیرممکن است اروپا در کوتاهمدت واکنش ایران را ارزیابی کند.
کشورهای اروپایی با رد برخی خبرها درباره افشای جزئیات توافق احتمالی احیای برجام، تاکید کردند که مقامهای اروپایی و آمریکایی در حال بررسی واکنش ایران هستند.
طرح قانونگذاران آمریکایی برای دائمی کردن
یک قانون تحریمی علیه ایران
گروهی از نمایندههای کنگره آمریکا طرحی برای دائمی کردن یکی از قانونهای تحریمی علیه ایران ارائه کردهاند.
«تیم اسکات»، «ماگی هاسان» و «بیل هاگرتی»، نمایندگان مجلس سنای آمریکا طرحی موسوم به مستحکم کردن «قانون تحریمهای ایران» (آیسا) ارائه کردهاند.
هدف این طرح، دائمی کردن «قانون تحریمهای ایران» که به «قانون داماتو» هم شهرت دارد و به رئیسجمهور ایالاتمتحده اجازه اعمال تحریمهای ثانویه علیه بخش انرژی ایران را میدهد.
قانون داماتو در سال ۱۹۹۶ به تصویب کنگره رسید. از آن زمان به بعد، مفاد این قانون به نحوی توسعه یافتهاند تا دیگر صنایع ایران را هم شامل شوند. این قانون هر ده سال یکبار تمدید میشود.
تیم اسکات درباره این طرح گفته است: «تحریمهای آمریکا یک بازدارنده ضروری ضد این رژیم خطرناک و بیثبات است و به همین دلیل است که طرح من بهدنبال آن است تا تحریمها علیه ایران را دائمی کند.»
سناتورهاسان هم گفت: «ایران مکرراً اقدامات بیثباتکنندهای در خاورمیانه انجام داده است. این طرح دو حزبی اطمینان حاصل خواهد کرد که ما تحریمها علیه ایران را ادامه خواهیم داد.»
تحریمهای آمریکا یا به واسطه صدور یک مصوبه قانونی از سوی کنگره آمریکا وضع میشوند و یا بهوسیله حکمی (دستور اجرایی) که رئیسجمهور صادر میکند. البته نوعی از همپوشانی هم بین این دو وجود دارد. جدا از دستورات اجرایی که رئیسجمهور به ابتکار خود صادر کرده است، یکسری دستورات اجرایی دیگر نیز صادر شدهاند که مبتنی بر مصوبات کنگره هستند یا متعاقباً در مصوبات کنگره تأیید شدهاند.
ایران هم بهعنوان یکی از قدرتهای منطقه غرب آسیا که با وقوع انقلاب اسلامی سد منافع آمریکا در این منطقه بوده همواره مورد هدف تحریمهای این کشور قرار گرفته است.
در داخل کنگره آمریکا نقش گروهها و لابیهای داخلی برای تشدید قوانین تحریمی ضد ایران بسیار چشمگیر و گسترده است.
بهعنوانمثال ارتباط نزدیک لابی آیپک باهاوارد بردمن، رئیس کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان صدویازدهمین کنگره آمریکا نقش مهمی در جهتدهی و ارائه طرح اولیه قانون تحریم بنزین ایران ایفا کرد. طرح اولیه قانون جامع تحریم ایران نیز با ارتباطدهی و تأثیرگذاری هدفمند و منسجم لابی آیپک با رئیس کمیسیون امور بانکی مجلس «کریستوفر داد» از حزب دموکرات شکل گرفت.
کنگره صهیونیسم، سازمان جهانی صهیونیست، فدراسیون یهودیان آمریکای شمالی، کمیته امور عمومی و اسرائیل، کنفرانس رؤسای سازمانهای یهودی، لابی مسیحیان صهیونیست، کنگره مراقبت پنتاگون، کنفرانس امنیتی هرتزلیا، مؤسسه یهود در امور امنیت ملی از مهمترین لابیهای رژیم صهیونیستی هستند که با لابیگری خود در معماری فکری برخی قانونگذاران حامی تحریم جمهوری اسلامی ایران تأثیر دارند.
لابی ایپک در اکثر گزارشهای پژوهشی خود برای تأثیرگذاری بر نمایندگان به برخی قوانین کنگره همچون قانون مقابله با تکثیر تسلیحات جمعی با قانون تحریمهای ایران استناد میکنند.
رویکرد مراکز پژوهشی معتبر آمریکا بهصورت مستقیم بر طرحهای تحریمی قانونگذاران کنگره تأثیرگذار است. برای مثال مؤسسه واشنگتن در امور خاورمیانه نزدیک بهعنوان یکی از مراکز پژوهشی معتبر آمریکا که به نومحافظهکاران وابسته است، یکی از روشهای جنگ نرم برای تغییر رفتار هستهای جمهوری اسلامی ایران را مدیریت تحریمهای هوشمند معرفی کرده است.
یکی از آخرین قوانین تحریمی ایالاتمتحده آمریکا علیه ایران قانون کاتسا بود که در ابتدا بهمنظور تجمیع تمام قوانین تحریمی علیه ایران در کنگره آمریکا تصویب شده بود، اما پس از مدتی تحریمهایی نیز ضد کره شمالی و روسیه نیز در آن گنجانده شد.
در بسیاری از مصوبات کنگره آمریکا اختیار تعلیق تحریمها برعهده رئیسجمهور این کشور قرار دارد، اما لغو همیشگی آن برعهده کنگره آمریکاست.
هاآرتص: اسرائیل جز شلوغکاری و لفاظی
سیاستی درباره ایران ندارد
یک رسانه صهیونیستی در تحلیلی اعتراف کرده تلآویو سیاست مشخصی در قبال ایران ندارد و تنها «لفاظیهای توخالی» و «شلوغکاریهای زیاد» را در دستورکار قرار داده است.
هاآرتص مدعی شده که پیشنویس نهایی اتحادیه اروپا برای توافق هستهای جدید با ایران، متنی ضعیف است. این رسانه نوشته است: «اسرائیل بهدقت این سند را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده در حالی که کاخ سفید، شورای امنیت ملی [آمریکا]، وزارت خارجه آمریکا و سیا یا این سند را نخوانده و یا آن را نفهمیدهاند.»
نگارنده در ادامه نوشته است: «نگرانیهای اسرائیل واقعی و موجه هستند. پس چرا شبیه هجو به نظر میرسد؟ چون از دورانی که گلایههای اسرائیل در دامنه توجه آمریکا قرار میگرفت عبور کردهایم.»
وی در ادامه نوشته است: «اسرائیل زمانی وارد استادیوم شده که جمعیت ورزشگاه را ترک کردهاند، چراغها را خاموش و دوربینها را جمع کردهاند. در واقع، اسرائیل دارد توضیحاتش را به کارکنان سالن غذاخوری و مأموران نظارت ارائه میدهد و هیچ اثری روی اینکه توافق حاصل خواهد شد یا نه ندارد.»
به گزارش فارس، هاآرتص نوشته اسرائیل این نکته را درک کرده که آمریکا میتواند بدون توافق هم زندگی کند درصورتیکه اسرائیل قادر به انجام چنین کاری نیست.
این رسانه نوشته که اسرائیل در لایههای عمیق درونیاش حصول توافق را به عدم توافق ترجیح میدهد، «چون علیرغم خودنماییها و شعارها، اسرائیل غیر از گلایههای تمامناپذیر درباره توافق هیچ سیاست کلانی در قبال ایران ندارد.»
العربی الجدید: اسرائیلیها از نقششان
در خروج آمریکا از برجام پشیماناند
مقامات رژیم صهیونیستی از فشار اعمالشده توسط تلآویو بر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ برای خروج از توافق هستهای ابراز پشیمانی و تأسف کردند. طبق گزارش پایگاه خبری- تحلیلی «العربی الجدید»، شبکه تلویزیونی رسمی «کان» اعلام کرد که سران امنیتی رژیم صهیونیستی ادعا کردند که ایران و قدرتهای بزرگ به سوی همان توافق پیش میروند، اما پس از آنکه تهران در برنامه هستهای خود بهویژه در زمینه غنیسازی اورانیوم به پیشرفت بزرگی دست یافت؛ اگر آمریکا از توافق خارج نمیشد، ایران از این پیشرفت اجتناب میکرد.
در گزارشی که این شبکه صهیونیستی جمعهشب پخش کرد، آمده بود که سران امنیتی تلآویو این احساس پشیمانی را در یک نشست مشورتی که در آن «یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم شرکت کرده بود، ابراز کردند. این شبکه گزارش داد که «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر سابق اسرائیل، موضوع خروج آمریکا از توافق هستهای را موضوعی اساسی در مبارزات انتخاباتی قرار داده و آن را بهعنوان یک دستاورد برای خود به این رقابتها آورده است.
در همین راستا، این شبکه در گزارشش افزود که سران رژیم صهیونیستی فشارهای خود را بر دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا تشدید کردند تا در هر توافقی که با ایران حاصل میشود، خواستههای تلآویو را در نظر بگیرد؛ بهویژه خواستههایی نظیر حفظ پروندههای تحقیقاتی علیه ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اینکه توافق جدید اجازه دهد دوره بازرسی از نهادهای هستهای تهران طولانی شود.
شبکه کان خاطرنشان کرد که «ایال هولاتا» مشاور امنیت رژیم صهیونیستی، به واشنگتن رفت تا با «جیک سالیوان» همتای آمریکایی خود، درباره شرایطی که تلآویو معتقد است هرگونه توافق با تهران باید به آنها پایبند باشد، گفتوگو کند.
این در حالی است که سه روز پیش (پنجشنبه) لاپید، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در نامهای اعتراضی به دولت بایدن، رئیسجمهور آمریکا نوشت که پیشنویس توافقی که اتحادیه اروپا به ایران تحویل داده، از خطوط قرمز دولت بایدن تعدی کرده است.