بی انضباطی پولی بیسابقه در تاریخ کشور
دولت یازدهم ۸۴ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرد
پایه پولی کشور که نشان دهنده پول چاپ شده توسط دولت میباشد در دوره حسن روحانی با افزایشی معادل هشت سال دولتهای نهم و دهم، به رقم نجومی و خیرهکننده 84 هزار میلیارد تومان رسید.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، در پایان تیر ۱۳۹۲ حجم پایه پولی کشور ۹۵ هزار و ۸۰۴ میلیارد تومان بود که به منزله چاپ ۸۰ هزار میلیارد تومان پول پرقدرت در هشت سال عمر دولتهای نهم و دهم (پایان تیر ۱۳۸۴ تا پایان تیر ۱۳۹۲) میباشد.
لازم به ذکر است که حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان از این رقم، مربوط به خط اعتباری مسکن مهر بود زیرا دولت قبل حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرد تا صرف ساخت مسکن مهر شود. این مسئله بارها از سوی مسئولان دولت فعلی مورد انتقاد واقع شده است. (در حالی که رقم مورد استفاده بخش مسکن به نوعی قسمت عمدهاش به جریان تولید برگشته و از طریق کاهش قیمت مسکن میتواند به کاهش تبعات تورمی چاپ پول بیانجامد)
بر اساس گزارشی که مشرق منتشر کرده است، با این حال بر اساس آمارهای بانک مرکزی، در ۴۴ ماه عمر دولت یازدهم (ابتدای مرداد ۱۳۹۲ تا پایان اسفند ۱۳۹۵) بیش از ۸۴ هزار میلیارد تومان پول پرقدرت چاپ شده است.
لذا دولت یازدهم در دوره چهار ساله خود، بیشتر از کل هشت سال دولت احمدینژاد، پول چاپ کرده است. این در حالی است که مسئولان دولت یازدهم بارها و بارها از چاپ پول در دولت قبل گلایه کرده و میزان چاپ پول در آن دولت را مورد انتقاد خود قرارداده بودند. به عبارت دیگر با وجود تمسخر دولت قبل از سوی مسئولان دولت یازدهم بابت چاپ بیرویه پول پرقدرت و افزایش پایه پولی، دولت فعلی گوی سبقت را در این زمینه ربوده است.
در مذمت چاپ پول بهتر است به سخنان پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی در دولت یازدهم رجوع کنیم که در ابتدای مسئولیتش در بانک مرکزی در سال ۱۳۹۲ به تمسخر دولت قبل پرداخت و گفت: هیچ کشوری با چاپ پول نتوانسته اقتصاد خود را رونق دهد.
اما ظاهرا در زمانی که این دولت متصدی اقتصاد کشور بوده، نظر این کارشناسان تغییر کرده و به چاپ پول برای اداره اقتصاد کشور روی آورده اند!
از آنجا که ولیا... سیف از ابتدای دولت یازدهم عهدهدار سمت بانک مرکزی شد، میتوان گفت بدترین عملکرد را در تاریخ بانک مرکزی ایران و در میان سایر روسای بانک مرکزی در زمینه چاپ پول داشته است؛ چرا که همه روسای کل بانک مرکزی قبل از سیف، مجموعا کمتر از ۹۶ هزار میلیارد تومان پول چاپ کردند اما سیف یکتنه در کمتر از چهار سال، ۸۴ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرد و در اختیار دولت قرارداد تا صرف مخارجش کند، رقم بالایی که با توجه به احتمال ابقای سیف به عنوان رئیس بانک مرکزی، احتمالا در آینده نزدیکی باید شاهد دو برابر شده پولهای چاپ شده در زمان تصدیگری او نسبت به تاریخ پولی کشور باشیم!
این در حالی است که مسئولان دولت یازدهم از جمله خود رئیسجمهور بر انضباط مالی خود بسیار تاکید داشته و این دولت را منضبطترین دولت تاریخ در رعایت مسائل مالی میدانستند، اما همان طور که آمار بانک مرکزی نشان میدهد، این دولت رکورد دار چاپ پول و بیانضباطی پولی میباشد. پیشتر نیز کیهان در گزارشی از رشد 118 درصدی بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی خبر داده بود که آن هم نشان دهنده بیانضباطی مالی دولت روحانی میباشد.
بدهی دولت به نظام بانکی طبق آمار بانک مرکزی، از حدود 103 هزار میلیارد تومان به 225 هزار میلیارد تومان افزایش یافت، تا بدهی دولت به نظام بانکی در دوره روحانی بیش از دو برابر شود.
آمار چاپ پول هم نشان میدهد، رقم پایه پولی کشور از 95 هزار میلیارد تومان به حدود 180 هزار میلیارد تومان رسیده که نشان دهنده رشد 90 درصدی نسبت به تاریخ پولی کشور و بیش از 100 درصدی نسبت به هشت سال دولت قبل میباشد.
جالب آنکه دیگر از ناحیه مقامات و مسئولان دولت یازدهم و بانک مرکزی، انتقادی نسبت به افزایش پایه پولی در دولت قبل صورت نمیگیرد و انگار دولتمردان کنونی انتقادات خود را از یاد برده و یا انتقادی که دیگر به خودشان باز میگردد را به صلاح دولت نمیدانند.