دومین دیدار رهبران کرهشمالی و آمریکا
ترامپ: کرهشمالی رهبر بزرگی دارد!/ فارین پالیسی: پیونگ یانگ فریب نمیخورد
دومین دیدار رئیسجمهور آمریکا با رهبر کره شمالی در شرایطی انجام شد که بهرغم وعده، وعیدهای دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای برگزاری مذاکراتی موفق، از همان ابتدا اعلام کرد که حاضر نیست یک لحظه هم از خلع سلاح هستهای کره شمالی عقبنشینی کند.
سرویس خارجی-
این دیدار که از روز گذشته در هتل «متروپل» شهر هانوی (پایتخت ویتنام) میان کیمجونگ اون، رهبر کره شمالی و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا آغاز شده و به گفته شاهدان «بیشترین پوشش خبری و رسانهای را داشت» برخلاف انتظارهایی که میرفت شروع خوبی نداشت، چرا که ترامپ بهرغم وعدهای که برای موفقیت این نشست داده بود تاکید کرده از خلع سلاح هستهای کره شمالی عقبنشینی نخواهد کرد.
ترامپ در آغاز این دیدار گفت که دیدار با رهبر کره شمالی برای وی یک افتخار است و امیدوار است که نشست دوم نیز به موفقیت نشست اول باشد. وی همچنین «ظرفیت اقتصادی کره شمالی» را ستود و گفت: «همانطور که بارها گفتم و اکنون نیز در حضور رسانهها میگویم، به کسانی که دوست دارند بشنوند میگویم، به نظر من کشور شما دارای ظرفیت اقتصادی غیرقابل باور و نامحدودی است و فکر میکنم آینده بزرگ و باشکوهی با این رهبر بزرگ در انتظار شماست. من چشم انتظار این رخداد هستم و برای وقوع آن کمک خواهم کرد.» با این حال ترامپ تاکید کرد که حاضر نیست از خلع سلاح هستهای کره شمالی ذرهای عقبنشینی کند! وی درباره اعلام رسمی پایان جنگ کره نیز گفت باید ببینم مذاکرات به کجا میرسد.رهبر کره شمالی نیز با اظهار این نکته که آنها موانع زیادی برای برگزاری نشست هانوی پشت سر گذاشتهاند، ابراز امیدواری کرد که نشست ویتنام مثمرثمر باشد.کیم گفت: «امیدوارم بتوانیم به نتایجی دست پیدا کنیم که مورد قبول همه باشد. من معتقدم که ما توان این مهم را داریم.» کیم جونگاون پس از این نشست در نشست خبری مشترک با ترامپ به خبرنگاران گفت: «از زمان دیدار قبلی تغییرات بسیاری صورت گرفته است. در این مدت، صبر بسیار و تلاشهای زیادی صورت گرفته است. امیدوارم به نتیجهای برسیم که همه از آن راضی باشند.» کیم افزود که دو طرف بر موانع برگزاری نشست در ویتنام فائق آمدهاند.
دونالد ترامپ پیش از این دیدار در پیامی توئیتری از گزارشهای اشتباه در رابطه با نیتش برای دیدار با رهبر کرهشمالی انتقاد کرده و نوشته بود: «من و کیم جونگاون سخت تلاش خواهیم کرد تا درباره خلع تسلیحات هستهای و بدل کردن کره شمالی به قدرتی اقتصادی به نتیجهای برسیم. به گمانم چین، روسیه، ژاپن و کره جنوبی نیز کمک بسیاری به ما خواهند کرد.»
با دیدار دو رهبر کره شمالی و آمریکا در ویتنام، بسیاری با این سؤال مواجه شدهاند که چه چیزی عاید کیم جونگ اون در دور اول دیدارها شده که حالا بار دیگر او را به مذاکره کشانده است.
واکنشها
به گزارش خبرگزاریها به نقل از رویترز، ناظران معتقدند در ديدار فعلي اين رهبران، دو طرف خواستههاي مشخص و دقيقي از يکديگر مطرح خواهند کرد. در حالي که آمريکا هستهايزدايي کامل شبه جزيره کره را هدف خود قرار داده است، تحليلگران درباره تمايل کره شمالي به رها کردن همه تسليحات هستهاي شک و ترديد دارند.
رهبران دو کشور پيش از اين در خرداد سال جاري در سنگاپور با يکديگر ديدار کردند. نتيجه اين نشست، توافقي مبهم در زمينه عاريسازي هستهاي شبه جزيره کره بود. در صورتی که امروز(پنجشنبه) طرفین به توافق برسند ششمین توافق دو کشور خواهد بود.
از آن زمان تاکنون با وجود آنکه گفته میشود کره شمالي يکي از مکانهای آزمایش سلاحهای هستهایاش را از بین برده، از آزمايش هستهاي خودداري کرده، آمريکا تنها به توقف رزمايشهاي مشترک با کره جنوبي اکتفا کرده است. پیش از نشست سنگاپور، چهار توافق قبلی به دلیل بدعهدی آمریکا، به سرانجام نرسیده و لغو شده بودند. اگرچه کیمجونگ اون در فاصله دو مذاکره چند سلاح اتمی ساخت.
نشريه «فارن پالسي» هم درباره این دیدار نوشته: «نشست دوم ميان دونالد ترامپ و کيم جونگ اون احتمالا نشستي ديگر مثل نشست سنگاپور خواهد بود که با دستيابي به صلح تصنعي بر سر گامهاي واقعي خلع سلاح هستهاي پايان مييابد اما این در حالی است که پیونگ یانگ هم فریب وعدههای آمریکا را نخواهد خورد و از برنامه هستهای خود عقب نخواهد نشست.
هرچند قرار است مذاکرات مربوط به موضوعات اصلي و حساس اجلاس سران دو کشور در روز پنجشنبه، آخرين روز جلسه هانوي و در مورد پيگيري توافقنامه سنگاپور برگزار شود اما برخی تحلیلگران تاکید دارند که این نشست هم مانند نشستهای قبلی نمایشی خواهد بود و بنبست به وجود آمده در روابط دوکشور بهرغم خوشوبش سران دو کشور به پایان نخواهد رسید. سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه نیز روز دوشنبه درباره نشست ویتنام گفت موضع سختگيرانه آمريکا در مذاکرات با کره شمالي جواب نميدهد. لاوروف افزود: «ما اطمينان داريم که موضع سختگيرانهاي که واشنگتن در ابتداي اين مذاکرات با کره شمالي به کار برد نتيجهاي در پي نداشت زيرا همانگونه که مايک پمپئو وزير خارجه آمريکا گفت اين درخواست وجود داشت که کره شمالي در ابتدا هر چيز مربوط به برنامه هستهاي خود را نابود کند و بعد از آن آمريکا به صورت ويژه مسئله کاهش تحريمها را بررسي کند. اين جواب نميدهد. من فکر میکنم که آمريکاييها خود نيز فهميدهاند که اين قبيل اولتيماتومها فايدهاي ندارد.»