اعتصاب بیسابقه حقوقبگیران، همه چیز را در فرانسه مختل کرد
صدها هزار نفر از کارکنان بخش خدمات دولتی فرانسه، دست از کار کشیدند و با این اقدام خود، یکی از بزرگترین اعتصابات طی دهههای اخیر را در این کشور رقم زدند.
پس از اعتراضات جلیقه زردها طی یک سال گذشته حالا نوبت کارگران بخشهای دولتی و غیردولتی فرانسه بود که علیه سیاستهای ریاضت اقتصادی دولت «امانوئل ماکرون» به خیابانها بریزند. اعتصاب 2 روز گذشته به طور مشخص قانون جدید بازنشستگی دولت ماکرون را هدف گرفته بود. ماکرون معتقد است سیستم فعلی مستمری بازنشستگان بسیار پرهزینه و ناعادلانه است وی قصد دارد با اجرای تغییراتی در قوانین و مقررات بازنشستگی، امتیازات فردی شاغلان برخی از حرفهها را لغو کند تا سنوات کاری برای همه گروهها افزایش پیدا کند. این امتیازها در برخی مشاغل، از جمله شامل امکان بازنشستگی زودهنگام بدون کاهش مزایای حقوقی میشود. جزئیات طرح ماکرون قرار است اواسط ماه جاری میلادی دیگر ارائه شود.
به نوشته خبرگزاری«رویترز»، کارگران بخش حملونقل ریلی با تهدید به ادامه دادن به اعتصاب تا روز دوشنبه و فلج کردن فرانسه، اصلاحات دولت ماکرون را با بزرگترین چالش بعد از اعتراضات «جلیقهزردها» مواجه کردهاند. کارگران فرودگاهها، رانندههای کامیون و نیروهای پلیس نیز در حال پیوستن به این اعتصاب گسترده هستند. روز پنجشنبه شبکههای حملونقل عمومی در پاریس و شهرهای سراسر فرانسه دست از کار کشیدند. ایستگاههای مترو و راهآهن تقریبا خالی بودند و بسیاری از مردم برای رفتن به سر کار مجبور به استفاده از دوچرخههای قدیمی شدند. ۹۰ درصد سرویس قطارهای با سرعت بالا و صدها پرواز لغو شده است.همچنین معلمان، کارمندان فرودگاه، وکلا، زبالهجمعکنها،سندیکاها، بیمارستانها، مدارس، مترو، نیروهای پلیس نیز برای نشان دادن عصبانیت خود از طرح اصلاحات بازنشستگی رئیسجمهوری فرانسه دست از کار کشیدند و به خیابانها آمدند.
وزارت کشور فرانسه با درخواست برگزاری حدود 250 گردهمآیی اعتراضی موافقت کرده است. دولت که نگران به آشوب کشیده شدن اعتراضهاست، اقدامات امنیتی را شدت بخشیده است. تنها در پاریس، حدود 6 هزار نیروی پلیس برای حفظ نظم عمومی فعال هستند. بسیاری از اتحادیههای کارگری و کارمندی فرانسه خواستار اعتصاب اعضای خود در اعتراض به طرح اصلاح قوانین بازنشستگی هستند پلیس ضدشورش قبل از طلوع آفتاب اقدام به گذاشتن مانع در اطراف دفاتر ریاست جمهوری و نخستوزیری کرد و همچنین کیف عابران در شانزهلیزه را میگشتند. دولت هشدار داده بود که این اعتصاب ممکن است در نهایت به خشونت کشیده شود. روز جمعه نیز اعتصاب سراسری در فرانسه که حملونقل عمومی را فلج کرده و مدارس سراسر این کشور را به حالت تعطیل درآورد ادامه داشت. به نوشته خبرگزاری رویترز، اتحادیههای کارگری و کارمندی گفتهاند آمادهاند اعتصاب را تا زمان عقبنشینی «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه از طرح خود برای اصلاح قوانین بازنشستگی ادامه دهند.
در شهر «نانتس» واقع در غرب فرانسه، اعتراضات خیابانی به درگیری کشیده شد و معترضان در برابر پرتاب گازاشکآور از سوی پلیس، اقدام به پرتاب سنگ به سوی مأموران کردند. در شهرهای «لیون» و «مارسی» نیز هزاران معترض پارچهنوشتههای بزرگی را برافراشته بودند که بر روی آن نوشته شده بود «ماکرون گم شو» و «به حقوق بازنشستگی ما دست نزن». رهبر یکی از اتحادیههای کارگری فرانسه نیز در این باره گفت: «کاری که باید انجام دهیم تعطیل کردن اقتصاد فرانسه است. مردم مشتاق شروع یک مبارزه هستند».در پاریس نیز پلیس روز پنجشنبه برای متفرق کردن معترضان در مرکز این شهر به پرتاب گازاشکآور متوسل شد.
خبرگزاری فرانسه نیز نوشته انتظار میرود قطع خدمات از سوی کارگران بخش حملونقل و همچنین اعتصاب معلمان فرانسه را که درگیر تنشهای فزاینده میان «امانوئل ماکرون» و اتحادیههای صنفی است فلج کند.. بسیاری از فعالان این اعتصاب را که احتمالاً چندین روز به طول خواهد انجامید با مناقشه میان دولت و اتحادیههای صنفی در سال ۱۹۹۵ مقایسه کردهاند. در آن رویداد، فرانسه حدود سه هفته تعطیل بود. خبرگزاری فرانسه این اعتصاب را همچنین آزمونی برای «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه خوانده است. دویچه بان آلمان نیز نوشته در حال حاضر به دنبال اعتصاب سراسری در فرانسه هیچ قطاری برای طی مسافت طولانی بین دو کشور فرانسه و آلمان کار نمیکند و برخی مسافران مجبور به لغو سفر خود شدهاند. به گزارش ایسنا، روز پنجشنبه که روز نخست این اعتصاب سراسری بود، بیش از ۸۰۰ هزار تن در اعتصابات و اقدامات اعتراضی در سراسر فرانسه شرکت کردند و درگیریهای خشونتآمیز در چند شهر گزارش شد.در عین حال بر اساس گزارشها، خیابانهای داخل و اطراف پایتخت فرانسه به ترافیکهای سنگینی که طول آن مجموعا ۳۵۰ کیلومتر برآورد شد،گرفتار شدند.این اعتصاب همچنین باعث مختل شدن پروازهای هواپیماها شده و تعدادی از بیمارستانها با مشکل کمبود نیرو مواجه شدند و مدارس زیادی نیز تعطیل ماندند. هفته گذشته نیز در ادامه موج اعتصابها در فرانسه و در اعتراض به سیاستهای ماکرون، کشاورزان اطراف پاریس با کمک بیش از هزار تراکتور مسیرهای منتهی به این شهر را مسدود کردند. یک روز قبل از آن دانشجویان فرانسه نیز با برگزاری تجمعات مختلف در مراکز آموزش عالی این کشور ضمن اعتراض به سیاستهای دولت، هشدار دادند که در صورت عدم اعطای کمکهای مالی دولتی به دانشگاهها، در روزهای آینده اعتصاب میکنند.