لرزش دوباره زمین در تهران و البرز زلزله تأثیری روی گسلهای تهران نداشت
بامداد دیروز زلزلهای به قدرت 4/2 ریشتر، مرز استانهای تهران و البرز - حوالی ملارد(تهران) را لرزاند. این زلزله به فاصله یک هفته از زلزله 5/2 ریشتری در این استانها رخ داد.
بنا بر اعلام مرکز لرزهنگاری دانشگاه تهران، این زلزله ساعت 54 دقیقه و 33 ثانیه بامداد چهارشنبه در4 كيلومتري ملارد (تهران)، 8 كيلومتري مشكين دشت(البرز) و 8 كيلومتري صفا دشت(تهران) و در عمق 16کیلومتری زمین به وقوع پیوست.
با توجه به زمان وقوع این زلزله، عدهای از مردم در استانهای تهران و البرز ساعاتی از شب را بیرون از منازل گذراندند، هرچند آرامش مردم در سطح شهر نسبت به زلزله هفته گذشته بیشتر بود و شهر نیز خلوتتر از زمان وقوع زلزله قبلی بود.
این زلزله هرچند خسارت و ریزش اماکن را در پی نداشت اما در استان البرز باعث مصدومیت بیش از 50 نفر شد که بیشتر آنها در هنگام ترک منزل دچار مصدومیت شده بودند. بخش عمدهای از این افراد پس از مداوای سرپایی از بیمارستان مرخص شدند. هر چند دیروز در خبرها ایست قلبی یک مرد 58 ساله بر اثر شوک ناشی از زلزله نیز منتشر شد اما سازمان اورژانس کشور به طور رسمی این خبر و ارتباط مرگ این فرد با زلزله را تایید نکرد.
دیروز به علت وقوع زلزله بامدادی، تمام مقاطع تحصیلی مناطق شهریار، قدس، ملارد، رباطکریم، ناحیه یک و دو بهارستان، اسلامشهر و چهاردانگه بهجز امتحانات نهایی تعطیل اعلام شد.
مردم در زمان وقوع زلزله
از محله خود خارج نشوند
در همین حال شهردار تهران بعد از وقوع زلزله گفت: از مردم میخواهم در زمان وقوع زلزله از محله خود خارج نشوند چراکه این ترددها موجب میشود عملیات کمکرسانی با مشکل انجام شود.
به گزارش فارس، محمد علی نجفی ادامه داد: خواهش دوم من مربوط به مراجعه به پمپبنزینها است. بسیار عجیب است که زلزله اتفاق بیفتد و مردم در پمپ بنزینها باشند. این کار بسیار خطرناکی است که هفته پیش از سر گذرانیدم.
نجفی خاطر نشان کرد: هفته گذشته ماشینهای بزرگ حمل بنزین بین ماشینهای شهروندان گرفتار شده بودند و این در حالی است که در این شرایط در صورت بروز یک جرقه کوچک حادثه بسیار بزرگی اتفاق میافتد.
وی اظهار داشت: تجربه بار اول به ما کمک فراوانی کرد؛ چرا که به مجرب وقوع پسلرزه بامداد چهارشنبه، هر دستگاهی میدانست چه کاری باید انجام دهد و اقدامات خود را بلافاصله انجام داد.
رئیس ستاد مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه افسران کشیک همه دستگاهها و نهادها پس از وقوع زلزله کاملا آمادگی داشتند، افزود: به محض وقوع زلزله دستگاهها بدون آنکه چیزی به آنها ابلاغ شود، اقدامات خود را انجام دادند.
نجفی در توضیح مختصات این زلزله گفت: این زلزله در انتهای گسل اشتهارد رخ داد. در این گسل هنوز تنش لرزهای به چشم میخورد و مردمی که در محدوده این گسل به خصوص ملارد سکونت دارند، باید آمادگی داشته باشند.
وی با بیان اینکه در گسل شمال تهران هیچ تنش و لرزه غیرعادی ثبت نشده است، تصریح کرد: البته ما باید آمادگی خود را حفظ کنیم و دستگاههای عضو ستاد بحران نیز در آمادگی کامل هستند.
شهردار تهران با اشاره به تهیه نقشه تخلیه امن اضطراری تاکید کرد: برای هر محله تهران نقشهای را تهیه کردهایم که در سایت شهرداری تهران موجود است. در این نقشه قید شده است در صورت وقوع زلزله شهروندان در خود محله برای اسکان موقت به کجا مراجعه کنند.
زلزله تأثیری روی گسلهای تهران نداشت
رئیسسازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز گفت: زمینلرزه اخیر تنشی روی گسلهای تهران ایجاد نکرده است.
احمد صادقی درباره زلزله بامداد چهارشنبه در تهران به ایسنا گفت: با هماهنگیهای انجام شده ازسوی مدیریت بحران از دستگاههایی همچون مدیریت مصلی تهران، مدیریت ورزشگاههای بزرگ مانند آزادی و... خواستیم تا درهای خود را به روی مردم باز کنند تا کسانی که وحشت از زلزله دارند، در این اماکن مستقر شوند.
صادقی افزود: تمامی سولههای مدیریت بحران تهران نیز در آمادهباش کامل هستند و نگرانی از این بابت وجود ندارد.
وی درباره اینکه آیا زمینلرزه اخیر ربطی به گسلهای تهران داشته یا موجب تحریک گسلهای این شهر شده یا خیر، گفت: بررسیهای ما نشان میدهد این زلزله ربطی به گسلهای تهران نداشته و تنشی نیز بر روی این گسلها ایجاد نکرده است.
اگر در شرایط بحران قرار بگیریم دستور تخلیه میدهیم
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران همچنین درخصوص اینکه اگر زلزله در تهران رخ داد مردم چه کاری انجام دهند، به فارس گفت: کار سادهای است زمانی که سازه شروع به لرزیدن کرد از ساختمان خارج نشوید و پناهگیری درست انجام دهید. در هر قسمت ساختمان نقاط امن را شناسایی و نشانهگذاری کنید. یکی از نقاط امن کنار ستونها و یا مابین ستونهاست. همچنین سه کنج دیوارهای خانه نیز محل امنی است. البته مردم میتوانند از میز غذاخوری محکم هم استفاده کنند به شرط اینکه شیشهای نباشد.صادقی تأکید کرد: اولین کار در هنگام وقوع زلزله بحث پناهگیری مناسب است اگر در هنگام وقوع زلزله مردم از ساختمان خارج شوند تلفات بیشتر میشود. بعد از اینکه لرزه اولیه انجام شد با خونسردی برق و آب را قطع کنید و وسایلی که از قبل آماده کردهاید (ساکی حامل رادیو، پتوی مسافرتی، چراغ قوه و کمی آذوقه ) را برداشته و از کنار دیوار راهپله به سمت پایین حرکت کنید و از آسانسور استفاده نکنید.وی با بیان اینکه این کار نیاز به تمرین چندباره دارد، گفت: مردم چند بار این کار را در خانه تمرین کنند تا در هنگام وقوع حادثه هل نشوند.
رئیسسازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران ادامه داد: بعد از اینکه از خانه خارج شدید به محلهای امنی که به شما معرفی کردهایم بروید و در آنجا اسکان پیدا کنید.وی به نقشههای امنی که شهرداری منتشر کرده اشاره کرد و گفت: نقشه امن مساجد، مدارس، پارکها و... شناسایی شده که مردم هنگام وقوع زلزله به آنجا مراجعه کنند. مثلا برخی میگویند مدرسهای که شما در این نقشه اعلام کردهاید امن است 60 سال قدمت دارد ما اصلاً به قدمت سازه نگاه نکردهایم به فضای بازی که در آن اطراف قرار دارد توجه کردهایم.
صادقی تأکید کرد: بعد از وقوع حادثه در شهر به دنبال هم نگردید، یک نفر را بین خودتان انتخاب کنید که آن فرد از حال دیگر افراد خبردار شود و اجازه دهید امدادرسانی به خوبی انجام شود. اگر شهروندان این کارها را به درستی انجام دهند میزان تلفات کم و از هرج و مرج کاسته میشود.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران درخصوص تلفات زلزله احتمالی تهران،گفت: اصلاً نمیتوان در این باره صحبتی کرد چرا که تمام اتفاقات بستگی به رفتار گسل، شدت و عمق آن دارد.
وی در پاسخ به اینکه اعلام شده ظرف دو یا چهار هفته آینده در تهران زلزله میآید، گفت: امکان پیشبینی وجود ندارد، منظور این است که دستگاههای مختلف و خدمترسان آمادگی لازم را داشته باشند و اصلاً نمیتوانیم به طور دقیق بگوییم در چه زمان زلزله رخ میدهد.
صادقی با بیان اینکه در حال حاضر در وضعیت زرد هستیم و نیروها در حالت آمادهباش هستند، اظهارداشت: مردم به جای ترس آمادهباشند تا بتوانند رفتار منطقی در قبال وقوع حادثه داشته باشند.
رئیسسازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران گفت: اگر واقعاً شهر در شرایط بحران قرار بگیرد دستور تخلیه میدهیم و با مردم شفاف صحبت میکنیم و هشدارهای لازم را میدهیم.