واکنش ۱۰ اقتصاددان به اظهارات رئیسجمهور
خامفروشی پس از برجام افتخار ندارد
ده اقتصاددان در واکنش به سخنان اخیر رئیسجمهور، با انتقاد از تکراری بودن حرفهای روحانی، تصریح کردند: نکته قابل توجه در مصاحبه ایشان، افتخار به خامفروشی و افزایش صادرات نفت خام بود!
حسن روحانی شب چهارشنبه و بعد از حدود 5 ماه به رسانه ملی آمد تا با مردم سخن بگوید. همه منتظر بودند تا رئیسجمهور جدیدترین اظهارات خود را در زمینه مسائل مختلف به خصوص در حوزه اقتصادی به زبان بیاورد. اما برخلاف انتظارات، رئیس دولت یازدهم دست چندان پری برای گفتگوی تلویزیونی با مردم نداشت. وضعیت نامناسب اقتصاد کشور و آمار نگرانکننده شاخصهای اقتصادی شرایطی را فراهم کرد که رئیس دولت تدبیر و امید اظهاراتش را با تاکید بر چند مورد محدود در اقتصاد کشور و تفسیر آنها به نفع دولت به پایان ببرد. حسن روحانی در سخنانی تکراری بار دیگر بر افزایش میزان فروش نفت خام در دوران پسابرجام تاکید کرد و آن را نشاندهنده توفیق دولت در حوزه اقتصاد دانست. این در حالی است که تاکید بر خام فروشی درست بر خلاف اقتصاد مقاومتی است و نمیتوان نقطه اتکایی برای اقتصاد کشور به حساب بیاید.
رئیسجمهور تک رقمی شدن تورم را هم نقطه مثبت دیگری در کارنامه دولت دانست در حالی که طبق گزارشهای بانک مرکزی علیرغم کاهش تورم قیمت کالاهای اساسی مردم مدام در حال افزایش است و روزی نیست که خبر از گرانی یک کالای مورد نیاز مردم در سطح جامعه منتشر نشود.
اما مردم با تماشای حدود یک ساعت گفتوگوی کسلکننده رئیسجمهور در رسانه ملی باردیگر سخنانی تکراری را از جانب رئیس دولت تدبیر و امید شنیدند و کارشناسان نیز در برابر غیرکارشناسی بودن این سخنان موضع گرفتند.
در این رابطه عبدالمجید شیخی اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اظهار داشت: به نظرم جناب رئیسجمهور در سخنرانی خود بیشتر حرفهای گذشته را تکرار کرد، گویی ایشان تازه رئیسجمهور شدند! جناب روحانی سه سال است که رئیس دولت هستند و توقع بر این بود گزارش عملکردی از سه سالی که گذشت ارائه دهند اما این اتفاق نیفتاد. نکته قابل توجه در مصاحبه ایشان، افتخار رئیسجمهور به خامفروشی و افزایش صادرات نفت خام است!
ساسان شاهویسی نیز گفت: به نظر بنده جناب رئیسجمهور بسیاری از واقعیات اقتصاد ایران را نگفت. مصاحبه ایشان مانند رئیسجمهوری نبود که سه سال است روی کار است!
همچنین سید پرویز جلیلی کامجو، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه آیتالله بروجردی اظهار داشت: کاهش تورم در اقتصادی که در گل نشسته است افتخار نیست آقای رئیسجمهور! کاهش قیمتهای جهانی و تاثیر آن بر موازنه تجاری امتیاز نیست.
محمود کریمی، پژوهشگر اقتصادی هم گفت: مهمترین دستاورد برجام که دکتر روحانی بر آن تأکید کرد، مسئله خام فروشی نفت بود. در عصر اقتصاد پسا صنعتی که در حال گذار به مرحله رقابت دانشبنیان بودن اقتصادها میرویم، رئیسجمهور کشور ایران به عنصری افتخار میکند که در عصر پیشا صنعتی شاید کاربرد داشت. البته رئیسجمهور اشاره نمیکند که علیرغم افزایش تولید و صادرات اما؛ قیمت نفت به دلیل سیاستهای دولتهای دوست دولت، به طرز فجیعی کاهش یافت و همین دستاورد غیر مهم اقتصادی را هم بیاثر کرد.
محمد نصراصفهانی- استاد اقتصاد دانشگاه علوم خوارزمی هم افزود: مصاحبه جناب روحانی، فاقد هر گونه مطلب نو و جدید بود و بیشتر به نطق انتخاباتی و تبلیغاتی نامزدی میماند که از فرط بیحوصلگی و شاید خستگی، ناامیدی و نگرانی و تهی بودن چنته دولت برای خروج جامعه از نگرانیهای فزاینده ناشی از رکود و بیکاری و گرانی را به نمایش میگذاشت!
سیدمهدی زریباف، رئیس مرکز مطالعاتی مبانی و مدلهای اقتصاد بومی نیز درباره عملکرد 3 ساله دولت خاطرنشان کرد: آقای روحانی حرفهای قبلی را تکرار کرد. ایشان باید پاسخ دهد در سه سال اخیر چه کرده است؟ من گزارش عملکردی از ایشان ندیدم، ایشان باید پاسخ میدادند چرا بعد از یکسال از امضای برجام، تحریمها برداشته نشد؟ چرا وضع مردم بهتر نشد. بهتر است جناب روحانی بداند کاهش تورم به دلیل تشدید رکود بوده است نه سیاستهای اقتصادی تیم اقتصادی ایشان.
سیدمحمدکاظم رجایی هم گفت: حرفهای رئیسجمهور تکرار حرفهای گذشته بود. ایشان فکر کردند که تازه اول مسیر هستند. 1100 روز از عمر دولت یازدهم گذشته است و تنها کمتر از 360 روز دیگر عمر دولت تمام میشود، به نظر این حرفها موقعی خوب بود که 1100 روز از عمر دولت باقی میماند نه امروز.