تاثیر سفیدکنندهها در فصل خانهتکانی
محققان میگویند استفاده زیاد از مواد شوینده میتواند به پوست، ریهها و بینی آسیب بزند.
پژوهشگر مرکز تحقیقات پوست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: استفاده بیش از اندازه از مواد شوینده به پوست، ریهها، مخاط حلق و بینی آسیب میزند.
دکتر میترا اسماعیلی در گفتوگو با ایرنا افزود: با فرا رسیدن روزهای پایانی سال، خانوادهها به فکر تمیز کردن، شستوشو و خانهتکانی هستند اما در نحوه استفاده از مواد شوینده توجه کافی ندارند به خصوص در این میان زنان و کودکان بیشتر از سایر افراد سلامتیشان به خطر میافتد.
وی ادامه داد: افرادی که در منزل از شویندههای قوی استفاده میکنند بدون رقیق کردن مواد شوینده با آب، آنها را روی سطوح میریزند که متاسفانه این کار عواقب و عوارض جبرانناپذیری برای سلامتی آنها دارد.
به گفته وی استفاده از مواد شوینده با آب داغ موجب میشود که هنگام شستوشوی سطوح، مواد شیمیایی درون مواد شوینده به بخار تبدیل شوند و پس از ورود به مجرای تنفسی برای فرد مشکلساز شوند.
به گفته وی اکثر پزشکان معتقدند مواد شوینده معمولی میتواند جایگزین مناسبی به جای شویندههای پرعارضه باشد بهطوری که مواد شوینده معمولی حاوی آنزیم کمخطر است.
پژوهشگر مرکز تحقیقات پوست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: سفیدکنندهها یا جرمگیرها اگر با غلظت بالا و با بوی تند و سوزاننده استفاده شود، محرک دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی میشوند.
اسماعیلی افزود: استشمام بخار متصاعد شده از مایعات شوینده مانند وایتکس و جوهر نمک بر مخاط تنفسی اثرات التهابی و مضری میگذارد و در نهایت منجر به بیماری تنگی نفس میشود.
وی به بیماران قلبی اشاره کرد و گفت: در بیمارانی که سابقه نارسایی قلبی توام با بیماریهای ریوی دارند استفاده از این مواد باعث تنگی نفس و شدت بیماری آنها میشود.
اسماعیلی با بیان اینکه اغلب زنان خانهدار با علایم آسم به مطب پزشکان مراجعه میکنند، گفت: اغلب شروع بیماری آنان همراه با استفاده از مواد جرمگیر و سفیدکنندهها است و بدون دقت آنها چند نوع ماده شویندهها را با هم ترکیب میکنند غافل از اینکه ترکیب مواد جرمگیر باعث بروز بیماری آسم میشود.
وی توضیح داد: در ترکیبات این شویندهها کلر و آمونیاک به کار رفته که در صورت مخلوط کردن با مواد شوینده دیگر، گازهای بسیار سمی تولید میکند و موجب سوزانندگی مجاری تنفسی میشوند.
اسماعیلی با بیان اینکه مواد شوینده حساسیتهای پوستی ایجاد میکند گفت: حساسیتهای پوستی نیز به شکل حساسیتهای موضعی یا ضایعات پوستی و اگزما بروز میکند.
وی با بیان اینکه استفاده از مواد شوینده توسط زنان باردار بسیار خطرناک است، افزود: در سه ماهه اول بارداری و ماههای آخر استفاده از انواع جرمگیرها و سفیدکنندهها برای زنان باردار ممنوع است و سلامتی جنین آنان را به خطر میاندازد.
پژوهشگر مرکز تحقیقات پوست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تاثیر مواد شوینده بر کودکان اشاره کرد و افزود: اغلب پزشکان معتقدند در صورت استفاده از مواد جرمگیر، سفیدکننده و اسپریهای خوشبوکننده هوا در خانه خطر جدی کودکان را تهدید میکند.
به گفته وی کودکان بیشتر در معرض خطر مواد سمی تشکیلدهنده پاککنندهها و شویندهها قرار دارند زیرا بدن آنها سریعتر مواد شیمیایی را جذب میکند.
اسماعیلی توصیه کرد: مواد شوینده با غلظت بالا نباید به راحتی در دسترس کودکان قرار گیرد زیرا بلع مواد شوینده به خصوص جوهر نمک و سفیدکننده باعث سوختگی مخاط دهان کودکان میشود و حتی ممکن است در ناحیه مری سوراخ ایجاد شود و این مسئله منجر به مرگ کودک شود. اعضای خانواده باید هنگام کار با مواد شوینده نهایت دقت را داشته باشند و در صورت مشاهده هرگونه سرفه یا تنگی نفس در معرض هوای آزاد و خنک قرار گیرند یا در صورت تماس پوستی با این مواد با آب فراوان آن ناحیه را شستوشو دهند.