kayhan.ir

کد خبر: ۳۳۱۰۷
تاریخ انتشار : ۰۶ دی ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۷
رئیس جدید سازمان بورس:

اقبال مردم به بازار سهام از بین رفته است

رئیس جدید سازمان بورس با اشاره به ریزش شدید بازار سهام طی یک سال اخیر اذعان کرد که اقبال مردم به این بازار از بین رفته است.


به گزارش مهر، محمد فطانت دیروز در مراسم معارفه خود به عنوان رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار و مدیرعامل بانک توسعه صادرات در محل وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: ریسک‌های سیستماتیک در نزول بورس تاثیر داشته است و شایعات در بازار، فضا را برای سهامداران ابهام و غبارآلود کرده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه شایعات در بازار سرمایه را چه کسی باید تکذیب کند، نمی‌دانم این کار وظیفه ما، وزرا و یا دستگاه‌هایی است که شایعات به آنها منتسب است، افزود: یکی از این شایعات این است که دولت به خصوصی‌سازی اعتقادی ندارد و رشد اینگونه شایعات در کنار ریسک‌های سیستماتیک باعث شده است که اقبال به بازار سهام از بین برود.
فطانت با بیان اینکه طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته امید می‌رود طی 5 سال آینده اقتصاد از بانک محوری به بازار پایه محوری حرکت کند، افزود: سنوات گذشته زحمات زیادی برای توسعه بازار سرمایه کشیده شده و هم‌اکنون نیز حجم زیادی کار پیش روی ماست.
وی با بیان اینکه در طراحی بازار اوراق بهادار اقدامات خوبی صورت گرفته است، ابراز داشت: در نگاه من، این طراحی به مثابه طراحی خودروست که هم‌اکنون باید به تولید انبوه برسد و تولید انبوه وظیفه‌‌ایست که باید هم‌اکنون به آن توجه کرد.
وی با اشاره به اینکه بانک‌‌ها متعهد شده‌اند تا 260 هزار میلیارد تومان به تامین مالی بنگاه‌ها کمک کنند، مطرح کرد: این در حالی است که سهم بازار سرمایه از تامین مالی اندک بوده و تشکیل سرمایه ثابت نسبت به تولید ناخالص ملی کمتر از 10 درصد است. در این راستا باید بازار سرمایه حجم بالایی برای تامین مالی اختصاص دهد.
وی تاکید کرد: این امر محقق نمی‌شود مگر اینکه محیط قانونی اطراف ما نگاه یکسانی به بانک و بازار سرمایه داشته باشد و مشخص شود که این دو رقیب هم نیستند و با همکاری در کنار یکدیگر به فعالیت خود ادامه دهند. بنابراین باید نگاه دولت و نگاه تصمیم‌‌گیران کشور در سیاست‌گذاری یکسان در بانک و بازار سرمایه باشد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: این توازن باید به‌گونه‌ای رقم بخورد که بازار سرمایه در کنار بانک‌ها به صورت متعادل نگاه شود و اقتصاد بازار محور نیز شکل بگیرد که این امر لازمه رشد و توسعه اقتصاد است. امیدواریم با طراحی ابزارهای جدید کمتر شاهد نوسان بر بازار سرمایه باشیم.
وی گفت: این موارد مقدماتی برای پیشبرد اقتصاد کشور است و این امر محقق نمی‌شود مگر اینکه توجه ویژه‌ای به بازار سرمایه داشته باشیم.
فطانت با اشاره به کاهش 40 درصدی ارزش معاملات و همچنین 20 درصدی کاهش شاخص کل از دی ماه سال گذشته تاکنون، گفت: باید به دلیل این نوسانات دقت شود به طوری که پیش‌بینی سود شرکت‌ها در سال گذشته 18 درصد رشد داشته و نسبت P/E نیز از 7/2 با کاهش 33 درصدی به 5/3 مرتبه رسیده که این به معنای رسیدن قیمت سهام به کف قیمتی است.
وی با طرح این سوال که چرا این کاهش‌ها اتفاق افتاد، ادامه داد: برای پاسخ به این پرسش به ریسک‌های سیستماتیک توجه شود که بخش قابل توجهی از این موضوع ناشی از شایعات شکل گرفته و فضای غبارآلود برمی‌گردد. آنچه امروزه در پتروشیمی‌ها، پالایشی‌ها و سنگ‌آهنی‌ها دیده می‌شود برگرفته از همین شایعات است. این در حالی است که در همین مدت محدود با رایزنی‌های صورت گرفته با بخش‌‌های تصمیم‌گیرنده کلان اقتصادی، مقرر شده تا همه ارکان نظام و دولت به کمک بیایند و در جهت رفع این ابهامات و برگرداندن رونق به بازار سرمایه کمک کنند تا در کوتاه‌مدت شاهد رفع ابهامات و برگرداندن رونق به بازار سرمایه باشیم و آثار و طبعات این شیرینی و تصمیمات را بچشیم.
فطانت اظهار داشت: سازمان بورس تمام تلاش خود را انجام می‌د‌هد تا نظارت‌ها در چهارچوب قانون باشد و سهامدار حقیقی و خرد را هرگز از نظر دور نخواهیم داشت و تلاش می‌شود صدای مناسبی از بازار سرمایه برای تصمیم‌گیران به گوش برسد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم در مجموع یک برنامه منسجم برای فعالان بازار سرمایه رقم زنیم که موفقیت این کار به پشتگرمی تمامی اهالی بازار سرمایه نیاز دارد و تلاش می شود تا در کوتاه‌مدت راهکاری برای بازگشت رونق در کوتاه‌مدت به بازار سرمایه اندیشیده شود.
اظهارات وزیر اقتصاد
 درباره بورس، ارز و تورم
وزیر امور اقتصادی و دارایی هم در مراسم فوق به نقش بازار سرمایه در تامین مالی اشاره کرد و افزود: با وجود گسترش بازار سرمایه هنوز این بازار به جایگاه واقعی خود نرسیده و همچنان بازارهای مالی بانک محور بوده و بازار سرمایه در تامین مالی نقش خود را پیدا نکرده است.
طیب‌نیا از تهیه برنامه راهبردی برای بازار سرمایه خبر داد و افزود: در وزارت اقتصاد برنامه  راهبردی برای دستگاه‌های تابعه و همچنین بازار سرمایه تهیه شده است که امیدواریم با اجرای آن سهم بازار سرمایه در تامین مالی کشور افزایش یابد. به طوری که در این برنامه پیش‌بینی شده نسبت تامین مالی در بازار سرمایه از 30 درصد به 70 درصد افزایش پیدا کند و نسبت به ارزش بازار به تولید ناخالص داخلی به 60 درصد برسد.
طیب‌نیا همچنین در حاشیه مراسم مذکور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فعالان بازار معتقدند رشد اقتصادی 4 درصدی اعلامی از سوی دولت در بازار مشهود نیست، نظر شما در مورد نرخ رشد اقتصادی چیست؟ گفت: در بحث رشد اقتصادی تناقض در موضوع صادرات غیرنفتی و نرخ رشد اقتصادی مشاهده نمی‌شود، بانک مرکزی بر اساس روش‌ها و شیوه‌های استاندارد بین‌المللی و اما به نحوی که در گذشته حساب‌های ملی را محاسبه می‌کرده، در حال حاضر این موضوع را محاسبه می‌‌کند.
وی افزود: خوشبختانه فرآیند خروج از رکود از سال 1392 شروع شده و در زمستان سال گذشته سرمایه‌گذاری و رشد مثبت در کل کشور شاهد بوده و در برخی فعالیت‌های کلیدی شاهد افزایش تولید بودیم.
به گزارش ایسنا وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: این روند در بهار و تابستان امسال ادامه یافته و خوشبختانه براساس آمار بانک مرکزی در 6 ماه اول امسال نسبت به 6 ماه اول سال 1392 مجموعه تولیدات کشور 4 درصد افزایش داشته که خبر مسرت‌آفرین بعد از دو سال نرخ رشد منفی است.
وزیر امور  اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه این نرخ رشد اقتصادی به معنای رسیدن تولید سطح فعلی به سطح قبلی نیست، تصریح کرد: در حال حاضر رکود کاهش یافته است. در گذشته تولید ما 10 درصد کاهش یافته بود که این مربوط به دوران رکود بود و نزدیک به دو سال به طول می‌انجامد تا تولید بتواند به حداکثر میزان رشد قبلی خود برسد، اما خوشبختانه این فرآیند آغاز شده آن هم در شرایطی که تحریم‌ها ادامه دارد و هیچ تغییری نکرده است و توانسته‌ایم در این شرایط به تحریم‌ها غلبه کنیم و همچنین تورم را از حدود 40 درصد به 17 درصد کاهش دهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که این نگرانی در رابطه با بازار ارز وجود دارد که افزایش آن نقدینگی را در این بازار جذب کند، بیان کرد: نوسانات بازار ارز و آنچه که طی یک سال و نیم گذشته تجربه کردیم، کوتاه‌مدت و گذرا بوده و تغییری که در قیمت نفت حاصل شده تأثیر معنی‌داری در بودجه ارزی و منابع و مصارف کشور ندارد. در حال حاضر شرایط کشور مناسب است و براساس آمار بانک مرکزی به نظر می‌رسد، شاهد جهش قیمت ارز مشابه آنچه که در گذشته تجربه کرده‌ایم،‌ نخواهیم بود.
طیب‌نیا افزود:‌ آنچه در گذشته تأثیر در نرخ ارز داشت، حجم قابل ملاحظه نقدینگی طی چند سال گذشته بوده و پتانسیل قیمت ارز روی هم انباشته شده و به یکباره آزاد شد، در شرایط فعلی نگران افزایش قابل ملاحظه نرخ ارز نیستیم، ممکن است نوسانات محدودی مانند سایر بازارها رخ دهد، اما به نظر می‌رسد بهترین بازار برای سرمایه‌گذاری مردم بازار سرمایه بوده، زیرا قیمت سهام در حداقل ممکن قرار دارد و همه کارشناسان معتقدند همه سهام‌ها در کف قیمتی وجود دارد و برخی از محدودیت‌ها و مشکلات در دولت رسیدگی و تصمیم‌گیری می‌شود و روزهای خوبی را برای بازار سرمایه پیش‌بینی می‌کنیم و توصیه این است کسانی که علاقمند به پیشرفت و توسعه کشور هستند و می‌خواهند منافع مناسب و عادلانه ببرند بهترین محل برای سرمایه‌گذاری بازار سهام است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا دولت با توجه به کاهش قیمت نفت بودجه 1394 تجدیدنظر می‌کند یا خیر؟ گفت: با توجه به بودجه‌ای که دولت به مجلس تقدیم کرده و قیمت‌هایی که در حال حاضر برای قیمت نفت در بازارها وجود دارد به راحتی می‌توانیم بودجه 1394 را مدیریت کنیم و مشکل و نگرانی وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: لایحه بودجه این قابلیت را دارد که در شرایط کنونی کشور را بتوان با آن اداره کرد.
ابوترابی: همه مقصریم
در همین حال نائب رئیس مجلس در مراسم معارفه رئیس جدید سازمان بورس گفت:‌همه ما از مجلس و دولت در وابستگی بودجه به درآمد نفت مقصر هستیم.
به گزارش فارس، محمدحسن ابوترابی فرد افزود: تصمیمات امروز ما در کشور می‌تواند وابستگی به نفت را کاهش دهد، اکنون در اوج تحریم‌ها هزینه مدیریت کلان شهر تهران 15 هزار میلیارد تومان است و باید برای کشور درآمدهای مالیاتی را سامان داد و از درآمد نفت که سرمایه است برای افزایش سرمایه ملی بهره بگیریم.