گزارش تلویزیون فرانسه از اتحاد راهبردی ایران و روسیه(خبر ویژه)
تلویزیون فرانسه اعلام کرد مهمترین دستاورد سفر رئیسجمهور روسیه به ایران، اتحاد راهبردی است.
شبکه پنج تلویزیون فرانسه در گزارشی که به سفر ولادیمیر پوتین به تهران اختصاص داشت، ضمن مهم ارزیابی کردن این سفر گفت: رئیسجمهور روسیه هفته گذشته برای شرکت در اجلاس سهجانبه ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان به تهران رفت. وی در بدو سفر با آیتالله علی خامنهای، رهبر و حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران دیدار و گفتوگو کرد.
با اینکه گفته میشود این سفر به منظور گفتوگو میان سه کشور همسایه دریای خزر بر سر «هاب ترانزیتی ایران» انجام شده، اما به نظر میرسد دیدار رئیسجمهوری روسیه با مقامات عالیرتبه ایران بیشتر جنبه رایزنی درباره مسائل مهم منطقهای و بینالمللی داشته است.
پیروزیهای پیدرپی ارتش سوریه و ائتلاف علیه داعش موجب شکست این گروه و خروج آنها از بخشهای زیادی از این کشور شده است.
شهر رقه، پایتخت خودخوانده داعش سقوط کرد و اکنون کانون درگیریها به منطقه دیرالزور منتقل شده است که آن هم احتمالا به زودی از کنترل داعش خارج خواهد شد. از این رو به نظر میرسد جنگ داخلی سوریه روزهای واپسین خود را طی میکند. در نتیجه به نظر میرسد دیدار پوتین با مقامات عالیرتبه ایران در همین رابطه تفسیر شود. علاوه بر این آینده سیاسی و بازسازی اقتصاد سوریه نیز احتمالا یکی دیگر از رئوس گفتوگو میان دو طرف است.
برخلاف سالهای پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه تحت رهبری پوتین به سرعت در حال تبدیل شدن به یک قدرت اصلی در معادلات بینالمللی است.
در سالهای اخیر نقشآفرینی مسکو در معادلات بینالمللی و منطقهای به شدت افزایش یافته و برخلاف سالهای نخست هزاره جدید حضور فعالی در عرصه بینالمللی پیدا کرده است. به این منظور به نظر میرسد نقش ایران در منطقه حیاتی است. ایران به لحاظ موقعیت ژئوپولیتیک بر سایر کشورهای منطقه برتری دارد. جمعیت کشور به تنهایی از مجموع جمعیت کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشتر است و تمام ساحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان در اختیار ایران قرار دارد. به اینها باید همسایگی با تنگه هرمز، مهمترین محل انتقال عمده نفت جهان را افزود.
علاوه بر این، تهران نفوذ زیادی در سوریه و عراق دارد و یکی از مهمترین نقشآفرینان در این دو کشور است.
این در حالیست که کشورهای حاشیه خلیج فارس، برخلاف ایران، نزدیکی به غرب و در راس آنها آمریکا را ترجیح میدهند. به همین دلیل به نظر میرسد که روسیه لاجرم باید همکاریهای خود با ایران را افزایش دهد. چیزی که تهران نیز مایل به انجام آن است. همکاری موفق ایران و روسیه در سوریه نشان داد که حضور این دو کشور در کنار یکدیگر به تقویت موقعیت منطقهای آنان میانجامد.
این پیروزی نقش روسیه را در منطقه به کلی دگرگون کرد و موقعیت آن را استحکامی کمسابقه بخشید. در مقابل، اتحاد با روسیه، ایران را در برابر تهدیدهای آمریکا و غرب تا حدی بیمه میکند.