سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز:
روند صعودی مصرف بنزین ادامه دارد
همانطور که پیشبینی میشد حذف کارت سوخت به افزایش مصرف بنزین منجر شده است به طوری که سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در شش ماهه نخست امسال مصرف بنزین 3/2 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد را نشان میدهد.
قاسم خورشیدی در گفتوگو با خبرگزاری فارس درباره وضعیت مصرف سوخت در کشور اظهار کرد: مصرف بنزین کماکان رو به رشد است و در شش ماهه نخست امسال 3/2 درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد، اگرچه این روند رشد مصرف بنزین با توجه به اضافه شدن ناوگان حمل و نقل بنزینی نگرانکننده نیست.
وی افزود: مصرف کل سوخت مایع کشور شامل پنج فرآورده اصلی در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 10/2 درصد کاهش را نشان میدهد. در نفت سفید، نفت گاز، نفت کوره و گاز مایع مصرف کاهش یافته است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه مصرف گازوئیل روند کاهشی دارد گفت: میانگین مصرف کل گازوئیل کشور از 106 میلیون لیتر در سال 92 به 80 میلیون لیتر در سال 94 کاهش پیدا کرده است.
خورشیدی با اشاره به اینکه در شش ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته مصرف گازوئیل هشت درصد کاهش پیدا کرده افزود: چنانکه در شش ماهه سال گذشته میانگین مصرف روزانه 79/4 میلیون لیتر بوده که این عدد در شش ماهه نخست امسال 73 میلیون لیتر در روز است.
وی اظهار داشت: در بخش حمل و نقل در سال 92 میانگین مصرف روزانه ناوگان 54 میلیون لیتر بوده است که این عدد در سال 94 به روزانه 42 میلیون لیتر رسیده است که 12 میلیون لیتر کاهش را نشان میدهد و این روند کاهش در 6 ماهه نخست امسال کماکان ادامه دارد.
گفتنی است در حالی که کارشناسان، افزایش مصرف بنزین در صورت حذف کارت سوخت را پیشبینی میکردند اما دولت با اصرار این امر را از ماه گذشته اجرایی کرد و اکنون این مسئله به رشد مداوم مصرف بنزین انجامیده است.
بازگشت قاچاق بنزین به مناطق مرزی
افزایش قابل توجه تقاضای مصرف بنزین در برخی از مناطق مرزی از جمله زاهدان و کردستان در نیمه نخست امسال، نشاندهنده گسترش قاچاق این فرآورده نفتی از این مناطق همزمان با حذف تدریجی کارت سوخت توسط وزارت نفت است.
نهادهای مسئول مانند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مراکز پژوهشی معتبر مانند مرکز پژوهشهای مجلس و بسیاری از کارشناسان پیش از این بارها هشدار داده بودند که حذف کارت سوخت، رونق مجدد قاچاق بنزین را به همراه خواهد داشت، اما مدیران ارشد وزارت نفت هرگز این هشدارها را جدی نگرفتند. آنها با استناد به رشد کم مصرف بنزین و به ویژه کمتر بودن رشد تقاضا یا مصرف این فرآورده نفتی در مناطق مرزی نسبت به رشد مصرف متوسط کل کشور در سال 94، موضوع قاچاق بنزین را منتفی قلمداد کردند و نگرانی خاصی در این زمینه نداشتند.
این در حالی است که مدیران منطقهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از رشد چشمگیر قاچاق بنزین خبر میدهند.
دادخدا اعتصامی، مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه زاهدان، دهم مهرماه امسال با اشاره به توزیع 297 میلیون و 500 هزار لیتر بنزین در شش ماهه اول امسال در این منطقه، از افزایش پنج درصدی مصرف این فرآورده نسبت به مشابه سال قبل خبر داده است.
این در حالی است که مطابق با آمارهای رسمی وزارت نفت، میانگین رشد مصرف بنزین کل کشور در شش ماهه اول امسال، 3/8 درصد بوده است، بنابراین رشد پنج درصدی مصرف بنزین در زاهدان قطعا در افزایش تقاضای کاذب و قاچاق ریشه دارد.
با توجه به اینکه رشد قاچاق بنزین از مناطق مرزی در نیمه نخست امسال در حالی رخ داده است که هنوز کارت سوخت شخصی در این استانها مورد استفاده قرار میگیرد و تنها تفاوت ایجاد شده، افزایش سهمیه ماهانه از 300 لیتر به 500 لیتر بعد از تکنرخی شدن بنزین بوده است، پیشبینی میشود اگر کارت سوخت به طور کامل حذف و در نتیجه، سهمیه 500 لیتری نیز برداشته شود، قاچاق بنزین در مناطق مرزی کشور به صورت لجامگسیختهای افزایش یابد.