kayhan.ir

کد خبر: ۱۵۹۱۶۵
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۴

اعتراف دولتمردان تدبیر و امید به شکست سیاست ارزی دولت

با گذشت یکسال از اجرای سیاست دولت درخصوص ارز 4200 تومانی، سرپرست سازمان توسعه تجارت و وزیر صنعت دولت یازدهم از شکست این سیاست و ناموفق بودن آن خبر دادند.

فروردین ماه سال گذشته یکی از مهم‌ترین اتفاقات در عرصه سیاستگذاری ارزی کشور رخ داد، نرخ ارز با اعلام معاون اول رئیس‌جمهور تک نرخی و 4200 تومان اعلام شد تا با این رقم همه نیازهای کشور تامین ارزی شوند؛ سیاستی که البته چهار ماه بیشتر دوام نیاورد اما به‌گونه‌ای خفیف‌تر (برای واردات کالاهای اساسی) تا پایان سال گذشته ادامه یافت.
تخصیص ارز 4200 تومانی علیرغم رانتی که نصیب برخی واردکنندگان کرد، نتوانست هدف کنترل تورم در کالاهای اساسی را محقق کند. حالا با گذشت بیش از یکسال از سیاست ارز 4200 تومانی دو عضو سابق و کنونی دولت تدبیر و امید، شکست این سیاست را تایید نمودند.
در همین زمینه، محمدرضا مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: سیاست‌های ارزی کشور در سال گذشته موجب شد تا بخش مهمی از صادرکنندگان حرفه‌ای پا پس کشیدند و شاهد ظهور پدیده‌ای به اسم صادرکنندگان موقت شدیم که سابقه صادراتی ندارند و تعداد آنها بیش از 6400 شرکت و فرد حقیقی است که 5/7 میلیارد دلار صادرات داشته‌اند که قطعاً ارز حاصل از صادرات آنها به شکلی که مورد نظر بانک مرکزی است به کشور برنخواهد گشت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، وی اضافه کرد: متاسفانه این سیاست ارزی نتوانست نتیجه مطلوب را به دنبال داشته باشد و از همین رو لازم است تا تغییر رویکردی داشته باشیم و در ذهنیت سیاست‌های ارزی، تغییر ایجاد کنیم و امیدواریم بانک مرکزی راهکارهای مناسبی را اتخاذ کند.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ادامه داد: واقعیت امر آن است که مهم‌تر از موضوع ارز و صادرات، موضوع ‌اشتغال و تولید در کشور است و در حد امکان نباید اجازه دهیم که این فرصت طلایی که می‌تواند به تولید و ساخت کالا و محصول در داخل کشور کمک کند، از دست رود؛ لذا باید به‌جای اصرار بر بازگشت ارز، تلاش کنیم مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی که ‌اشتغال ایجاد می‌کنند وارد کشور شود و صادرکنندگان به واردکنندگان این مواد اولیه کمک کنند.
همچنین، محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر سیاست‌های ارزی‌اشتباه دولت و بانک مرکزی طی سال گذشته، از سیاست وزارت صمت برای تنظیم بازار انتقاد کرد.
وی با انتقاد از تصمیمات یک شبه در حوزه تجارت خارجی بیان کرد: ما هیچ کشوری را سراغ نداریم که مثل ما یک روز صادرات گوجه‌فرنگی را ممنوع کند و یک روز صادرات پیاز را؛ چراکه یافتن بازارهای صادراتی برای صادرکنندگان نیازمند سال‌ها تلاش است و متاسفانه به یکباره آقای وزیر می‌گوید از فردا یا هفته بعد صادرات فلان کالا ممنوع است.
وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت با ‌اشاره به موضوع واردات در مقابل صادرات گفت: در گذشته هم کشور خودمان و هم سایر کشورهای دنیا این روش را تجربه کرده‌اند ولی مداخلاتی که دولت و بانک مرکزی طی سال گذشته در حوزه ارز انجام دادند ‌اشتباه بود از جمله تصمیمی که بر اساس آن نرخ ارز 4200 تومان اعلام شد و مابقی قاچاق تلقی شد.نعمت زاده ادامه داد: این تصمیم درحالی اعلام شد که ما در سال 96، 50 درصد وارداتمان را با ارز تخصیصی دولتی و بانک مرکزی انجام می‌دادیم و 50 درصد دیگر واردات با ارز حاصل از صادرات انجام می‌شد؛ پس چطور می‌توانستیم بگوییم که 50 درصد ارز حاصل از صادرات، قاچاق است؟
وی با تاکید بر اینکه این تصمیم باعث شد تا مقادیر زیادی کالا در گمرکات معطل بماند که بعضا برخی از آنها هنوز معطل مانده‌اند، گفت: تصمیمات موردی در مسائل اقتصادی و تجارت خارجی، بسیار خطرناک است و دولت باید از چنین تصمیماتی پرهیز کند.