اخبار ویژه
زیباکلام: پاسخ رئیسجمهور به کیهان قانعکننده نبود
پاسخ رئیسجمهور به سوال کیهان حتی حامیان روحانی و دولت را هم قانع نکرد.
روزنامه آرمان در تحلیلی به قلم صادق زیباکلام، ضمن اینکه از نفس مصاحبه روحانی با خبرنگاران ستایش کرد اما نوشت: در یک جمعبندی کلی باید گفت که پاسخ یا درستتر گفته باشیم استدلال آقای روحانی در پاسخ به کیهان که چرا توافق وین به مجلس نباید برود خیلی مستدل و قانعکننده نبود.
ایشان در پاسخ روزنامه کیهان گفتند که هیچ یک از شش کشور دیگر مذاکرهکننده با ایران هم توافق وین را به پارلمانهایشان نفرستادهاند.
این حرف البته تا حدودی درست است اما نباید فراموش کنیم بزرگترین مشکلی که رئیسجمهور آمریکا با آن روبهروست بررسی توافق وین در کنگره و سنای آمریکاست. در عین حال این زمزمه که مجلس در راس امور کشور نباشد و متاسفانه از چند سال قبل در کشور شاهد آن بودیم به هیچرو شیوه درستی نیست. ممکن است در خصوص توافق وین استثنائا حق با آقای روحانی باشد اما این درست نیست که مجلس هیچ اشراف و هیچ مداخلهای در خصوص برنامههای هستهای کشور نداشته باشد.
یادآور میشود رئیسجمهور در پاسخ کیهان اینگونه استدلال کرد که چون چیزی امضاء نکردهایم، بنابراین نباید لایحهای هم درباره توافق هستهای (برجام) برای بررسی و تصویب به مجلس بفرستیم. این استدلال از چند جهت ضعیف و سست است. 1- رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نامه رئیسجمهور، بر ضرورت ملاحظه و بررسی دقیق برجام در مجاری قانونی و بستن راههای نقض طرف بدعهد غربی «در صورت تصویب» تاکید کردند. 2- ملاک عرضه توافقهای خارجی برای بررسی و تصویب در مجلس، امضاء آن نیست بلکه «ایجاد تعهد برای کشور» است. ضمن اینکه امضا صرفا به مفهوم اصطلاحی که کشیدن چند خط میباشد نیست، بلکه وقتی نمایندگان رسمی یک کشور با نمایندگان کشور یا کشورهای دیگر توافقی اجرایی را اعلام کردند، این خود الزامآور است. که اگر غیر از این باشد، باید پرسید ما چرا محدودیتها و تعهدات برجام را اجرا میکنیم؟ طبق اصل 77 قانون اساسی «عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد» و طبق پاسخ شورای نگهبان به استفساریه، هر نوع توافقی که برای کشور ایجاد تعهد کند شامل ماده 77 قانون اساسی میشود. بدیهی است اطلاق الفاظی مانند «داوطلبانه» یا «توافق اجرایی» و... هیچ تفاوتی در ماهیت تعهدات سند وین ایجاد نمیکند و ادبیات برجام نیز الزامآور است و نه اقدامات داوطلبانه؛ اگر چنین بود، اصلا نباید اجرا میشد!
3- آقای روحانی در مصاحبه مطبوعاتی میگوید، آنچه در برجام انجام میگیرد، نسبت به معاهده NPT بوده که میگویند شما درست اجرا کردهاید یا نه؟ ما میگوییم درست اجرا کردهایم، اما یک عدهای مخالف ما بودند و اعلام کردند که درست اجرا نمیکنیم. تمام مذاکرات هم برای این بود که ثابت کنیم این اتهامات نارواست. بنابراین تمام بحثها برای درست اجرا شدن معاهدهای بود که قبلا ایران جزء آن معاهده شد و مجلس هم این موضوع را در رژیم قبل تصویب کردند... اگر برجام به مجلس فرستاده شود یک الزامی برای دولت به وجود میآید.» اولا همانگونه که گفته شد، مفهوم امضاء، «پذیرفتن» یک تعهد است که معمولا هم در عرف و حقوق بینالملل به صورت اختیار و داوطلبانه است. به این معنا، تیم مذاکرهکننده تعهداتی نامتوازن و ناهمزمان را پذیرفته است و با لفظ «امضاء نکردهایم» نمیتوان از مسئولیتهای حقوقی برجام که متاسفانه با اشتباه بدتر در متن، تبدیل به «ضمیمه الف» قطعنامه شورای امنیت شده، شانه خالی کرد.
ثانیا متن NPT یک چیز است، پروتکل الحاقی به آن موضوع دومی است و تعهدات به مراتب فراتر از پروتکل، موضوع سوم! کجای پروتکل الحاقی ایران را از داشتن رآکتور آب سنگین، تاسیسات فردو، غنیسازی 20 درصد، تعداد سانتریفیوژ بالای 5060 یا انباشت اورانیوم 3/5 درصد بالای 300 کیلوگرم، استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته IR6 و IR8 و... منع میکند که آقای روحانی میگوید NPT قبلا تصویب شده و ما هم همان را اجرا میکنیم؟! طبق انپیتی غنیسازی تا 90 درصد و ایجاد تاسیسات غنیسازی مجاز است، در حالی که ایران در برجام متعهد میشود جز در نطنز، در جای دیگری غنیسازی نکند و تاسیسات دیگری نسازد و در قلب رآکتور آب سنگین اراک هم بتون بریزد!!
4- طبق اصل 125 قانون اساسی، امضای عهدنامهها و موافقتنامههای بینالمللی «پس از تصویب مجلس» با رئیسجمهور است. در این جا نیز معنای امضاء هم «پذیرش» و هم «دستور اجرا» میباشد. بنابراین اجرای تعهدات برجام صرفا از طریق تصویب مجلس امکانپذیر است و در غیر این صورت دولت حق اجرا و اعمال آن را ندارد و بنابراین اظهاراتی نظیر سخنان آقای ظریف مبنی بر اجرای برجام از اول مهرماه، غیرقانونی و دور زدن مجلس و قانون اساسی است.
پرسشهای مهم مردم از روحانی در پایان دومین سال دولت
دغدغه اکثر شرکت کنندگان در نظرسنجی یک سایت حامی دولت (پیش از کنفرانس مطبوعاتی رئیس جمهور) مشکلات اقتصادی و وعدههای 2 سال پیش روحانی بود.
به گزارش خبر آن لاین مهمترین دغدغه اکثر شرکت کنندگان در نظرسنجی این سایت و در پاسخ این سؤال که از رئیس جمهور چه سؤالی دارید، مسائل اقتصادی و معیشتی بود. علاوه بر بیکاری، برخی از سؤالات درباره گرانی بود. یکی از کاربران نوشته است: با اینکه تورم نسبت به سال گذشته طبق آمار کم شده باز هم شاهد افزایش قیمت اقلام هستیم. سؤال من از شما (روحانی) این است که چرا در سال یک بار افزایش حقوق داریم ولی شاهد آن هستیم که در سال چندین بار اقلام به صورت جدی گران شده و هستند افرادی که درآمد آنها با این افزایش قیمت کالاها توانایی خرید را ندارند.
برخی از سؤالات مطرح شده را میخوانید:
- برای بخش مسکن چه برنامهای دارید؟ اجاره خانه اکثر درآمد ما را میبلعد.
- تا حالا چند قفل رو با کلیداتون باز کردید؟
- وضعیت مسکن مهر به خصوص در پردیس چه میشود؟ هر سال دولت میگوید تا پایان سال دیگه مردم چرا باید ضرر کنند.
- با توجه به اینکه وضع اقتصاد و تورم رو به بهبود است و تحریمها تقریباً رفع شده چرا بورس که به گفته اقتصاددانان آینه اقتصاد کشور است هر روز سقوط میکند و قیمت دلار و سکه افزایش پیدا میکند؟
- با عرض سلام. مردم کی طعم این توافق هستهای را خواهند چشید چه زمانی آثار توافق هستهای رو در زندگی مردم آشکار خواهد شد؟
- چه برنامهای برای حمایت از کارآفرینان و مبارزه با بیکاری دارید؟
- اگر تفاوت حقوق کارمندان و هماهنگ شدن دریافتی کارکنان دولت حل نشود در انتخابات بعدی جواب داده خواهد شد.
- قول شما مبنی بر بالا رفتن ارزش پول ملی چی شد؟؟
- آقای رئیس جمهور با رانتخواریهای دولتی چگونه برخورد میکنید. با تشکر
- کلید شما نتوانست برای بیکاری و فقر و... کار کند ای کاش بجای قشنگ حرف زدن شما و وزرا و مسئولین یه کم عمل دیده میشد البته به استثنای وزیر بهداشت...
- تا کی قراره گرفتار شعار علیه این و اون باشیم
- سلام جناب رئیس جمهور چرا ارزش بورس 50 میلیارد دلار کاسته شد؟ جور این کاهش به گردن ما سهامدار جزء و خانوادمون افتاد مایی که به شما رأی دادیم.
- سلام چرا حرفای وزرا و مسئولان شما 180 درجه با هم فرق میکنه یکی میگه فکتشیت دادیم یکی میگه نه اول وزیر میگه قیمت افزایش خودرو به خاطر تحریم هست بعده توافق میگه قیمت خودرو ربطی به تحریم نداره.
- آقای رئیس جمهور چرا از تولید داخلی حمایت نمیکنید؟
- آقای روحانی حالا که توافق شد و تحریمها برداشته میشه چه بهانهای قراره برای وضع اقتصاد از بانک و خودرو و نفت و... گرفته تا بیکاری قراره جور کنید؟ چرا همیشه یه بهانهای باید وجود داشته باشه؟
- چرا بر اظهار نظرات مشاورین خود مانند آقایان یونسی، آشنا و ترکان واکنش مناسبی نشان نمیدهید چرا که متآسفانه برخی از اظهار نظرات این افراد باعث دلخوری دوستان شما میگردد؟
- در خصوص نظام هماهنگ پرداخت حقوق کارمندان با توجه به قانون خدمات کشوری چه اقدام عملی انجام دادهاید؟
- مگر یارانه مابهالتفاوت قیمت حاملهای انرژی و آب و برق و گاز و بنزین و... نیست که گران کردید و تفاوت آن را براساس خانوار به مردم دادید پس چرا الان که قیمتهای این کالاها چند برابر شد بحث بر سر حذف آن میکنید؟
- 3 سؤال اقتصادی از جناب آقای روحانی: 1. چرا یارانه ثروتمندان میلیاردر را قطع نمیکنید؟ کافی است تعداد املاک، حسابهای بانکی و تعداد سهام و تعداد خودروهای لوکس افراد را که در بانک اطلاعاتی بانک مرکزی و دیگر نهادهای دولتی وجود دارد بررسی کنید. 2. چرا به صورت جدی و قاطع برای دریافت مالیات شفاف و عادلانه از طلافروشها و صرافها و پزشکان متخصص و... اقدام نمیکنید؟ و فقط از کارمندان و تولید کنندگان مالیات دریافت میشود؟ 3. چرا به جای حمایت از صنایع خودروسازی که فقط برای مردم تصادفات و آلودگی هوا و... نتیجهای بیش نداشته است از صنایع کشاورزی حمایت نمیکنید؟
- فرزندان ایشان شاغل هستند یا بیکار؟
- چرا مدتی میگذرد که ما مچکر نیستیم؟ لطفاً رئیس جمهور پاسخ دهند...
انتقاد روزنامه اصلاحطلب از بیبرنامگی دولت برای بازار کار
«دولت برنامهای برای کمک به بازار کار ندارد».روزنامه آرمان در یادداشتی اقتصادی نوشت: از بینبردن تحریم[!؟] قدم موفقی بود که دولت در راستای سیاستهای پولی و مالی توانست در آن موفق عمل کند اما این روش ضد تحرک در بازار است. این روش فقط برای مقطع زمانی که هدفگذاری شده بود و بنا بود دولت تورم را کنترل کند مناسب بود. پس از این دولت باید با سیاستهای موازی و کنترل شدید در بازارهای پولی در بازار کار ورود پیدا کند، اما اکنون در جهت عکس تحرک بازار کار عمل میکند. بنابراین دولت باید به موقع این سیاست را رها کرده و با کار کارشناسی و فنی سیاست انبساط مالی را در کشور دنبال کند، زیرا با سیاستهای انقباضی بازار کار کاملاً مخدوش عمل میکند. باید دست بانکها باز باشد و تسهیلات در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد و درعین حال ساختار تعاونی بازار کار و بانکها را تشویق کنیم. کاری که از دولت انتظار میرفت بعد از کنترل تورم انجام دهد، این بود که نرخ پول را پایین ببرد که این اتفاق نیفتاد. در واقع نرخ پول بالای 30 درصد به تولید آسیب جدی میزند و اداره بنگاهها با مشکل مواجه میشود. وقتی قیمت انرژی بالاست و قیمت مواد خام بالاست و ارز قیمت بالایی دارد و در حوزه واردات مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان و کارفرمایان وجود دارد، ما نیازمند سیاستهای حمایتی دولت هستیم.
این روزنامه میافزاید: اگرچه در بحث سرمایهگذاری داخلی و خارجی دولت با محدودیتهای بسیار زیادی روبهروست اما اصلاح مکانیزمها در کشور وظیفهای است که دولت میتوانست در آن موفقتر عمل کند. متأسفانه در این زمینه دولت کارنامه چندان درخشانی ندارد، درحالی که برای کمک به بازار کار باید رویکردهای جدیتری اتخاذ کند. آنچه اهمیت دارد این است که دولت باید درباره حمایتهای بیمهای به کارفرمایان جهت ایجاد اشتغال کمک کند.
یک سیاست دیگر دولت ورود به موضوع مواد خام و لوازمی است که واردکنندگان آنها به تخفیفات گمرکی نیاز دارند. درباره قانون یارانهها که در جهت حمایت از تولید بود باید کار کارشناسی میکرد تا مشخص شود کدام بنگاهها دچار مشکل شدهاند و نیازمند کمک هستند و سراغ آنها میرفت. در این خصوص انتظار برنامه منسجمتری از سوی دولت میرفت. در شرایط کنونی که بنگاههای کوچک شرایط چندان مطلوبی ندارند دولت باید سریعتر اقدام موثری داشته باشد. اگر آمارهای رسمی کشور را ببینیم متوجه میشویم بیش از 65درصد بنگاههای کوچک در شهرکهای صنعتی که کاملاً تحت نظارت دولت هستند بسته شدهاند. پس دولت باید سراغ بنگاهها و شهرکهای صنعتی برود که قبلاً با رعایت قوانین و مقررات خاص، تشویق شده بودند تا بازار کار را رونق ببخشند. کاری که دولت در این مدت انجام داده به هیچ وجه در این زمینه کفایت نمیکند.
پاسخ رئیسجمهور به سوال کیهان حتی حامیان روحانی و دولت را هم قانع نکرد.
روزنامه آرمان در تحلیلی به قلم صادق زیباکلام، ضمن اینکه از نفس مصاحبه روحانی با خبرنگاران ستایش کرد اما نوشت: در یک جمعبندی کلی باید گفت که پاسخ یا درستتر گفته باشیم استدلال آقای روحانی در پاسخ به کیهان که چرا توافق وین به مجلس نباید برود خیلی مستدل و قانعکننده نبود.
ایشان در پاسخ روزنامه کیهان گفتند که هیچ یک از شش کشور دیگر مذاکرهکننده با ایران هم توافق وین را به پارلمانهایشان نفرستادهاند.
این حرف البته تا حدودی درست است اما نباید فراموش کنیم بزرگترین مشکلی که رئیسجمهور آمریکا با آن روبهروست بررسی توافق وین در کنگره و سنای آمریکاست. در عین حال این زمزمه که مجلس در راس امور کشور نباشد و متاسفانه از چند سال قبل در کشور شاهد آن بودیم به هیچرو شیوه درستی نیست. ممکن است در خصوص توافق وین استثنائا حق با آقای روحانی باشد اما این درست نیست که مجلس هیچ اشراف و هیچ مداخلهای در خصوص برنامههای هستهای کشور نداشته باشد.
یادآور میشود رئیسجمهور در پاسخ کیهان اینگونه استدلال کرد که چون چیزی امضاء نکردهایم، بنابراین نباید لایحهای هم درباره توافق هستهای (برجام) برای بررسی و تصویب به مجلس بفرستیم. این استدلال از چند جهت ضعیف و سست است. 1- رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نامه رئیسجمهور، بر ضرورت ملاحظه و بررسی دقیق برجام در مجاری قانونی و بستن راههای نقض طرف بدعهد غربی «در صورت تصویب» تاکید کردند. 2- ملاک عرضه توافقهای خارجی برای بررسی و تصویب در مجلس، امضاء آن نیست بلکه «ایجاد تعهد برای کشور» است. ضمن اینکه امضا صرفا به مفهوم اصطلاحی که کشیدن چند خط میباشد نیست، بلکه وقتی نمایندگان رسمی یک کشور با نمایندگان کشور یا کشورهای دیگر توافقی اجرایی را اعلام کردند، این خود الزامآور است. که اگر غیر از این باشد، باید پرسید ما چرا محدودیتها و تعهدات برجام را اجرا میکنیم؟ طبق اصل 77 قانون اساسی «عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد» و طبق پاسخ شورای نگهبان به استفساریه، هر نوع توافقی که برای کشور ایجاد تعهد کند شامل ماده 77 قانون اساسی میشود. بدیهی است اطلاق الفاظی مانند «داوطلبانه» یا «توافق اجرایی» و... هیچ تفاوتی در ماهیت تعهدات سند وین ایجاد نمیکند و ادبیات برجام نیز الزامآور است و نه اقدامات داوطلبانه؛ اگر چنین بود، اصلا نباید اجرا میشد!
3- آقای روحانی در مصاحبه مطبوعاتی میگوید، آنچه در برجام انجام میگیرد، نسبت به معاهده NPT بوده که میگویند شما درست اجرا کردهاید یا نه؟ ما میگوییم درست اجرا کردهایم، اما یک عدهای مخالف ما بودند و اعلام کردند که درست اجرا نمیکنیم. تمام مذاکرات هم برای این بود که ثابت کنیم این اتهامات نارواست. بنابراین تمام بحثها برای درست اجرا شدن معاهدهای بود که قبلا ایران جزء آن معاهده شد و مجلس هم این موضوع را در رژیم قبل تصویب کردند... اگر برجام به مجلس فرستاده شود یک الزامی برای دولت به وجود میآید.» اولا همانگونه که گفته شد، مفهوم امضاء، «پذیرفتن» یک تعهد است که معمولا هم در عرف و حقوق بینالملل به صورت اختیار و داوطلبانه است. به این معنا، تیم مذاکرهکننده تعهداتی نامتوازن و ناهمزمان را پذیرفته است و با لفظ «امضاء نکردهایم» نمیتوان از مسئولیتهای حقوقی برجام که متاسفانه با اشتباه بدتر در متن، تبدیل به «ضمیمه الف» قطعنامه شورای امنیت شده، شانه خالی کرد.
ثانیا متن NPT یک چیز است، پروتکل الحاقی به آن موضوع دومی است و تعهدات به مراتب فراتر از پروتکل، موضوع سوم! کجای پروتکل الحاقی ایران را از داشتن رآکتور آب سنگین، تاسیسات فردو، غنیسازی 20 درصد، تعداد سانتریفیوژ بالای 5060 یا انباشت اورانیوم 3/5 درصد بالای 300 کیلوگرم، استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته IR6 و IR8 و... منع میکند که آقای روحانی میگوید NPT قبلا تصویب شده و ما هم همان را اجرا میکنیم؟! طبق انپیتی غنیسازی تا 90 درصد و ایجاد تاسیسات غنیسازی مجاز است، در حالی که ایران در برجام متعهد میشود جز در نطنز، در جای دیگری غنیسازی نکند و تاسیسات دیگری نسازد و در قلب رآکتور آب سنگین اراک هم بتون بریزد!!
4- طبق اصل 125 قانون اساسی، امضای عهدنامهها و موافقتنامههای بینالمللی «پس از تصویب مجلس» با رئیسجمهور است. در این جا نیز معنای امضاء هم «پذیرش» و هم «دستور اجرا» میباشد. بنابراین اجرای تعهدات برجام صرفا از طریق تصویب مجلس امکانپذیر است و در غیر این صورت دولت حق اجرا و اعمال آن را ندارد و بنابراین اظهاراتی نظیر سخنان آقای ظریف مبنی بر اجرای برجام از اول مهرماه، غیرقانونی و دور زدن مجلس و قانون اساسی است.
پرسشهای مهم مردم از روحانی در پایان دومین سال دولت
دغدغه اکثر شرکت کنندگان در نظرسنجی یک سایت حامی دولت (پیش از کنفرانس مطبوعاتی رئیس جمهور) مشکلات اقتصادی و وعدههای 2 سال پیش روحانی بود.
به گزارش خبر آن لاین مهمترین دغدغه اکثر شرکت کنندگان در نظرسنجی این سایت و در پاسخ این سؤال که از رئیس جمهور چه سؤالی دارید، مسائل اقتصادی و معیشتی بود. علاوه بر بیکاری، برخی از سؤالات درباره گرانی بود. یکی از کاربران نوشته است: با اینکه تورم نسبت به سال گذشته طبق آمار کم شده باز هم شاهد افزایش قیمت اقلام هستیم. سؤال من از شما (روحانی) این است که چرا در سال یک بار افزایش حقوق داریم ولی شاهد آن هستیم که در سال چندین بار اقلام به صورت جدی گران شده و هستند افرادی که درآمد آنها با این افزایش قیمت کالاها توانایی خرید را ندارند.
برخی از سؤالات مطرح شده را میخوانید:
- برای بخش مسکن چه برنامهای دارید؟ اجاره خانه اکثر درآمد ما را میبلعد.
- تا حالا چند قفل رو با کلیداتون باز کردید؟
- وضعیت مسکن مهر به خصوص در پردیس چه میشود؟ هر سال دولت میگوید تا پایان سال دیگه مردم چرا باید ضرر کنند.
- با توجه به اینکه وضع اقتصاد و تورم رو به بهبود است و تحریمها تقریباً رفع شده چرا بورس که به گفته اقتصاددانان آینه اقتصاد کشور است هر روز سقوط میکند و قیمت دلار و سکه افزایش پیدا میکند؟
- با عرض سلام. مردم کی طعم این توافق هستهای را خواهند چشید چه زمانی آثار توافق هستهای رو در زندگی مردم آشکار خواهد شد؟
- چه برنامهای برای حمایت از کارآفرینان و مبارزه با بیکاری دارید؟
- اگر تفاوت حقوق کارمندان و هماهنگ شدن دریافتی کارکنان دولت حل نشود در انتخابات بعدی جواب داده خواهد شد.
- قول شما مبنی بر بالا رفتن ارزش پول ملی چی شد؟؟
- آقای رئیس جمهور با رانتخواریهای دولتی چگونه برخورد میکنید. با تشکر
- کلید شما نتوانست برای بیکاری و فقر و... کار کند ای کاش بجای قشنگ حرف زدن شما و وزرا و مسئولین یه کم عمل دیده میشد البته به استثنای وزیر بهداشت...
- تا کی قراره گرفتار شعار علیه این و اون باشیم
- سلام جناب رئیس جمهور چرا ارزش بورس 50 میلیارد دلار کاسته شد؟ جور این کاهش به گردن ما سهامدار جزء و خانوادمون افتاد مایی که به شما رأی دادیم.
- سلام چرا حرفای وزرا و مسئولان شما 180 درجه با هم فرق میکنه یکی میگه فکتشیت دادیم یکی میگه نه اول وزیر میگه قیمت افزایش خودرو به خاطر تحریم هست بعده توافق میگه قیمت خودرو ربطی به تحریم نداره.
- آقای رئیس جمهور چرا از تولید داخلی حمایت نمیکنید؟
- آقای روحانی حالا که توافق شد و تحریمها برداشته میشه چه بهانهای قراره برای وضع اقتصاد از بانک و خودرو و نفت و... گرفته تا بیکاری قراره جور کنید؟ چرا همیشه یه بهانهای باید وجود داشته باشه؟
- چرا بر اظهار نظرات مشاورین خود مانند آقایان یونسی، آشنا و ترکان واکنش مناسبی نشان نمیدهید چرا که متآسفانه برخی از اظهار نظرات این افراد باعث دلخوری دوستان شما میگردد؟
- در خصوص نظام هماهنگ پرداخت حقوق کارمندان با توجه به قانون خدمات کشوری چه اقدام عملی انجام دادهاید؟
- مگر یارانه مابهالتفاوت قیمت حاملهای انرژی و آب و برق و گاز و بنزین و... نیست که گران کردید و تفاوت آن را براساس خانوار به مردم دادید پس چرا الان که قیمتهای این کالاها چند برابر شد بحث بر سر حذف آن میکنید؟
- 3 سؤال اقتصادی از جناب آقای روحانی: 1. چرا یارانه ثروتمندان میلیاردر را قطع نمیکنید؟ کافی است تعداد املاک، حسابهای بانکی و تعداد سهام و تعداد خودروهای لوکس افراد را که در بانک اطلاعاتی بانک مرکزی و دیگر نهادهای دولتی وجود دارد بررسی کنید. 2. چرا به صورت جدی و قاطع برای دریافت مالیات شفاف و عادلانه از طلافروشها و صرافها و پزشکان متخصص و... اقدام نمیکنید؟ و فقط از کارمندان و تولید کنندگان مالیات دریافت میشود؟ 3. چرا به جای حمایت از صنایع خودروسازی که فقط برای مردم تصادفات و آلودگی هوا و... نتیجهای بیش نداشته است از صنایع کشاورزی حمایت نمیکنید؟
- فرزندان ایشان شاغل هستند یا بیکار؟
- چرا مدتی میگذرد که ما مچکر نیستیم؟ لطفاً رئیس جمهور پاسخ دهند...
انتقاد روزنامه اصلاحطلب از بیبرنامگی دولت برای بازار کار
«دولت برنامهای برای کمک به بازار کار ندارد».روزنامه آرمان در یادداشتی اقتصادی نوشت: از بینبردن تحریم[!؟] قدم موفقی بود که دولت در راستای سیاستهای پولی و مالی توانست در آن موفق عمل کند اما این روش ضد تحرک در بازار است. این روش فقط برای مقطع زمانی که هدفگذاری شده بود و بنا بود دولت تورم را کنترل کند مناسب بود. پس از این دولت باید با سیاستهای موازی و کنترل شدید در بازارهای پولی در بازار کار ورود پیدا کند، اما اکنون در جهت عکس تحرک بازار کار عمل میکند. بنابراین دولت باید به موقع این سیاست را رها کرده و با کار کارشناسی و فنی سیاست انبساط مالی را در کشور دنبال کند، زیرا با سیاستهای انقباضی بازار کار کاملاً مخدوش عمل میکند. باید دست بانکها باز باشد و تسهیلات در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد و درعین حال ساختار تعاونی بازار کار و بانکها را تشویق کنیم. کاری که از دولت انتظار میرفت بعد از کنترل تورم انجام دهد، این بود که نرخ پول را پایین ببرد که این اتفاق نیفتاد. در واقع نرخ پول بالای 30 درصد به تولید آسیب جدی میزند و اداره بنگاهها با مشکل مواجه میشود. وقتی قیمت انرژی بالاست و قیمت مواد خام بالاست و ارز قیمت بالایی دارد و در حوزه واردات مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان و کارفرمایان وجود دارد، ما نیازمند سیاستهای حمایتی دولت هستیم.
این روزنامه میافزاید: اگرچه در بحث سرمایهگذاری داخلی و خارجی دولت با محدودیتهای بسیار زیادی روبهروست اما اصلاح مکانیزمها در کشور وظیفهای است که دولت میتوانست در آن موفقتر عمل کند. متأسفانه در این زمینه دولت کارنامه چندان درخشانی ندارد، درحالی که برای کمک به بازار کار باید رویکردهای جدیتری اتخاذ کند. آنچه اهمیت دارد این است که دولت باید درباره حمایتهای بیمهای به کارفرمایان جهت ایجاد اشتغال کمک کند.
یک سیاست دیگر دولت ورود به موضوع مواد خام و لوازمی است که واردکنندگان آنها به تخفیفات گمرکی نیاز دارند. درباره قانون یارانهها که در جهت حمایت از تولید بود باید کار کارشناسی میکرد تا مشخص شود کدام بنگاهها دچار مشکل شدهاند و نیازمند کمک هستند و سراغ آنها میرفت. در این خصوص انتظار برنامه منسجمتری از سوی دولت میرفت. در شرایط کنونی که بنگاههای کوچک شرایط چندان مطلوبی ندارند دولت باید سریعتر اقدام موثری داشته باشد. اگر آمارهای رسمی کشور را ببینیم متوجه میشویم بیش از 65درصد بنگاههای کوچک در شهرکهای صنعتی که کاملاً تحت نظارت دولت هستند بسته شدهاند. پس دولت باید سراغ بنگاهها و شهرکهای صنعتی برود که قبلاً با رعایت قوانین و مقررات خاص، تشویق شده بودند تا بازار کار را رونق ببخشند. کاری که دولت در این مدت انجام داده به هیچ وجه در این زمینه کفایت نمیکند.