kayhan.ir

کد خبر: ۸۹۳۰۰
تاریخ انتشار : ۱۱ آبان ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۶
با تأخیر40 روزه دولت صورت می‌گیرد

6 میلیون متر مکعب زمین کشاورزی معطل اعلام نرخ خرید گندم

با گذشت 40 روز از فصل پاییز، هنوز خبری از اعلام نرخ‌های خرید تضمینی گندم نیست.






به گزارش بسیج مهندسین کشاورزی، در حالی که در دولت‌های قبلی با وجود تمامی مشکلات، هر ساله در هفته پایانی شهریور ماه شاهد اعلام نرخ‌های تضمینی خرید محصولات کشاورزی از جمله گندم بودیم، در سال کنونی با گذشت 40 روز از فصل پاییز، هنوز خبری از اعلام نرخ‌های خرید تضمینی گندم نیست.
در دولت یازدهم در سال گذشته هم با حدود یک ماه و نیم تاخیر، اعلام نرخ‌های خرید تضمینی در تاریخ یازدهم آبان ماه انجام گرفت.
طبق قانون، دولت باید هر ساله پیش از آغاز فصل کشت، اقدام به اعلام نرخ‌های خرید تضمینی کند، تا کشاورزان بتوانند نسبت به کشت یک محصول برنامه‌ریزی کرده و تصمیم‌گیری کنند.
تأخیر در اعلام نرخ‌های تضمینی خرید محصولات کشاورزی موجب شده تا کشاورزان در سراسر کشور با یک سردرگمی مواجه باشند و هر روز را به امید اعلام نرخ‌ها به شب برسانند، تا بتوانند برای یکسال آینده، برنامه‌های کشت خود را سامان‌دهی کنند.
سال گذشته، نتیجه تاخیر در اعلام نرخ‌های خرید تضمینی را در افزایش بی‌رویه تولید در برخی محصولات کشاورزی و کاهش تولید در برخی دیگر از محصولات دیدیم که موجب شد بسیاری از محصولاتی که در نبود فضای شفاف تصمیم‌گیری برای کشاورزان، اضافه تولید داشتند، پیش از رسیدن به دست مصرف‌کننده از بین بروند یا به طور کلی از چرخه عرضه خارج شده و امحا شوند. از سوی دیگر، دولت مجبور شد کمبود برخی دیگر از محصولات کشاورزی را با واردات جبران کرده و بی‌تدبیری در اعلام دیرهنگام نرخ‌های خرید تضمینی را برای کنترل بازار، با امحا و واردات بپوشاند.
زمین‌های زیر کشت گندم در ایران 6 میلیون و 200 هزار هکتار است که به گفته کارشناسان این مقدار زمین، اگر به اندازه و به درستی زیر کشت رود می‌تواند نیاز کشور را به گندم برطرف کند. اما بلاتکلیفی کشاورزانی که منتظر اعلام نرخ‌های تضمینی خرید گندم در سال زراعی 96-95 هستند موجب شده با وجود آنکه به میانه پاییز می‌رسیم، بخشی از این زمین‌ها زیر کشت نروند.
برخی گمانه‌زنی‌ها از دلیل تأخیر دولت در اعلام نرخ‌های جدید خرید تضمینی حاکی از این است که دولت امسال به دلیل کمبودهای بودجه‌ای نمی‌تواند آن‌طور که باید نرخ‌های خرید تضمینی را متناسب با بازار و به نسبت سال گذشته افزایش دهد و می‌خواهد با تأخیر در اعلام، کشاورزان را در عمل انجام شده قرار دهد.
پیگیری‌ها نشان می‌دهد میانه شهریورماه، وزارت جهادکشاورزی پیشنهادات خود را برای اعلام نرخ‌های تضمینی خرید محصولات کشاورزی به هیئت دولت ارسال کرده و هنوز هیچ دلیل مشخصی بابت تأخیر هیئت دولت برای تصویب و ابلاغ این نرخ‌ها اعلام نشده است.
نامه کشاورزان به نوبخت
در همین رابطه رئیس بنیاد ملی گندمکاران به فارس گفت: با گذشت ۴۰ روز از آغاز کشت پاییزه دولت همچنان قیمت خرید تضمینی محصولاتی همچون گندم را اعلام نکرده تا حدی که کشاورزان نمی‌دانند بهتر است، چه محصولی را کشت کنند.
علی‌قلی ایمانی افزود: در همه جای دنیا برای حمایت از صادرات و تولید محصولات استراتژیک به کشاورز و صادرات یارانه می‌دهند که این روند هم طبق اصول باید در کشور ما جریان یابد مضاف بر آنکه به‌کارگیری ابزارآلات جدید کشاورزی نیز باید برای کشاورزان تسهیل شود.
وی یکی دیگر از دغدغه کشاورزان را بازرگانی محصولات کشاورزی عنوان کرد و گفت: باید دولت از قبل برای منابع خرید تضمینی محصول برنامه‌ریزی کند، نه اینکه محصول کشاورز وارد انبارها شده و دولت برای پرداخت پول آن این دست و آن دست کند، تا حدی که کشاورز ریالی برای تسویه معوقات خود به بانک نداشته و جریمه دیرکرد بدهد، بدون آنکه ریالی بابت این دیرکرد دریافت کند.
وی در پایان از مکاتبه با نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور خبر داد و گفت: طی این نامه خواسته‌ایم که قیمت خرید تضمینی گندم مطابق با نرخ تورم افزایش پیدا کند.
گفتنی است، در سال زراعی 95-94 حدود 14 میلیون تن گندم در کشور تولید شد که 11.5 میلیون تن آن توسط دولت به صورت خرید تضمینی خریداری شد که با گذشت 3 ماه از آخرین خرید، مطالبات کشاورزان به تازگی تسویه شده است.