kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۹۹۹۴
تاریخ انتشار : ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۹:۳۴

استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی



ترک روزه برای اطاعت از دستور والدین
س) امسال کنکور دارم و با توجه به اینکه ماه رمضان دقیقاً قبل از کنکور است مطالعه در حالت روزه بسیار سخت است.چون پارسال هم این شرایط رو تحمل کردم و روزه گرفتم و در کنکور رتبه خوب نیاوردم. خانواده‌ام مرا مجبور کرده‌اند که امسال نباید روزه بگیری و باید درس بخوانی! وظیفه من چیست؟ آیا از فرمان اجباری پدر و مادر اطاعت کنم یا خلاف فرمان عمل کنم؟
ج) صرف آنچه ذکر شده مجوز ترک روزه نبوده و اطاعت از پدر و مادر در ترک واجب، جایز نیست.
اشتباه سهوی درقرائت دعا و قرآن در حال روزه
س) اگر کسی در هنگامی که روزه است بعضی دعاهایی که از طرف معصومین (علیهم‌السلام)وارد شده و یا قرآن را به دلیل کم سوادی یا فراموشی یا ناتوانی در یادگیری، غلط بخواند با اینکه می‌داند درست نمی‌خواند، آیا روزه‌اش باطل می‌شود؟
ج) خیر، آنچه ذکر شده ضرری به صحت روزه نمی‌رساند.
ترک روزه برای امتحان و کنکور
س) آیا ترک روزه به جهت اهمیت و سرنوشت‌ساز بودن امتحانات نهایی و سراسری و یا کنکور و بجا آوردن قضای آنها در فرصت بعدی، جایز است؟
ج) صرف امتحان یا کنکور و امثال آن، مجوّز ترک روزه نیست؛ و در صورت ترک روزه علاوه‌بر قضا، کفاره افطار عمد هم دارد. البته می‌توانید تا قبل از اذان ظهر حدّاقل به مقدار مسافت شرعی سفر و در آن سفر افطار کنید و بعد از ماه رمضان، قضای روزه را بگیرید.
بیماری کلیه در حال روزه
س) بنده به بیماری سنگ کلیه دچار هستم. در مراجعه به پزشک، نوشیدن بسیار مایعات را تجویز نمودند. در ماه مبارک رمضان امسال چه وظیفه‌ای دارم؟
ج) اگر جلوگیری از بیماری کلیه مستلزم نوشیدن آب یا سایر مایعات در طول روز باشد، روزه گرفتن بر شما واجب نیست؛ و اگر مریضی شما تا ماه رمضان سال بعد ادامه داشته باشد، روزه‌ها قضا ندارد ولکن باید برای هر روزه یک مدّ طعام (تقریباً ۷۵۰ گرم گندم یا نان و مانند آن) به فقیر بدهید.
روزه زن شیرده
س) همسرم فرزندمان که ۴۰ روزه می‌باشد را شیر می‌دهد، نسبت به روزه در ماه مبارک رمضان چه وظیفه‌ای دارد ؟
ج) اگر به دلیل کم یا خشک شدن شیر بر اثر روزه، خوف ضرر بر طفل داشته باشد، روزه را افطار کند وبرای هر روز باید یک مدّ طعام (تقریباً ۷۵۰ گرم گندم یا نان یا جو یا برنج یا آرد) به فقیر بدهد و قضای روزه را هم بعداً به‌جا آورد؛ و اگر قضای روزه را بدون عذر تا ماه رمضان بعد انجام ندهد، کفاره تأخیر (یک مدّ طعام برای هر روزه) واجب می‌شود.
در صورتی که عذر او در افطار روزه، خوف ضرر برای خودش بوده، حکم سایر موارد خوف ضرر را دارد و در صورت استمرار این خوف تا ماه رمضان سال بعد، قضا از او ساقط است و فقط فدیه (یک مد طعام) بر وی واجب است.