kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۲۰۹۰
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۶

ارزش لیر ترکیه باز هم سقوط کرد 

 
 
ارزش لیر که به دلیل سیاست‌های اردوغان در حال سقوط است، دیروز هم افت بی‌سابقه‌ای را تجربه کرد.
 به گزارش راشاتودی، ارزش لیر در معاملات دیروز بازار جهانی ارز افت قابل توجهی را تجربه کرد و به پایین‌ترین میزان خود در تاریخ اقتصاد ترکیه رسید. ارزش لیر ترکیه در معاملات چهار و دو دهم 
درصد سقوط کرد و به 14 و 4741 ده هزارم دلار در ساعت 
10 صبح دیروز به وقت استانبول رسید.
لیر ترکیه با احتساب افت دیروز، از ابتدای سال جاری تاکنون 47 درصد ارزش خود را از دست داده است. البته کارشناسان منتظر برگزاری نشست بانک مرکزی ترکیه در روز پنجشنبه هستند و البته اکثر کارشناسان انتظار دارند که این بانک نرخ بهره را به 
14 درصد پایین بیاورند؛ چراکه تورم در ترکیه هم‌اکنون از مرز 21 درصد عبور کرده است.
از ابتدای ماه سپتامبر تاکنون بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را چهار درصد کاهش داده است و طی دو سال گذشته برای حفظ ارزش لیر سه بار با عرضه دلار در بازار مداخله کرده است. یکی از دلایل سقوط ارزش لیر، پایین آوردن نرخ بهره است و به نظر می‌رسد بانک مرکزی ترکیه برخلاف میل خود و تحت فشار رجب طیب اردوغان؛ رئیس‌جمهور، دست به این کار می‌زند. اردوغان بر این باور است که پایین آوردن نرخ بهره به رشد اقتصادی منجر می‌شود.
بر اساس گزارش موسسه رتبه‌بندی S&Pگلوبال که اخیرا رتبه اعتباری ترکیه را هم پایین آورده، سیاست بانک مرکزی ترکیه در پایین آوردن نرخ بهره در کنار سقوط سنگین ارزش لیر باعث خواهد شد تا در اوایل سال آینده شاهد تورم بیش از 30 درصدی در این کشور باشیم.
واکنش‌ها به دسته گل اردوغان
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، بسیاری از روزنامه‌های ترکیه، دیروز در عکس و تیتر صفحه نخست، بحران اقتصادی را برجسته کرده‌اند. 
خبرآنلاین هم گزارش داد: بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد که روز جمعه در بازار ارز مداخله کرده است تا دلار بفروشد، چراکه به دلیل نگرانی‌ها درباره سیاست نرخ بهره پایین رئیس‌جمهور؛ رجب طیب اردوغان، لیر دوباره به پایین‌ترین سطح خود نزدیک شده است.
در سال‌های اخیر بخشی از سرمایه‌گذاران ایرانی، یکی از بزرگترین گروه‌های خریدار مسکن در ترکیه بوده‌اند. به این ترتیب با بروز بحران اقتصادی در این کشور بسیاری از خریداران مسکن در ترکیه متضرر شده‌اند. نکته اینجاست که در شرایط فعلی امکان فروش واحدهای مسکونی در ترکیه کاهش یافته و تعداد فروشندگان بیش از تعداد خریداران است. از این رو قیمت‌های پایین‌تری برای خرید ملک به فروشندگان پیشنهاد می‌شود. برخی محاسبات نشان داد که خریداران ملک در ترکیه بین ۲۰ تا ۶۰ درصد متضرر شده‌اند. 
همچنین به گزارش خبرگزاری فرانسه، بیش از پنج هزار نفر در استانبول به دعوت اصناف و سندیکاهای ترکیه در اعتراض به کاهش شدید ارزش لیر تظاهرات کردند و خواستار افزایش پایه حقوقی خود شدند. نرخ تورم سالانه بر اساس آمارهای رسمی ترکیه به ۲۱.۳۱ درصد رسیده است، اما ناظران، کارشناسان مستقل و گروه های معترض میزان واقعی نرخ تورم در این کشور را ۵۸ درصد می‌دانند. از آغاز سال جاری میلادی تاکنون لیر ترکیه بیش از ۴۵ درصد ارزش خود در مقابل دلار آمریکا از دست داده است.
در این حال امضای توافق اکتشاف گاز بین قطر و جمهوری قبرس که با مخالفت ترکیه مواجه شده بود، تعجب رسانه‌های ترکیه‌ای را به دنبال داشته است. در یک دهه گذشته، روابط بین ترکیه و قطر به اوج رسیده است و ده ها سرمایه‌دار و ثروتمند بزرگ قطری در ترکیه صاحب شرکت و مال و ملک هستند و اردوغان، همواره قطر را برادر حقیقی خطاب می‌کند. اما پس از امضای توافق گازی قبرس و قطر، برخی روزنامه‌های ترکیه از تیترهایی چون «برادرمان قطر ما را فروخت»، استفاده کرده‌اند. با این حال، به دلیل وضعیت بحرانی اقتصاد ترکیه، دستان آنکارا در برابر دوحه بسته است.