kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۶۱۹
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۲:۲۸

مذاکرات فشرده در نیویورک اظهار ناامیدی کارشناسان از حصول توافق هسته‌ای

مذاکرات فشرده هسته‌ای میان هیئت ایرانی و 1+5 در نیویورک در حالی با ناهار کاری وزیر خارجه کشورمان با کاترین اشتون آغاز شد که اظهارات کارشناسان و طرف‌های مذاکره‌کننده حاکی است امید چندانی برای به نتیجه رسیدن این مذاکرات وجود ندارد.


محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان و کاترین اشتون، نماینده 1+5 در مذاکرات با ایران ظهر روز چهارشنبه به وقت محلی در ناهار کاری به مدت سه ساعت و نیم گفت‌وگو کردند.
مذاکرات سیاسی میان ایران و آمریکا نیز روز چهارشنبه به وقت محلی (نیویورک) برگزار شد که سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه و اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با ویلیام جوزف برنز معاون ارشد وزیر امور خارجه آمریکا و وندی شرمن نماینده این کشور در گروه 1+5 دو ساعت و نیم مذاکره داشتند.
هیئت‌های کارشناسی ایران و آمریکا نیز بیش از سه ساعت پنجشنبه‌شب  با یکدیگر مذاکره کردند تا از اختلافات جدی میان طرفین کاسته شود.
ریاست هیئت کارشناسی ایران را «حمید بعیدی‌نژاد» مدیرکل سیاسی و امنیت بین‌الملل وزارت امور خارجه و ریاست هیئت آمریکایی را «جیم تیمبی» برعهده داشت.
این مذاکرات دوجانبه پیش از برگزاری نشست رسمی ایران و گروه 1+5 در نیویورک، سومین دور مذاکرات رسمی دوجانبه ایران و آمریکا در دو ماه اخیر است که طرفین تاکنون ده‌ها ساعت با یکدیگر بر سر موارد اختلافی مذاکره کرده‌اند.
معاونان وزیر امور خارجه ایران همچنین با «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز دو ساعت به صورت دوجانبه و کارشناسان دو طرف نیز به‌طور دوجانبه با یکدیگر مذاکره کردند.
خبر دیگر این که در حالی که قرار بود مذاکرات رسمی میان ایران و 1+5 روز پنجشنبه برگزار شود بر اساس رایزنی‌‌ها و گفت‌وگوهای صورت‌گرفته میان دو طرف این مذاکرات یک روز به عقب افتاده و دیروز در سطح معاونان وزیران خارجه به سرپرستی ظریف و اشتون در محل سازمان ملل برگزار شد.
گفتنی است اختلافات میان ایران و گروه 1+5 به ویژه با آمریکا بر سر مواردی همچون میزان غنی‌سازی اورانیوم ایران، تعداد سانتریفیوژها، تاسیسات هسته‌ای فردو و آب سنگین اراک، مدت زمان توافق نهایی، بحث PMD (ابعاد نظامی احتمالی) از جمله موارد مطروحه در مطالعات ادعایی، نحوه نظارت‌‌ها و بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر تاسیسات هسته‌ای ایران، موضوع تحقیق و توسعه و نحوه لغو کامل تحریم‌‌ها است.
در ناهار کاری اشتون و ظریف چه گذشت؟
محمدجواد ظریف بعد از دیدار دوجانبه با کاترین اشتون طی سخنانی نتایج این نشست را تشریح کرد.
وی در واکنش به سخنان اخیر معاون وزیر خارجه آمریکا درباره فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: اظهارات وندی شرمن بیشتر مصرف داخلی دارد و تلاش برای حل مشکلات داخلی آمریکایی‌هاست لذا ما هم در همان حد به آنها توجه می‌کنیم.
ظریف گفت: البته به هیچ وجه قابل قبول نیست که مسئولان آمریکایی برای حل مشکلات داخلی خود درباره ایران و مردم ایران با بیاناتی که نشان‌دهنده فهم صحیح از ایران نیست و یا نشان‌دهنده یک روحیه خودبزرگ‌بینی است، صحبت کنند.
وی درباره دیدار بیش از سه ساعته خود با کاترین اشتون نیز گفت: با توجه به اینکه موارد اختلاف ما قابل توجه است و فرصت برای رسیدن به راه حلی که قابل قبول باشد، زیاد نیست و ضروری است که در این زمینه کار جدی صورت گیرد، یک دور موضوعات و روش‌هایی را که می‌شود در مورد این موضوعات به نتیجه رسید، مرور کردیم.
ظریف اضافه کرد: البته این بدان معنا نیست که مذاکره‌ای را به منظور داد و ستد آغاز کردیم ولی بدان معناست که همه موضوعات مرور شده است و نگاه کرده‌ایم به اینکه آیا این موضوعات قابل حل است، چرا که برخی از این موضوعات مشکل و برای هر یک از طرفین به عنوان مسئله‌ای مطرح هستند.
وزیر خارجه کشورمان همچنین تاکید کرد: دستیابی به توافق، قطعا نیازمند کار و تلاش و واقع‌بینی بیشتر از سوی طرف مقابل ماست و این نشست نیز برای این دور از مذاکرات که یکی از دورهای حساس گفت‌وگو‌ها به شمار می‌آید، شروع مناسبی بود.
وی افزود: آن طوری که من احساس کردم، خانم اشتون از طرف 5+1 می‌خواهند با جدیت این چند روز آینده را تلاش کنند. اینکه به نتیجه برسیم، هنوز موکول به این است که طرف مقابل تا چه اندازه در تصمیم‌گیری جدی سیاسی برای رسیدن به راه حل، آمادگی داشته باشد.
وزیر خارجه کشورمان گفت: من و همکاران، اراده سیاسی را در خانم اشتون مشاهده کردیم و فکر می‌کنم از طرف سایر اعضا این اطمینان را به ما دادند که آنها نیز آمادگی سیاسی دارند و علاقه‌مند هستند کار را برای رسیدن به نتیجه دنبال کنند.
اظهارات تکراری آمریکا در آستانه مذاکرات
نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از آغاز مذاکرات ضمن تکرار اظهارات و ادعاهای گذشته گفت: نگرانی‌های موجود درباره انحراف‌های احتمالی نظامی در برنامه هسته‌ای ایران، باید به عنوان بخشی از توافق جامع در نظر گرفته شود.
لورا کندی، نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آستانه دور جدید مذاکرات ایران و 1+5 گفت: واشنگتن درباره روند اجرای تعهدات ایران نگران است؛ باید نگرانی‌های موجود درباره انحرافات احتمالی نظامی در برنامه هسته‌ای ایران به عنوان بخشی از هرگونه توافق جامع در نظر گرفته شود.
کندی اضافه کرد: تنها در صورت وقوع چنین اتفاقی می‌توان این اطمینان را به دست آورد که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز باقی خواهد ماند.
حمایت نم و ناامیدی اتحادیه اروپا !
جنبش عدم تعهد در بیانیه‌ای ضمن حمایت از برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد: جنبش غیرمتعهد بر حق اولیه و غیر قابل انکار کلیه کشور‌ها برای توسعه، تحقیق، تولید و استفاده از انرژی اتمی برای مقاصد صلح‌آمیز، بدون هر گونه تبعیض و منطبق با تعهدات قانونی مربوطه‌شان، تاکید می‌نماید. بنابراین، هیچ موردی نباید به‌گونه‌ای تفسیر شود که منجر به ایجاد ممنوعیت یا محدودیت حقوق کشور‌ها در توسعه انرژی اتمی برای مقاصد صلح‌آمیز شود. انتخاب‌‌ها و تصمیمات کشورها، شامل موارد (مربوط به) جمهوری اسلامی ایران، در زمینه استفاده‌های صلح‌آمیز از فن‌آوری هسته‌ای و سیاست‌های چرخه سوخت می‌بایست محترم شمرده شوند.از سوی دیگر و همسو با آمریکا، 28 کشور عضو اتحادیه اروپا در آستانه مذاکرات ایران و 1+5 با صدور بیانیه‌ای اعلام کردند که از روند بسیار کم و کند همکاری ایران و آژانس ناامید شده‌اند.اتحادیه اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد از آنچه نبود پیشرفت توسط ایران و برطرف کردن نگرانی‌‌ها درباره هرگونه فعالیت احتمالی برای ساخت بمب اتمی نام می‌برد، ناامید شده است. در ادامه این بیانیه آمده است: اتحادیه اروپا از ایران خواسته است که همکاری کاملی داشته باشد به گونه‌ای که آژانس به همه افراد، اسناد و سایت‌های مورد درخواست دسترسی داشته باشد.
معاون وزیر خارجه روسیه: به حصول نتیجه مطمئن نیستیم
خبر دیگر این که معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت: این اطمینان وجود ندارد که بتوان در دور جدید مذاکرات به نتایج ملموس دست یافت.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه در بدو ورود به آمریکا در جمع خبرنگاران، گفت: مسکو به طور کامل مطمئن نیست که ایران و 6 کشور جهان بتوانند تا 24 نوامبر به یک توافق دست یابند. اما به هر حال در این باره بدبینی وجود ندارد و هر دو طرف به کار خود ادامه می‌دهند.معاون وزیر امور خارجه روسیه اضافه کرد: این اطمینان وجود ندارد که بتوان در دور جدید مذاکرات که از 19 سپتامبر آغاز می‌شود، به نتایج ملموس دست یافت و هنوز مشخص نیست که وزرای خارجه ایران و 6 کشور جهان با هم دیدار و گفت‌وگو کنند یا نه.
وی افزود: علی‌رغم تحریم‌ها، روسیه آماده است که به همراه آمریکا و اتحادیه اروپا برای دستیابی به یک نتیجه در مذاکرات با ایران در نیویورک شرکت کند.
بازی هسته‌ای به پنالتی کشیده می‌شود !
از سوی دیگر خبرگزاری بی‌بی‌سی با تشریح مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 به مسابقه فوتبال نوشت: ممکن است این بازی به پنالتی بکشد.
بی‌بی‌سی در تحلیلی درباره دور جدید مذاکرات ایران و 1+5 نوشت: ایران و شش کشور جهان مذاکرات را برای از سرگیری برای دستیابی به راه‌حل بلندمدت در نیویورک ادامه دادند. مذاکرات ایران و 1+5 همانند بازی فوتبال است. اگرچه هر دو طرف امتیازاتی را به دست آوردند، اما اکنون بازی به وقت اضافه کشیده شده است. زمان می‌گذرد و بازی در لحظات پایانی است. هر دو طرف تلاش می‌کنند که به دیگری گل بزنند اما ممکن است بازی به پنالتی بکشد.
آخرین خبرها حاکی است هفتمین دور مذاکرات ایران و 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌ای در مقر سازمان ملل در شهر نیویورک به ریاست ظریف و اشتون آغاز شد.