kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۷۲۴۶
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۷
چوب تعلیق فدراسیون جهانی دوباره بلند شد

بررسی احتمال تبانی و فساد دخالت سیاسی نیست/پاسخ فدراسیون فوتبال به تهدید فیفا چه خواهد بود؟!

انتظار می‌رود مسئولان فوتبال کشورمان در نامه خود به فیفا به این موضوع اشاره داشته باشند که سومدیریت ناشی از فساد، تبانی‌، اختلاس جزو کدهای اخلاقی فیفا به حساب می‌آید و اتفاقا در پرونده ویلموتس نیز تمرکز نهادهای نظارتی روی همین مسائل است.



سرویس ورزشی-

عصر روز دوشنبه بود که فدراسیون جهانی فوتبال با ارسال نامه‌ای به فدراسیون فوتبال نسبت به ورود نهادهای نظارتی به چگونگی امضای قرارداد مارک ویلموتس واکنش نشان داد. در متن نامه فیفا که خطاب به مهدی محمد نبی دبیر فدراسیون نگارش شده بود، آمده است: «از طریق منابع مختلف قابل اعتماد از جمله رسانه‌هایی که سخنان مقام‌های مسئول را نقل کرده‌اند، متوجه شدیم که چند تن از اعضای ارشد فدراسیون فوتبال ایران از سوی سازمان بازرسی کل کشور متهم به «اهمال در انجام وظیفه» شده‌اند. دلیل این مسئله هم حکم اخیر کمیته تعیین وضعیت فیفا درباره یک مورد مربوط به عدم انجام وظایف در یک قرارداد بوده، جایی که فدراسیون فوتبال ایران محکوم به پرداخت حدود ۶ میلیون یورو به مارک ویلموتس، مربی سابق تیم ملی فوتبال ایران شده است. همچنین متوجه شدیم که تحقیقات بیشتر و اقدام‌های قانونی احتمالی علیه این افراد از سوی دادستان کل تهران در دست بررسی است.
پیش از هر چیز باید ذکر کنیم که فیفا و ای‌اف‌سی کاملاً مخالف استفاده از تهدیدهای قانونی و تلاش برای مرعوب کردن فرد یا گروهی از افراد، آن هم با استفاده از قدرت مقام‌های قانونی بی‌ارتباط به آن‌ها، و در نتیجه زیر سؤال رفتن قدرت‌شان هستند.
با توجه به این مسئله، برای آن‌که تمام زوایای قضیه روشن شود، از شما درخواست می‌کنیم تا روز دوم سپتامبر ۲۰۲۰ (امروز چهارشنبه) برای ای‌اف‌سی و فیفا مدارک لازم و مرتبط با وضعیت فدراسیون فوتبال و اتهام‌های طرح شده را ارسال کنید.
از این فرصت استفاده کرده و به شما یادآوری می‌کنیم براساس بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۱۹ فیفا، اعضای فیفا باید مسائل و مشکلات‌شان را به شکل مستقل حل کنند و نباید تحت تأثیر فرد سومی باشند. هرگونه تخلف از این بند می‌تواند به اعمال جریمه از سوی فیفا منجر شود، از جمله تعلیق فدراسیون عضو. علاوه‌بر این و در ارتباط با مسائل پیش گفته شده، می‌خواهیم تاکید کنیم که هرگونه نقض بند یک ماده ۱۴ حتی در صورتی که تأثیر گروه سوم ناشی از تقصیر فدراسیون عضو نباشد، باز هم می‌تواند منجر به اعمال جریمه شود نگاه کنید به بند سوم ماده ۱۴).»
سناریو تکراری برای فوتبال ایران
سؤال مهم درباره نامه فیفا این است که اگر آنها تا این‌اندازه اتفاقات فوتبال ایران را از طریق منابعشان دنبال می‌کند، چرا آن زمان که مدیران فوتبال ایران مدعی شدند: «در تمام این سالها به فیفا دروغ می‌گفتند» ما را تهدید به تعلیق نکردند؟! واقعیت آن است که این نامه در حالی برای فدراسیون فوتبال ارسال شده که پیش از این هم سابقه داشته به محض اینکه نهادهای نظارتی بخواهند با عوامل متخلف در فوتبال برخورد کنند، فیفا یا کنفدراسیون فوتبال آسیا با ارسال نامه‌های تهدید‌آمیزی فوتبال را تهدید به تعلیق کنند. به عنوان نمونه در داستان بازنشستگی مدیران فدراسیون فوتبال نیز به یکباره سر و کله فیفا پیدا شد و در نهایت منجر به آن شد که رئیس‌وقت فدراسیون فوتبال
(مهد‌ی تاج) علی‌رغم بازنشستگی به یکباره در سمت خود ابقا شود.
این اتفاق عجیب در شرایطی رخ داد که تعدادی از رؤسای فدراسیون‌های ورزشی به دلیل بازنشستگی مجبور به ترک کار خود شدند اما تاج در فدراسیون فوتبال باقی ماند تا در نهایت یک قرارداد فاجعه بار با مارک ویلموتس بلژیکی امضا کند!
خبرگزاری مهر در گزارشی راجع به نامه فیفا به فدراسیون فوتبال این موضوع را مطرح کرد که برخی عوامل داخلی این خط را به فیفا می‌دهند تا بتوانند از زیر فشار انتقادات و اتفاقاتی که علیه خودشان است فرار کنند. موضوعی که البته چندان هم دور از ذهم نیست.  به نظر می‌رسد این بار هم این احتمال مطرح است که برخی افرادی که به واسطه قرارداد ویلموتس زیر فشار زیاد مراجعه قضائی قرار گرفته‌اند، این «خط» را به فیفا داده‌اند که چنین نامه‌ای را برای فدراسیون ارسال کنند!
نهادهای نظارتی حق ورود دارند
سیدنظام‌الدین موسوی رئیس‌کمیته فرهنگی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با اشاره به نامه فیفا درباره این موضوع گفت: آنچه به عنوان حوزه اختیارات، فیفا و فدراسیون فوتبال ایران پذیرفته شده است مسائل تخصصی مربوط به فوتبال است. کشورهایی که عضو فیفا می‌شوند به طور طبیعی داوری تخصصی فیفا در حوزه فوتبال را می‌پذیرند، اما برخی مسائل هست که دایره تخصصی فوتبالی محسوب نمی‌شود.موضوع فساد در فوتبال احتمال تبانی، رشوه و پولشویی مسائلی نیست که فیفا بخواهد وارد آن شود و اصلا اقتدار لازم را برای برخورد ندارد. این‌ها مسائل حاکمیتی هستند و حاکمیت هم براساس قوانین داخلی موظف است به آن ورود کند.
نماینده مردم تهران در مجلس ورود نهادهای نظارتی به موضوع قرارداد ویلموتس را مسئله‌ای حاکمیتی عنوان و خاطر نشان کرد: فیفا نباید در این مسائل دخالت کند. در سال ۲۰۱۵ که اتهاماتی مثل ارتشاء و اخاذی به مدیران فدراسیون جهانی فوتبال زده شد دستگاه قضایی آمریکا علیه برخی مدیران فیفا اعلام جرم کرد و پلیس سوئیس که فیفا در آنجا ثبت شده تعداد زیادی از مدیران ارشد فیفا را بازداشت کرد و پرونده‌ای برای آنها تشکیل شد چرا که در تعیین کشور محل برگزاری جام جهانی رشوه گرفته بودند. بنابراین نه تنها فدراسیون‌های کشورها بلکه در فیفا هم ممکن است مسائلی باشد که کشورهای ذی نفع حق ورود و حاکمیت دارند.این نماینده مجلس ادامه داد: در کشور ما هم موضوع قرارداد ویلموتس مسئله‌ای که صاحب‌نظران احتمالاتی درباره آن می‌دهند. بحث وجود ناکارآمدی و احتمال تبانی و فساد مطرح است و طبیعتا دستگاه‌های نظارتی و حاکمیتی حق ورود دارند. این موضوع دخالت سیاسی تلقی نمی‌شود. آنچه ما براساس عضویت در فیفا پذیرفته‌ایم داوری فیفا در مسائل تخصصی فوتبال است. مثلا اگر مقام دولتی در تعیین رئیس‌فدراسیون دخالت کند یا فشاری بیاورد براساس قوانین فیفا پذیرفته شده نیست اما مثلا مالیاتی که باید ورزشکاران بدهند طبیعتا نقض قوانین فوتبال نیست یا کمک مالی که فدراسیون از دولت دریافت می‌کند. بنابراین فساد و تبانی هم موضوعی است که حاکمیت حق ورود به آن را دارد.
انتظاری که از مدیران فدراسیون می‌رود
دیروز هم به اعضای هیئت‌رئیسه فدراسیون فوتبال جلسه‌ای فوری در محل فدراسیون تشکیل دادند تا تصمیم بگیرند پاسخ فیفا را چگونه ارسال کنند. هر چند که خبری درباره نتیجه این جلسه بیرون نیامد اما احتمالا نامه فدراسیون فوتبال به فیفا امروز ارسال خواهد شد. انتظار می‌رود مسئولان فوتبال کشورمان در نامه خود به فیفا به این موضوع اشاره داشته باشند که سوءمدیریت ناشی از فساد، تبانی‌، اختلاس جزو کدهای اخلاقی فیفا به حساب می‌آید و اتفاقا در پرونده ویلموتس نیز تمرکز نهادهای نظارتی روی همین مسائل است.