kayhan.ir

کد خبر: ۸۹۷۶۰
تاریخ انتشار : ۱۷ آبان ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۷

وام ازدواج و عقب‌ماندگی بانک‌ها از مصوبه مجلس



روزهای گذشته، آماری از تسهیلات پرداختی بانک‌ها بابت وام ازدواج از سوی بانک مرکزی منتشر شد. با بررسی این آمار، مشخص می‌شود که شبکه بانکی هنوز نتوانسته است مصوبه مجلس را در خصوص وام ازدواج به طور کامل پیاده کند.عیارسنجی آمار رئیس‌کل بانک مرکزی درباره تسهیلات ۱۰ میلیون تومانی ازدواج، موضوع این یادداشت است.
به گزارش عیار آنلاین، طی روزهای گذشته، سیف، رئیس‌کل بانک مرکزی آمار جالبی از پرداخت تسهیلات ازدواج به جوانان ارائه داد. (جدول  مقابل) :
بلافاصله بعد از اظهارنظر سیف، روابط عمومی بانک مرکزی به ارائه آمار در خصوص تسهیلات ۱۰ میلیونی ازدواج پرداخت. بنا بر این آمار، در سامانه قرض‌الحسنه وام ازدواج، ۶۹۲هزار و ۴۶۲ نفر در صف انتظار هستند که تعداد ۳۲۹ هزار و ۷۰۰ نفر از افراد یادشده در مراحل تکمیل پرونده و انعقاد قرارداد برای اخذ تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج قرار دارند. این آمارها واکنش‌های متعددی را برانگیخت که در سه محور زیر قابل‌بیان است:
۱. بر فرض اینکه آمار سیف از تسهیلات ازدواج ۱۰میلیونی، تسهیلات پرداختی محقق باشد، طبق گفته میرمحمدصادقی، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در تاریخ ۵ مردادماه امسال، قرار بوده است که کلیه بانک‌های موجود در سامانه قرض‌الحسنه وام ازدواج، ماهانه ۱۵۰هزار فقره تسهیلات ازدواج بدهند. با این اوصاف، باید تا انتهای مهرماه، ۴۵۰هزار وام ازدواج پرداخت می‌شد که طبق آمارهای رئیس‌کل فقط ۳۳۰هزار وام داده شده است. این امر نشان از عقب ماندگی ۲۶ درصدی از دستور بانک مرکزی دارد.
۲. آمار موجود در صف انتظار وام ازدواج، حدود ۶۹۲هزار نفر است،این در صورتی است که طبق مصوبه مجلس در قانون بودجه سال ۹۵ پیرامون تسهیلات ازدواج، قرار بوده است که اعطای این نوع وام به‌گونه‌ای باشد که در پایان هرماه، بیش از ۵۰هزار نفر در صف وام ازدواج نباشند. بنابراین شبکه بانکی هنوز نتوانسته است مصوبه مجلس را به طور کامل پیاده کند.
۳. محور سوم به این باز می‌گردد که طبق اطلاعیه چهارم آبان ماه جاری بانک مرکزی، تعداد ۳۲۹ هزار و ۷۰۰ نفر از افراد موجود در صف وام ازدواج در مراحل تکمیل پرونده و انعقاد قرارداد برای اخذ تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج قرار دارند. به گفته سیف نیز، به ۳۳۰هزار نفر تسهیلات ۱۰ میلیون تومان پرداخت شده است. به گفته میرخدایی، کارشناس بانکی، به نظر می‌رسد که منظور سیف از پرداخت تسهیلات ازدواج، همان اشخاص موجود در مرحله تکمیل پرونده وام ازدواج باشند؛ چرا که بعید است شبکه بانکی ۳۳۰هزار تسهیلات پرداختی محقق در بازه زمانی مردادماه تا ابتدای آبان‌ماه داشته باشد و هم‌زمان در حدود ۳۳۰هزار نفر نیز در مراحل تکمیل دریافت وام ازدواج در بازه زمانی مذکور قرار داشته باشند (در مجموع ۶۶۰هزار نفر). در نتیجه باید گفت که بانک مرکزی آمار تسهیلات ۱۰ میلیونی پرداختی محقق‌شده را ارائه نکرده است.
بنابراین با توجه به نکات مذکور، بانک مرکزی ضمن ارائه صحیح آمار در موضوع پرداخت تسهیلات ازدواج، باید سرعت عمل بیشتری به خرج دهد تا مصوبه مجلس به‌طور کامل به اجرا درآید.
نکته مهم
بر اساس آمار پایان سال ۹۴، بانک‌ها حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان از ۳۶ هزار میلیارد تومان منابع قرض‌الحسنه مردم را برخلاف قانون و تأکیدات بانک مرکزی به مدیران و کارکنان خود، وام داده‌اند. این مبلغ معادل وام ازدواج یک میلیون و ۲۰۰ هزار جوان است. ناگفته نماند که بانک مرکزی به جز یک بخشنامه، تاکنون هیچ‌گونه اقدامی در مقابل این تخلف بانک‌ها انجام نداده است!