kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۵۴۹۸
تاریخ انتشار : ۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۸
گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد

سقوط شاخص تولید بخش معدن در دولت یازدهم

گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد شاخص مقدار تولید بخش معدن (بجز استخراج نفت و گاز طبیعی) از عدد 101/1 در پایان دولت دهم (بهار 1392) به عدد 97 در بهار 1396 رسیده است.



به گزارش مشرق، بر اساس گزارش مرکز آمار، شاخص تولید صنعتی (IIP) از مهم‌ترین نماگرهای کوتاه‌مدت اقتصادی است که تغییر در مقدار کالاها و خدمات تولید شده توسط بخش‌های اقتصادی مورد نظر را در طی زمان نشان می‌دهد.
 بر این اساس، در پایان دولت دهم یعنی فصل بهار 1392 شاخص مقدار تولید بخش معدن (بجز استخراج نفت و گاز طبیعی) بر اساس سال پایه 1390 به عدد 101/1 رسید.
اما در دولت یازدهم شاخص مقدار تولید بخش معدن (بجز استخراج نفت و گاز طبیعی) به طور مرتب روند نزولی طی کرد به طوری که در بهار سال 1395 به بدترین رکورد سالیان اخیر رسید و عدد 93/2 را ثبت کرد.
نهایتا دولت یازدهم عملکرد خود در حوزه معدن را با عدد 97 در بهار 1396 برای شاخص مقدار تولید بخش معدن (بجز استخراج نفت و گاز طبیعی) به پایان رساند که نسبت به ابتدای این دولت، کاهش 4 درصدی نشان می‌دهد.
شایان ذکر است پیش از این بررسی‌های کیهان از آمار بانک مرکزی هم نشان داد که سهم بخش معدن از تولید ناخالص ملی در سال 1391 (سال پایانی دولت قبل) معادل 0/82 درصد بود که در پایان سال 95 (سال پایانی دولت یازدهم) این نسبت به رقم 0/76 درصد رسید. به عبارت دیگر سهم معدن از تولید کشور نه تنها افزایش نیافته بلکه کمتر هم شده است.
به دیگر سخن، سهم بخش معدن از تولید ناخالص کشور همچنان کمتر از یک درصد باقی مانده و حتی با کاهشی که داشته، نشان داده به سمت جایگزین کردن معدن به جای نفت حرکت نکرده است.
اما یکی دیگر از نقاط منفی کارنامه دولت در بخش معدن، مربوط به کاهش «رشد» این بخش می‌باشد، چنانچه در طول چهار سال دولت دهم بخش معدن مجموعا بیش از 37 درصد رشد کرد ولی در طول چهار سال دولت یازدهم (دوره حسن روحانی) رشد این بخش تنها هفت درصد بود.
به عبارت دیگر میانگین رشد سالانه بخش معدن در دولت دهم 903 درصد بود که در این دولت به 1/7 درصد کاهش یافت. هرچند در طول چهار سال اخیر بخش معدن هم رشد کرده ‌اما با توجه به کاهش سهم آن نسبت به تولید ناخالص ملی و همچنین کاهش رشد آن نسبت به دولت قبل، باید گفت در این دولت بخش معدن پسرفت داشته است؛ یعنی نه تنها برای جایگزینی نفت آماده نشده، بلکه وضعیت خودش هم متزلزل‌تر شده است. نمونه‌ای که در این زمینه می‌توان مثال زد، مربوط به معدن زرشوران است که به عنوان بزرگترین واحد معدنی طلا در کشور که در شهرستان تکاب استان آذربایجان غربی فعالیت دارد، از اول مرداد ماه تعطیل شده و تمامی 120 کارگر آن با پنج ماه مزد معوقه هم اکنون بیکارند.
این وضعیت در حالی است که رهبر انقلاب در بیاناتی که دو سال پیش در دیدار با اعضای هیئت دولت داشتند، صراحتا بیان کردند: «بازار نفت که با یک ‌اشاره قدرت‌ها و در پی آن اقدامات عناصر خبیث منطقه، از صد دلار به چهل دلار می‌رسد به هیچ وجه قابل اطمینان نیست و باید به فکر جایگزین مناسب باشیم که بهترین جایگزین، بخش معدن است.»