kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۳۲۳۱
تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۱

رسانه صهیونیستی: پهپاد جدید ایران یک دستاورد بی‌سابقه در حوزه فناوری است

 
 
رونمایی از آخرین دستاورد نیروهای مسلح در حوزه پهپادسازی، کارشناسان و رسانه‌های عبری‌زبان را به واکنش وا داشته است. روزنامه کالکالیست اسرائیل در مقاله‌ای به ویژگی‌های پهپاد جدید ایران اشاره کرده است.
اخبار مربوط به صنایع نظامی و آخرین دستاوردهای ایران همواره یکی از موضوعات جذاب و مهم برای تحلیلگران و رسانه‌های صهیونیستی بوده است. در سال‌های اخیر، کارشناسان و رسانه‌های عبری‌زبان مقالات تخصصی متعددی در رابطه با تسلیحات و صنایع نظامی ایران منتشر کرده‌اند. یکی از حوزه‌هایی که همیشه مورد توجه صهیونیست‌ها بوده است، صنایع پهپادی ایران است که فرماندهان نظامی رژیم صهیونیستی همواره از آن به عنوان یک تهدید جدی یاد می‌کنند.
نیتزان سادان، کارشناس مسائل ‌هایتک و تکنولوژی، مورخ هوانوردی و مفسر در زمینه تاریخ هوانوردی و جنگ هوائی اسرائیل، در گزارشی به یک دستاورد بزرگ نظامی ایران در حوزه پهپادسازی اشاره کرده و آن را یک دستاورد فناوری بی‌سابقه معرفی می‌کند.
 سادان در همین زمینه در روزنامه کالکالیست اظهار می‌دارد: در آغاز جنگ غزه در سال ۲۰۲۳، زمانی که مردم اسرائیل با خشم و حیرت به صفحه نمایش موبایل خود چسبیده بودند، دشمنان بزرگ آنها نیز در چنین حالتی بودند گروه‌های مقاومت در سراسر جهان حماس و حزب‌الله را تشویق کردند و با دیدن حملات ارتش اسرائیل، خشمگین و عصبانی شدند. نیروهای مقاومت و جهادی از آفریقا تا آسیای مرکزی باید در حالی که تفنگ‌های خود را در دست گرفته بودند، می‌گفتند: «خدایا، اگر می‌توانستم به آنجا برسم، با آن صهیون‌های لعنتی چه کار که نمی‌کردم».
وی افزود: حالا یک اختراع جدید ایرانی به آنها اجازه می‌دهد تا خود را به اسرائیل برسانند - و چهره جنگ‌های نیابتی را کاملاً تغییر دهند. این اختراع مدل خاصی از یک پهپاد انتحاری است که چندی پیش رونمایی شد. این تهدیدی است که اسرائیل به‌خوبی از آن آگاه است و با وجود پایان جنگ با حزب‌الله، اما همچنان مشکلی است که ما راه‌حل کاملی برای آن نداریم. پهپاد جدید شاهد ۱۳۶B نام دارد و امروز با آن آشنا خواهیم شد و خواهیم فهمید که چه چیزی در آن دچار تغییرات بزرگی شده است.
 این گزارش کالکالیست خاطرنشان می‌کند: این پهپاد در تاریخ ۳۱ شهریور ۲۰۲۴ بر روی یک کامیون در مراسم رژه سالانه ارتش جمهوری اسلامی به مناسبت جنگ ایران و عراق رونمایی شد. اولین چیزی که برجسته شد، مسئله زیبایی شناسی است:
مهندسی هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی معمولاً بسیار تمیز و ظریف است، در حالی که در اینجا چیزی داریم که به نظر می‌رسد یک هواپیمای جمبو جت است که قیافه ظاهری آن شبیه نهنگ ولگا است و دارد می‌گوید «خب، شما فقط یک بار زندگی می‌کنید».
سادان تصریح کرد: اما این زشت بودن، هدفی دارد: مهندسان ایرانی به شاهد ۱۳۶B چنان شکل باد کرده‌ای داده‌اند که سوخت زیادی را در خود نگه می‌دارد، سوختی برای 
برد ۴۰۰۰ کیلومتر کافی است.
وی در ادامه اظهار می‌دارد: اگر ایرانی‌ها توانسته باشند پهپادی با چنین بردی ساخته باشند، این مسئله قطعا یک دستاورد فناوری بی‌سابقه است. در حال حاضر ۴۱ خانواده موشک کروز در جهان وجود دارد که فقط در دو تای آنها مدل‌هایی پیدا خواهید کرد که تا این حد پرواز می‌کنند و مهم است که به خاطر داشته باشید: هزینه داشتن چنین پهپادی تنها ده‌ها هزار دلار است، در حالی که هزینه موشک‌های کروز دوربرد صد برابر بیشتر است.
گزارش کالکالیست همچنین عنوان می‌کند: باید تاکید کنیم که آنچه در رژه نمایش داده شد، بدون شک یک ماکت است. پس چگونه می‌دانیم که شاهد ۱۳۶B واقعاً تا این حد می‌تواند پرواز کند؟ مسئله طراحی آن است. طراحی آن قطعا پیمایش چنین مسافتی را ممکن می‌سازد. این پهپاد یک دم دوتایی H شکل دارد و سطح بلندی که در انتهای آن باله‌های عمودی قرار گرفته‌اند، بالابری را ایجاد می‌کند که به پهپاد کمک می‌کند با دور موتور کمتری در هوا بماند. ایرانی‌ها در حال حاضر فناوری دارند که به یک پهپاد ارزان قیمت اجازه می‌دهد مسافت ۲۵۰۰ کیلومتری را بپیماید و وقتی یک بدنه پف کرده پر از سوخت به آن اضافه کنید، مطمئناً برد ۴۰۰۰ کیلومتر نیز امکان‌پذیر است.
سادان در ادامه گفت: جلوی پف کرده او احتمالاً بخشی از این دلیل است: این ویژگی پهپادهایی است که یک آنتن چند منظوره برای ارتباط یا اسکن اهداف حمل می‌کنند و احتمالا شاهد ۱۳۶B نیز به چنین مأموریت‌هایی فرستاده شود (مأموریت‌هایی با تاکید بر به‌کارگیری تجهیزات داخل دماغه مذکور). اما در ساختار مرسوم پهپادهای انتحاری این دماغه وجود ندارد؛ در واقع ماهیت آن یک بمب بهره‌مند از هدایت جی پی اس است. به این ترتیب، دماغه ممکن است تجهیزات سنسور و ناوبری، باتری و حتی بمب را در خود جای دهد و یا آنکه کل بدنه پهپاد به سوخت، سوخت و سوخت اختصاص یابد.
این گزارش مدعی شد: شاهد ۱۳۶B ‌جدید به چنان برد زیادی می‌رسد که به ایران امکان می‌دهد پاریس را بمباران کند و همچنین از طریق فروش آن پول زیادی به دست آورد. اما سؤال متفاوتی در اینجا‌ وجود دارد: چرا ایرانی‌ها چنین چیزی را ساخته‌اند؟ بالاخره برای تهدید ما و سعودی‌ها و کشورهای خلیج فارس، نیازی به پهپادی نیست که بخواهد مسافتی به اندازه شمال تهران تا شمال پاریس طی کند. و بیایید بگوییم که هدف احتمالاً گسترش دایره تهدید در آنجا نیست، اروپا خانه بسیاری از بهترین مشتریان نفت پارسیان
است.
سادان می‌افزاید: به نظر من، شاهد ۱۳۶B قصد دارد دو چیز حیاتی را در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد. اولین چیز پول زیاد است و زمان نیز بسیار مهم است. به یاد داشته باشید که هر سلاحی یک محصول است، بازار تشنه پهپادهای ارزان و مؤثر است و ایران در این حوزه، در جایگاه خاص خود قرار دارد. در طول جنگ اوکراین، کارایی این تسلیحات به اثبات رسید و تمام دنیا فهمیدند که آنها قادر به حمله به بیشتر اهداف از راه دور هستند که تا آن زمان فقط با موشک‌های کروز و بمب‌های عمود پرتاب انجام می‌شد. به نظر می‌رسد که یک هواپیمای بزرگ با آنتن GPS می‌تواند به راحتی یک نیروگاه، یک پالایشگاه را منهدم کند یا کارهایی را انجام دهید که در گذشته هیچ کس در گذشته آن‌هم در برد هزار کیلومتری انجام نمی‌داد - مثلاً برای ترساندن مردم تل‌آویو 
در نیمه شب.
در ادامه آمده است: زمان‌بندی را فراموش نکنید: ایران در حال حاضر در معرض تحریم قرار دارد و وضعیت در منطقه غرب متشنج است و هرچه زودتر معاملات تسلیحاتی را ببندد که برای او ارز خارجی را به ارمغان می‌آورد، وضعیت او در دوره چالش‌برانگیز فعلی که فقط پیچیده‌تر می‌شود، بهتر خواهد بود.
سادان همچنین مدعی شد: دلیل دوم ایران برای توسعه شاهد ۱۳۶B بسیار پیچیده‌تر است. به نظر من، برد ۴۰۰۰ کیلومتر آن برای رسیدن به اهداف دور نیست - بلکه برای دوستان دور ساخته شده است. 
درواقع مسئله نیروهای محور مقاومت در منطقه غرب آسیا نیست و همان‌طور که همه ما می‌دانیم، در جهان کسانی که از ما متنفر هستند، تعدادشان کم نیست: در افغانستان و تاجیکستان، در آفریقا 
۲۶ کشور مختلف وجود دارد که نیروهای ضد اسرائیلی زیادی فعالیت دارند و اکنون همه آنها به برنامه‌های محور مقاومت مرتبط هستند. با چنین شبکه گسترده‌ای از حامیان، سازماندهی اتحاد عربی-غربی علیه ایران پیچیده‌تر و حساس‌تر خواهد شد و ایران می‌تواند تا پایان پروژه هسته‌ای خود نفس راحتی بکشد. پهپادی که ۴۰۰۰ کیلومتر پرواز می‌کند می‌تواند کلید تشکیل ارتش‌های نیابتی ارزان باشد، سلاحی بزرگ برای جنگ‌های آینده.