kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۸۲۴۳
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۴
جامعه اطلاعات ملی آمریکا: 

فعالیت‌های هسته‌ای ایران در راستای تولید سلاح نیست

دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا روز سه‌شنبه در جدیدترین گزارش موسوم به «ارزیابی سالانه تهدیدها» اذعان کرده که فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در راستای ساخت سلاح هسته‌ای نیست.
 
 
 
 
در این گزارش آمده است: ارزیابی ما همچنان این است که ایران در حال انجام دادن فعالیت‌های کلیدی برای ساخت سلاح هسته‌ای نیست.
در ادامه گزارش مذکور آمده است: در جولای ۲۰۱۹، بعد از خروج آمریکا از برجام در مه ۲۰۱۸ ایران برخی فعالیت‌ها را که از محدوده‌های برجام فراتر می‌رفت، از سر گرفت. اگر ایران از تخفیف‌های تحریمی برخوردار نشود، مقام‌های ایرانی احتمالاً غنی‌سازی بیشتر اورانیوم تا ۹۰ درصد را مدنظر قرار خواهند داد.
در این گزارش تصریح شده ایران همواره از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای خودش را به عنوان پاسخی بازگشت‌پذیر به خروج از برجام معرفی کرده و این پیام را ارسال کرده که چنانچه ایالات متحده تحریم‌ها را رفع کرده و به تعهدات برجامی‌اش پایبند شود، پایبندی کامل خود به برجام را از سر خواهد گرفت.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سال‌های گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته‌ای این کشور متهم کرده‌اند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید می‌کند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده‌اند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای خود دست پیدا کرد. علی‌رغم اذعان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ به‌صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
سطح بی‌سابقه شفافیت 
در فعالیت‌های هسته‌ای ایران 
خبر دیگر اینکه، سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین با بیان این‌که پیشرفت چشمگیری در مذاکرات حاصل شده، حصول توافق را نیازمند تصمیمات سیاسی توسط آمریکا خواند.
محمد رضا غائبی، ضمن سخنرانی در نشست شورای حکام با موضوع راستی آزمایی و نظارت بر اجرای برجام در جمهوری اسلامی ایران، مواضع اصولی کشورمان را تشریح کرد.
به گزارش فارس، وی با اشاره به محرومیت ایران از حقوق مشروعه خود ذیل برجام در پی خروج آمریکا از این توافق و اعمال سیاست فشار حداکثری توسط این کشور، اظهار داشت: کوتاهی سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا در اجرای تعهدات خود و جبران نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ از سوی ایالات متحده، چاره‌ای برای ایران جز توسل به تنها راه‌حل موجود، یعنی توقف اجرای تعهدات متقابل که به صراحت در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام مجاز شمرده شده است، باقی نگذاشت.
غائبی در ادامه با اشاره به تصویب قانون مجلس شورای اسلامی (قانون اقدام راهبردی) سه سال پس از خروج آمریکا از برجام و محقق نشدن الزامات مندرج در قانون مذکور در بازه زمانی تعیین شده و در نتیجه انجام اقدامات جبرانی ذیل آن و در قالب بندهای مربوطه برجام توسط دولت ایران، افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است در صورتی که طرف‌های دیگر به اجرای کامل و قابل راستی‌آزمایی تعهدات خود در چارچوب برجام بازگردند، اقدامات جبرانی خود را برمی‌گرداند.
دیپلمات ارشد ایرانی یادآور شد که با این حال، آژانس طبق موافقتنامه پادمان به تاسیسات هسته‌ای ایران دسترسی منظم دارد و گزارش‌های مدیرکل، جلوه‌ بارزی از سطح بی‌سابقه شفافیت در برنامه و فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.
وی همچنین با اشاره به پیشرفت‌های اخیر در همکاری‌ها بین ایران و آژانس و همچنین توافق دوجانبه پنجم مارس بین سازمان انرژی اتمی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خطاب به دولت‌های عضو شورای حکام، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به‌طور جدی و موثر در مذاکرات با اعضای برجام جهت رسیدگی به مسائل مرتبط برای احیای برجام شرکت کرده است.
غائبی با بیان این‌که پیشرفت چشمگیری در مذاکرات تاکنون حاصل شده، خاطرنشان کرد: در صورتی که آمریکا و سایر اعضای برجام حسن نیت خود را نشان دهند و تصمیمات سیاسی لازم و درستی برای رفع سریع تحریم‌های ظالمانه و غیرانسانی اتخاذ کنند، جمع‌بندی موفقیت‌آمیز مذاکرات دور از دسترس نیست.
بیانیه آمریکا در جلسه شورای حکام آژانس درباره ایران
در همین شرایط و با وجود اذعان جامعه اطلاعات ملی آمریکا به اینکه فعالیت‌های جمهوری اسلامی ایران در راستای ساخت سلاح هسته‌ای نیست، معاون هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین بیانیه‌ای درباره جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با موضوع «راستی‌آزمایی و نظارت در ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل» صادر کرد و بدون توجه به اینکه خروج آمریکا از برجام عامل تشدید تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای ایران بوده، اقدامات تهران را تنش‌زا توصیف کرده و بار دیگر گفته که زمان بسیار اندکی برای «بازگشت دوجانبه به برجام» باقی مانده است!
به گزارش فارس، در این بیانیه همچنین آمده است: همان‌طور که در گزارش مدیر کل [آژانس بین‌المللی انرژی اتمی] روشن است، همزمان با پیشروی مذاکرات به سمت بازگشت دوجانبه به اجرای کامل برجام، ایران در حال توسعه دادن به فعالیت‌های هسته‌ای خودش به طرق مختلف از جمله از طریق نصب ظرفیت‌های بیشتر غنی‌سازی، مستقر کردن سانتریفیوژهای پیشرفته و انباشت اورانیوم غنی‌شده فراتر از محدودیت‌های برجام است.
او گفت: علی‌رغم اقدامات تنش‌آمیز ایران، زمانی نه چندان زیاد برای توسل به دیپلماسی مستحکمی که بتواند ما را در مسیر بازگشت دوجانبه به اجرای کامل برجام قرار دهد باقی مانده است. این توافق، ابزاری حیاتی برای رفع نگرانی‌های دیرپای جامعه بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای ایران است.
مقام آمریکایی در ادامه گفته چنانچه این گفت‌وگوها موفق شوند بازگشت به برجام، دستاوردی قابل توجه برای دیپلماسی بین‌المللی خواهد بود.
مایک پنس: جمهوری‌خواهان
به کاخ سفید برگردند 
توافق با ایران را پاره می‌کنند
همزمان با تحولات فوق، معاون رئیس‌جمهور سابق آمریکا که اخیرا به اراضی اشغالی سفر کرده است، می‌گوید که رئیس‌جمهور آتی آمریکا جمهوری‌خواه خواهد بود و توافق هسته‌ای با ایران را پاره خواهد کرد.
مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور سابق آمریکا در مصاحبه‌ای اختصاصی با روزنامه عبری اسرائیل‌هیوم که شامگاه سه‌شنبه منتشر شده است، به برنامه جامع اقدام مشترک پرداخت.
وی گفت: باید هر کسی که بر سر میز مذاکره (در وین یا...) حاضر می‌شود، بداند که در سال ۲۰۲۵، زمانی که رئیس‌جمهور و دولت ما یک جمهوری‌خواه خواهد بود - چنانچه برنامه جامع اقدام مشترک احیا شود- ما در دولت جدید بخشی از یک گروه آمریکایی خواهیم بود که برای پایان دادن به توافق هسته‌ای اقدام خواهیم کرد.
معاون دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا که به تازگی به اراضی اشغالی سفر کرده و با نفتالی بنت، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در تل‌آویو دیدار و گفت‌و‌گو کرد، در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: من فکر می‌کنم که حزب‌ جمهوری‌خواه در انتخابات میان‌دوره‌ای در سال ۲۰۲۲ مجلس نمایندگان و سنا را به دست خواهد گرفت و بر این باورم که ما در سال ۲۰۲۴ به کاخ سفید باز خواهیم گشت.
بنابر گزارش کانال هفت تلویزیون رژیم صهیونیستی، مایک پنس در اظهاراتی دیگر در هتل ملک داود ضمن اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی همواره در رأس اولویت‌های آمریکا قرار دارد و پایبندی واشنگتن به امنیت این رژیم عمیق است، گفت: زمانی که به قدرت بازگردیم، توافق کنونی با ایران را پاره خواهیم کرد.
 
این اظهارات در حالی بیان شده است که ایران در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای خود دست پیدا کرد. علی‌رغم اذعان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در زمان ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در تاریخ هیجدم اردیبهشت سال ۹۷ به‌صورت غیرقانونی و یک‌جانبه از توافق بین‌المللی برجام خارج شد.
دولت آمریکا در راستای اهداف خصمانه خود علیه جمهوری اسلامی اسلامی ایران و پیشبرد جنگ اقتصادی علیه این کشور تحریم‌هایی را به بهانه‌های مختلف وضع کرده است. واشنگتن شرکت‌های آمریکایی و شرکت‌های مستقر در کشورهای ثالث را به تبعیت از این تحریم‌ها ملزم می‌کند.
با این حال، دولت جو بایدن نیز علی‌رغم اعتراف به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران از انجام اقداماتی که برای بازگشت به برجام ضروری بوده خودداری کرده است و عملاً پیگیری سیاست ترامپ را علیه ایران در دستور کار قرار داده است.
بایدن و مشاورانش گفته‌اند قصد دارند آمریکا را به برجام بازگردانند، اما می‌خواهند از بازگشت به برجام به عنوان «سکویی برای قوی‌تر و طولانی‌تر کردن» این توافق استفاده کنند. جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده است با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریم‌ها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد.
مذاکره‌کنندگان کشورهای غربی در هشت دور گذشته با استفاده از تاکتیک‌های مقصرنمایی، تزریق اضطرارهای ساختگی به گفت‌وگوها و طرح خواسته‌های فرابرجامی سعی کرده‌اند توپ تصمیم‌گیری را به زمین ایران بیندازند.
تروئیکای اروپا: به نهایی کردن توافق در وین نزدیکیم
خبر دیگر اینکه، انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک در جلسه شورای حکام آژانس اتمی امروز سه‌شنبه مدعی شده‌اند طرف‌ها به نهایی کردن توافق در مذاکرات وین بسیار نزدیک هستند.
به گزارش فارس، این سه کشور بدون اشاره به اقداماتی که لازم است کشورهای غربی درخصوص برجام انجام دهند از ایران خواسته‌اند برای «اجرای مجدد» توافق هسته‌ای مهیا شود.
در این بیانیه آمده است: ما با نگرانی خاطرنشان می‌کنیم که از زمان آخرین نشست شورای حکام در ماه نوامبر ایران پیشبرد برنامه هسته‌ای خود را از طریق توسعه ذخائر اورانیوم غنی‌شده خود و انجام دادن فعالیت‌هایی که باعث ایجاد دانش دائمی و برگشت‌ناپذیر می‌شود ادامه داده است.
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین آمده است: سه کشور اروپایی ۱۱ ماه است که مشغول انجام مذاکراتی فشرده با ایران بوده‌اند. ما اکنون به نهایی کردن توافقی که جدی‌ترین و فوری‌ترین نگرانی‌های منع اشاعه‌ای ما را رفع می‌کنیم بسیار نزدیکیم.
در ادامه آمده است: چنین توافقی برنامه هسته‌ای ایران را به محدوده‌های برجام برمی‌گرداند و همچنین تدابیر شفافیت‌ساز آزانس اتمی و اجرای پروتکل الحاقی از سوی ایران را احیا می‌کند.
در ادامه این بیانیه تصریح شده است: میزان پیشرفت در برنامه هسته‌ای ایران به معنای آن است که این توافق نمی‌تواند برای مدت نامعلوم روی میز باشد. پنجره فرصت رو به اتمام است. ما از همه طرف‌ها می‌خواهیم همین حالا تصمیم‌های لازم را برای جمع‌بندی این توافق اتخاذ کنند و از روسیه هم می‌خواهیم شرایط جدید برای خاتمه بخشیدن به توافق اضافه نکند.
تروئیکای اروپایی در ادامه تصریح کرده‌اند: ما قویاً از ایران می‌خواهیم از انجام هر اقدام تنش‌زای جدید خودداری کند و به‌خصوص از ایران می‌خواهیم تمامی فعالیت‌های مرتبط با تبدیل اورانیوم غنی‌شده را که دربردارنده دلالت‌های عملی برای بازگشت به محدوده‌های برجام خواهد بود متوقف کند.
سه کشور اروپایی همچنین تصریح کرده‌اند: از ایران می‌خواهیم از جمله با روش‌های زیر برای برداشتن گام‌هایی جهت اجرای مجدد برجام آماده شود: اول، متوقف کردن تولید اورانیوم با غنای بالا و هرگونه غنی‌سازی بالای محدودیت‌های برجام؛ دوم، آماده شدن برای انهدام ذخائر اورانیوم غنی‌شده‌ای که فراتر از محدودیت‌های برجام هستند؛ سوم، بازگرداندن ظرفیت‌های غنی‌سازی و تحقیق و توسعه به محدودیت‌های مورد توافق؛ چهارم، متوقف کردن همه فعالیت‌های مرتبط با تولید اورانیوم فلزی و پنجم، احیای کامل شفافیت‌ها و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی.
پیش از این نمایندگان آمریکا و روسیه هم در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به قرائت بیانیه به نمایندگی از کشورهایشان پرداختند. آمریکا مدعی شده بود که زمان زیادی برای دیپلماسی با ایران باقی نمانده و نماینده روسیه بر عزم جدی ایران در مذاکرات وین تأکید کرده بود.
نماینده روسیه در حساب کاربری خودش در توییتر هم گزارشی از جلسه امروز شورای حکام آژانس اتمی درخصوص اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کرد. او در توییتر نوشت: «بحث‌ها درباره راستی‌آزمایی در ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابق روال معمول بود. بسیاری، همانند همیشه روی انحراف‌های ایران از برجام متمرکز شدند (بدون آنکه به فشار حداکثری آمریکا به عنوان دلیل این انحراف‌ها اشاره‌ای کنند.)»
رایزنی دوجانبه علی باقری و انریکه مورا در وین
به گزارش فارس، علی باقری، مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران که بعد از سفری کوتاه به تهران، روز چهارشنبه ۱۸ اسفند ماه به وین پایتخت اتریش بازگشت، با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها در محل هتل کوبورگ به گفت‌وگو نشست.