ادعای مرکز آمار
تورم 10 درصدی بر اساس واقعیت زندگی مردم است!
در حالی که تورم کالاهای مصرفی مردم رشد چشمگیری داشته است، اما رئیس مرکز آمار برای توجیه نرخ تورم 10 درصدی اعلام شده از سوی این مرکز مدعی شد: محاسبات رسمی، مبتنی بر واقعیتهای زندگی روزمره مردم است!
افزایش قیمت کالاهای مصرفی در سال جاری به حدی بوده که بسیاری از مردم از این گرانیها تحت فشار بیشتری قرار گرفتهاند، با این حال منابع رسمی مانند بانک مرکزی و مرکز آمار همچنان بر پایین بودن نرخ تورم (رقمی در حدود 10 درصد) تاکید دارند.
در این میان آمارهایی که نشان میدهد تورم در حدود 10 درصد است قابل باور برای مردم نبوده و حداقل میتوان گفت برای مردم ناملموس میباشد. ولی رئیس مرکز آمار اخیرا طی مقالهای بر توجیه این آمارها تاکید کرده و نوشته است: «محاسبات رسمی با روشهای علمی و دادههای آماری قابل اعتماد مبتنی بر واقعیتهای زندگی روزمره مردم صورت میگیرند (که در غیر این صورت کلیه محاسبات عبث و بیهوده بوده و فعالیتهای انجام شده اتلاف منابع خواهد بود) ولی باید در بهکارگیری، تفسیر و تحلیل هر یک از ابعاد و تعاریف تورم دقت شایسته به عمل آید.»اینکه مسئولین مراکز آماری دولت مانند رئیس مرکز آمار همچنان از اعلام پایین بودن نرخ تورم دفاع میکنند نشان میدهد مقامات دولتی قصد تغییر رویکرد و اعلام دقیق آنچه که بر معیشت خانوادهها میگذرد ندارند، در حالی که این مسئله به حیثیت علمی و اعتماد عمومی این مراکز آسیب زده است.این در حالی است که افزایش سه برابری نرخ ارز در یکسال اخیر هم باعث شده درآمد مردم از لحاظ برابری قدرت خرید کاهش پیدا کرده و علاوهبر این نگرانیها درخصوص افزایش قیمت کالاهایی که وابسته به قیمت دلار هستند بیشتر شده است. لازم به ذکر است؛ نرخ ارز تاثیر مستقیمی بر قیمتها در بازار کشور دارد و طبیعی است وقتی قیمت دلار سه برابر شده، کالاهای وارداتی به همان نسبت گران شوند. چندی پیش هم آماری در این زمینه از سوی مرکز پژوهشهای مجلس منتشر شد که بر اساس آن؛ بهازای هر 10 درصد افزایش نرخ ارز نرخ تورم دو درصد رشد خواهد داشت. به گزارش مشرق، این گرانی بر کالاهای تولید داخل نیز تاثیر غیرمستقیم میگذارد و موجب گرانی آنها میشود، درست شبیه شرایطی که در سال ۱۳۹۱ در دولت قبلی رخ داد که افزایش قیمت دلار از هزار و 200 تومان به سه هزار تومان موجب تحمیل تورم ۳۰ تا ۴۰ درصدی بر اقتصاد کشور شد.
اما برخلاف سال ۱۳۹۱ که دولت وقت، آمار تورم ۴۰-۳۰ درصدی را اعلام میکرد، در سال جاری با وجود تحمیل گرانی بر مردم، آمار تورم بسیار نازل اعلام میشود.
هرچند بانک مرکزی و مرکز آمار اعلام میکنند که آمارشان درباره تورم، درست است اما یک بررسی ساده درباره مقایسه قیمتها با سال قبل نشان میدهد قطعا تورمی که مردم تحمل میکنند، بیش از ۳۰ درصد است، چراکه مقایسه قیمت مواد خوراکی، خودرو، دلار و سکه در روزهای اخیر نسبت به قیمت آنها در مدت مشابه سال قبل، مشخص است که گرانیها بین ۱۰ تا ۳۰۰ درصد بوده است.قیمت کالاهایی که به عنوان مایحتاج اصلی زندگی مردم مربوط میشوند طی یکسال اخیر با افزایش قابل توجهی مواجه شده است، به عنوان مثال، لبنیات، مرغ تازه و چای به میزان 20 درصد؛ برنج، مسکن و خودروهای داخلی حدود 50 درصد و قیمت خودروهای خارجی، ارز و سکه هم به ترتیب 100، 200 و 300 درصد افزایش داشتهاند. شاید اعلام شود تورم به معنای افزایش کالاهای بسیار زیادی است که ممکن است نام آنها در این فهرست نباشد اما از یاد نبریم که مایحتاج اصلی مردم چند قلم کالای مشخص و محدود است که تغییر در قیمت آنها کاملا در زندگیشان محسوس میباشد؛ به عنوان مثال شاید افزایش 100 درصدی قیمت خودروهای خارجی نقش چندانی در زندگی مردم نداشته باشد ولی افزایش 40 درصدی قیمت تخم مرغ و 70 درصدی میوههای تازه کاملا بر سبد مصرفی خانوار و معیشت آنها اثرگذار است.