مسئولان دولتی از ارائه آمار صحیح سرمایهگذاری خارجی طفره میروند
در حالی برخی از مسئولان دولتی بدون ارائه آماری رسمی، بر افزایش سرمایهگذاری خارجی در این دولت خبر میدهند که در آمارهایشان تناقض وجود داشته و طبق آمارهای رسمی سرمایهگذاری خارجی در این دولت 47 درصد کاهش یافته است!
سردرگمی مسئولان دولت روحانی در زمینه ارائه آمار سرمایهگذاری خارجی همچنان ادامه دارد. با وجود اینکه آمارهای سازمان کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد) نشان میدهد، سرمایهگذاری خارجی در دولت یازدهم نسبت به دولت قبل آن با کاهش مواجه شده بود، (موضوعی که چندی پیش نیز توسط گروه اقتصادی کیهان مورد بررسی قرار گرفت) مسئولین دولتی بر افزایش این رقم تاکید دارند!
به عنوان نمونه چندی پیش، اسحاق جهانگیری، معان اول رئیسجمهور در نمایشگاه ایران پلاست گفت: «از اول دولت یازدهم تا شهریور سال ۹۶، ۱۹ میلیارد و ۳۷۷ میلیون دلار طرح سرمایهگذاری مستقیم در وزارت امور اقتصادی و دارایی تحت حمایت قانون سرمایهگذاری خارجی کشور به تصویب رسید. بیش از ۱۱میلیارد و ۶۶۰ میلیون دلار آن جذب شده و در واقع تبدیل به کارخانه و صنعت در کشور شده است. در دوران بعد از برجام حدود ۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب شده است.» هرچند این سخنان (و سخنانی از این دست که پیشتر از آن هم ظریف در جلسه رای اعتماد مجلس شورای اسلامی درباره سرمایهگذاری خارجی گفته بود) صرفا به صورت یک طرفه و بدون اتکا به آمارهای رسمی و نکات آن گفته میشود، اما جالب اینجاست که در خود سخنان جهانگیری تعارض وجود دارد!
به گزارش مشرق، جهانگیری ابتدا گفته از اول دولت یازدهم تا شهریور سال ۹۶ ، 11/6 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جذب شده اما یک جمله پایینتر میگوید: در دوران بعد از برجام حدود ۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب شده است!
حال مخاطب میماند که کدام جمله او درست است؟ چون دوره زمانی اول دولت یازدهم تا شهریور سال ۹۶ که جهانگیری ابتدا از آن سخن گفته، شامل دوره پسابرجام هم میشود زیرا برجام از دی ۱۳۹۴ اجرا شد. پس چطور ممکن است از دی ۱۳۹۴ تا شهریور ۱۳۹۶ حدود ۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب شده باشد، اما از 1392 تا شهریور سال ۱۳۹۶ فقط 11/6 میلیارد دلار؟
مقایسه عملکرد دولت تدبیر و امید در جذب سرمایه خارجی در مقایسه با دولت گذشته نشان میدهد سرمایهگذاری خارجی در زمان حسن روحانی حدود ۴۷ درصد نسبت به دولت احمدینژاد کاهش یافته است.
دولت یازدهم در چهار سال فعالیت خود (۹۲، ۹۳، ۹۴ و ۹۵) مجموعا ۱۰ میلیارد و ۵۷۷ میلیون دلار سرمایه خارجی جذب کرد، در حالی که دولت دهم در چهار سال فعالیت خود (۸۸، ۸۹، ۹۰ و ۹۱) موفق به جذب ۱۵ میلیارد و ۵۷۱ میلیون دلار سرمایه خارجی شده بود. بنابراین باید گفت در دولت حسن روحانی روند سرمایهگذاری خارجی در کشور با افت فاحش پنج میلیارد دلاری و حدودا ۴۷ درصدی رو به رو شده است.
در یک سال اخیر برخی از رسانههای دولتی، آمار سرمایهگذاری مصوب را به جای جذب سرمایهگذاری قطعی اعلام میکنند. اما پس از اعتراض رسانهها به این اقدام، دولتیها برای اولین بار در طول تاریخ، اصطلاح «جلب سرمایهگذاری خارجی» را برای بیان آمار این حوزه به کار بردند.
این در حالی است که آمار دقیق، «جذب» سرمایهگذاری خارجی، یعنی طرحهایی که پس از تصویب، به اجرا رسیده و قطعیت یافته است. اما اخیرا عدهای با به کار بردن واژه «جلب» سرمایهگذاری خارجی، تلاش میکنند این واژه را که همان آمار مصوب است، به جای آمار جذب سرمایهگذاری خارجی به افکار عمومی تلقین کنند.